Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Πως να κρατήσεις το blog σου ενεργό ενώ λείπεις διακοπές

Share

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου όπου επιτέλους ο ήλιος λάμπει και ήρθε η ώρα των διακοπών. Όσο εσύ απολαμβάνεις τη δροσερή θάλασσα, κάνεις την ηλιοθεραπεία σου και πίνεις αμέτρητους καφέδες στην παραλία, το blog σου παραμένει στάσιμο. Οι αναγνώστες σου, αυτοί οι λίγοι που δεν πήγαν διακοπές, περιμένουν το επόμενο άρθρο σου. Πως κρατάς λοιπόν το blog σου ενεργό ενώ λείπεις διακοπές; Σου ‘χω μερικές ιδέες!

Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω πως για άλλη μια φορά, και για κάθε φορά, καλύπτω με αυτό το άρθρο την πλατφόρμα του WordPress. Παρόλα αυτά, πολλά από τα οποία δείχνω παρακάτω μπορούν να γίνουν και σε πολλές άλλες blogging πλατφόρμες.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να κρατήσεις το blog σου ενεργό ενώ λείπεις διακοπές, επιτρέποντας το να παραμένει ενεργό από μόνο του. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψω τα παρακάτω:

  • Αυτόματος προγραμματισμός αναρτήσεων
  • Αυτόματος προγραμματισμός δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα
  • Αυτόματος προγραμματισμός newsletters
  • Αυτόματος προγραμματισμός ενημερώσεων των plugins και core updates
  • Βεβαιωνόμαστε πως το blog θα είναι πλήρης ασφαλές για όσο θα λείπουμε

Σίγουρα θα χρειαστείς μερικές ώρες για να σιγουρευτείς πως το blog σου είναι ενεργό ενώ εσύ βρίσκεσαι εν ημέρες διακοπών, αλλά στο τέλος θα αξίζει γιατί θα είσαι συνεχώς με ήσυχο κεφάλι.

Αυτόματος προγραμματισμός αναρτήσεων

wordpress publish ateleioto arthro

Ο αυτόματος προγραμματισμός αναρτήσεων είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά στο WordPress. Σου επιτρέπει να ορίσεις μια ημερομηνία και ώρα για τη δημοσίευση κάθε νέου άρθρου και μόλις φτάσει η κατάλληλη στιγμή, η πλατφόρμα το δημοσιεύει αυτόματα. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για bloggers που δημοσιεύουν αρκετά συχνά ή θέλουν από την blogging πλατφόρμα τους να αναλαμβάνει την αυτόματη δημοσίευση.

Σημείωση: Ο αυτόματος προγραμματισμός παρέχεται και σε άλλες πλατφόρμες όπως το Blogger, το Joomla, το Drupal και πάει λέγοντας.

Όταν γράφεις ένα άρθρο, απλά επέλεξε την “επεξεργασία” στο δεξί παράθυρο που γράφει “Δημοσίευση” και επέλεξε την ημέρα και την ώρα που θέλεις να δημοσιευθεί το άρθρο σου. Στη συνέχεια, απλά πάτα “Προγραμματισμός” και είσαι έτοιμος.

Συμβουλή: Μιας και δεν θα έχεις τη δυνατότητα να τσεκάρεις κάθε άρθρο που δημοσιεύεται αυτόματα στο blog σου, σιγουρέψου πως έχεις εισάγει μια χαρακτηριστική εικόνα, έχεις συμπληρώσει τις κατηγορίες και τις ετικέτες και δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος.

Αυτόματος προγραμματισμός δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα

Αν προγραμματίζεις να δημοσιευθούν αυτόματα τα άρθρα στο WordPress blog σου ενώ λείπεις διακοπές, δεν θα ‘ταν επίσης ωραίο να δημοσιευόντουσαν ταυτόχρονα και στα κοινωνικά δίκτυα; Τι ρωτάω, φυσικά και θα ‘ταν! Για την ακρίβεια, υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ακριβώς αυτό. Κάθε φορά που θα δημοσιεύεται ένα άρθρο στο blog σου, εκείνη την στιγμή θα δημοσιεύεται αυτόματα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτόματη δημοσίευση νέων άρθρων

Αυτόματος προγραμματισμός δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα
Αυτόματη δημοσίευση νέων άρθρων με το Jetpack.

Ο πιο εύκολος και απλοϊκός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι μέσω του Jetpack. Αν και δεν το προτείνω ποτέ σε κανέναν, καθώς είναι πολύ βαρύ, δεν υπάρχει πρόβλημα να το ‘χεις για λίγες ημέρες έως ότου γυρίσεις από τις διακοπές. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο γρήγορο και ελαφρύ, ρίξε μια ματιά στο “NextScripts: Social Networks Auto-Poster“.

Μόλις εγκαταστήσεις το Jetpack στο WordPress blog σου, σιγουρέψου πως έχεις συνδέσει όλα τα κοινωνικά δίκτυα σε αυτό και στη συνέχεια απλά άφησε τα δάκτυλα σου από το πληκτρολόγιο και πάνε στις διακοπές σου, καθώς το εργαλείο θα καλύψει τα πάντα για εσένα. Μόλις ένα άρθρο δημοσιευθεί στο blog σου, εκείνη την στιγμή θα δημοσιεύεται αυτόματα και στα κοινωνικά δίκτυα που επέλεξες.

Αυτόματη δημοσίευση παλιών άρθρων

Κάθε άρθρο που έχεις στο blog σου θα πρέπει να αναδημοσιεύεται τουλάχιστον μερικές φορές το χρόνο. Για να γραφτεί ένα άρθρο απαιτεί ώρες γραψίματος, αναζήτησης, μελέτης, σκέψεις και οργάνωσης. Ως εκ τούτου, γιατί να αφήνεις τα παλιά σου άρθρα να πεθάνουν;

Ειδικά για τους bloggers που δεν έχουν αρκετό χρόνο για να προγραμματίσουν αρκετά άρθρα για όσο θα λείπουν διακοπές, αυτή είναι μια τεχνική που θα τους απαλαφρύνει αρκετά. Άλλωστε, οι νέοι αναγνώστες σου δεν έχουν διαβάσει τα παλιά σου άρθρα.

Με το Revive Old Posts, ένα WordPress plugin, θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την πλατφόρμα σου να αναδημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα τα παλιά σου άρθρα, τα οποία συχνά δεν ξεπερνάνε τον ένα μήνα που δημοσιεύθηκαν στο blog.

Αυτό σημαίνει πως καθώς εσύ βρίσκεσαι σε διακοπές, ή και τον υπόλοιπο χρόνο, το περιεχόμενο του blog σου θα συνεχίσει να λειτουργεί για εσένα, αναδημοσιεύοντας παλιά άρθρα στους νέους σου αναγνώστες και αυξάνοντας συνεχώς το κοινό σου.

Αυτόματος προγραμματισμός newsletters

Αν έχεις ενεργό newsletter για το blog σου, που πιθανώς έχεις, πρέπει να το κρατήσεις ενεργό όσο λείπεις. Αν και οι περισσότεροι bloggers έχουν αυτοματοποιημένα newsletters, τα οποία συχνά στέλνονται μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα, αν δεν έχεις αυτοματοποιημένο newsletter, τότε σου προτείνω να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο.

Στο βίντεο, δείχνω βήμα προς βήμα πως να δημιουργήσεις ένα αυτοματοποιημένο newsletter για το blog σου χρησιμοποιώντας το MailChimp.

Είναι σημαντικό να παραμείνει ενεργό το newsletter του blog σου καθώς από αυτό αυξάνεται συνεχώς η επισκεψιμότητα σου. Επίσης, οι νέοι subscribers σου θα λάβουν το εβδομαδιαίο ή μηνιαίο newsletter και δεν θα πιστέψουν πως είναι ανενεργό.

Αυτόματος προγραμματισμός ενημερώσεων των plugins και core updates

XAMPP – Δοκίμασε το WordPress εντελώς δωρεάν στον υπολογιστή σου

Άλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι οι ενημερώσεις του blog σου. Αν βρίσκεσαι στο WordPress, τότε θα έχεις ήδη παρατηρήσει πως αρκετά συχνά λαμβάνεις νέες ενημερώσεις για τα εγκατεστημένα plugins που έχεις, καθώς επίσης και για το theme που χρησιμοποιείς αλλά και για την ίδια τη πλατφόρμα του WordPress.

Οι νέες ενημερώσεις συχνά παρέχουν διορθώσεις για ορισμένα προβλήματα, για κενά ασφάλειας, περιλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες και πάει λέγοντας. Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, καθώς κάποιοι προτιμούν να ενημερώνουν τα πάντα αυτόματα και κάποιοι άλλοι μόνο όταν βρίσκονται παρόν, είναι καλό να γνωρίζεις πως αν ένα plugin έχει κενά ασφάλειας, θα λάβεις γρήγορα τη νέα ενημέρωση και θα γίνει αυτόματα.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να λάβεις και ένα ελαττωματικό update το οποίο να διαλύσει ορισμένα πράγματα στο blog σου, αλλά αυτό είναι μια σπάνια περίπτωση και μπορείς να την αποφύγεις εύκολα.

Ενημέρωση themes και plugins

Γιατί είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιείς κρακαρισμένα WordPress Themes

Κάθε web hosting υπηρεσία σου παρέχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης των themes και plugins. Βέβαια, αν το theme που έχεις είναι αγορασμένο μέσω του ThemeForest, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις την ενημέρωση χειροκίνητα, οπότε δεν σε αγχώνει καθώς μπορείς να το κάνεις αυτό όταν επιστρέψεις από τις διακοπές σου. Για τα plugins, από την άλλη πλευρά, πρέπει να βεβαιωθείς πως όλα θα ενημερώνονται αυτόματα και με το που βγαίνει κάθε νέο update.

Όταν η αυτόματη ενημέρωση είναι ενεργοποιημένη, ο server στέλνει ένα ειδοποιητικό email ότι το τάδε plugin ενημερώθηκε. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις ήσυχο το κεφάλι σου ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζεις πότε ολοκληρώνεται μια ενημέρωση.

Ενημέρωση του WordPress Core

Ενημέρωση του WordPress Core

Το WordPress Core είναι ουσιαστικά ο πυρήνας του WordPress και αναφερόμαστε στις σημαντικές ενημερώσεις που λαμβάνει η πλατφόρμα. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά είναι μεγάλες και καλό είναι να τις κάνουμε χειροκίνητα και ενώ είμαστε παρόν ώστε στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά, να επαναφέρουμε το blog.

Το WordPress παρέχει επίσης και μικρές ενημερώσεις, αλλά αυτές συνήθως γίνονται αυτόματα και δεν καταλαβαίνεις καν ότι ενημερώθηκε η πλατφόρμα. Αλλά για τις μεγάλες ενημερώσεις, καλό είναι να αποφεύγεις να τις βάζεις να ενημερώνονται αυτόματα. Και αν το κάνεις, φρόντισε πως έχεις πάντα κρατημένα αντίγραφα ασφαλείας (backups).

Βεβαιωνόμαστε πως το blog θα είναι πλήρης ασφαλές για όσο θα λείπουμε

Ασφάλεια του WordPress

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις προτού φύγεις είναι να σιγουρευτείς πως το blog σου θα είναι πλήρης ασφαλές. Πίστεψε με, το τελευταίο που θέλεις είναι να δεις μηνύματα από αναγνώστες να σου λένε πως το blog σου είναι πεσμένο ή διαλυμένο. Ή ακόμα χειρότερα, ότι στο έχουν χακάρει.

Για να αποφύγεις τέτοιου είδους περιστατικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις τις αυτόματες ενημερώσεις των plugins – όπως ανέφερα παραπάνω. Το τελευταίο που θέλεις είναι να έχεις κενά ασφάλειας εξαιτίας ενός plugin. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις ένα plugin ασφάλειας, όπως το Wordfence Security, το iThemes Security ή το All In One WP Security & Firewall. Θα είμαι ειλικρινής εδώ, στους πελάτες μου δεν προτείνω να εγκαταστούν plugins ασφάλειας καθώς τους παρέχω εγώ ασφάλεια και σιγουρεύομαι πάντα πως οι servers μου είναι ένας αδιαπέραστος τοίχος. Παρόλα αυτά, δεν κάνουν το ίδιο όλες οι web hosting υπηρεσίες και, ως εκ τούτου, καλό είναι να πάρεις την ασφάλεια στα δικά σου χέρια – για όσο θα λείπεις τουλάχιστον.

Σιγουρέψου επίσης πως γίνονται αυτόματα backups κάθε μέρα. Αν γίνει κάτι, μπορείς να επαναφέρεις ολόκληρο το blog σου με ένα κλικ. Αν όμως δεν έχεις backups, ετοιμάσου να δεις πως διαλύονται οι διακοπές μέσα σε κλάσματα του δευτερόλεπτου. Καλό είναι τα backups να γίνονται από την hosting υπηρεσία και όχι μέσω plugins, οπότε σιγουρέψου πως έχεις επικοινωνήσει με την εταιρεία και όντως γίνονται καθημερινά backups. Λογικά, η web hosting υπηρεσία που χρησιμοποιείς σου παρέχει είτε το Plesk Control Panel είτε το cPanel Control Panel. Όποιο κι αν είναι, παρέχονται και για τα δύο εφαρμογές για mobile συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επαναφέρεις το blog σου από το κινητό σου σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σύνοψη.. εσύ πως κρατάς το blog σου ενεργό καθώς λείπεις σε διακοπές;

Τα δημοφιλέστερα blogging εργαλεία για το 2018

Ο μόνος τρόπος για να κρατήσω το κεφάλι μου ήρεμο καθώς απολαμβάνω τις διακοπές μου, είναι γνωρίζοντας πως το blog μου δεν θα πάθει τίποτα απολύτως και πως όλα παραμένουν ενεργά. Εσύ ποια διαδικασία ακολουθείς προτού φύγεις διακοπές και πως κρατάς το blog σου ενεργό; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Καλές διακοπές σε όλους και.. όπως πάντα.. keep blogging! 🙂

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;