Τα μεγάλα διαλείμματα είναι ένα ψέμα που λες στον εαυτό σου

Δεν πιστεύω στα μεγάλα διαλείμματα. Αν γίνονται, δεν γίνονται σε εμένα. Δεν έκανα ποτέ μεγάλο διάλειμμα από το blogging. Και αν έκανα, δεν κράτησε για πολύ. Δεν λέω ότι δεν πιστεύω στην τύχη, γιατί πιστεύω. Έχω σταθεί τυχερός πάρα πολλές φορές και αρκετές από αυτές δεν το κατάλαβα καν μέχρι να ολοκληρώσω τον στόχο μου. Οπότε πιστεύω στην τύχη.

Το πρόβλημα είναι ότι έχω αγανακτήσει από ανθρώπους να αναφέρουν πως κάνουν μεγάλα διαλείμματα. Είναι ψέμα. Είναι κάτι το οποίο λέμε στον εαυτό μας εξαιτίας της βαρεμάρας μας ή του φόβου μας να δουλέψουμε σκληρά. Τίποτα δεν ήταν εύκολο για εμένα στην καριέρα μου. Κι αν ήταν, ήρθε και έφυγε. Αλλά ποτέ δεν είπα ψέματα στον εαυτό μου και δεν πρέπει να το κάνεις ούτε κι εσύ. Γιατί, ψέματα δε λες στους άλλους, τον εαυτό σου κοροϊδεύεις.

Τα περισσότερα πράγματα που έχω καταφέρει, από το να μπλογκάρω σε μικρά blogs, στην παραίτηση μου από μια στάνταρ δουλειά μέχρι και να ξεκινήσω να γράφω για μεγάλα περιοδικά, ξεκίνησαν να γίνονται με μικρά και σταθερά βήματα. Και η αλήθεια είναι πως, όσο περισσότερο διαρκεί κάτι και όσο πιο δύσκολο είναι, τόσα περισσότερα μαθαίνεις και τόσο περισσότερο το εκτιμάς στο τέλος.

Φυσικά, κανείς δεν θέλει να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Κανένας δεν πρόκειται να σου δώσει προσοχή όταν ξυπνάς στις 5 τα χαράματα για έναν ολόκληρο χρόνο μόνο και μόνο για να γράψεις άρθρα σε ένα blog το οποίο κανένας δεν διαβάζει. Εκτός, φυσικά, αν ο κόσμος ξεκινήσει να το διαβάζει. Τότε, όμως, θα είναι πολύ αργά. Ο μύθος θα έχει δημιουργηθεί.

Τώρα, έχεις 10 χιλιάδες followers. Μετά έχεις 100 χιλιάδες followers και πάει λέγοντας. Και ο κόσμος ξεκινάει και λέει, “ήρθες από το πουθενά!” κι εσύ απλά χαμογελάς διακριτικά.

Αλλά η αλήθεια είναι πως εσύ δεν χαμογέλασες διακριτικά επειδή δεν ήρθες από το πουθενά, αλλά επειδή ήρθες από εκεί που ήταν και οι υπόλοιποι. Απλά δεν έμεινες μαζί τους. Η διαφορά ανάμεσα σε εσένα και αυτούς, είναι ότι δούλεψες σκληρά για να πετύχεις τους στόχους σου και δεν έκανες μεγάλα διαλείμματα.

Πρέπει να χτίσεις μια γέφυρα. Και όταν λέω γέφυρα, θέλω να βάλεις στο μυαλό σου την εικόνα μιας πραγματικής γέφυρας η οποία μόλις ξεκίνησε να φτιάχνεται. Όταν την βλέπεις στην αρχή, δεν πιστεύεις πως έχει ελπίδες να γίνει μια μεγάλη και όμορφη γέφυρα η οποία θα κρατάει χιλιάδες ανθρώπους από πάνω της. Αλλά μόλις η γέφυρα ολοκληρωθεί.. εκεί αλλάζουν όλα. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνεις και με το blog σου, το βιβλίο που γράφεις ή το project με το οποίο ασχολείσαι.

Πρέπει να χτίσεις μια γέφυρα, κάτι αργό και σταθερό το οποίο όταν θα κοιτάει ο κόσμος στην αρχή δεν θα πιστεύει σε αυτό, έως ότου ολοκληρωθεί.

Όπως είπε και ο Walter Matthau μια φορά σε έναν νεαρό ηθοποιό που μόλις είχε πάει στο Χόλιγουντ, “Δεν είναι το ένα διάλειμμα. Είναι τα πενήντα.”

Συνέχισε να δουλεύεις σκληρά και να προσπαθείς πάντα να εκπληρώνεις τα όνειρα σου. Η σκληρή δουλειά πάντα αποδίδει. Και όποιους σου πει ποτέ το αντίθετο, είναι αυτός που ακόμα κάνει διάλειμμα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

10 σκέψεις στο “Τα μεγάλα διαλείμματα είναι ένα ψέμα που λες στον εαυτό σου”

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, σε αυτή την άποψη. Θεωρώ ότι όταν ξεκινάς κάτι, το παρατάς, το πιάνεις ξανά, το παρατάς κλπ δεν κάνει καλό αρχικά σε εσένα γιατί όπως πολύ σωστά είπες, λες ψέματα στον εαυτό σου και κατά δεύτερον κάνει κακό στο project σου. Τίποτα μα τίποτα δεν γίνεται εύκολα -δυστυχώς- σε αυτή τη ζωή εκτός αν έχεις φοβερές άκρες – φοβερά λεφτά – φοβερές γνωριμίες… Αν δεν τα διαθέτεις αυτά (σε όλους τους τομείς της ζωής αναφέρομαι) πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι μόνο με δουλειά μπορείς να κερδίσεις πράγματα και στόχους. Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο όμως… καλύτερα να πλακωθείς στο να παλέψεις κάτι στο οποίο πιστεύεις και ας μη πιάσει τελικά, παρά να κάθεσαι και απλώς να το φιλοσοφείς στο μυαλό σου. Ο χρόνος είναι χρήμα και εμείς δεν είμαστε σε φάση για σπατάλες… so go ahead! Αγαπώ τα άρθρα σου, στο έχω πει; α ναι μόνο 100 φορές… οκ ας το πω άλλη μία φορά!

    Απάντηση
    • Κάθε νέο σχόλιο σου καλύτερο και από το προηγούμενο! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω σε όλα όσα αναφέρεις. Η σκληρή δουλειά πάντα αποδίδει. Τα διαλείμματα ποτέ. Και όπως προανέφερες, αν καθόμασταν όλοι και απλώς φιλοσοφούσαμε τις ιδέες στο μυαλό μας και δεν τις κάναμε πράξη, δεν θα ‘χαμε φτάσει πουθενά.

      Απάντηση

Σχολιάστε