Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Τι είναι το Spotify for Podcasters και πως λειτουργεί;

Share

Αν ασχολείσαι με το podcasting, τότε το πρώτο πράγμα που θα θελήσεις να κάνεις είναι να καταχωρήσεις το Κανάλι σου στις πιο γνωστές streaming υπηρεσίες. Το Spotify for Podcasters σου επιτρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό: Να καταχωρήσεις το Podcast Κανάλι σου στην υπηρεσία και να παρακολουθείς αναλυτικά στατιστικά που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ακριβώς όσα ζητάνε οι ακροατές σου.

Αν φιλοξενείς το Podcast σου στο Anchor, τότε λαμβάνεις ήδη ορισμένα βασικά στατιστικά που μπορείς να παρακολουθείς. Παρόλα αυτά, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι podcasters είναι να παραμένουν με τα στατιστικά του Anchor, τα οποία είναι τόσο περιορισμένα και βασικά, που αμφιβάλλω αν μπορέσει κάποιος να χτίσει ένα στρατηγικό πλάνο ή μια μάρκετινγκ προωθητική καμπάνια χρησιμοποιώντας μόνο τις πληροφορίες που του δίνει η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους.

Ως podcaster, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση σε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά στατιστικά γίνεται, και εκεί έρχονται οι υπόλοιπες streaming πλατφόρμες για να καλύψουν το “κενό”. Βέβαια, αν χρησιμοποιείς μια premium υπηρεσία φιλοξενίας όπως τα Podchaser ή Podbean, τότε θα έχεις ήδη πιο ειδικευμένα στατιστικά, αλλά αν βρίσκεσαι στο Anchor, τότε θα χρειαστεί να αποκτήσεις πρόσβαση στο Κανάλι σου χειροκίνητα.

Τι είναι το Spotify for Podcasters;

Spotify for Podcasters
Image Credits: Spotify

Το Spotify for Podcasters είναι ένα εργαλείο του Spotify μέσα από το οποίο οι podcasters μπορούν να καταχωρούν τα Podcast Κανάλια τους. Αν έχεις ήδη ένα κανάλι το οποίο έχει καταχωρηθεί στη streaming υπηρεσία, τότε θα έχεις την δυνατότητα να επιβεβαιώσεις πως είσαι ο πραγματικός του host και στη συνέχεια να αποκτήσεις πρόσβαση στα αναλυτικά στατιστικά του εργαλείου.

Αν έχεις δημοσιεύσει ήδη ορισμένα επεισόδια και έχεις ήδη μερικές ακροάσεις, τότε το Spotify for Podcaster θα σου εμφανίσει όλα τα στατιστικά από τη πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε το πρώτο σου επεισόδιο. Επιπλέον, μέσα από το ίδιο εργαλείο θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς προωθητικές κάρτες για το Podcast Κανάλι σου, να ειδοποιείσαι κάθε φορά που ένα επεισόδιο σου καταχωρείται σε μια επίσημη λίστα, αλλά και να βρίσκεις οδηγίες για το πως να προωθείς τα επεισόδια σου στην υπηρεσία.

Τι στατιστικά μπορώ να βλέπω από το Spotify for Podcasters;

Τι στατιστικά μπορώ να βλέπω από το Spotify for Podcasters
Image Credits: Spotify

Τα στατιστικά της υπηρεσίας αφορούν αποκλειστικά τις ακροάσεις των επεισοδίων που γίνονται μέσα από το Spotify και όχι από άλλες streaming υπηρεσίες – όπως για παράδειγμα το Anchor που εμφανίζει από πολλαπλές.

 • Τις ακροάσεις κάθε επεισοδίου μεμονωμένα.
 • Τις συνολικές ακροάσεις όλων των επεισοδίων από πάντα ή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
 • Τα ξεκινήματα των επεισοδίων.
 • Τους followers που έχεις στο Spotify.
 • Το φύλο και την Ηλικία.
 • Τους 5 πιο γνωστούς καλλιτέχνες που ακούνε οι ακροατές σου εκτός από εσένα.
 • Τις χώρες με τις περισσότερες ακροάσεις.

Τα παραπάνω στατιστικά όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τη πρόοδο του Podcast σου στο Spotify, αλλά και να καταλάβεις τι είδους κοινό σε ακούει συνήθως.

Πως μπορώ να βάλω ένα trailer στο Spotify για το Podcast μου;

Το Spotify επιτρέπει πλέον σε όλους τους podcasters να εισάγουν το trailer του Podcast τους. Για να κάνεις το ίδιο, δημιούργησε ένα trailer ή επέλεξε το διαθέσιμο podcast intro σου και στη συνέχεια ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κάνε σύνδεση στο λογαριασμό σου στο Spotify for Podcasters.
 2. Πήγαινε στη σελίδα “Catalog” και κάνε κλικ πάνω στο Podcast Κανάλι σου.
 3. Κάνε κλικ στην επιλογή “SET TRAILER“.
 4. Επέλεξε το trailer που ανέβασες ήδη ή ανέβασε ένα καινούργιο κάνοντας κλικ στην επιλογή “Click here“.
 5. Κάνε κλικ στο κουμπί “SET TRAILER” για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Από την αρχική σελίδα του Spotify for Podcasters θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργείς τις δικές σου προωθητικές κάρτες, οδηγίες για το πως λειτουργούν τα Charts του Spotify, βοηθητικούς οδηγούς για να αυξήσεις τις ακροάσεις και το engagement με τους ακροατές σου και οτιδήποτε καινούργιο κυκλοφορεί η υπηρεσία τους podcasters της.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;