Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

SEO για Vloggers – Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Share

SEO για vloggers; Θα αναρωτιέσαι τώρα. Ναι, SEO για vloggers! Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το blogging, έτσι και με το vlogging θα χρειαστεί να βελτιστοποιήσεις τα βίντεο και το κανάλι σου για να καταφέρεις να αυξήσεις τις προβολές και το engagement των χρηστών σου.

Αν αποφάσισες να ασχοληθείς με το vlogging και να ενταχθείς στη κοινότητα των vloggers, τότε αυτός ο SEO οδηγός θα σου φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Άλλωστε, το να γίνεις vlogger στις μέρες μας είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση, καθώς δεν χρειάζεται να ξεχνάμε πως το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά την Google, κατέχοντας τον αριθμό των 3 δισεκατομμυρίων αναζητήσεων μηνιαίως.

Παρόλο που το vlogging είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends αυτή την στιγμή, μη γελιέσαι από τις επιτυχίες που βλέπεις online. Αρχικά, αν πιστεύεις πως με το vlogging θα γίνεις πιο γρήγορα γνωστός απ’ ότι με το blogging, είσαι γελασμένος. Πάνω από 300 ώρες βίντεο ανεβαίνουν κάθε λεπτό στο YouTube και το SEO για τα βίντεο περιλαμβάνει διαφορετικές τεχνικές.

Διάβασε επίσης: Blogging ή Vlogging; Τι να προτιμήσεις και γιατί

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως αν έχεις μια καινοτομική ιδέα η οποία θεωρείς πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και θα σε κάνει εμφανίσιμο μέσα στο χάος που επικρατεί στο κόσμο του vlogging, τότε με τις κατάλληλες SEO τεχνικές θα επιτύχεις τους στόχους σου γρηγορότερα.

SEO για Vloggers: Ρυθμίζοντας το Κανάλι σου

SEO για Vloggers - Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Προτού ξεκινήσεις να ανεβάζεις βίντεο, θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσεις ένα κανάλι στο YouTube και στη συνέχεια να το διαμορφώσεις σωστά και ανάλογα με τα σημερινά δεδομένα του SEO.

 • Επέλεξε ένα όνομα για το vlog σου το οποίο θα δίνει στον κόσμο μια καθαρή ιδέα περί του περιεχομένου που παρέχεις. Bonus πόντους παίρνεις αν καταφέρεις μέσα στο όνομα να βάλεις λέξεις κλειδιά που αφορούν τη θεματολογία σου (όπως fashion, travel, food κ.α.). Το όνομα του προφίλ σου και ο τίτλος του καναλιού σου θα πρέπει να είναι το ίδιο.
 • Γράψε μια αναλυτική περιγραφή στην ενότητα “Σχετικά με εμένα” στο προφίλ σου και μια αναλυτική περιγραφή στην ενότητα “Περιγραφή” του καναλιού σου. Μέσα σε κάθε περιγραφή θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 με 5 λέξεις κλειδιά.
 • Κάνε το κανάλι σου να είναι διαθέσιμο προς όλους (ασχέτως χώρας, πόλις, ηλικίας και πάει λέγοντας).
 • Επέτρεπε τα σχόλια, τις ψηφοφορίες σχολίων, τις απαντήσεις στα βίντεο, τις ψηφοφορίες των βίντεο, το embedding, το syndication και οτιδήποτε άλλο θα αυξήσει το engagement των χρηστών.

SEO για Vloggers: Δημιουργία βίντεο

SEO για Vloggers - Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Τώρα έρχεται το ενδιαφέρον κομμάτι: η δημιουργία των βίντεο! Μπορεί η δημιουργία των βίντεο να φαίνεται αρκετά διαφορετική από το γράψιμο άρθρων, αλλά από την πλευρά του SEO, δύο πράγματα παραμένουν τα ίδια:

 • Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς – Αν τα βίντεο σου δεν έχουν φτιαχτεί από την αρχή και δεν παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ο κόσμος δεν πρόκειται να τα δει και σίγουρα δεν θα αυξηθεί το rank τους. Ως εκ τούτου, πάρε τον χρόνο σου για κάθε βίντεο και μην βιάζεσαι με την επεξεργασία του για να το τελειώσεις πιο γρήγορα.
 • Όσο πιο μεγάλο, τόσο το καλύτερο – Όπως συμβαίνει και με τα άρθρα, έτσι και τώρα με τα βίντεο, όσο πιο μεγάλα είναι τόσο πιο πολλές προβολές θα έχουν. Ένα βίντεο θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 5 λεπτά.

SEO για Vloggers: Ανέβασμα βίντεο

SEO για Vloggers - Συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των βίντεο

Μόλις είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των βίντεο σου, το ακριβώς επόμενο βήμα είναι να τα ανεβάσεις online. Εδώ μπαίνουν και τα πιο σημαντικά κομμάτια του SEO άλλωστε, αφού οτιδήποτε γράψεις στο βίντεο σου, αυτό θα δουν οι μηχανές αναζήτησης και έτσι θα σε εμφανίζουν στα αποτελέσματα τους.

 • Συμπεριλάμβανε τις βασικές λέξεις κλειδιά στο τίτλο κάθε βίντεο από την αρχή που θα το ανεβάσεις.
 • Γράψε μια μεγάλη και αναλυτική περιγραφή – στόχευσε κυρίως στις 250 λέξεις – η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 με 5 λέξεις κλειδιά.
 • Μην ξεχνάς τις ετικέτες – Αλλιώς γνωστά και ως video tags, οι ετικέτες όσο παραμένουν σχετικές με τη θεματολογία του βίντεο, θα του αυξάνουν ολοένα και περισσότερο το rank. Αυτό σημαίνει πως αν βάλεις τις σωστές ετικέτες, το βίντεο σου θα εμφανίζεται και στις ενότητες με τα “προτεινόμενα βίντεο” άλλων χρηστών.
 • Μην χρησιμοποιείς το προεπιλεγμένο thumbnail, δημιούργησε ένα δικό σου καλύτερο για προσελκύσεις περισσότερους χρήστες.
 • Συμπλήρωσε τη μεταγραφή (ή, εάν το βίντεο σου περιέχει ομιλία, τότε συμπλήρωσε τα σχόλια) και φόρτωσε την μαζί με το βίντεο σου ως αρχείο λεζάντας. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσεις το search ranking των βίντεο σου σε μεγάλο βαθμό.

SEO για Vloggers: Προώθηση του Vlog

Inkstory με YouTube Video

Εκτός από τις πληροφορίες κειμένων που παρέχεις, οι μηχανές αναζήτησης (συμπεριλαμβανομένων και του YouTube) βασίζονται στην αφοσίωση των χρηστών για να καθορίσουν την κατάταξη ενός βίντεο στα αποτελέσματα. Όσες πιο πολλές προβολές, likes, σχόλια και favorites έχει ένα βίντεο, τόσο πιο ψηλά θα εμφανίζεται. Όσο πιο πολλούς subscribers λαμβάνεις από ένα βίντεο, τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται το search ranking του.

 • Αρχικά, δημιούργησε όσο πιο πολλά προφίλ μπορείς στα κοινωνικά δίκτυα, ξεκινώντας από το Facebook, Twitter, Google Plus, Tumblr, Pinterest και Reddit, για να αυξήσεις τα social signals του καναλιού σου και το engagement των χρηστών.
 • Πρόσθεσε τα βίντεο σου (κάνοντας embed) σε blogs και forums (και πρότεινε σε άλλους να κάνουν το ίδιο).
 • Κλείνε κάθε βίντεο με ένα call-to-action ζητώντας από τους χρήστες να κάνουν like, subscribe και να σχολιάσουν στο βίντεο σου.

SEO για Vloggers: Βάλε το κανάλι σου σε μια τάξη

Το vlogging ταξίδι σου δεν θα τελειώσει ποτέ. Κι αν διαβάζεις αυτό το άρθρο επειδή έχεις δημιουργήσει ήδη ένα κανάλι και έχεις ανεβάσει μερικά βίντεο, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.

 • Χρησιμοποίησε το “featured box” στην αρχική σελίδα του καναλιού σου για να προωθείς νέα βίντεο, για να εμφανίζεις τα πιο δημοφιλείς σου βίντεο ή για να καλωσορίζεις τους νέους χρήστες με ένα βίντεο που έχεις φτιάξει αποκλειστικά γι ‘αυτό το σκοπό.
 • Οργάνωσε τα βίντεο σου σε λίστες (playlists). Με αυτόν το τρόπο όχι απλά θα ενθαρρύνεις τους χρήστες να δουν περισσότερα βίντεο σου, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεις το SEO του καναλιού σου από τις λέξεις κλειδιά και τους τίτλους των λιστών.
 • Χρησιμοποίησε τα αναλυτικά στατιστικά που παρέχει το YouTube για να καταλάβεις και να κατανοήσεις τους χρήστες σου. Χρησιμοποίησε αυτά τα στατιστικά για να δημιουργείς καλύτερα βίντεο και να καταλάβεις τι ζητάνε οι subscribers σου.

Ελπίζω πως θα λάβεις υπόψιν τις παραπάνω SEO συμβουλές για το vlogging, εναλλακτικά ο μόνος τρόπος για να γίνεις γνωστός είναι αν έχεις βαθιές τσέπες. Και να θυμάσαι, το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς!

Σε βοήθησαν οι παραπάνω συμβουλές με το SEO των βίντεο σου; Μήπως έχεις ήδη vlog και προσπαθείς να το οργανώσεις ή να παρέχεις περισσότερες συμβουλές; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;