Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

WordPress 5.1 “Betty” – Τι είναι και πως να ενημερώσεις το blog σου

Share

Από τις 21 του μηνός, το WordPress 5.1 έγινε διαθέσιμο προς όλους με την ονομασία “Betty ”, προς τιμήν της τζαζ τραγουδίστριας Betty Carter, και καθένας έχει την δυνατότητα να ενημερώσει το WordPress site του.

Ακολουθώντας τα βήματα του WordPress 5.0 – η τεράστια έκδοση η οποία παρουσίασε και το νέο κειμενογράφο (Gutenberg) – η έκδοση 5.1. εστιάζει κυρίως στην ταχύτητα, την βελτιστοποίηση και την σωστή λειτουργία του κειμενογράφου, καθώς επίσης και στην ασφάλεια του WordPress, την ταχύτητα και τα ουσιαστικά εργαλεία που προστέθηκαν για τους διαχειριστές και τους developers.

Το Site Health τώρα στο WordPress 5.1

Με την ταχύτητα και την ασφάλεια ως τα κύρια πράγματα, η νέα έκδοση παρουσιάζει και τα πρώτα χαρακτηριστικά του Site Health μέσα στο WordPress. Πλέον, το WordPress θα ξεκινήσει να εμφανίζει διάφορες ειδοποιήσεις στους διαχειριστές των ιστοσελίδων που τρέχουν ανημέρωτες εκδόσεις της PHP, τις οποίες απαιτεί το WordPress για να λειτουργεί σωστά.

site health

Όταν κάνεις εγκατάσταση νέα plugins, το WordPress Site Health θα ελέγξει αυτά τα plugins και θα βλέπει αν μπορούν να τρέξουν σωστά με τις τωρινές και πρόσφατες εκδόσεις της PHP. Αν ένα plugin απαιτεί μια PHP έκδοση η οποία δεν λειτουργεί με την ιστοσελίδα σου, τότε το WordPress θα σε αποτρέψει απ’ το να εγκαταστήσεις αυτό το plugin.

Το Site Health για αρκετό καιρό τώρα μπορούσαν οι χρήστες να το εγκαταστήσουν ως plugin. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του μέχρι και σήμερα παραμένει ατελείωτος και φτιάχνεται καθώς προσθέτονται τα βασικά χαρακτηριστικά του στον πυρήνα της πλατφόρμας.

Γιατί είναι αυτό καλό; Γιατί από εδώ και στο εξής, οι διαχειριστές κάθε WordPress ιστοσελίδας θα “αναγκάζονται” να τρέχουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις τις PHP και να μην εγκαθιστούν plugins τα οποία δεν ενημερώνονται σωστά. Αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορες, αξιόπιστες και ασφαλές ιστοσελίδες.

Gutenberg

editor performance

Όταν ο Gutenberg κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο WordPress 5.0, ήρθε με αρκετά προβλήματα. Το WordPress αν και κυκλοφόρησε στην συνέχεια μικρές ενημερώσεις για να διορθώσει βασικά σφάλματα και προβλήματα που υπήρχαν, στην πραγματικότητα ο κειμενογράφος παρέμενε αργός και με διάφορα bugs εδώ και εκεί.

Το WordPress 5.1 περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρετικές ενημερώσεις που φέρνουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στον κειμενογράφο. Ο κειμενογράφος τώρα είναι πιο γρήγορος, φορτώνει ευκολότερα και όταν γράφεις πρέπει να το “αισθάνεσαι” πιο πολύ σαν τον παλιό κειμενογράφο (άρα γρήγορο και σταθερό).

Σύμφωνα με το WordPress, αναμένονται αρκετές ακόμα βελτιώσεις για τον κειμενογράφο μέσα στις επόμενες ενημερώσεις της πλατφόρμας.


Η χαρά των developers

Από εδώ και κάτω, το άρθρο αφορά μόνο τους προγραμματιστές που γνωρίζουν τι γίνεται που έχει γίνει η κάθε αλλαγή.

Multisite Metadata (Μεταστοιχεία πολλαπλών ιστότοπων)

Το WordPress 5.1 παρουσιάζει ένα νεό πίνακα για την αποθήκευση των μέταστοιχείων που σχετίζονται με ιστότοπους και επιτρέπει την αποθήκευση στοιχείων των ιστότοπων σε ενα πλαίσιο πολλαπλών ιστότοπων / δίκτυο.

Cron API

Το Cron API ανανεώθηκε με νέες λειτουργίες για βοήθεια με τα επιστρεφόμενα δεδομένα και περιλαμβάνει νέα φίλτρα για τροποποίηση της αποθήκευσης cron. Άλλες αλλαγές στην συμπεριφορά επηρεάζουν την εκτέλεση cron στους διακομιστές που τρέχουν FastCGI και PHP-FPM εκδόσεων 7.0.16 και νεώτερων.

Νέα διαδικασία δημιουργίας JS

Το WordPress 5.1 περιλαμβάνει μια νέα επιλογή δημιουργίας JavaScript, ακολουθώντας την αναδιοργάνωση του κώδικα που ξεκίνησε με την έκδοση 5.

Άλλες αλλαγές για developers

Διάφορες βελτιώσεις περιλαμβάνουν ενημερώσεις στις τιμές για την σταθερή WP_DEBUG_LOG, νέο δοκιμαστικό αρχείο ρυθμίσεων στην δοκιμαστή έκδοση, νέες action hooks προσθέτων, φίλτρα short-circuit για λειτουργίες wp_unique_post_slug() και WP_User_Query και count_users(), μια νέα human_readable_duration, βελτιωμένο sanitization στα πλαίσια ταξινομίας, περιορισμένη υποστήριξη LIKE για μέτα κλειδιά κατά την χρήση WP_Meta_Query, μια νέα ειδοποίηση “το κάνετε λανθασμένα” κατά την δήλωση REST API endpoints, και ακόμη περισσότερα!

Παρέχονται αρκετές άλλες αλλαγές τις οποίες μπορείς να βρεις στο επίσημο blog του WordPress.org εδώ.

Να κάνω την ενημέρωση για το WordPress 5.1;

Αν δεν το έχεις κάνει ακόμα, τότε κάντο άφοβα. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει κυρίως βελτιώσεις στην ταχύτητα και στην ασφάλεια και διορθώνει αρκετά μικρο-προβληματάκια και bugs.

Σημείωση: Προτού προχωρήσεις στην ενημέρωση, καλό είναι να φροντίσεις πως έχεις κρατήσει ένα πρόσφατο backup του WordPress blog σου στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά (εκτός αν κρατάει καθημερινά η hosting εταιρεία που σε φιλοξενεί).

Αυτό το άρθρο το γράφω με τη νέα έκδοση του WordPress και μπορώ να πω πως έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο με την ταχύτητα του Gutenberg. Επιτέλους αισθάνομαι πως ο κειμενογράφος δεν μένει πίσω σε όσο αφορά θέματα ταχύτητας. Πριν αυτή την έκδοση, αρκετές φορές αισθανόμουν πως ο κειμενογράφος δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ταχύτητα των δακτύλων μου όταν έγραφα και καθυστερούσε να πάρει ορισμένες λέξεις. Όταν έβαζα αρκετά blocks και έφτιαχνα πίνακες, είχε και εκεί μεγάλα θέματα ταχύτητας και απόδοσης.

Πώς να ενημερώσω το WordPress στη νέα έκδοση;

Από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress – ενώ είσαι συνδεδεμένος/νη – θα βρεις την ειδοποίηση για την ενημέρωση στη νέα έκδοση.

WordPress 5.1 “Betty” - Τι είναι και πως να ενημερώσεις το blog σου

Στην περίπτωση που δεν την βλέπεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει εγκατασταθεί αυτόματα (συμβαίνει όταν κατά την εγκατάσταση του WordPress για πρώτη φορά στον server επιλέγουμε το χαρακτηριστικό “Αυτόματες ενημερώσεις” ή το κάνει η εταιρεία για εμάς).

WordPress 5.1 “Betty” Τι είναι και πως να ενημερώσεις το blog σου 2

Απλά κάνε κλικ στο “Ενημέρωση Τώρα” και η νέα έκδοση θα εγκατασταθεί σε μερικά δευτερόλεπτα.


Εσύ εγκατέστησες τη νέα έκδοση του WordPress; Και αν ναι, παρατήρησες την διαφορά στην ταχύτητα του Gutenberg;

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

5 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
5 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;