Τι είναι το PayPal και πως μπορώ να κάνω online αγορές;

Τι είναι το PayPal και πως μπορώ να κάνω online αγορές;

Αυτή την στιγμή, η PayPal είναι η μεγαλύτερη, γνωστότερη και ασφαλέστερη υπηρεσία για να κάνεις online αγορές και συναλλαγές. Η ιστοσελίδα της υπηρεσίας είναι επίσης εύκολη στη χρήση, ενώ αν έχεις επιχείρηση, τότε μπορείς να επωφεληθείς από τις έξτρα δυνατότητες που παρέχει για ηλεκτρονικά καταστήματα και επαγγελματίες.

Αλλά τι είναι το PayPal; Γιατί είναι τόσο γνωστή η συγκεκριμένη υπηρεσία και πως μπορεί να δημιουργήσει κάποιος ένα λογαριασμό; Πρέπει να πας στην τράπεζα σου; Να τηλεφωνήσεις κάπου; Πως λειτουργεί και πως γίνονται οι online συναλλαγές; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσω αναλυτικά στις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε για το PayPal, είτε αφορούν τους προσωπικούς λογαριασμούς, είτε τους επαγγελματικούς.

Τι είναι το PayPal;

Το PayPal είναι μια Αμερικανική online υπηρεσία η οποία σου επιτρέπει να ζητάς ή να στέλνεις χρήματα (βασικές συναλλαγές) σε φίλους, γνωστούς, στην οικογένεια σου ή σε αγνώστους και να κάνεις τις online αγορές σου από εκατομμύρια ιστοσελίδες (παγκοσμίως) που παρέχουν την δυνατότητα, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα υποστηρίζουν πλέον το PayPal και σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία για τις online αγορές σου. Ακόμα και σε καταστήματα στο Skroutz και στο BestPrice, θα βρεις το PayPal ως δυνατότητα πληρωμής σε αρκετές (πλέον) επιχειρήσεις.

Ένα από τα θετικά του να χρησιμοποιείς επίσης το PayPal είναι η μηδενική χρέωση για τη μεταφορά χρημάτων σε φίλους και οικογένεια, που έχουν επίσης λογαριασμό στο PayPal, και εφόσον δεν υπάρχει μετατροπή νομίσματος. Υπάρχουν επίσης και Business PayPal λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, για το οποίο θα αναφέρω και στη συνέχεια του άρθρου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το PayPal ανήκει στο eBay, αλλά από το 2015 μέχρι και σήμερα παραμένουν δύο ξεχωριστές εταιρείες.

Γιατί να χρησιμοποιείς το PayPal;

Αρχικά, γιατί θα γλιτώνεις χρόνο στις online αγορές και συναλλαγές που θα κάνεις, ενώ θα κοιμάσαι πιο ήσυχος/χη τα βράδια, γνωρίζοντας πως όλες οι συναλλαγές που έκανες μέσω του PayPal είναι ασφαλείς και οτιδήποτε και αν γίνει, θα έχεις την δυνατότητα να επικοινωνήσεις με την τεχνική υποστήριξη της PayPal και να στείλεις αίτημα για επιστροφή χρημάτων.

Αν και υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες εκεί έξω για τις online πληρωμές, όπως το Apple Pay, το Google Pay, μεταξύ άλλων, το PayPal παρέχει ορισμένα επιπλέον οφέλη που το κάνουν ιδανικό για κάθε χρήση.

Ξεκινώντας απ’ τα βασικά, το PayPal είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) ιστοσελίδες (και κυρίως ηλεκτρονικά καταστήματα) δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες τους να ολοκληρώσουν της αγορές τους μέσω της υπηρεσίας, ενώ κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει με το Apple Pay ή το Google Pay.

Οι εγγυήσεις για την προστασία των αγοραστών θα διασφαλίσουν επίσης ότι θα λάβεις επίσης επιστροφή χρημάτων εάν το προϊόν ή υπηρεσία που αγόρασες online δεν έρθει ποτέ στην πόρτα σου, είναι διαφορετικό απ’ την περιγραφή ή σχετίζεται κάποιο άλλο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την επιστροφή χρημάτων. Αυτό σημαίνει πως αν παραγγείλεις κατά λάθος από “μούφα” ιστοσελίδα, το PayPal θα σου στείλει πίσω τα χρήματα – αν και σπανίως τέτοιες ιστοσελίδες να βάλουν την συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς γνωρίζουν ότι αυτοί χάνουν, όχι εσύ.

Όταν κάνεις online αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και χρησιμοποιείς το PayPal ως μέθοδος πληρωμής, τότε είναι σίγουρος/ρη και για το σύστημα ασφάλειας της συναλλαγής, καθώς γίνεται μέσω της υπηρεσίας και όχι μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος (σημαντικό γιατί δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος/ρη την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει μια ιστοσελίδα).

Φυσικά, υπάρχει και η προστασία των πωλητών, οι οποίοι αν αναδείξουν σχετικά έγγραφα ή αποδείξεις πως έστειλαν ένα προϊόν αλλά ο αγοραστής αναφέρει πως δεν το έλαβε ποτέ, τότε το PayPal θα υποστηρίξει τον πωλητή. Και πάλι, όμως, όλα έχουν να κάνουν με τα αποδεικτικά στοιχεία σε τέτοιες περιπτώσεις, τα οποία όμως λύνονται – συχνά – αρκετά γρήγορα.

Με την συγκεκριμένη υπηρεσία δεν χρειάζεται επίσης να συμπληρώνεις κάθε φορά το CCV αριθμό της κάρτας, την ημερομηνία λήξης, το ονοματεπώνυμο σου και το τον τριψήφιο κωδικό στο πίσω μέρος της κάρτας. Αντίθετα, απλά βάζεις το email και τον κωδικό, συνδέεσαι με το PayPal, ελέγχεις το ποσό της πληρωμής και αν είσαι σύμφωνος/νη, πατάς στην πληρωμή και είσαι έτοιμος/μη!

Αν κάνεις αρκετές online συναλλαγές μέσω του PayPal από τον προσωπικό σου υπολογιστή, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις και το OneTouch Payments, το οποίο σε κρατάει συνδεδεμένο στην υπηρεσία και δεν χρειάζεται να συνδέεσαι κάθε φορά για να ολοκληρώσεις μια πληρωμή. Λειτουργεί ωστόσο μόνο από τον ίδιο browser.

Ανέφερα επίσης πως το PayPal είναι διαθέσιμο για Android και iOS;

Δημιουργία PayPal λογαριασμού

Απ’ όποια πλευρά και αν το δεις, η εγγραφή στην συγκεκριμένη υπηρεσία είναι παιχνιδάκι και υπόθεση μερικών λεπτών. Δεν θα χρειαστεί να πας στην τράπεζα σου, όπως νομίζουν αρκετοί, εφόσον όμως έχεις λογαριασμό στο Web Banking. Αν δεν έχεις, τότε θα χρειαστεί να επισκεφτείς κάποιο κατάστημα (θα δούμε σε λίγο γιατί).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της υπηρεσίας και να κάνεις κλικ στο “Sign up” που βρίσκεται τέρμα επάνω δεξιά.

Στη συνέχεια η υπηρεσία θα σου ζητήσει να επιλέξεις το είδος του λογαριασμού που θέλεις να δημιουργήσεις: Personal Account (Προσωπικός Λογαριασμός) ή Business Account (Επαγγελματικός Λογαριασμός). Αν επιλέξεις να δημιουργήσεις επαγγελματικό λογαριασμό, τότε θα χρειαστεί να προσκομίσεις και τα απαραίτητα έγγραφα που θα σου ζητήσουν.

Σημείωση: Υπάρχει ένα περίεργο πρόβλημα με την δημιουργία νέων λογαριασμών στην ελληνική έκδοση του PayPal, όπου όταν πας να δημιουργήσεις έναν καινούργιο επαγγελματικό λογαριασμό δεν σου εμφανίζει τις διαθέσιμες κατηγορίες στις οποίες ανήκει. Αυτό μπορεί να λυθεί αλλάζοντας την γλώσσα του PayPal προτού πας να κάνεις την πρώτη σου εγγραφή. Αυτό δεν συμβαίνει με τους προσωπικούς λογαριασμούς.

Η δημιουργία ενός καινούργιου λογαριασμού είναι υπόθεση λεπτών, απλά συμπληρώνεις τα στοιχεία σου, βάζεις ένα email και έναν κωδικό πρόσβασης, ενεργοποιήσεις την υπηρεσία από το email που θα σου σταλθεί και στο τέλος προσθέτεις τα στοιχεία του λογαριασμού σου και των καρτών σου.

Μόλις συνδέσεις μια κάρτα, για να την επιβεβαιώσουν θα σου κάνουν μια μικρή χρέωση μερικών λεπτών ή μια μικρή κατάθεση. Θα πρέπει να δεις αυτή την συναλλαγή στην κάρτα σου και να πληκτρολογήσεις τον αριθμό στον λογαριασμό σου για να τον ενεργοποιήσεις.

Σημείωση: Το PayPal δεν εμφανίζει πόσα χρήματα έχουμε διαθέσιμα στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Εμφανίζει μόνο το υπόλοιπο που έχουμε μέσα στον PayPal λογαριασμό μας. Όταν θέλεις να κάνεις συναλλαγές, δεν χρειάζεται να στείλεις χρήματα πρώτα στον PayPal λογαριασμό σου και στη συνέχεια να κάνεις την αγορά. Η υπηρεσία θα τραβήξει αυτόματα τα χρήματα από την αποθηκευμένη κάρτα που έβαλες στον λογαριασμό σου. Όταν σου στέλνουν χρήματα απευθείας στο PayPal, τότε πας στην επιλογή Withdrawal της υπηρεσίας και επιλέγεις πόσα χρήματα να στείλεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό, για τα οποία δεν υπάρχει κάποια κράτηση. Η κατάθεση θα γίνει ορατή σε 2 ή 5 εργάσιμες ημέρες (σχεδόν πάντα σε 2 ημέρες γίνονται διαθέσιμα στην Πειραιώς που είμαι εγώ).

Πως ολοκληρώνεται μια online αγορά;

Μπορείς να ολοκληρώσεις μια online αγορά κάνοντας σύνδεση στον PayPal λογαριασμό σου με τα στοιχεία που συμπλήρωσες όταν έκανες την εγγραφή στην υπηρεσία (email και κωδικός πρόσβασης).

Αν κάνεις αρκετές online συναλλαγές μέσω του PayPal από τον προσωπικό σου υπολογιστή, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις και το OneTouch Payments, το οποίο σε κρατάει συνδεδεμένο στην υπηρεσία και δεν χρειάζεται να συνδέεσαι κάθε φορά για να ολοκληρώσεις μια πληρωμή. Λειτουργεί ωστόσο μόνο από τον ίδιο browser.

Για να μπορέσεις φυσικά να πληρώσεις με την υπηρεσία, θα πρέπει να την υποστηρίζει και το ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο βρίσκεσαι. Αν δεν την υποστηρίζει, τότε αναζήτησε κάποιο άλλο κατάστημα. Συχνά, το σήμα της υπηρεσίας είναι ένα μπλε κουμπί που γράφει και την ονομασία της ή μόνο το αρχικό “P“.

Τι είναι το PayPal Credit;

Το προηγούμενο έτος, η εταιρεία ξεκίνησε την δική της πιστωτική υπηρεσία από την οποία μπορείς να πληρώνεις για αντικείμενα χρησιμοποιώντας το PayPal, αλλά να πληρώνεις γι ‘αυτά αργότερα. Θυμίζει αρκετά τις πιστωτικές κάρτες, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχεις κάρτα καθώς λειτουργεί online.

Σε αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα στο εξωτερικό (όχι τόσο στην Ελλάδα ακόμα), μπορείς να βρεις αρκετές σπέσιαλ προσφορές αν ολοκληρώσεις τις αγορές σου μέσω του PayPal Credit, ενώ η υπηρεσία δεν σε χρεώνει αν κάνεις αγορές μεγαλύτερες των 99 ευρώ και τις πληρώσεις εντός τεσσάρων μηνών.

Τι χρεώσεις υπάρχουν για τις online αγορές;

Όταν κάνεις μια αγορά, η υπηρεσία δεν κρατάει περισσότερα χρήματα, είτε έχεις προσωπικό είτε επαγγελματικό λογαριασμό. Αν, όμως, έχεις επαγγελματικό λογαριασμό και έχεις συνδέσει την υπηρεσία πληρωμών στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, τότε θα υπάρχουν κάποιες χρεώσεις για κάθε συναλλαγή που γίνεται.

Μιας και οι χρεώσεις μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον, μπορείς να μπεις στο Merchant Fees της υπηρεσίας και να δεις εκεί αναλυτικά όλες τις χρεώσεις που υπάρχουν για τους έμπορους / επιχειρήσεις, αλλά και στο Consumer Fees για τις χρεώσεις σε αποστολές χρημάτων για άγνωστους λογαριασμούς.

Έχουμε κατά νου πως οι συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα και άλλες λοιπές online υπηρεσίες, δεν έχουν κάποια χρέωση για τον αγοραστή. Μπορούμε επίσης να στέλνουμε χρήματα στους φίλους και την οικογένεια μας εξίσου χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Υπάρχει χρέωση μόνο στον πωλητή και μόνο όταν στέλνεις χρήματα σε λογαριασμούς που δεν ανήκουν στους φίλους ή την οικογένεια σου.


Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα, που μπορώ να βρω βοήθεια;

Αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, έχεις κάποια απορία ή προβληματισμό, μπορείς είτε να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου, είτε να έρθεις σε επικοινωνία με την υπηρεσία. Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να διαβάσεις για όλα τα προβλήματα που έχουν αναφέρει άλλοι χρήστες από την διαθέσιμη κοινότητα που υπάρχει.


Εσύ έχεις λογαριασμό στο PayPal; Αν ναι, τι σε κρατάει στην υπηρεσία; Αν όχι, τι είναι αυτό που σε κρατάει απ’ το να δημιουργήσεις έναν καινούργιο λογαριασμό και ποιοι θεωρείς πως είναι οι καλύτεροι τρόποι για τις online αγορές μας; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

4 σκέψεις στο “Τι είναι το PayPal και πως μπορώ να κάνω online αγορές;”

  • Καλημέρα Άννα Μαρία, εάν έχεις συνδέσει την πιστωτική σου κάρτα στον PayPal λογαριασμό σου και πας να κάνεις μια αγορά online, αν δεν έχεις λεφτά στο PayPal, τότε η υπηρεσία θα τραβήξει αυτόματα τα χρήματα από την πιστωτική σου κάρτα, ή όποια έχεις συνδέσει. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της πληρωμής, σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις από ποια κάρτα θέλεις να τραβήξει τα χρήματα η PayPal.

   Απάντηση
 1. Μη με τρολαρετε
  Είμαι άσχετη
  Θέλουν να μου βάλουν χρήματα στην κάρτα κ μου ζητανε “paypal account”.Τι είναι αυτό?

  Απάντηση

Σχολιάστε