Τι είναι το Shein και είναι ασφαλές να αγοράζεις από εκεί;

Τι είναι το Shein και είναι ασφαλές να αγοράζεις από εκεί;

Σε ποια γυναίκα δεν αρέσουν τα όμορφα ρούχα που παρέχονται σε πολύ φθηνές τιμές, ή παρέχονται σε εξαιρετικά μεγάλες εκπτώσεις; Σε όλες, φαντάζομαι, και εκεί έρχεται το Shein, για να καλύψει αυτό το “κενό”. Με εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα προϊόντα σε τιμές που φαίνονται πολύ καλές για να ‘ναι αληθινές, το Shein είναι το νούμερο ένα ψηφιακό κατάστημα λιανικής που επισκέπτονται οι περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια.

Σε όλους αρέσει ψωνίζουν φθηνά και καλά πράγματα, αλλά με το διαδίκτυο να είναι τόσο μεγάλο και με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν παραγγείλει από ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία αποδείχτηκαν απάτη, είναι λογικό να θέλεις να σιγουρευτείς για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος προτού παραγγείλεις κάτι από αυτό. Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι το Shein, αν πρόκειται για απάτη, τι συμβαίνει πίσω από το brand και τι πρέπει να προσέχεις πριν τη κάθε σου παραγγελία.

Τι είναι το Shein;

Το Shein φαίνεται να έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερες διαφημίσεις του να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του διαδικτύου, μα κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Instagram. Μπορεί ακόμα και να είδες διάφορους TikTok(ers) που δείχνουν σε βίντεο τα ρούχα που έχουν αγοράσει από την ιστοσελίδα.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες που παρέχουν φθηνά προϊόντα, όπως το AliExpress και το Wish για παράδειγμα, η ίδρυση του Shein παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο. Βλέπεις, ενώ η αξία του Shein αποκαλύφθηκε πως έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022 σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ήταν μέχρι πρόσφατα που το The Guardian αποκάλυψε τον μυστηριώδη δισεκατομμυριούχου που ίδρυσε το brand.

Απ’ ότι φαίνεται, ο άγνωστος δισεκατομμυριούχους Xu Yangtian (αλλιώς γνωστός και ως Chris Xu) είναι ο ιδρυτής του Shein. Κι αν σου φαίνεται περίεργο που ένας άνθρωπος είναι δισεκατομμυριούχος αλλά δεν τον έχει ακούσει ποτέ κανείς, το άλλο ανέκδοτο είναι ακόμα λιγότερο κολακευτικό.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του The Guardian, δύο πρώην επιχειρηματικοί εταίροι του Shein, αφού κατάφεραν και έφτιαξαν με επιτυχία μια εταιρεία τόσο μεγάλη, φαίνεται πως ο Xu Yangtian εξαφανίστηκε μια μέρα από το πουθενά, παίρνοντας όλους τους λογαριασμούς της PayPal μαζί του και αγνοώντας τις κλήσεις τους. Πολύ απλά, τους “έδιωξε από το παιχνίδι“, όπως αναφέρει η γνωστή ιστοσελίδα.

Με μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα, δεν υπάρχει κάποιο όνομα που να αναφέρεται, ενώ δεν θα βρεις ούτε τηλέφωνα επικοινωνίας. Μέχρι και πριν λίγο καιρό και αφότου το brand κατηγορήθηκε από εκατοντάδες ιστοσελίδες που δεν παρέχει καν email επικοινωνίας, η ιστοσελίδα έβαλε ένα press email επικοινωνίας. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 10,000 άνθρωποι εργάζονται για το συγκεκριμένο brand σε περισσότερες από 150 χώρες.

Είναι το Shein απάτη;

Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν αναφέρει πως το Shein επρόκειτο για απάτη, με ορισμένους να αναφέρουν πως έχασαν επίσης τα χρήματα τους. Παρόλα αυτά και ασχέτως με την ιστορία του Shein και τον μυστηριώδη ιδρυτή της, εκατοντάδες χιλιάδες παραγγελίες πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από την ιστοσελίδα.

Για την ακρίβεια, ακόμα κι εγώ ο ίδιος έχω αρκετές φίλες που έχουν παραγγείλει από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και όχι μόνο έλαβαν αυτά που παράγγειλαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και μερικές ημέρες νωρίτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έμεναν επίσης ευχαριστημένες από τις αγορές που έκαναν, ακόμα και όταν αγόραζαν ένα πανέμορφο φόρεμα το οποίο δεν κόστιζε περισσότερα από 20,00€ (για την ποιότητα όμως των ρούχων θα μιλήσουμε στη συνέχεια).

Οπότε, είναι το Shein απάτη; Όχι ακριβώς, καθώς τα προϊόντα που θα παραγγείλεις πιθανότατα να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού σου λίγες ημέρες αργότερα. Αλλά σημαίνει αυτό πως αξίζει να αγοράζεις από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα; Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.

Γιατί τα προϊόντα στο Shein είναι τόσο φθηνά;

Αρχικά, δεν είναι όλα φθηνά στο Shein. Ο επίσημος κατάλογος του ηλεκτρονικού καταστήματος περιλαμβάνει ορισμένα ιδιαίτερα ακριβά προϊόντα, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. Κι ενώ οι φωτογραφίες είναι όλες μια και μια, με τα ρούχα να φαίνονται υπέροχα πάνω στα μοντέλα και με τιμές που σε κάνουν να σκέφτεσαι πως, “οκ, έλα μωρέ, 20,00€ κάνει, τι είχαμε τι χάσαμε, σωστά;” Λάθος.

Αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά στις πραγματικές αξιολογήσεις των χρηστών, θα παρατηρήσεις εκατοντάδες χιλιάδες παράπονα για την ποιότητα των προϊόντων. Άλλωστε, ό,τι δίνεις παίρνεις, λένε. Το γεγονός πως ένα φόρεμα, μια μπλούζα, μια φούστα, ή οτιδήποτε σκέφτεσαι να αγοράσεις, φαίνεται ωραίο πάνω στο μοντέλο, αυτό δεν σημαίνει ούτε πως είναι ποιοτικό, ούτε πως έχει σωστή ή ωραία φόρμα πάνω στο σώμα, ούτε πως θα μείνεις ευχαριστημένη από το προϊόν.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βρεις και αξιοπρεπέστατα προϊόντα, αλλά είναι αρκετά πιο λίγα, με τα περισσότερα να έρχονται με φθηνής κατασκευής υλικά.

Ποια είναι η ηθική του Shein;

Τι υπάρχει αν δεν υπάρχει η ηθική από ένα brand απέναντι στους εργαζομένους τους; Τίποτα, θα έλεγα εγώ, αλλά αυτός είμαι απλά εγώ. Σύμφωνα με την ελβετική ομάδα υπεράσπισης Swiss και την MK Public Eye, “ένας αριθμός εργαζομένων σε έξι τοποθεσίες στο Guangzhou βρέθηκε να εργάζεται 75 ώρες την εβδομάδα“.

Τα πράγματα όμως δεν σταματάνε εδώ. Για την ακρίβεια, χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο. Οι ερευνητές του Public Eye επισκέφτηκαν 17 εργοστάσια που προμηθεύεται το Shein και η μητρική του εταιρεία, το Zoetop. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 10 διαφορετικούς εργαζομένους σε έξι από αυτές τις πόλεις, οι οποίοι ανέφεραν πως έκαναν μέχρι και τρεις βάρδιες την ημέρα, ενώ συχνά έπαιρναν μόνο μια ημέρα άδειας μέσα στον μήνα.

Τα ονόματα φυσικά παρέμειναν μυστικά, καθώς οι νόμοι στην Κίνα είναι αρκετά πιο περίπλοκοι από αυτούς που έχουν συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι του Shein έδωσαν όλοι παρόμοιες ώρες εργασίας: Από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ. Στη συνέχεια, από τη 1.30 μ.μ. έως 5.45 μ.μ. και στη συνέχεια το βράδυ από τις 7 μ.μ. έως τις 10 ή 10:30 μ.μ.

Public Eye

Υπάρχει λόγος που τα προϊόντα στην Κίνα κοστίζουν συχνά λιγότερο από τα προϊόντα που παράγονται στη Δύση. Η εργατική νομοθεσία εκεί είναι πολύ πιο χαλαρή από ό,τι στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας εύκολη την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε μια εταιρεία. Και επειδή το Shein μπορεί να ξεφύγει με το να πληρώνει νόμιμα τους εργαζομένους με τόσο λίγα χρήματα, βάζοντας τους να εργάζονται ασταμάτητα για αρκετές ώρες χωρίς άδειες, μπορεί επίσης να παρέχει και τα προϊόντα του αρκετά πιο φθηνά.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αυτά είναι καλά νέα για όσους αγοράζουν από την συγκεκριμένη εταιρεία, μα τα χειρότερα για όσους εργάζονται γι ‘αυτή.

Κι αν πίστευες πως τελειώσαμε εδώ με το Shein, τότε αξίζει να σημειωθεί πως το Shein αποτελεί επίσης άσχημα νέα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Good on You, το Shein χρησιμοποιεί επικίνδυνες χημικές ουσίες και δεν κάνει καμία προσπάθεια να μειώσει τον άνθρακα. Επιπλέον, η χαμηλής ποιότητας των περισσότερων αντικειμένων που θα βρεις στην ιστοσελίδα συμβάλει επίσης στην απόρριψη μιας πολύ σημαντικής κουλτούρας: Αυτή που οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα απ’ όσα μπορούμε να αντέξουμε.

Το Shein δεν ήταν πάντα σε θέση να συμβαδίσει με την ταχεία άνοδο του. Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι τα ονόματα και οι κωδικοί πρόσβασης για περισσότερους από 6 εκατομμύρια χρήστες της ιστοσελίδας κλάπηκαν από μια κυβερνοεπίθεση. Τον Ιούλιο του 2020, η εταιρεία έγινε πρωτοσέλιδο δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα: πρώτον, επειδή είχε πουλήσει ένα μουσουλμανικό χαλί προσευχής ως «ελληνικό χαλί» και στη συνέχεια – λίγο αφότου ζήτησε συγγνώμη – επειδή έβαλε μια χρυσή αλυσίδα με ένα μενταγιόν σβάστικα. Το Shein έχει επίσης κατηγορηθεί επανειλημμένα για την χειραγώγηση των κριτικών, και από αρκετούς σχεδιαστές οι οποίοι μπόρεσαν να αποδείξουν πως η ιστοσελίδα έκλεψε τα σχέδια τους.

Public Eye

Με πιο απλά λόγια, δεν θα έπρεπε να κάνεις τις online αγορές τους από ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Shein αν η ηθική παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή σου.

Συμβουλές για να παραγγέλνεις από το Shein

Μπορεί το Shein να μην αποτελεί απάτη με τα προϊόντα που παρέχει, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχεις τι παραγγέλνεις. Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το ηλεκτρονικό κατάστημα για τις παραγγελίες σου, τότε παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο επιτυχημένες αγορές.

Έλεγχε πάντοτε τα Size Charts

Τα “Size Charts” είναι ουσιαστικά οι οδηγοί μεγεθών για οτιδήποτε θέλεις να αγοράσεις, μα κυρίως για τα ρούχα. Αρκετά από τα ρούχα που παρέχονται έρχονται σε διαφορετικά νούμερα από αυτά που έχουμε συνηθίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Κάποια μπορεί να είναι αρκετά πιο μικρά, ενώ άλλα αρκετά πιο μεγάλα. Η ποιότητα κατασκευής παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς κάποια μπορεί να μην στρώνουν σωστά.

Απέφυγε τα απλά προϊόντα

Οτιδήποτε θεωρείς πως μπορείς να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να αποφεύγεται. Για παράδειγμα, ενώ τα περισσότερα ρούχα έχουν κατασκευαστεί ώστε να αντέχουν στην πάροδο του χρόνου (μάθαμε παραπάνω γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί κοστίζουν τόσο λίγο), άλλα προϊόντα όπως τα μαγιό για παράδειγμα, φαίνεται να χαλάνε ιδιαίτερα εύκολα, με εκατοντάδες χρήστες να αναφέρουν πως διαλύθηκαν μέσα σε λίγο καιρό.

Διάβασε όλες τις αξιολογήσεις

Οι αξιολογήσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιώνεσαι πως ένα προϊόν αξίζει να αγοραστεί. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα βρεις αρκετές ψεύτικες αξιολογήσεις από χρήστες που χρησιμοποιούν το affiliate δίκτυο της ιστοσελίδας για να προωθήσουν τα προϊόντα της. Υπάρχουν αμέτρητες πεντάστερες αξιολογήσεις οι οποίες επρόκειτο για απάτη, οπότε φρόντισε πως διαβάζεις όλες όσες έχουν λιγότερα αστέρια και δίνε έμφαση στις λεπτομέρειες.

Πλήρωνε μόνο μέσω PayPal

Η PayPal αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους και πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να πληρώνεις online. Επιπλέον, αν δεν λάβεις ποτέ απάντηση από το Shein για προϊόντα που δεν έλαβες ποτέ, μπορείς να ανοίξεις μια αναφορά στην PayPal με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχεις έτσι ώστε να σου επιστραφούν όλα τα χρήματα πίσω. Η Revolut και η Wish είναι εξίσου δύο καταπληκτικές επιλογές για να κάνεις ασφαλείς online αγορές.

Είναι το Shein αξιόπιστο για να παραγγέλνω;

Με όλα αυτά κατά νου, είναι ασφαλές να κάνεις τις αγορές σου από το Shein. Η ιστοσελίδα δεν πρόκειται για κάποια απάτη, άσχετα που υπάρχουν αρκετές αναφορές με προϊόντα που δεν έφτασαν ποτέ. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν παρόμοιες κριτικές για χαμένα δέματα. Συμβαίνει.

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανένας για την ποιότητα των προϊόντων που θα λάβεις, ενώ αν δεν μείνεις ευχαριστημένη με την αγορά σου, δεν υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις – ακόμη κι αν υπάρχουν εκατοντάδες αξιολογήσεις που αναφέρουν το αντίθετο για τα περισσότερα προϊόντα που θα βρεις.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε