Τι είναι το Guest Blogging και πως μπορεί να σε ωφελήσει

Το guest blogging είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις νέες σχέσεις, να αυξήσεις το κοινό σου, να γίνεις πιο γνωστός σε άλλες κοινότητες και να βελτιώσεις το SEO του blog σου.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησα να ασχολούμαι με το guest blogging σε βαθμό που άρχισα να γράφω περισσότερο σε άλλα blogs παρά στο δικό μου. Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής άξιζε ο κόπος, το guest blogging είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες “επενδύσεις” που μπορείς να κάνεις για το blog σου και είναι πραγματικά κρίμα που δεν το έκανα τα τελευταία οκτώ χρόνια που blogάρω.

Τι είναι το guest blogging;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο όρος “Guest posting ή Guest blogging” σημαίνει πως γράφεις και δημοσιεύεις άρθρα σε άλλα blogs ή ιστοσελίδες, δωρεάν. Ναι, καλά διάβασες, ξοδεύεις ποιοτικό χρόνο σε άλλα blogs γράφοντας και δημοσιεύοντας άρθρα γι ‘αυτά χωρίς ανταμοιβή – όταν λέω ανταμοιβή αναφέρομαι στα χρήματα. Την ίδια επιλογή παρέχω και στο Inkstory για guest αρθρογράφους.

Υπάρχει όμως ένας απόλυτα λογικός λόγος για τον οποίο γράφεις και δημοσιεύεις άρθρα σε άλλα blogs χωρίς ανταμοιβή χρημάτων, και πίστεψε με αξίζει τον κόπο. Άλλωστε αν το guest blogging δεν πρόσφερε κάτι στους bloggers, δεν θα τρελαινόντουσαν όλοι με αυτό, ακόμη κι αν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό ακόμα.

Με το guest blogging “χτίζεις” νέες σχέσεις με άλλους bloggers

guest-blogging-1

Οι bloggers χρειάζονται ποιοτικό περιεχόμενο για τα blogs τους. Με το να είσαι ένας καλός guest blogger όχι μόνο βοηθάς την αξία ενός άλλου blog, αλλά χτίζεις ταυτόχρονα και δυνατές σχέσεις με άλλους bloggers. Οι bloggers κατέχουν ένα πολύ μεγάλο μέρους του διαδικτύου και έχουν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και followers στα social media, συμπεριλαμβανομένων του Facebook, Twitter και Google+. Όταν γράφεις άρθρα γι ‘αυτούς, αυτοί τα δημοσιεύουν στους αναγνώστες τους οι οποίοι αν ενδιαφερθούν έρχονται στο δικό σου blog – συν subscribers.

Ετοιμάσου να εκτοξευτείς στις μηχανές αναζήτησης (καλύτερο SEO)

Guest-Blogging-SEO

Σύμφωνα με την ίδια την Google αλλά και αρκετούς επιτυχημένους bloggers, όταν πρόκειται για το SEO, το guest blogging είναι πέντε φορές πιο πολύτιμο απ’ το να δημοσιεύσεις ένα άρθρο στο δικό σου blog. Όσο υπάρχει το ενεργό backlink που οδηγεί στο blog σου μέσα στο guest άρθρο που δημοσίευσες, η αξία του blog σου θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο με το καιρό στις μηχανές αναζήτησης (συμπεριλαμβανομένων της Google, Yahoo και Bing).

Με λίγα λόγια, όταν κάνεις guest blogging, ο ιδιοκτήτης του blog αποκτά μοναδικό, ποιοτικό περιεχόμενο για το blog του κι εσύ παίρνεις τον σύνδεσμο (backlink) προς το blog του. Άρα: συν επισκέπτες, subscribers και SEO.

Γίνεσαι πιο γνωστός

Έχω πολλούς αναγνώστες οι οποίοι διαβάζουν τα άρθρα μου σε άλλα blogs μόνο και μόνο επειδή τα έγραψα εγώ. Έχουν δεθεί μαζί μου, τους αρέσει η δουλειά μου και τις περισσότερες φορές θέλουν να με υποστηρίξουν. Για εμένα, αυτό το αίσθημα είναι μοναδικό και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να γράφω όλο και περισσότερο.

Όσο πιο γνωστός γίνεσαι, τόσο πιο μεγάλη απόδοση θα έχεις με την δουλειά σου, τα άρθρα σου και τις ευκαιρίες που θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Όταν γράφεις ένα guest άρθρο στο κάποιο άλλο blog, δεν ξέρεις ποιος θα το διαβάσει, ποιος θα σχολιάσει και ποιος θα επικοινωνήσει μαζί σου. Ίσως βρεις την επόμενη blogging δουλειά σου, ίσως κλείσεις ένα ακόμα guest άρθρο και ίσως ενδιαφερθούν να γράψουν και στο δικό σου blog. Ακόμη κι αν δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω, τουλάχιστον πήρες το backlink και κέρδισες μερικούς νέους αναγνώστες.

Δεν γράφεις μόνο εσύ, γράφουν και άλλοι για εσένα!

Από πάντα επέτρεπα σε άλλους bloggers να γράφουν guest άρθρα στο blog μου. Και το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Μπορείς είτε να δημιουργήσεις μια φόρμα υποβολής άρθρων, είτε να ζητήσεις να επικοινωνήσουν μαζί σου για να τους δημιουργήσεις έναν λογαριασμό από τον οποίο θα γράφουν guest άρθρα.

Όσο πιο πολλά άτομα γράψουν στο blog σου, τόσο πιο πολλά νέα άρθρα θα έχεις να προσφέρεις στο κοινό σου. Και όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κρατάς ένα blog πάντα ενημερωμένο με φρέσκο περιεχόμενο ενώ είσαι ο μοναδικός συντάκτης σε αυτό.

Μια πολύ καλή τεχνική που ακολουθώ όταν συνεργάζομαι με κάποιον blogger είναι η εξής: Γράφει ένα guest άρθρο στο blog μου και στη συνέχεια δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα του δικού του blog ότι έγραψε άρθρο στο Inkstory. Οι αναγνώστες του κατευθείαν μπαίνουν στο blog μου για να διαβάσουν το άρθρο του.

Εγώ, για να τον βοηθήσω, του παρέχω ενεργό σύνδεσμο προς το blog του μέσα από το άρθρο του (άρα συν backlink για το SEO και συν κλικ προς το blog του) και αναδημοσιεύω το άρθρο του στα κοινωνικά δίκτυα του Inkstory. Μετά από κάποιες μέρες, ξανά ακολουθώ την διαδικασία αναδημοσίευσης.

Τι είναι το Guest Blogging και πως μπορεί να σε ωφελήσει

Ο κανόνας του guest blogger

Όταν γράφω ένα guest άρθρο για κάποιον άλλον, κάνω τα εξής:

 • Βάζω σύνδεσμο του guest άρθρου μου στο blog μου
 • Το δημοσιεύω στο Twitter (αρκετές φορές)
 • Το δημοσιεύσω στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα
 • Ευχαριστώ τον blogger
 • Κρατάω το άρθρο στους σελιδοδείκτες για να απαντάω στα σχόλια

Κι ενώ δεν το κάνουν όλοι οι bloggers αυτό, δεν είναι κακή ιδέα. Σε όσο πιο πολλά blogs γράφεις, τόσο πιο γνωστός γίνεσαι. Είναι καλό να υπάρχει το όνομα σου σε αρκετές κοινότητες και blogs.

Γιατί ο κόσμος που θα πάρεις από το guest blogging αξίζει

Μου πήρε αρκετό καιρό για να το καταλάβω, αλλά ο κόσμος που παίρνεις από τα guest άρθρα, είναι ο καλύτερος από οποιαδήποτε άλλη διαφήμιση κι αν κάνεις. Οι περισσότεροι bloggers διοργανώνουν διαγωνισμούς για να αυξήσουν τους επισκέπτες τους, αλλά αυτός είναι ο πιο λανθασμένος τρόπος που έχω δει.

Όταν διοργανώνεις έναν διαγωνισμό, είναι απόλυτα λογικό να γεμίσεις από subscribers, likes και online επισκέπτες. Αλλά ο διαγωνισμός κρατάει για κάποιες ημέρες, με αποτέλεσμα να μένεις με λίγους παραπάνω αναγνώστες στο τέλος. Ο κόσμος που κάνει εγγραφή στο newsletter σου για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό σου, δεν το κάνει γιατί ενδιαφέρεται για τα άρθρα που γράφεις, αλλά για τα δώρα που δίνεις. Ως εκ τούτου, μόλις ο διαγωνισμός τελειώσει, είτε δεν θα δεις μια μεγάλη κάθοδο στους subscribers σου, είτε αυτοί που έχεις δεν θα ανοίγουν τα newsletters σου γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρονται γι ‘αυτά που γράφεις.

Με το guest blogging από την άλλη πλευρά, ο κόσμος θα μπει για δύο διαφορετικούς λόγους στο blog σου: Ο πρώτος θα είναι επειδή τους άρεσε το άρθρο που έγραψες, και ο δεύτερος από απορία να δουν ένα καινούργιο blog. Αυτοί που θα επισκεφτούν το blog σου για τον πρώτο λόγο, πολύ πιθανόν θα παραμείνουν αναγνώστες σου. Αυτοί που θα επισκεφτούν το blog σου για τον δεύτερο λόγο, είτε θα τους αρέσει και θα μείνουν, είτε θα φύγουν. Όπως και να ‘χει, πάλι κερδισμένος βγαίνεις, και αυτή τη φορά χάρη στην δουλειά που έκανες και όχι στο δώρο που έδωσες.

Άρα, αν ενδιαφέρεσαι για το SEO του blog σου και θέλεις να δημιουργήσεις νέες σχέσεις με άλλους bloggers, να αυξήσεις το κοινό σου και να γίνεις πιο γνωστός λαμβάνοντας ποιοτικούς αναγνώστες, τότε δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις να γράφεις guest άρθρα και να επιτρέπεις σε άλλους bloggers το guest posting στο blog σου.


Εσύ επιτρέπεις σε άλλους bloggers να γράψουν guest άρθρα στο blog σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

11 σκέψεις στο “Τι είναι το Guest Blogging και πως μπορεί να σε ωφελήσει”

  • Καλησπέρα και συγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησης μου. Προσδιόρισε το ‘αρχάριος’, γιατί αν γράφεις καλογραμμένα θέματα για πράγματα που σου αρέσουν, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς από το να στείλεις το guest άρθρο σου. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του κάθε blogger να διαβάσει το άρθρο που του έστειλες και να πάρει την απόφαση για το αν θα το δημοσιεύσει ή όχι.

   Απάντηση
 1. Μου δημιουργεί φοβερό άγχος να γράψω εγώ σε άλλο blog… Νομίζω πως πρέπει να το “δουλέψω” μέσα μου αυτό… Εγώ έχω ανοικτή πόρτα σε ανθρώπους που θαυμάζω και ανθρώπους που μου αρέσει η πένα τους!

  Απάντηση
  • Βασικά αντιμετώπιζα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου guest άρθρο. Αν και τις πρώτες φορές προσπαθούσα να τα γράφω όσο πιο τέλεια γινόταν, μετά ξεκίνησα να γράφω με την ίδια άνεση που γράφω και στο blog μου. Κάθε αρχή και δύσκολη άλλωστε. Αν ποτέ θελήσεις να κάνεις το πρώτο σου βήμα, θα χαρώ να δω ένα guest άρθρο σου στο Inkstory! 🙂

   Απάντηση
  • Αν έχεις blogging πρόγραμμα, τότε σου προτείνω να βάλεις λίγο χρόνο στο πρόγραμμα σου και για το guest blogging. Θα μείνεις άναυδη όταν δεις πόσο κόσμο μπορείς να κερδίσεις με αυτή την τεχνική και πόσο καλό θα κάνεις στο SEO του blog σου.

   Απάντηση
 2. Αν και για να έχεις σίγουρη ανταπόκριση και να κάνεις όλα αυτά τα ωραία πράγματα πρέπει να έχεις και κόσμο στα προσωπικά σου social media που να έχει και κάποια ιδέα στο τι κάνεις και φυσικά αρκετό κόσμο αλλιώς δεν κάνεις δουλειά

  Απάντηση
  • Πολύ καλημέρα!! Για να αποκτήσεις κόσμο και να δημιουργήσεις ένα κοινό, θα πρέπει να κάνεις πρώτα ένα ξεκίνημα, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό. Τα κοινωνικά δίκτυθα μπορούν να αποφέρουν αρκετό κόσμο, αλλά οι περισσότεροι εστιάζουμε στην αρχή στο SEO ώστε να μας βρίσκει ο κόσμος όταν αναζητάει κάτι σχετικό από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing, ή με τη χρήση AI Chatbots όπως το ChatGPT και το Microsoft Copilot.

   Τέλος, το guest blogging το χρησιμοποιούμε και γιατί βοηθάει άλλους bloggers στο να έχουν έτοιμο υλικό το οποίο δεν χρειάζεται να γράψουν, αλλά και για να μας μάθει το δικό τους κοινό. Επιπλέον, βοηθάει και στο SEO, καθώς όσες πιο πολλές ιστοσελίδες/blogs σε αναφέρουν, τόσο πιο συχνά θα σε εμφανίζουν και οι μηχανές αναζήτησης.

   Απάντηση

Σχολιάστε