Blogging και εφορία – Εσύ τι κάνεις με τα χρήματα του blog σου;

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολεί πολλούς bloggers είναι τι γίνεται με την εφορία και τα χρήματα που βγάζουν από το blog τους. Πρέπει να τα δηλώσουν κάπου; Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχείρισης; Πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένους νόμους; Όλα αυτά και πολλά ακόμα είναι μερικά βασικά πράγματα που κάθε blogger πρέπει να γνωρίζει για να μην βρει τον μπελά του.

Προτού ξεκινήσω να γράφω ό,τι γράφω, καλό είναι να ενημερώσω πως δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε λογιστής αλλά ούτε και δούλεψα ποτέ μου στην εφορία. Επίσης, μην εμπιστεύεσαι κανέναν, ούτε εμένα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που έκανα και εγώ: Πάνε από λογιστή σε λογιστή ή από λογίστρια σε λογίστρια, κάνε σε όλους τους ίδιες ερωτήσεις, δες ποιοι γνωρίζουν καλύτερα πάνω στα blogs και επέλεξε στον τέλος αυτόν ή αυτήν που έχει τις περισσότερες γνώσεις επί του θέματος, έτσι ώστε να σιγουρευτείς πως αυτός ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να σε βοηθάει κάθε φορά.

Το άρθρο βασίζεται στην δική μου προσωπική εμπειρία, καθώς και από εμπειρίες άλλων μεγάλων bloggers που τρέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στην Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση του άρθρου:
08/11/2020

Blogging και εφορία

Η όλη ιστορία με την εφορία και το blogging ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν ήμουν ακόμα 17 χρονών και το blog που είχα φτιάξει τότε, ως προς τεράστια έκπληξη, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα στην Ελλάδα. Το blog έβγαζε πάνω από 250 ευρώ τη μέρα μόνο από τις διαφημίσεις της Google AdSense, και άλλα τόσα από διάφορες affiliate υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαμε εγώ και ο κολλητός μου, με τον οποίο είχαμε μαζί το blog.

Καθώς περνούσα οι ημέρες, ανησυχούσαμε για τον αριθμό των χρημάτων που αυξανόταν συνεχώς, και κάθε βδομάδα το blog έσπαγε άλλο ένα νέο ρεκόρ στα ημερήσια χρήματα που έβγαζε. Γνωρίζαμε πως έπρεπε να κάνουμε έναρξη επιχείρησης για να μπορέσουμε όχι μόνο να είμαστε με ήσυχο κεφάλι, καθώς θα ‘μασταν νόμιμοι επαγγελματίες, αλλά και για να ξεκινήσουμε συνεργασίες με όλα τα μεγάλα brands που ερχόντουσαν σε επικοινωνία μαζί μας για συνεργασία. Κάθε brand ζητούσε και το ανάλογο τιμολόγιο για κάθε πληρωμή, κάτι το οποίο είναι προφανέστατα λογικό, οπότε δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε αν δεν γινόταν η έναρξη της επιχείρισης.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα ο αριθμός των λογιστών που γνωρίζουν άπιαστα το οτιδήποτε συμβαίνει με τις online επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα μικρός, με τον κάθε λογιστή να λέει το κοντό και το μακρύ του (με συγχωρείς, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα). Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεσαι το τι τραβήξαμε πριν από μια περίπου δεκαετία, όπου τότε το αριθμός των ανθρώπων που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις ήταν ακόμα μικρότερος. Με άλλα λόγια, δεν καταφέρναμε να βρούμε με τίποτα έναν σωστό λογιστή ή μια σωστή λογίστρια και κάθε μέρα που περνούσε εμφανιζόντουσαν νέες απορίες και ερωτήσεις.

Ο ένας λογιστής μάλιστα μου είπε το παρακάτω:

Μέχρι να ξεκινήσει το blog σου να βγάζει τουλάχιστον ένα χιλιάρικο το μήνα (καθαρά), δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την εφορία.

Μπορείς όμως να εμπιστευτείς τα λόγια του; Όχι.

Λίγες ημέρες αργότερα – και αφού δεν έβγαλα άκρη με κανέναν – ήρθα σε επικοινωνία με μερικούς bloggers που είναι κάτοχοι ιστοσελίδων και βγάζουν αρκετά χρήματα τόσο για να διατηρούν όλα τα έξοδα της επιχείρισης και του blog τους, αλλά και για να ταΐζουν τις οικογένειες τους. Ε δε μπορεί, σκέφτηκα, κάτι θα γνωρίζουν αυτοί.

Τι έλεγαν τότε οι bloggers για το εισόδημα και την εφορία

Οι απαντήσεις που έλαβα από τους bloggers με τους οποίους επικοινώνησα ήταν οι παρακάτω (εννοείται πως δεν πρόκειται να βάλω κανένα όνομα ή blog για προφανούς λόγους):

Αγαπητέ Παναγιώτη, όσο η Paypal δεν έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Ελληνικό κράτος και τα χρήματα που σου έρχονται εκεί δεν τα βλέπει η εφορία, μην αγχώνεσαι για τίποτα. Όταν με το καλό ξεκινήσεις να βγάζεις πάνω από 2,000 ευρώ μηνιαίως, κάνε μια έναρξη στην Βουλγαρία. Απλά πρόσεχε πόσο μεγάλα είναι τα ποσά που κάνεις widthrow από την Paypal στον λογαριασμό σου.

Αν βγάζεις τουλάχιστον 1,000 ευρώ καθαρά μηνιαίως, πάνε στην Βουλγαρία, βρες έναν αξιόπιστο Έλληνα λογιστή και κάνε έναρξη επιχείρισης εκεί. Στην Ελλάδα θα βουλιάξεις τους πρώτους δύο μήνες και θα σου πάρει περίπου 3 για να τελειώσεις με την γραφειοκρατία. Στην Βουλγαρία θα έχεις έτοιμη εταιρεία μέσα σε μια μέρα.

Για περίπου ένα χρόνο έβγαζα πάνω από χιλιάρικο το μήνα και στο τέλος άνοιξα επιχείριση στην Βουλγαρία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Ευτυχώς από την εφορία δεν πήραν χαμπάρι τις χρηματικές κινήσεις και την γλίτωσα, αλλά θέλει προσοχή.

Γεια σου Παναγιώτη! Χωρίς να το σκέφτεσαι ανέβα Βουλγαρία, άνοιξε μια επιχείριση εκεί και θα ησυχάσεις. Για Ελλάδα μην το σκέφτεσαι καν, δεν αξίζει τον κόπο να στραφείς σε αυτή την χώρα ούτε για πλάκα.

Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως έχεις καταλάβει ότι με την Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς – ή τουλάχιστον, δεν ασχολιόταν τότε. Οι παραπάνω bloggers δεν είναι αυτοί που βλέπεις καθημερινά. Είναι αυτοί που τρέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες της Ελλάδας και το blogging είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος τους. Ως εκ τούτου, κάτι παραπάνω γνώριζαν.

Με τα λίγα και με τα πολλά, στράφηκα στην Βουλγαρία και ξεκίνησα να ψάχνω online για Έλληνες λογιστές. Επικοινώνησα ξανά με μερικούς από τους παραπάνω bloggers που έχουν κάνει έναρξη επιχείρισης στην Βουλγαρία για τα blogs τους και τους έκανα μερικές ακόμα ερωτήσεις.

Απ’ ότι φαίνεται, οι Έλληνες λογιστές στην Βουλγαρία δεν είναι και πολύ έμπιστοι. Οπότε, αν μπορέσεις να βρεις κάποιον μεταφραστή ώστε να πας σε Βούλγαρο λογιστή/τρια, ακόμα καλύτερα. Αλλά το κάνεις αυτό αν δεν βρεις κάποιον αξιόπιστο Έλληνα λογιστή.

Όλα αυτά, φυσικά, έγιναν πριν από μερικά χρόνια. Τότε δεν είχα ιδέα για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσω, αλλά το blog που είχα τότε είχε ξεκινήσει να βγάζει πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ότι είχα υπολογίσει εξ ‘αρχής και έπρεπε να κάνω γρήγορες κινήσεις.

Ελλάδα έναντι Βουλγαρίας για έναρξη επιχείρισης

Έως και πριν από μερικά χρόνια, η διαδικασία για την έναρξη μιας επιχείρισης στην Ελλάδα ήταν αρκετά πιο χρονοβόρα και ακριβή απ’ ότι στην Βουλγαρία. Οι περισσότεροι bloggers και ελεύθεροι επαγγελματίες έτρεχαν για να κάνουν έναρξη στην γειτονική χώρα, αποφεύγοντας οτιδήποτε σχετιζόταν με την Ελλάδα.

Αυτό με που προβλημάτισε πριν από μερικούς μήνες, όταν αποφάσισα να ανοίξω μια νέα εταιρεία για το Inkstory.gr, το blog που διαβάζεις αυτή την στιγμή, ήταν η χώρα στην οποία θα επέλεγα να κάνω την έναρξη. Για ‘μενα το να πάω στην Βουλγαρία και να ανοίξω μια εταιρεία ήταν πανεύκολο, καθώς έχω την μητέρα μου που μιλάει άπιαστα βουλγαρικά (άσχετα που δεν είναι Βουλγάρα) και γνωστούς για να μείνω εκεί έως ότου τελείωνα με όλη την διαδικασία (η οποία παρεμπιπτόντως διαρκεί μόλις 2 ημέρες). Παρόλα αυτά, επέλεξα να κάνω την έναρξη της επιχείρησης στην Ελλάδα, και μετά από αρκετούς μήνες εμπειρίας, νομίζω πως είμαι στην κατάλληλη θέση για να σου εξηγήσω ακριβώς τι συμβαίνει και πως λειτουργούν τα πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα θα ξεκινήσω αναφέροντας πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που με έκαναν να μην πάω στην Βουλγαρία και να μην ανοίξω εκεί την εταιρεία του Inkstory, ήταν η ασφάλιση. Δεν θα είχα ασφάλεια στην Ελλάδα, στην χώρα την οποία ζω, ούτε θα μπορούσα να πάρω ποτέ σύνταξη εδώ (αν και, δεν μας βλέπω έτσι κι αλλιώς να παίρνουμε οι νέες γενιές, αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία). Έτσι, έβγαλα την Βουλγαρία απ’ το μυαλό μου και προχώρησα με την διαδικασία στην χώρα μου, όπου και να για ‘μαι ειλικρινής, ένιωθα πιο σίγουρος και “ασφαλής”.

Το κόστος του να κάνεις έναρξη επιχείρισης στην Ελλάδα για το blog σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αρχικά είναι να απευθυνθείς σε έναν/μια λογιστή/ρια. Με λίγα χρήματα παραπάνω απ’ ότι θα έδινες αν έτρεχες μόνος σου, θα γλυτώσεις από πολύ χρόνο και κόπο (πίστεψε με, στο εγγυώμαι αυτό).

Τώρα, κάθε εταιρεία έχει διαφορετικά μηνιαία έξοδα, οπότε δεν μπορώ δώσω μια σίγουρη απάντηση για το τι θα πληρώνεις κάθε μήνα. Παρόλα αυτά, πάμε να δούμε λίγο στο περίπου, τι έξοδα έχει η δική μου, τα οποία βέβαια μπορεί να αλλάξουν μελλοντικά, αλλά ίσως έτσι πάρεις μια καλύτερη ιδέα.

Μηνιαία έξοδα επιχείρισης:

 • ΕΦΚΑ: 145€
 • Λογιστής/ρια: 20-50€
 • Πληρωμή ΦΠΑ κάθε τρίμηνο (αλλάζει ανάλογα με όσα έχω κόψει)
 • Φόρος στο τέλος του έτους

Στο περίπου, υπολόγισε πως τα μηνιαία σου έξοδα θα κυμένονται στα 100-200€. Αν προσθέσεις μέσα και το hosting που θα πληρώνεις για το blog σου, του η οποία η τιμή ωστόσο διαφέρει αρκετά σε κάθε blog, το ποσό μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 200-250€ μηνιαίως. Τώρα, τα 200€ δεν είναι πολλά για να καλύπτεις τα έξοδα της επιχείρησης, του λογιστή και του hosting, αλλά δεν είναι και λίγα αν το blog σου δεν τα βγάζει. Επίσης, μπορεί να είναι περισσότερα ή λιγότερα τα έξοδα, ανάλογα όπως προανέφερα με την εταιρεία που θα έχεις και τον τρόπο λειτουργίας της. Ένας καλός λογιστής θα πρέπει να σου παρέχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου.

Άρα, πότε πρέπει να κάνεις έναρξη επιχείρισης;

Αν το blog σου βγάζει ψίχουλα ή μόλις ξεκίνησε να βγάζει αρκετά χρήματα, θα σου πρότεινα να περιμένεις για αρχή και να δεις πως θα πάει μέσα στους επόμενους μήνες – το τελευταίο που θέλεις είναι να κάνεις έναρξη επιχείρισης και να μην είσαι σε θέση να καλύψεις όλα τα έξοδα.

Αν το blog σου βγάζει αρκετά χρήματα τους τελευταίους μήνες και οι κινήσεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό μπορούν εύκολα να τραβήξουν το ενδιαφέρον της εφορίας, τότε μπορείς να πράξεις γρήγορα, επικοινωνώντας με διάφορους λογιστές, επιλέγοντας τον καλύτερο απ’ τις απαντήσεις που θα πάρεις.

Συμβουλή μου: Ένα καλό τεστ που μπορείς να κάνεις από μόνος/νη σου είναι να ξεκινήσεις από σήμερα και να πεις, “Οκ, έχω επιχείρηση, από σήμερα κρατάω τουλάχιστον 200 ευρώ στην άκρη κάθε μήνα“. Αν μπορείς να τα καλύπτεις, εσύ ή το blog σου, κάθε μήνα χωρίς καθυστερήσεις, τότε μέσα σε 3-5 μήνες θα έχεις μαζέψει το κατάλληλο ποσό και για να ξεκινήσεις, αλλά και για να σιγουρευτείς πως μπορείς να καλύψεις τα έξοδα και να προχωρήσεις στην έναρξη άφοβα.

Εκτός από την εφορία, η επιχείριση είναι το “χρυσό” κλειδί των bloggers

Αν πιστεύεις πως στο μόνο που θα σου χρησιμεύσει η έναρξη επιχείρισης είναι για να δηλώνεις κάπου το εισόδημα που βγάζεις και να είσαι νόμιμος, τότε επίτρεψε μου να σου πω πόσο λάθος κάνεις.

Όταν έχεις μια δική σου επιχείριση να τρέχει πίσω από το blog σου, αυτό σημαίνει πως μπορείς να κυνηγήσεις πολλές εταιρείες και να κλείσεις τρελές διαφημιστικές συμφωνίες. Όταν έχεις την δυνατότητα να κόψεις απόδειξη/τιμολόγιο, τότε έχεις την δυνατότητα να κλείσεις συμφωνίες με μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ανάλογα με τη γλώσσα του blog σου).

Διάβασε: Πως να κυνηγάς τις διαφημιστικές εταιρείες ως blogger

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπορούσα να κλείσω πολύ καλές διαφημιστικές συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα αλλά απέτυχα επειδή δεν μπορούσα να κόψω ένα τιμολόγιο.

Με τα πολλά και με τα λίγα..

Απ’ όσο έχεις καταλάβει το blogging δεν είναι παιχνίδι. Μπορείς εύκολα να το μετατρέψεις από χόμπι σε επιχείριση και να βγάζεις ένα σωρό χρήματα. Για την ακρίβεια, μέσω του blogging μπορείς να βγάζεις πολλά περισσότερα χρήματα απ’ ότι θα έβγαζες από μια συνηθισμένη δουλειά ή από ένα κατάστημα.

Στην Ελλάδα το blogging τώρα ανθίζει, οπότε είναι η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό και ξεχωριστό και να βγεις κερδισμένος από αυτό.

Η κρίση θέλει έμπνευση, χιούμορ και φυσικά… χρήμα!

Ένα Quote που μου είπε η μητέρα μου όταν ήμουν 17 χρονών

Αυτό μου λέει η μητέρα μου τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω με ειλικρίνεια, πως έχει απόλυτο δίκαιο. Ακόμα και στην Ελλάδα όπου τα πράγματα είναι δύσκολα λόγο της οικονομικής κρίσης, η μπλογκόσφαιρα είναι στα καλύτερα της και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να βγεις κερδισμένος από αυτήν – αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις.

Εσύ τι άποψη έχεις για όλα αυτά; Πως θα προχωρούσες αν το blog σου έφτανε σε σημείο όπου έβγαζε πολλά χρήματα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

16 σκέψεις στο “Blogging και εφορία – Εσύ τι κάνεις με τα χρήματα του blog σου;”

 1. Είμαι τυχερή στο συγκεκριμένο θέμα διότι έχω επιχείρηση συνεπώς αυτό έπρεπε μόνο να κάνω είναι να προσθέσω κωδικό στην εφορία, να αλλάξω σφραγίδα και να φτιάξω τιμολόγιο. Όμως αν δεν είχα αυτή τη δυνατότητα σίγουρα η λογική που αναφέρεις είναι η πλέον σωστή στο ελλαδιστάν που ζούμε… ως ατομική επιχείρηση πληρώνω τα μαλλιοκέφαλά μου…

  Απάντηση
  • Είσαι απίστευτα τυχερή όχι απλά τυχερή! Είναι καλό να είσαι καλυμμένος νομικά και να μην έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου για τις κινήσεις που γίνονται στον τραπεζικό σου λογαριασμό από τα χρήματα που βγάζεις μέσω του blogging. Αυτή η χώρα μου φαίνεται πως προσπαθεί να μας διώξει όλους.

   Απάντηση
 2. Καταρχάς συγχαρητήρια για τα κατατοπιστικότατα άρθρα, Παναγιώτη, βοηθάς πολύ κόσμο.

  Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να στήσω το δικό μου blog και τώρα που αποφάσισα να το πάρω πιο σοβαρά και να ξεκινήσω είπα να ψάξω τα πάντα περί του θέματος, και μπορώ να πω ότι το blog σου μου έλυσε αρκετές απορίες και με ενθάρρυνε πολύ.

  Το συγκεκριμένο θέμα με απασχολεί αρκετά, αν και δεν περιμένω να βγάλω κάνα τρελό εισόδημα θέλω να ξέρω όσα περισσότερα γίνεται καλού κακού.

  Περνάω στις ερωτήσεις:
  1. Είδα που σου είπαν ότι αν δεν ξεπερνάς τα 1-2 χιλιάρικα τον μήνα δεν υπάρχει θέμα. Δηλαδή αν βγάζω πχ 200-300 να μην ανησυχώ μέχρι να (αν) φτάσω το 1 χιλιάρικο; Τι γνώμη έχεις από τη δική σου εμπειρία; Απλά για να έχω ένα ποσό στο νου μου.

  2. Ψάχνοντας για τη Βουλγαρία έπεσα σε αρκετά άρθρα που λένε ότι παίζονται πολλές απάτες και δεν είναι κι η καλύτερη λύση και είδα να αναφέρουν την Εσθονία και το πρόγραμμα e-residency. Φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό από την Βουλγαρία, αν και δεν το έχω ψάξει αρκετά ακόμα, από όσα έχω διαβάσει ακούγεται σαν την ιδανική λύση.
  Γνωρίζεις κάτι για αυτό; Αν το έχεις ψάξει ή σκοπεύεις να το κάνεις, ενημέρωσέ μας (δε θα με χάλαγε κι ένα άρθρο), με ενδιαφέρει η άποψή σου.

  3. Ψιλοάκυρη ερώτηση: “Όροι Χρήσης” και “Πολιτική Απορρήτου” που βλέπω σε κάθε σελίδα. Υπάρχει κάποιο πρότυπο/υπόδειγμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και να αλλάξω μόνο κάποια σημεία που θα αφορούν τη δική μου σελίδα; Mπορώ να το πάρω αυτούσιο από κάπου copy-paste;
  Μου είναι αδύνατο να γράψω ένα τέτοιο κατεβατό με τις ελάχιστες γνώσεις μου για αυτό ψάχνω ένα βοήθημα.

  Αυτά για αρχή, θα σε ζαλίσω σίγουρα περισσότερο στο μέλλον. Ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

  Απάντηση
  • Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια @Andreas901:disqus και καλωσόρισες στη κοινότητα του Inkstory.

   1. Δε θέλω να σε πάρω στα χέρια μου, οπότε δε μπορώ να σου δώσω και μια στάνταρ απάντηση. Αυτό που μπορώ να σου πω, ωστόσο, είναι αυτό που γράφει και στο άρθρο. Γνωρίζω άτομα που βγάζανε πάνω από χιλιάρικο το μήνα για πάνω από χρόνο και δεν είχαν πρόβλημα. Σε λογιστές που πήγα, μου είπαν αν δεν ξεπεράσει τα 800-1,000 ευρώ να μην ανησυχώ. Το πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τα λόγια τους αυτό βρίσκεται καθαρά στο χέρι σου. Από εκεί και πέρα, αν ανοίγεις επιχείρηση και το blog σου δεν βγάζει σταθερό μισθό, θα χρεοκοπήσεις. Άντε να βγάλεις άκρη με το Ελληνικό κράτος.

   2. Για Εσθονία δεν γνωρίζω και δυστυχώς δεν έχω και άτομα που άνοιξαν εκεί επιχείρηση. Μπορώ να ψάχτω όμως λίγο και αν βρω κάτι αξιόπιστο το οποίο στέκει ευχαρίστως να σε ενημερώσω. Στην Βουλγαρία – και σε κάθε άλλη χώρα, εν πάση περίπτωση – παίζονται σίγουρα απάτες. Παρόλα αυτά, όσοι βρήκαν έναν καλό λογιστή δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα (αυτή την στιγμή έχω 6 άτομα με επιχείρηση στην Βουλγαρία που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα).

   3. Μπες στους όρους χρήστης και πολιτική απορρήτου του Inkstory, κάντα μια αντιγραφή, πέρνα τα στο blog σου, κάνε τις απαραίτητες αλλαγές και είσαι μια χαρά. Ζορίστηκα πολύ είναι η αλήθεια για να τα γράψω και πλήρωσα και δικηγόρο, οπότε δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα (όσο υπάρχουν στο blog σου).

   Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μη δυστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου ή να αφήσεις το σχόλιο σου. Έχω πάντα χρόνο για να βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ σε θέματα που γνωρίζω.

   Απάντηση
 3. Καλησπέρα! Ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση εφόσον υποθέσουμε ότι καποιος κάνει κανονικά έναρξη μέσω ενός σάιτ και διαφημίζει επιχειρήσεις κόβοντας απόδειξη, αν υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο έλεγχο να ζητήσουν και στοιχεία από πχ adsense η affiliate links που εμφανίζει στο σαιτ του κ που σαφώς στην αρχή θα είναι μηδαμινά.

  Απάντηση
  • Καλησπέρα, δυστυχώς δεν το γνωρίζω αυτό για να σου απαντήσω στα σίγουρα. Πάντως μια ερώτηση στον λογιστή δεν θα ‘ταν άσχημη ιδέα. Λογικά θα υπάρχει τρόπος για να δείχνεις στην εφορία όσα βγάζεις από την Adsense και άλλες affiliate εταιρείες.

   Αν βρεις τη λύση πάντως ενημέρωσε μας και εδώ να γνωρίζουμε, εναλλακτικά θα κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις.

   Απάντηση
    • Η αλήθεια είναι πως ναι, δύσκολα να υπάρξει πρόβλημα. Γνωρίζω bloggers που έβγαζαν κοντά στο χιλιάρικο μηνιαίως για χρόνια και δεν είχα πρόβλημα. Βέβαια, πάντα έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου με τόσα χρήματα ότι μπορεί κάτι να συμβεί, αλλά μέχρι τότε έχεις μπόλικο χρόνο.

     Απάντηση
 4. Γεια σου Παναγιώτη, συγχαρητήρια για το άρθρο, λέγομαι Φερνάντο
  Εδώ και καιρό ψάχνω τα πάντα περί του θέματος,
  το συγκεκριμένο με απασχολεί αρκετά, εγώ δεν Βγάζω
  ένα μεγάλο ποσό το μήνα με AdSense και affiliate υπηρεσίες
  αλλά δεν θέλω να έχω την έγνοια νομικής κύρωσης.
  θα μπορούσες να με κατευθύνεις σε κάποιον λογιστή που να γνωρίζει,
  επειδή έψαξα χωρίς αποτέλεσμα…

  Απάντηση
 5. Σε ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη… φοβερό το άρθρο σου, δεν καταλαβαίνω πως και δεν το είδα, διαβάζω συχνά το inkstory και έχω μάθει πολλά από εσένα.

  Μια – δυο ερωτήσεις ακόμη αν μπορείς και βρεις το χρόνο.

  Όταν λέμε ΕΦΚΑ: 145€, είναι τα χρήματα για την ασφάλεια σου;

  Και όταν λέμε:
  Πληρωμή ΦΠΑ κάθε τρίμηνο (αλλάζει ανάλογα με όσα έχω κόψει)
  Φόρος στο τέλος του έτους
  Τι ποσά μπορεί να είναι αυτά αν π.χ βγάζεις 1000 – 1500 ευρώ το μήνα.
  Επίσης τα χρήματα από το adsense πως δικαιολογούνται σε όλο αυτό;

  Περιμένω με αγωνία απάντηση σου…

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Εύα, σου ζητώ συγνώμη αλλά τώρα είδα το σχόλιο σου.

   Το ΕΚΦΑ είναι η ασφάλεια σου ναι, την οποία πληρώνεις μηνιαίως. Είναι το τρίμηνο ΦΠΑ το οποίο είναι ανάλογο με όσα έχεις κόψει. Τώρα, όσο για το πόσο βγαίνει ο φόρος στο τέλος του έτους, αυτό εξαρτάται από τον κάθε τύπο εταιρείας, από τις αποδείξεις/τιμολόγια που έχεις κόψει, από τα έξοδα που έχεις κάνει για την εταιρεία με τιμολόγιο και πάει λέγοντας. Την Google AdSense της κόβεις τιμολόγιο με κάθε πληρωμή που δέχεσαι. Το τιμολόγιο είναι σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) και τους το στέλνεις σε ένα συγκεκριμένο email τους κάθε φορά.

   Απάντηση
 6. “Άρθρο 38 – Δικαιώματα (royalties)

  1.Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση ή το δικαίωμα χρήσης, των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί λογοτεχνικού, καλλιτεχνικού ή επιστημονικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, μαγνητοταινιών για ραδιοφωνικές εκπομπές και αναπαραγωγής βιντεοκασετών, λογισμικού, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων, προνομίων, σχεδίων ή υποδειγμάτων, σχεδιαγραμμάτων, απόρρητων χημικών τύπων ή μεθόδων κατεργασίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, καθώς και οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών και λοιπών συναφών δικαιωμάτων.

  2.Εάν το εισόδημα από δικαιώματα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε, ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε.”

  Αυτό ισχύει για Youtube και AdSense γενικά. Άνοιγμα επιχείρησης ΔΕΝ χρειάζεται, μόνο οι παντελώς άσχετοι το λένε αυτό. Μπαίνει αυτόματα στη φορολογική δήλωση αν έχεις δηλώσει σωστά όλα τα στοιχεία, και πληρώνεις φόρο εάν υπάρξει.

  Απάντηση

Σχολιάστε