Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πως να φτιάξεις μια ιστοσελίδα για το Podcast Κανάλι σου

Share

Αν ασχολείσαι με το Podcasting και θέλεις να το πας στο επόμενο βήμα, τότε θα χρειαστεί να φτιάξεις μια ιστοσελίδα για το Podcast Κανάλι σου. Οι ιστοσελίδες παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για να προωθήσεις τα επεισόδια σου σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing, αλλά και να καταχωρήσεις τα επεισόδια σου σε γνωστές streaming πλατφόρμες.

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε για τη νέα ενημέρωση του Rank Math SEO Pro, το οποίο επιτρέπει πλέον στον καθένα να δημιουργήσει ένα Podcast Κανάλι ανεβάζοντας όλα του τα επεισόδια ως άρθρα με το πρότυπο (schema) “Podcast episode”. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα που να πράττει και ως πλατφόρμα φιλοξενίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Anchor.

Εργαλεία όπως το Rank Math SEO Pro είναι μόλις μερικά από αυτά που θα έχεις στην κατοχή σου με μια ιστοσελίδα. Υπάρχουν φυσικά και αρκετά ακόμα οφέλη, για τα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια του οδηγού.

Πως να φτιάξεις μια ιστοσελίδα για το Podcast Κανάλι σου μέσω του WordPress

Την ιστοσελίδα θα την κατασκευάσουμε πάνω στην πασίγνωστη CMS πλατφόρμα, το WordPress. Η συγκεκριμένη CMS πλατφόρμα μας παρέχει πλήρη έλεγχο στην ιστοσελίδα που θα φτιάξουμε και εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα δωρεάν και Pro πρόσθετα και θέματα για να επεκτείνεις τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της ιστοσελίδας σου.

Αν δεν γνωρίζεις τι εστί “WordPress”, διάβασε το άρθρο “Τι είναι το WordPress και σε τι χρησιμεύει;” ώστε να πάρεις μια ιδέα γύρω απ’ την πλατφόρμα και τις λειτουργίες της. Αν δεν γνωρίζεις τι είναι το “Podcasting”, τότε διάβασε το άρθρο “Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους“.

  1. Αγόρασε ένα Domain Name και ένα Web Hosting

    Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αποκτήσεις ένα domain name (όπως για παράδειγμα inkstory.gr) και ένα πακέτο φιλοξενίας (web hosting). Έχω καλύψει ολόκληρη τη διαδικασία της αγοράς στο άρθρο για την κατασκευή ιστοσελίδων μέσω του WordPress. Μόλις ολοκληρώσεις την αγορά, το domain name θα χρειαστεί από 3 έως 24 ώρες έως ότου ενεργοποιηθεί, μέχρι τότε μπορείς να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα του οδηγού ώστε να μην χάνεις χρόνο.

    Για να ξεκινήσεις αρκετά οικονομικά και σε μια εταιρεία που παρέχει γρήγορους και αξιόπιστους servers, έλεγξε τα WordPress Hosting πακέτα της Hostinger. Τα ίδια πακέτα δείχνω και στο άρθρο παραπάνω, αλλά αν θέλεις να προχωρήσεις άμεσα στην αγορά και γνωρίζεις ποιο πακέτο θέλεις, τότε go for it.

    Κουπόνι: Λάβε 7% έκπτωση σε όλα τα ετήσια ή μεγαλύτερα hosting πακέτα της Hostinger χρησιμοποιώντας τον κωδικό: inkstory

  2. Επέλεξε ένα Podcast WordPress Theme

    Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα δωρεάν και επί πληρωμής WordPress themes (θέματα, πρότυπα ή προ-σχεδιασμένα πρότυπα) που μπορείς να εγκαταστήσεις στο WordPress με μεγάλη ευκολία. Αυτά τα θέματα που σου δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ένα έτοιμο σχεδιασμό και στη συνέχεια να το μορφοποιήσεις με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής χρωμάτων, γραμματοσειρών, widgets, μεγεθών, σειρών, σελίδων, μεταξύ αρκετών άλλων.

    Μπορείς να βρεις ορισμένα δωρεάν Podcast themes από τον κατάλογο θεμάτων του WordPress.org. Παρόλα αυτά, αν θέλεις πιο ειδικευμένα themes με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες, τότε θα πρέπει να αποκτήσεις ένα από marketplaces όπως το ThemeForest και το Creative Market. Εκεί θα βρεις τα πιο ειδικευμένα και βελτιστοποιημένα θέματα, καθώς επίσης και μια πληθώρα επιλογών που αφορούν το Podcasting.

  3. Δημιούργησε τις πρώτες Σελίδες

    Όπως και κάθε άλλου τύπου ιστοσελίδας, έτσι και μια ιστοσελίδα για το Podcast Κανάλι σου θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες σελίδες. Αρχικά, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις μια “Σχετικά” σελίδα, μέσα από την οποία θα περιγράφεις τα πάντα γύρω απ’ το Podcast Κανάλι σου. Ποια είναι η θεματολογία του Podcast και ποιοι είναι οι hosts πίσω από αυτό; Σε ποιο κοινό απευθύνεται και σε ποια κοινωνικά είναι διαθέσιμο;

    Στη συνέχεια θα χρειαστεί να δημιουργήσεις μια “Media Kit” σελίδα, η οποία θα αφορά όλα τα brands τα οποία θα ενδιαφερθούν να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους μέσω των επεισοδίων σου. Η σελίδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα Media Kit PDF αρχείο με όλους τους τρόπους προώθησης που παρέχεις, καθώς επίσης και τα διαθέσιμα λογότυπα και εξώφυλλα που μπορεί να χρειαστεί κάποιος για να αναφέρει το Podcast Κανάλι σου στο περιεχόμενο του. Μια σελίδα “Press” μπορεί να χρειαστεί για όσους έχουν συνεντεύξεις που τους έχουν πάρει, testimonials ή reviews από ακροατές τους, καθώς επίσης και οποιασδήποτε τους έχει αναφέρει.

    Θα χρειαστείς επίσης μια σελίδα “Επικοινωνία“, μέσα στην οποία θα μπορείς να βάλεις και μια φόρμα επικοινωνίας με το WordPress plugin “Contact Form 7”.

  4. Εγκατέστησε το Rank Math SEO plugin

    Αν και υπάρχουν ορισμένα ακόμα πρόσθετα τα οποία σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ένα RSS Feed για το Podcast Κανάλι σου, το Rank Math SEO με τη Pro έκδοση του κάνει τα πράγματα πιο εύκολα από ποτέ άλλοτε. Παράλληλα, σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις πως θα εμφανίζονται τα επεισόδια σου στην Google, στο Facebook και στο Twitter προτού καν δημοσιεύσεις το επεισόδιο.

    Επισκέψου την ιστοσελίδα του Rank Math SEO και απέκτησε την Pro έκδοση του πρόσθετου. Η δωρεάν δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για podcasters. Στη συνέχεια, εγκατέστησε το πρόσθετο στο WordPress σου κάνοντας σύνδεση και πηγαίνοντας από την πλαϊνή αριστερή στήλη στο Rank Math SEO –> Dashboard και ενεργοποίησε τη λειτουργία “Podcast“.

    Το Rank Math SEO θα δημιουργήσει αυτόματα ένα sitemap και θα σου εμφανίσει ένα σύνδεσμο για να το αντιγράψεις. Αυτό είναι το RSS Feed του Podcast Καναλιού σου και αφότου δημοσιεύσεις τα πρώτα σου 3 επεισόδια, στη συνέχεια επικόλλησε το σε υπηρεσίες όπως το Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Castbox, Pocket Casts και σε όποια άλλη streaming υπηρεσία θέλεις να καταχωρήσεις το Κανάλι σου.

  5. Δημοσίευσε τα πρώτα σου Podcast Επεισόδια

    Όπως είσαι συνδεδεμένος/η στο WordPress, πήγαινε από την αριστερή πλαϊνή καρτέλα στα Άρθρα –> Νέο άρθρο. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί του Rank Math SEO τέρμα επάνω δεξιά (εμφανίζει μια βαθμολογία του SEO) και κάνε κλικ στο τρίτο εικονίδιο του Schema. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί “Schema Generator” και επέλεξε το schema “Podcast Episode“.

    Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί, συμπλήρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως το όνομα του host, το όνομα του Καναλιού, τον αριθμό της σεζόν και του επεισοδίου, μεταξύ ορισμένων άλλων. Αυτές οι πληροφορίες είναι βασικές ώστε να εμφανίζεται το επεισόδιο μας εύκολα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και της Bing, αλλά και των streaming υπηρεσιών.

    Μέσα στο Gutenberg κειμενογράφο, συμπλήρωσε όλα όσα θέλεις να υπάρχουν στην περιγραφή του επεισοδίου σου, συμπεριλαμβανομένων και του βασικού τίτλου του επεισοδίου. Προσπάθησε να διατηρήσεις την περιγραφή μόνο με κείμενα και συνδέσμους, προσθέτοντας λέξεις-κλειδιά στην πρώτη παράγραφο για καλύτερο SEO.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Έχεις περισσότερες απορίες ή ερωτήσεις; Άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να απαντήσω σε κάθε σου προβληματισμό. Επιπλέον, αν είσαι podcaster, μην ξεχάσεις να προσθέσεις και το σύνδεσμο από το Κανάλι σου, ή ακόμα και να το καταχωρήσεις στο Inkstory Dispatch.

  • Αξίζει να κατασκευάσω μια ιστοσελίδα για το Podcast μου;

    Αν δεν σκοπεύεις να προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο και το full-time podcasting δεν βρίσκεται μέσα στα μελλοντικά σου σχέδια, τότε μια ιστοσελίδα δεν είναι απαραίτητη. Αν ωστόσο το βλέπεις πιο επαγγελματικά και σκοπεύεις να το μετατρέψεις σε επιχείρηση, τότε μια ιστοσελίδα για το Podcast Κανάλι σου είναι απαραίτητη.

    Η ιστοσελίδα σου θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να βρίσκει καθένας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για εσένα και το podcast σου, για να προωθείς τα επεισόδια σου μέσω content marketing, ή ακόμα και ως πλατφόρμα φιλοξενίας για τα επεισόδια σου – χωρίς να χρειάζεται να στηρίζεσαι σε πλατφόρμες όπως το Anchor.

  • Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φτιάξω μια ιστοσελίδα για το Podcast μου;

    Ο καλύτερος τρόπος είναι με τη χρήση μιας επαγγελματικής CMS πλατφόρμας όπως το WordPress. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης Website Builders όπως το Wix ή το Squarespace, αλλά αυτές οι υπηρεσίες σου παρέχουν περιορισμένες επιλογές και δυνατότητες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πλατφόρμες φιλοξενίας. Επιπλέον, αυτές οι υπηρεσίες συχνά κοστίζουν αρκετά περισσότερα χρήματα απ’ ότι ένα WordPress Hosting πακέτο και ένα domain name.

    Ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για την κατασκευή ιστοσελίδων πάνω στο WordPress αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει, οπότε ακολουθώντας τις οδηγίες θα είσαι σε θέση να έχεις την πρώτη σου ιστοσελίδα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

  • Self-Hosted Podcast ή Anchor;

    Υπηρεσίες φιλοξενίας podcast καναλιών όπως το Anchor σου παρέχουν ένα εύκολο περιβάλλον χρήσης μέσα από το οποίο μπορείς να ανεβάζεις, να καταχωρείς, να επεξεργάζεσαι και να δημοσιεύεις τα επεισόδια σου. Επιπλέον, καταχωρείς το κανάλι σου στις γνωστότερες streaming πλατφόρμες και σου παρέχει ένα πίνακα στατιστικών για να βλέπεις αναλυτικά από ποιες πλατφόρμες σε ακούνε, πόσες ακροάσεις έχει κάθε επεισόδιο και πολλά ακόμα. Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν.

    Παρόλα αυτά, αυτές οι υπηρεσίες φιλοξενίας σου παρέχουν περιορισμένες δυνατότητες και επιλογές και μιας και είναι δωρεάν, για να βγάλουν αρκετά χρήματα ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά και να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους που συχνά αφορούν τα δεδομένα των χρηστών τους. Όταν έχεις ένα self-hosted podcast κανάλι σε CMS πλατφόρμες όπως το WordPress, θα πρέπει να τα δημιουργήσεις όλα χειροκίνητα και να πληρώνεις και για ένα web hosting πακέτο (φιλοξενίας). Παρόλα αυτά, με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο τι μπορείς να κάνεις και να δεις.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;