Demo συνέντευξη – Να γράψεις την δική σου, κάνε κλικ εδώ.

1) Πες λίγα πράγματα για τον εαυτό σου και πως ξεκίνησες το blogging

Είμαι ο Σακαλάκης Παναγιώτης, ένας νέος Έλληνας blogger και λάτρης του photo editing. Ανακάλυψα το blogging στην ηλικία των 14 και από τότε γράφω ασταμάτητα. Πάντα ήθελα να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου, ποτέ δεν ήθελα να δουλεύω για άλλους και το blogging ήταν η ευκαιρία μου για να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Κατά τη διάρκεια του blogging ταξιδιού μου, κυρίως όταν πρώτο ξεκίνησα, δυσκολευόμουν πολύ να βγάλω χρήματα μπλογκάροντας, τότε ξεκίνησα να αναζητώ νέους τρόπους με τους οποίους μπορούσα να αυξήσω τα κέρδη μου online. Αλλά εν τέλη, το πάθος μου για το blogging με έκανε να επιστρέφω πάντα σε αυτό.

2) Ποιος είναι ο στόχος του blog σου και γιατί επέλεξες αυτή την θεματολογία;

Από τότε που ήμουν μικρός λάτρευα να βοηθάω ανθρώπους με πράγματα τα οποία γνώριζα πολύ καλά. Το blogging είναι ένα από αυτά. Λατρεύω για να γράφω γι ‘αυτό, να μιλάω γι ‘αυτό και να ονειρεύομαι γι ‘αυτό. Ο κύριος στόχος μου με το Inkstory είναι να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται να επιτύχουν σε αυτόν το τομέα και να δημιουργήσω εν τέλη μια κοινότητα από εκπληκτικούς bloggers.

3) Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιείς για να βγάλεις χρήματα από το blog σου (και γιατί);

Χρησιμοποιώ την Google Adsense, την Amazon και την Linkwise για να τοποθετώ διαφημίσεις στο blog μου και να πουλάω προϊόντα μέσω affiliate συνδέσμων. Το newsletter βοηθάει πολύ στο εισόδημα που βγάζω, αφού έχω μια τεράστια λίστα από αρχάριους και επαγγελματίες bloggers συνδρομητές. Η Adsense θεωρώ πως είναι η καλύτερη εταιρεία για να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει ένα-δύο πράγματα για το εισόδημα του blogging, αν έχει πολλά αρνητικά. Η Amazon και η Linkwise για εμένα είναι πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα, όπου βρω τα καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα που θέλω να προσθέσω στο blog σου αυτή θα χρησιμοποιήσω.

4) Τι ξέρεις τώρα που θα ευχόσουν να ήξερες όταν πρώτο ξεκίνησες το blogging;

Κάτι το οποίο θα ευχόμουν να ήξερα ότι πρώτο ξεκίνησα το blogging είναι η σημασία του να γράφεις αποκλειστικά για πράγματα τα οποία γνωρίζεις πολύ καλά και έχεις πάθος με αυτά. Στις αρχές, έγραφα για ότι θέμα μου κατέβαινε στο μυαλό, απλά για να γράφω και να έχω πολλά άρθρα στο blog μου. Όταν ανακάλυψα όμως ότι αυτό δεν πήγαινε άλλο (μετά από αρκετά χρόνια, δυστυχώς), αποφάσισα πως είχε έρθει η στιγμή να ξεκινήσω να γράφω μόνο για πράγματα με τα οποία ήμουν παθιασμένος. Τότε γεννήθηκε το Inkstory και από τότε όλα φαίνεται να πηγαίνουν προς το καλύτερο.

5) Πες μας τρία blogs που επισκέπτεσαι σε καθημερινή βάση

Μόνο τρία; Διαβάζω τόσα πολλά καθημερινά από τόσο εκπληκτικούς bloggers που μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο τρία καλά. Χμμ, θα έλεγα σίγουρα πως λατρεύω τα άρθρα και τις συμβουλές που δίνει η Melyssa Griffin. Το LifeHack είναι εξίσου πολύ καλό όταν χρειάζομαι motivation για την παραγωγικότητα μου και το WeRSM για να είμαι πάντα ενημερωμένος γύρο από τον τεχνολογικό κλάδο.

6) Μπορείς να μας προτείνεις τρεις υπηρεσίες ή εργαλεία που χρησιμοποιείς στο blog σου;

Χρησιμοποιώ το SumoMe για την αύξηση των συνδρομητών μου στο newsletter του Inkstory, το MailChimp για να σχεδιάζω τα newsletter templates και να τα στέλνω (και το MailPoet κάποιες φορές) και το Social Warfare για να μπορούν οι αναγνώστες μου να δημοσιεύουν εύκολα και γρήγορα τα αγαπημένα τους άρθρα στα κοινωνικά δίκτυα.

7) Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που μόλις ξεκίνησε το blogging ταξίδι του;

Γράφε μόνο για πράγματα με τα οποία είσαι παθιασμένος και έχεις γνώσεις. Χτίσε μια κοινότητα από ανθρώπους που λατρεύουν την θεματολογία για την οποία γράφεις και έχε πάντα ένα σχέδιο με τους blogging στόχους σου. Επίσης, αγόρασε ένα καλό θέμα για το blog σου και κράτα το όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ειδάλλως θα σκοτώσεις το SEO σου και θα αλλάξεις τις συνήθειες των αναγνωστών σου.

8) Τι θεωρείς ότι είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχει κάποιος με το blog του;

Αρχικά, θα χρειαστεί να έχει ένα σχέδιο με αυτά που θέλει να επιτύχει με το blog του αλλά και τους δικούς του προσωπικούς στόχους. Για ποιο λόγο γράφει; Το κάνει για τα χρήματα ή επειδή το αγαπάει; Τι θέλει να πετύχει με αυτό και τι ανθρώπους θέλει να έχει στο blog του; Θέλει να βοηθήσει κόσμο ή να αδειάσει το μυαλό του; Μόλις κάνει μια μεγάλη συζήτηση με τον εαυτό του και δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να πιάσει δουλειά και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

9) Αν είχες μόνο 100 ευρώ για να ξεκινήσεις ένα καινούργιο blog, πως θα τα χρησιμοποιούσες;

100 ευρώ είναι λίγα, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά με αυτά (κυρίως αν αναρωτηθώ πως ξεκίνησα χωρίς να έχω φράγκο στη τσέπη μου).
  • Αρχικά, θα διάλεγα για ποια θεματολογία θα γράψω.
  • Θα έπαιρνα ένα οικονομικό shared hosting πακέτο και ένα domain name.
  • Θα αγόραζα ένα θέμα (template) για το blog μου με αρκετές επιλογές και καλό SEO.
  • Θα δημιουργούσα μια σελίδα με affiliate προϊόντα.
  • Θα έγραφα όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα γίνεται (content is the king).
Με τα παραπάνω θα έκανα ένα δυναμικό ξεκίνημα και θα μου έβγαιναν ακριβώς 100 ευρώ. Στη συνέχεια, θα πλήρωνα για επιπλέον υπηρεσίες και εργαλεία καθώς το blog μου θα ξεκινούσε να βγάζει κέρδη.

10) Τι blogging πλατφόρμα χρησιμοποιείς για να μπλογκάρεις (και γιατί);

Το WordPress για εκατομμύρια λόγους (όχι το WordPress.com, αλλά το self-hosted, WordPress.org). Είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής blogging πλατφόρμα και παρέχει ακριβώς ότι χρειάζεται ένας blogger για να φτιάξει είτε ένα προσωπικό blog, είτε ένα επαγγελματικό, είτε μια σελίδα την επιχείρηση του.

11) Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανες με το blogging ή το blog σου;

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν ήταν να διαγράψω όλα τα blogs μου και τα άρθρα μου και να ξεκινήσω από την αρχή. Τότε έκανα αντιγραφή-επικόλληση από άλλα blogs και χρησιμοποιούσα το Blogger (Blogspot) της Google – μεγάλο λάθος.

12) Σου άνοιξε νέες «πόρτες» το blogging (και αν, ποιες);

Το blogging ήταν, είναι και θα παραμείνει να είναι το καλύτερο πράγμα στη ζωή μου. Όχι απλά μου άνοιξε νέες πόρτες, αλλά χάρη σε αυτό δούλεψα σε περιοδικά, έκανα γνωριμίες με απίστευτους ανθρώπους, συνεργάστηκα με μεγάλες εταιρείες και είδα πως είναι η ζωή ενός επαγγελματία. Κάθε (blogging) μέρα που περνάει, είναι άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα να κάνω κάτι εκπληκτικό.

13) Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις για το blog σου;

Τουλάχιστον ένα 8ωρο για να σιγουρευτώ πως έχω γράψει αρκετά άρθρα, έχω απαντήσει σε όλα τα emails των αναγνωστών μου και τελείωσα οποιαδήποτε δουλειά είχα με το blog μου. Αν είσαι επαγγελματίας στο blogging, αυτό σημαίνει πως έχεις και ωράρια.

14) Θα ενθάρρυνες άλλους ανθρώπους να ξεκινήσουν το blogging;

Μόνο σε όσους έβλεπα πως έχουν ενδιαφέρον πράγματα να μοιραστούν με τον κόσμο, έχουν όρεξη και στόχους. Έχω ενθαρρύνει πάρα πολλά άτομα να ξεκινήσουν το δικό τους blog, παρόλα αυτά οι περισσότεροι το παράτησαν μετά από λίγο καιρό. Η αλήθεια είναι πως βαθιά μέσα μου το ήξερα ότι θα το παρατήσουν, γιατί δεν ήταν άτομα με πάθος και όρεξη να κάνουν κάτι καινούργιο, να βγουν από το comfort zone τους και να δουν το κόσμο από διαφορετική οπτική. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα συνεχίζω να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται, γιατί είμαι σίγουρος πως το blogging είναι κάτι μαγικό που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο.

15) Ασχολείσαι επαγγελματικά με το blogging ή το έχεις ως χόμπι;

Και τα δύο. Αν και δεν είμαι σίγουρος όταν το πρώτο ξεκίνησα αν το έκανα ως χόμπι ή για να βγάλω χρήματα. Όπως και να ‘χει, το blogging είναι το πάθος μου και ακόμη κι αν μια μέρα αναγκαζόμουν να βγάλω κάθε τρόπο με τον οποίο βγάζω κέρδη από αυτό, θα το έκανα και θα συνέχιζα να γράφω – απλά λιγότερο γιατί έχουμε και έξοδα.

16) Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα μπλογκάροντας, τι άποψη έχεις γι ‘αυτό;

Την ακριβώς αντίθετη. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις χρήματα από το blogging. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και πρέπει να κάνεις κάτι ξεχωριστό και να έχεις ένα δυναμικό σχέδιο για να επιτύχεις. Αλλά ακόμη κι αν έχεις, στην πραγματικότητα θα χρειαστούν από μήνες έως και χρόνια για να ξεκινήσεις να βλέπεις έναν καλό μηνιαίο μισθό να έρχεται.

17) Πες μας κάτι αρνητικό για εσένα που σε έχει επηρεάσει με το blogging ταξίδι σου

Η ιδιοτροπία μου στα πιο απλά πράγματα. Θέλω όλα να είναι τέλεια ακόμη κι όταν ξέρω ότι δεν γίνεται να είναι τέλεια. Έχω αλλάξει πάρα πολλές φορές το θέμα (template) του blog μου επειδή δεν μου «καθόταν καλά στο μάτι,» ή επειδή το είχα βαρεθεί, με αποτέλεσμα να χάνω πολλά rank στο SEO και να καταλήγω με ένα αποτέλεσμα που δεν άρεσε στους αναγνώστες μου.

18) Κατά τη διάρκεια του blogging ταξιδιού σου, γνώρισες ενδιαφέρον άτομα με τα οποία αντάλλαξες ιδέες μαζί τους ή άλλους bloggers που σε βοήθησαν να συνεχίσεις με το blog σου;

Γνώρισα αρκετά ενδιαφέρον άτομα, αντάλλαξα ιδέες και έκανα φιλίες που θα διαρκέσουν για μια ζωή. Γνωρίζω συνεχώς νέα άτομα χάρη στο blog μου, το οποίο με έχει βοηθήσει όχι απλά να αναπτύξω την κοινωνικότητα μου με άλλους ανθρώπους, αλλά αν λατρεύω κάποιο μέρος πάρα πολύ, αυτό είναι σίγουρα το Google+. Έχω κάνει πάρα πολλά hangouts με άλλους bloggers από το εξωτερικό οι οποίοι με βοήθησαν ιδιαίτερα πολύ με αρκετά προβλήματα που αντιμετώπιζα, ενώ μου έδωσαν ιδέες και συμβουλές που χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα.

19) Τι άποψη έχεις για το Inkstory;

Δεν θα γράψω κάτι, μιας και το blog είναι δικό μου. Αλλά θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις των αναγνωστών μου για το Inkstory, τα άρθρα του, τον σχεδιασμό του και την λειτουργικότητα του. Είμαι πάντα ανοιχτός σε συμβουλές, παρατηρήσεις, προβληματισμούς κ.α.

20) Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου;

Ρώτα καλύτερα, πως δεν μπορεί; Είτε με ψάξουν στα κοινωνικά δίκτυα, είτε μέσω του Inkstory, μπορούν να με βρουν παντού. Συχνά επικοινωνούν μαζί μου μέσω e-mail από τη φόρμα επικοινωνίας του Inkstory.