Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024

Bullet Journaling: Πως ο δημιουργός του σε βοηθάει να ηρεμήσεις

Share

Όταν κυκλοφόρησε και μοιράστηκε για πρώτη φορά με τον κόσμο το Bullet Journaling, μια εξαιρετική μέθοδο για να είσαι πιο δημιουργικός, οργανωμένος, παραγωγικός και ψυχικά ήρεμος, η μέθοδος του γρήγορα προσέλκυσε εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τότε, ο Ryder Carroll εξέλιξε την ιδέα του από ένα απλό Bullet Journal σε ένα blog, σε μια εφαρμογή, σε ένα notebook και, από τις 23 Οκτωβρίου, σε ένα βιβλίο: Το “The Bullet Journal Method.” Το bullet journaling όμως δεν το αναφέρω ως άλλη μια λύση για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, ή για να βρεις το νόημα της ζωής, ή για όλα τα σχετικά που διαβάζεις καθημερινά σε top-trend ιστοσελίδες.

Ως full-time blogger και web designer, λατρεύω να γράφω και να προτείνω μόνο όσα χρησιμοποιώ ο ίδιος και με έχουν βοηθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βελτιώσω είτε την καθημερινότητα μου, είτε την εργασία μου. Ένα από αυτά είναι και το bullet journaling, για το οποίο ήθελα να γράψω τα τελευταία χρόνια, αλλά δίσταζα επειδή ο ίδιος μου δεν είχα καταφέρει να διατηρήσω ένα bullet journal το οποίο όντως μου παρείχε κάποια ουσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως προτίμησα να το φτιάξω με τον δικό μου τρόπο και όχι έτσι όπως το πρότεινε ο Ryder Carroll, ο οποίος θεωρώ πως βρήκε τον κατάλληλο τρόπο, άσχετα που μου πήρε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να το καταλάβω.

Στο σημερινό σύντομο άρθρο λοιπόν, θα σου παρουσιάσω με απλά λόγια το bullet journaling, το οποίο δεν έχει βοηθήσει μόνο εμένα, αλλά και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την απλή μα προσεγμένη μέθοδο.

“Ενημερώνοντας κάθε μέρα το bullet journal σου, θα μάθεις πως να εξαφανίζεις όλα όσα σε αποσπούν και να βάζεις μόνο όσα σε ενδιαφέρουν”.

Ryder Carroll

Το παρακάτω 10-λεπτο podcast επεισόδιο, το οποίο βέβαια είναι στα αγγλικά, θα σε βοηθήσει για να ξεκινήσεις με bullet journaling.

Ξεκινώντας με το Bullet Journaling

Το πρώτο βήμα για να ανακάμψεις απ’ τη κόπωση μιας απόφασης, είναι να καταλάβεις και να κατανοήσεις τις επιλογές σου. Με άλλα λόγια, πρέπει να βγεις από το comfort zone των επιλογών σου. Στη συνέχεια, πρέπει να πάρεις μια απόφαση, ίσως από τις σημαντικότερες που έχεις πάρει. Για να καταφέρεις όμως να διαχειριστείς και να προσδιορίσεις με σαφήνεια τις επιλογές σου, θα χρειαστείς μια σωστή προοπτική γωνία. Αυτή η “γωνία”, αν μη ποια άλλη, είναι το κλασικό “πάρε χαρτί και σημείωνε.”

Γιατί να τα σημειώνεις; Γιατί κάθε απόφαση, μέχρι να την πάρεις και να την “εκτελέσεις”, είναι απλά μια σκέψη. Το να προσπαθείς να κρατήσεις εκατοντάδες σκέψεις στο μυαλό σου είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ψάρια με γυμνά χέρια. Με άλλα λόγια, πέφτουν εύκολα από τα χέρια σου και εξαφανίζονται πίσω στα λασπώδη βάθη του μυαλού σου. Το να σημειώνεις κάπου μερικά πράγματα, όχι απλά σου επιτρέπει να έχεις σε ένα μέρος οργανωμένες όλες τις σκέψεις σου, αλλά και να κρατάς το μυαλό σου καθαρό για όλα τα σημαντικά πράγματα. Και το καλύτερο απ’ όλα; Μπορείς να βλέπεις τις σκέψεις σου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλεις.

Όταν σημειώνουμε τις σκέψεις μας κάπου, αυτό σημαίνει πως τις κρατάμε όλες σε ένα πιο οργανωμένο μέρος, στο οποίο έχουμε πρόσβαση την οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – ή όποτε έχουμε την ανάγκη να τις αξιολογήσουμε. Όσο σημειώνουμε τις σκέψεις μας, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργεί το μυαλό μας. Μέρα με τη μέρα, ξεκινάς και βλέπεις τι πραγματικά έχει σημασία μέσα [στο θορυβώδες μυαλό σου] και τις εκατοντάδες χιλιάδες σκέψεις που περνάνε από αυτό.

Για να καταφέρεις όμως να καθαρίσεις τον θόρυβο απ’ το μυαλό σου, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις μια τεχνική: Και εδώ έρχεται και “δένει” το Bullet Journaling.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οργανώνεις και τη ντουλάπα με τα ρούχα σου, έτσι και τώρα, θα χρειαστεί να βγάλεις τα πάντα “έξω” και στη συνέχεια να αποφασίσεις τι θα μείνει “μέσα” και τι θα φύγει εντελώς. Κατά πάσα πιθανότητα, λίγες ημέρες αργότερα, θα καταλάβεις το πόσο μεγάλο αριθμό ανούσιων σκέψεων διατηρούσες αποθηκευμένο στον εγκέφαλο σου.

Για να ξεκινήσεις, κάτσε κάτω και πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό. Γύρνα το χαρτί οριζόντια και στη συνέχεια διαχώρισε το σε τρεις στήλες.

  1. Στη πρώτη στήλη, σημείωσε όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολείσαι αυτή την στιγμή.
  2. Στη δεύτερη στήλη, σημείωσε όλα τα πράγματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείσαι.
  3. Στη τρίτη στήλη, σημείωσε όλα τα πράγματα με τα οποία θέλεις πραγματικά να ασχοληθείς.

Κράτα τις σημειώσεις σου σύντομες και σωστά μορφοποιημένες. Το Bullet Journal σου πρέπει να είναι όσο πιο οργανωμένο γίνεται, έτσι ώστε να κοιτάς πάντα σε τι σημείο βρίσκεται η ζωή σου – αλλά αυτό θα στο εξηγήσω ακόμα καλύτερα στη συνέχεια.

Το πρώτο test για το δικό σου Bullet Journal

Το bullet journal που μόλις δημιούργησες σου παρέχει μια καθαρή εικόνα για το πως πραγματικά επενδύεις ή σπαταλάς το χρόνο σου και την ενέργεια σου. Μπορείς να το δεις και ως ένα χάρτη που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές σου αποφάσεις. Το επόμενο βήμα, φυσικά, είναι να καταλάβεις ποιες από αυτές τις αποφάσεις αξίζουν πραγματικά.

Συχνά είμαστε τόσο απασχολημένοι με ένα σωρό διαφορετικά πράγματα στη ζωή μας, που ξεχνάμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας γιατί κάνουμε τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε. Καταλήγουμε να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με ένα σωρό περιττές ευθύνες, και εκεί είναι που έρχεται το bullet journaling, για να μας βοηθήσει και να μας δώσει την ευκαιρία να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να ρωτήσουμε το απόλυτο “γιατί;

Οπότε, τι περιμένεις; Ρώτα το “γιατί;” για κάθε σημείωση που έχεις γράψει στο bullet journal σου. Δεν χρειάζεται κόπος ή χρόνος, ούτε υπάρχει λόγος να μπερδευτείς, απλά ρώτα τον εαυτό σου τις δύο παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Αξίζει αυτό (για εσένα ή για κάποιον αγαπημένο σου);
  2. Είναι σημαντικό; (Σκέψου τα χρήματα, τη δουλειά σου, τα χόμπι σου κλ.π.).

Συμβουλή: Αν δυσκολεύεσαι να απαντήσεις σε μια ερώτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα, τότε απλά ρώτα τον εαυτό σου τι θα γινόταν αν δεν το τελείωνες ποτέ. Εννοώ, ποτέ μα ποτέ. Θα υπάρξουν επιπτώσεις;

Οποιαδήποτε ερώτηση δεν περνάει το παραπάνω τεστ, είναι ασήμαντη και είτε έχει πολύ λίγη σημασία για τη ζωή σου, είτε δεν έχει καθόλου. Όπως και να ‘χει, είναι άχρηστη και μπορείς να τη προσπεράσεις για πάντα. Οτιδήποτε άλλο μείνει, είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει το μέλλον σου.

Όταν τελειώσεις με το παραπάνω τεστ, τότε θα μείνεις με δύο διαφορετικές στήλες: τα πράγματα που πρέπει να κάνεις (συχνά είναι όλες οι ευθύνες σου) και τα πράγματα που θέλεις να κάνεις (οι στόχοι σου). Οπότε, αυτή την στιγμή κρατάς στα χέρια σου ένα bullet journal το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία και αξία στη ζωή σου. Το τι θα κάνεις και πως θα προχωρήσεις με αυτά, βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου. Αν θέλεις να φτιάξεις τη ζωή σου και να βγεις μια για πάντα από το comfort zone σου, τότε πρέπει να ξεκινήσεις να ολοκληρώνεις κάθε σημείωση που έχεις γράψει.

Διάβασε επίσης: Writer’s Block – Τι είναι και πως να το ξεπεράσεις με 3 ώρες τη μέρα

Αν σου αρέσει η ιδέα του bullet journaling, τότε μπορείς να τη πας ένα επίπεδο παραπέρα, αγοράζοντας ένα bullet journal σημειωματάριο τσέπης για να το κουβαλάς πάντα μαζί σου και να κρατάς όλες τις σημαντικές σημειώσεις, ή να υπενθυμίζεις τον εαυτό σου για όλα όσα αγαπάς και ενδιαφέρεσαι, μεταξύ και των στόχων σου. Μπορείς επίσης να αγοράσεις το έτοιμο Bullet Journal που πουλάει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, το οποίο κοστίζει περίπου στα 27-28 ευρώ μαζί με τα στάνταρ μεταφορικά για Ελλάδα. Προσωπικά, μέχρι στιγμής διατηρώ το bullet journal μου στο Notion, για το οποίο θα γράψω όλες τις οδηγίες στο ερχόμενο άρθρο.

Για τους ήδη υπάρχοντες που χρησιμοποιούν δικούς τους τρόπους και έχουν διαφορετικά bullet journals, ο νέος τρόπος του Carroll ίσως τους φανεί ολίγο “άβολος” – συγκριτικά πάντα με το πρώτο που είχε κυκλοφορήσει. Παρόλα αυτά, αν το κάνεις μια-δύο φορές, τότε θα καταλάβεις γρήγορα τη σημασία του και πόσο καλύτερα κρατάς τις σημειώσεις σου και ελέγχεις το πρόγραμμα σου.

Ποια είναι η άποψη σου για το Bullet Journal του Ryder Carroll και τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιεί; Μήπως έχεις βρει έναν δικό σου τρόπο ο οποίος λειτουργεί καλύτερα για εσένα και τις ανάγκες σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις συμβουλές σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;