Insights Εισόδημα

Blogging και εφορία – Εσύ τι κάνεις με τα χρήματα του blog σου;

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί πολλούς bloggers είναι τι γίνεται με την εφορία και τα χρήματα που βγάζουν από το blog τους. Πρέπει να τα δηλώσουν κάπου; Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχείρισης; Πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένους νόμους; Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι μερικά βασικά πράγματα που κάθε blogger πρέπει να γνωρίζει για να μην βρει τον μπελά του.

Μια σημείωση: Προτού ξεκινήσω να γράφω ότι γράφω, καλό είναι να ενημερώσω πως δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε λογιστής αλλά ούτε δουλεύω στην εφορία. Επίσης, μην εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε εμένα. Καλό είναι να πας σε έναν λογιστή να στα ξεκαθαρίσει ο ίδιος – σε έναν που να γνωρίζει από το εισόδημα των blogs έτσι.

Διάβασε επίσης: Πως να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ

Εφόσον τα ξεκαθαρίσαμε μεταξύ μας αυτά, παρακάτω θα γράψω για τις προσωπικές μου εμπειρίες και όλα όσα γνωρίζω γύρω από το θέμα βάση ανθρώπων που έχουν ιστοσελίδες με εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως (μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εταιρείες από πίσω για τα blogs τους).

Blogging και εφορία

Όταν ένα από τα blogs μου ξεκίνησε να βγάζει ένα σταθερό μισθό μηνιαίως, είχα ξεκινήσει να ανησυχώ για τα χρήματα που λάμβανα και με ποιον τρόπο θα τα δήλωνα στην εφορία. Οπότε, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω σε μερικούς λογιστές για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να δω με ποιον τρόπο θα προχωρούσα.

Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσαι, λίγοι είναι οι Έλληνες λογιστές που γνωρίζουν για το blogging και το εισόδημα που βγάζουν οι bloggers από affiliate υπηρεσίες όπως η Google Adsense, η Linkwise, το PropellerAds και πάει λέγοντας. Οπότε, δεν μπορώ να πω πως με βοήθησαν ιδιαίτερα και μου απάντησαν στις ερωτήσεις που είχα.

Ο ένας λογιστής μάλιστα μου είπε το παρακάτω:

Μέχρι να ξεκινήσει να βγάζει το blog σου τουλάχιστον ένα χιλιάρικο το μήνα (καθαρά), δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την εφορία.

Λίγες ημέρες αργότερα – και αφού δεν έβγαλα άκρη με κανέναν – ήρθα σε επικοινωνία με μερικούς bloggers που είναι κάτοχοι ιστοσελίδων που βγάζουν τρελά φράγκα. Ε δε μπορεί, σκέφτηκα, κάτι θα γνωρίζουν αυτοί.

Τι λένε οι bloggers για το εισόδημα και την εφορία

Οι απαντήσεις που έλαβα από τους bloggers με τους οποίους επικοινώνησα ήταν οι παρακάτω (εννοείται πως δεν πρόκειται να βάλω κανένα όνομα ή blog για προφανούς λόγους):

Αγαπητέ Παναγιώτη, όσο η Paypal δεν έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Ελληνικό κράτος και τα χρήματα που σου έρχονται εκεί δεν τα βλέπει η εφορία, μην αγχώνεσαι για τίποτα. Όταν με το καλό ξεκινήσεις να βγάζεις πάνω από 2,000 ευρώ μηνιαίως, κάνε μια έναρξη στην Βουλγαρία. Απλά πρόσεχε πόσο μεγάλα είναι τα ποσά που κάνεις widthrow από την Paypal στον λογαριασμό σου.

Αν βγάζεις τουλάχιστον 1,000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, πάνε στην Βουλγαρία, βρες έναν αξιόπιστο Έλληνα λογιστή και κάνε έναρξη επιχείρισης εκεί. Στην Ελλάδα θα βουλιάξεις τους πρώτους δύο μήνες και θα σου πάρει περίπου 3 για να τελειώσεις με την γραφειοκρατία. Στην Βουλγαρία θα έχεις έτοιμη εταιρεία μέσα σε μια μέρα.

Για περίπου ένα χρόνο έβγαζα πάνω από χιλιάρικο το μήνα και στο τέλος άνοιξα επιχείριση στην Βουλγαρία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ευτυχώς από την εφορία δεν πήραν χαμπάρι τις χρηματικές κινήσεις και την γλίτωσα, αλλά θέλει προσοχή.

Γεια σου Παναγιώτη! Χωρίς να το σκέφτεσαι ανέβα Βουλγαρία, άνοιξε μια επιχείριση εκεί και θα ησυχάσεις. Για Ελλάδα μην το σκέφτεσαι καν, δεν αξίζει τον κόπο να στραφείς σε αυτή την χώρα ούτε για πλάκα.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως έχεις καταλάβει ότι με την Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς. Οι παραπάνω bloggers δεν είναι αυτοί που βλέπεις καθημερινά. Είναι αυτοί που τρέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες της Ελλάδας και το blogging είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος τους. Ως εκ τούτου, κάτι παραπάνω γνωρίζουν.

Με τα λίγα και με τα πολλά, στράφηκα στην Βουλγαρία και ξεκίνησα να ψάχνω online για Έλληνες λογιστές. Επικοινώνησα ξανά με μερικούς από τους παραπάνω bloggers που έχουν κάνει έναρξη επιχείρισης στην Βουλγαρία για τα blogs τους και τους έκανα μερικές ακόμα ερωτήσεις.

Απ’ ότι φαίνεται, οι Έλληνες λογιστές στην Βουλγαρία δεν είναι και πολύ έμπιστοι. Οπότε, αν μπορέσεις να βρεις κάποιον μεταφραστή ώστε να πας σε Βούλγαρο λογιστή/τρια, ακόμα καλύτερα. Αλλά το κάνεις αυτό αν δεν βρεις κάποιον αξιόπιστο Έλληνα λογιστή.

Όλα αυτά, φυσικά, έγιναν πριν από μερικά χρόνια. Τότε δεν είχα ιδέα για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσω, αλλά το Homeboy είχε ξεκινήσει να βγάζει πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ότι είχα υπολογίσει εξ ‘αρχής και έπρεπε να κάνω γρήγορες κινήσεις.

Ξέχνα την Ελλάδα

Εκτός αν θέλεις να βουλιάξεις μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες, ξέχνα την Ελλαδάρα μας – και στο λέω αυτό που προσωπική εμπειρία. Το να κάνεις έναρξη επιχείρισης στην Ελλάδα σημαίνει πως θα τρέχεις καθημερινά για χαρτιά (η γραφειοκρατία στα καλύτερα της), θα πληρώνεις συνεχώς για πράγματα που δεν θα ‘πρεπε να πληρώνεις, θα πέφτεις συνεχώς σε προβλήματα, θα πρέπει να τρέχεις για χαρτιά, να τρέχεις για χαρτιά και να τρέχεις για ακόμη περισσότερα χαρτιά. Αα ναι, και στο τέλος, θα πρέπει να τρέξεις και για άλλα χαρτιά.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα βγαίνει εκτός σχεδίου. Η Βουλγαρία, από την άλλη πλευρά, είναι η καλύτερη επιλογή σου. Η έναρξη επιχείρισης στην Βουλγαρία είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και τα έξοδα που θα έχεις εκεί είναι πραγματικά για γέλια. Κι αν βρεις κάποιον που γνωρίζει την γλώσσα (αν και σχεδόν όλοι μιλάνε Αγγλικά), θα είσαι αρχηγός.

Άρα, πότε πρέπει να κάνεις έναρξη επιχείρισης;

Αν το blog σου βγάζει ψίχουλα ή μόλις ξεκίνησε να βγάζει αρκετά χρήματα, θα σου πρότεινα να περιμένεις για αρχή και να δεις πως θα πάει μέσα στους επόμενους μήνες – το τελευταίο που θέλεις είναι να κάνεις έναρξη επιχείρισης και το blog σου ξαφνικά να πέσει.

Αν το blog σου βγάζει αρκετά χρήματα τους τελευταίους μήνες και οι κινήσεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό μπορούν εύκολα να τραβήξουν το ενδιαφέρον της εφορίας, επικοινώνησε με έναν Έλληνα λογιστή στην Βουλγαρία (θα σου πρότεινα μέσω Skype), ενημερώσου για το τι ακριβώς βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και ποια θα είναι τα έξοδα σου και ετοιμάσου να επισκεφτείς την χώρα για να κάνεις έναρξη.

Το καλό είναι πως δεν χρειάζεται να κατεβαίνεις στην Βουλγαρία για να μπορείς να τρέξεις την επιχείριση σου – απλά πας για να ολοκληρώσεις την έναρξη και είσαι good to go.

Εκτός από την εφορία, η επιχείριση είναι το “χρυσό” κλειδί των bloggers

Αν πιστεύεις πως στο μόνο που θα σου χρησιμεύσει η έναρξη επιχείρισης είναι για να δηλώνεις κάπου το εισόδημα που βγάζεις και να είσαι νόμιμος, τότε επίτρεψε μου να σου πω πόσο λάθος κάνεις.

Όταν έχεις μια δική σου επιχείριση να τρέχει πίσω από το blog σου, αυτό σημαίνει πως μπορείς να κυνηγήσεις πολλές εταιρείες και να κλείσεις τρελές διαφημιστικές συμφωνίες. Όταν έχεις την ικανότητα να κόψεις απόδειξη/τιμολόγιο, τότε έχεις την ικανότητα να κλείσεις συμφωνίες με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ανάλογα με τη γλώσσα του blog σου).

Διάβασε: Πως να κυνηγάς τις διαφημιστικές εταιρείες ως blogger

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπορούσα να κλείσω πολύ καλές διαφημιστικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά απέτυχα επειδή δεν μπορούσα να κόψω ένα τιμολόγιο.

Με τα πολλά και με τα λίγα..

Απ’ όσο έχεις καταλάβει το blogging δεν είναι παιχνίδι. Μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις από χόμπι σε επιχείριση και να βγάζεις ένα σωρό χρήματα. Για την ακρίβεια, μέσω του blogging μπορείς να βγάζεις πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έβγαζες από μια συνηθισμένη δουλειά ή από ένα κατάστημα.

Στην Ελλάδα το blogging τώρα ανθίζει, οπότε είναι η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και ξεχωριστό και να βγεις κερδισμένος από αυτό.

Η κρίση θέλει έμπνευση, χιούμορ και φυσικά… χρήμα!

Αυτό μου λέει η μητέρα μου τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω με ειλικρίνεια, πως έχει απόλυτο δίκαιο. Ακόμα και στην Ελλάδα όπου τα πράγματα είναι δύσκολα λόγο της οικονομικής κρίσης, η μπλογκόσφαιρα είναι στα καλύτερα της και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να βγεις κερδισμένος από αυτήν – αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις.

Εσύ τι άποψη έχεις για όλα αυτά; Πως θα προχωρούσες αν το blog σου έφτανε σε σημείο όπου έβγαζε πολλά χρήματα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

θΕΛΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟ INKSTORY;

Κάνε τις αγορές σου από το ThemeForest ή το Creative Market και ακολούθησε το Inkstory στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Instagram.
---
Επισκέψου τον Κατάλογο του Inkstory για περισσότερα εργαλεία και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.

11 Σχόλια

 1. Είμαι τυχερή στο συγκεκριμένο θέμα διότι έχω επιχείρηση συνεπώς αυτό έπρεπε μόνο να κάνω είναι να προσθέσω κωδικό στην εφορία, να αλλάξω σφραγίδα και να φτιάξω τιμολόγιο. Όμως αν δεν είχα αυτή τη δυνατότητα σίγουρα η λογική που αναφέρεις είναι η πλέον σωστή στο ελλαδιστάν που ζούμε… ως ατομική επιχείρηση πληρώνω τα μαλλιοκέφαλά μου…

  • Είσαι απίστευτα τυχερή όχι απλά τυχερή! Είναι καλό να είσαι καλυμμένος νομικά και να μην έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου για τις κινήσεις που γίνονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό από τα χρήματα που βγάζεις μέσω του blogging. Αυτή η χώρα μου φαίνεται πως προσπαθεί να μας διώξει όλους.

  • Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με το λογιστικό κομμάτι. Ευχαριστώ.

   easyjoin . net at gmail . com

 2. Καταρχάς συγχαρητήρια για τα κατατοπιστικότατα άρθρα, Παναγιώτη, βοηθάς πολύ κόσμο.

  Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να στήσω το δικό μου blog και τώρα που αποφάσισα να το πάρω πιο σοβαρά και να ξεκινήσω είπα να ψάξω τα πάντα περί του θέματος, και μπορώ να πω ότι το blog σου μου έλυσε αρκετές απορίες και με ενθάρρυνε πολύ.

  Το συγκεκριμένο θέμα με απασχολεί αρκετά, αν και δεν περιμένω να βγάλω κάνα τρελό εισόδημα θέλω να ξέρω όσα περισσότερα γίνεται καλού κακού.

  Περνάω στις ερωτήσεις:
  1. Είδα που σου είπαν ότι αν δεν ξεπερνάς τα 1-2 χιλιάρικα τον μήνα δεν υπάρχει θέμα. Δηλαδή αν βγάζω πχ 200-300 να μην ανησυχώ μέχρι να (αν) φτάσω το 1 χιλιάρικο; Τι γνώμη έχεις από τη δική σου εμπειρία; Απλά για να έχω ένα ποσό στο νου μου.

  2. Ψάχνοντας για τη Βουλγαρία έπεσα σε αρκετά άρθρα που λένε ότι παίζονται πολλές απάτες και δεν είναι κι η καλύτερη λύση και είδα να αναφέρουν την Εσθονία και το πρόγραμμα e-residency. Φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό από την Βουλγαρία, αν και δεν το έχω ψάξει αρκετά ακόμα, από όσα έχω διαβάσει ακούγεται σαν την ιδανική λύση.
  Γνωρίζεις κάτι για αυτό; Αν το έχεις ψάξει ή σκοπεύεις να το κάνεις, ενημέρωσέ μας (δε θα με χάλαγε κι ένα άρθρο), με ενδιαφέρει η άποψή σου.

  3. Ψιλοάκυρη ερώτηση: “Όροι Χρήσης” και “Πολιτική Απορρήτου” που βλέπω σε κάθε σελίδα. Υπάρχει κάποιο πρότυπο/υπόδειγμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και να αλλάξω μόνο κάποια σημεία που θα αφορούν τη δική μου σελίδα; Mπορώ να το πάρω αυτούσιο από κάπου copy-paste;
  Μου είναι αδύνατο να γράψω ένα τέτοιο κατεβατό με τις ελάχιστες γνώσεις μου για αυτό ψάχνω ένα βοήθημα.

  Αυτά για αρχή, θα σε ζαλίσω σίγουρα περισσότερο στο μέλλον. Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια @Andreas901:disqus και καλωσόρισες στη κοινότητα του Inkstory.

   1. Δε θέλω να σε πάρω στα χέρια μου, οπότε δε μπορώ να σου δώσω και μια στάνταρ απάντηση. Αυτό που μπορώ να σου πω, ωστόσο, είναι αυτό που γράφει και στο άρθρο. Γνωρίζω άτομα που βγάζανε πάνω από χιλιάρικο το μήνα για πάνω από χρόνο και δεν είχαν πρόβλημα. Σε λογιστές που πήγα, μου είπαν αν δεν ξεπεράσει τα 800-1,000 ευρώ να μην ανησυχώ. Το πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τα λόγια τους αυτό βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου. Από εκεί και πέρα, αν ανοίγεις επιχείρηση και το blog σου δεν βγάζει σταθερό μισθό, θα χρεοκοπήσεις. Άντε να βγάλεις άκρη με το Ελληνικό κράτος.

   2. Για Εσθονία δεν γνωρίζω και δυστυχώς δεν έχω και άτομα που άνοιξαν εκεί επιχείρηση. Μπορώ να ψάχτω όμως λίγο και αν βρω κάτι αξιόπιστο το οποίο στέκει ευχαρίστως να σε ενημερώσω. Στην Βουλγαρία – και σε κάθε άλλη χώρα, εν πάση περίπτωση – παίζονται σίγουρα απάτες. Παρόλα αυτά, όσοι βρήκαν έναν καλό λογιστή δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα (αυτή την στιγμή έχω 6 άτομα με επιχείρηση στην Βουλγαρία που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα).

   3. Μπες στους όρους χρήστης και πολιτική απορρήτου του Inkstory, κάντα μια αντιγραφή, πέρνα τα στο blog σου, κάνε τις απαραίτητες αλλαγές και είσαι μια χαρά. Ζορίστηκα πολύ είναι η αλήθεια για να τα γράψω και πλήρωσα και δικηγόρο, οπότε δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα (όσο υπάρχουν στο blog σου).

   Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μη δυστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου ή να αφήσεις το σχόλιο σου. Έχω πάντα χρόνο για να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ σε θέματα που γνωρίζω.

 3. Καλησπέρα! Ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση εφόσον υποθέσουμε ότι καποιος κάνει κανονικά έναρξη μέσω ενός σάιτ και διαφημίζει επιχειρήσεις κόβοντας απόδειξη, αν υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο έλεγχο να ζητήσουν και στοιχεία από πχ adsense η affiliate links που εμφανίζει στο σαιτ του κ που σαφώς στην αρχή θα είναι μηδαμινά.

  • Καλησπέρα, δυστυχώς δεν το γνωρίζω αυτό για να σου απαντήσω στα σίγουρα. Πάντως μια ερώτηση στον λογιστή δεν θα ‘ταν άσχημη ιδέα. Λογικά θα υπάρχει τρόπος για να δείχνεις στην εφορία όσα βγάζεις από την Adsense και άλλες affiliate εταιρείες.

   Αν βρεις τη λύση πάντως ενημέρωσε μας και εδώ να γνωρίζουμε, εναλλακτικά θα κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις.

   • Καλά είναι τραγικά μικρά τα ποσά για να υπάρξει θέμα τουλάχιστον αρχικώς. Τουλάχιστον για adsense. Ναι αν έχω νεότερα θα ενημερώσω.

    • Η αλήθεια είναι πως ναι, δύσκολα να υπάρξει πρόβλημα. Γνωρίζω bloggers που έβγαζαν κοντά στο χιλιάρικο μηνιαίως για χρόνια και δεν είχα πρόβλημα. Βέβαια, πάντα έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου με τόσα χρήματα ότι μπορεί κάτι να συμβεί, αλλά μέχρι τότε έχεις μπόλικο χρόνο.

Σχολίασε το άρθρο

Pin It