Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πως να βγάλεις χρήματα από το Food Blog σου

Share

Δεν έχει μεγάλη σημασία αν μόλις ξεκίνησες να ασχολείσαι με το blogging ή έχεις ήδη ένα food blog με εκατοντάδες συνταγές, καθώς όλοι οι food bloggers ακολουθούν τα ίδιους τρόπους για να βγάλουν χρήματα από τα blogs τους.

Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς full-time με το food blogging, τότε όχι μόνο θα πρέπει να γνωρίζεις με ποιους τρόπους μπορείς να βγάλεις χρήματα χρησιμοποιώντας την θεματολογία σου, αλλά και πως να συνδυάζεις αυτούς τους τρόπους ώστε να βλέπεις υψηλότερα αποτελέσματα. Άλλωστε, οι περισσότεροι full-time bloggers βγάζουν χρήματα συνδυάζοντας διαφορετικούς τρόπους, όπως τις διαφημίσεις, το sponsored περιεχόμενο και το affiliate marketing.

Ξεκίνα ένα Food Blog

Αν είσαι καινούργιος στο blogging, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις για αρχή μια πλατφόρμα από την οποία θα δημιουργήσεις, θα σχεδιάσεις και θα διαχειρίζεσαι το περιεχόμενο του blog σου. Μπορείς να διαβάσεις τον οδηγό που έγραψα για την κατασκευή ιστοσελίδων μέσω του WordPress ώστε να έχεις το πρώτο σου blog μέσα στα επόμενα λεπτά.

Μόλις δημιουργήσεις το πρώτο σου food blog, συνέχεια έχει να ανεβάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό γίνεται. Είναι φυσικά σημαντικό να θυμάσαι πως η ποιότητα νικάει πάντα την ποσότητα, οπότε φρόντισε κάθε συνταγή που ανεβάζεις να είναι όσο πιο λεπτομερής και ποιοτική γίνεται, με δικές σου συμβουλές, φωτογραφίες ή βίντεο.

Αν παρόλα αυτά δεν έχεις την δυνατότητα να βγάζεις τις δικές σου φωτογραφίες, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τίτλο “Πως να βρίσκεις φωτογραφίες για το blog σου” ώστε να χρησιμοποιείς μόνο φωτογραφίες που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα. Το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις και για τα βίντεο, αν και δύσκολα να καταφέρεις να συλλέξεις βίντεο που αφορούν συγκεκριμένες συνταγές.

5 Τρόποι για να βγάλεις χρήματα από το Food Blog σου

1. Βγάλε χρήματα μέσω της Google AdSense

Η Google AdSense παράγει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος για εκατομμύρια bloggers σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υπηρεσία αφορά τις διαφημίσεις προβολής και σου δίνει την δυνατότητα να προβάλλεις αυτοματοποιημένες διαφημίσεις οι οποίες τοποθετούνται αυτόματα στα κατάλληλα σημεία του blog σου και προσαρμόζονται ανάλογα με τις διαστάσεις της οθόνης που έχει κάθε επισκέπτης.

Μπορείς επίσης να πάρεις στα χέρια σου όλη την διαχείριση των διαφημίσεων, επιλέγοντας να τις τοποθετήσεις χειροκίνητα στα σημεία που θέλεις. Επιπλέον, αν μπεις στην αρχική σελίδα της Google AdSense και κατέβεις λίγο πιο κάτω, η υπηρεσία σου επιτρέπει να υπολογίσεις στο περίπου πόσα χρήματα θα βγάζεις από το δίκτυο της. Κάθε θεματολογία έχει διαφορετικούς διαφημιστές και κάθε επισκέπτης που μπαίνει στο blog σου βλέπει συνήθως διαφημίσεις βάση των cookies και του ιστορικού του.

2. Βγάλε χρήματα μέσω του Affiliate Marketing

Το affiliate marketing είναι ο αμέσως επόμενος καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να βγάλεις χρήματα από το food blog σου. Ξεκίνα κάνοντας εγγραφή στα affiliate δίκτυα με τα οποία θέλεις να συνεργαστείς (Linkwise για ελληνικά brands, ShareASale για παγκόσμια) και στη συνέχεια κάνε αιτήσεις στα brands που σε ενδιαφέρει να προωθείς μέσω των άρθρων σου.

Φρόντισε να προσθέτεις πάντοτε τους affiliate συνδέσμους σε όλες τις συνταγές που ανεβάζεις, ενώ παράλληλα μπορείς να γράφεις και αξιολογήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα μαγειρικής.

Τι εννοώ; Ρίξε μια γρήγορη ματιά στην κουζίνα σου και παρατήρησε όλα τα brands που εμφανίζονται στα μαγειρικά σου σκεύη, στις μαγειρικές σου συσκευές και ούτω καθεξής. Δες τι χρησιμοποιείς περισσότερο, τι μπορείς να προωθήσεις ή τι χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι και μπορείς να το προωθήσεις με ευκολία.

3. Βγάλε χρήματα δημιουργώντας Online Courses

Αλλιώς γνωστά και ως “σειρές μαθημάτων”, τα online courses είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα. Θα χρειαστείς φυσικά έναν αξιοπρεπή εξοπλισμό για να καταγράψεις όλα τα βίντεο και ένα αξιόπιστο μικρόφωνο για να ακούγεσαι καθαρά, αλλά μόλις τα ολοκληρώσεις θα είσαι σε θέση να τα προωθείς μέσα από τις συνταγές σου για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γύρω από τη μαγειρική.

Ως food blogger έχεις την δυνατότητα να διδάσκεις οτιδήποτε φαντάζεσαι μέσα από την σειρά μαθημάτων σου, όπως συγκεκριμένες συνταγές, συμβουλές για πιο νόστιμα φαγητά, ή ακόμα και να στοχεύεις σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως μια σειρά μαθημάτων αποκλειστικά για το πως να φτιάχνεις γλυκά. Τα online courses αποτελούνται συνήθως από τουλάχιστον 6-10 μαθήματα και έρχονται σε μορφή βίντεο και κειμένων.

4. Βγάλε χρήματα γράφοντας Sponsored Περιεχόμενο

Μόλις αποκτήσεις μια βασική μηνιαία κίνηση στο food blog σου, στη συνέχεια μπορείς να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου brands, παρέχοντας τους όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς τις συσκευές μιας συγκεκριμένης εταιρείας, μπορείς να τους παρουσιάσεις το blog σου, το περιεχόμενο που έχει και ορισμένους τρόπους με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείτε.

Διάβασε επίσης: Advertorials: Τι είναι και πως να μάθεις να τα γράφεις

Γράφε sponsored περιεχόμενο μόνο για επιχειρήσεις που εμπιστεύεσαι και χρησιμοποιείς τα προϊόντα τους. Μην προωθείς ποτέ κανένα προϊόν το οποίο δεν εμπιστεύεσαι ή δεν σε έχει αφήσει ικανοποιημένο/η, καθώς θα θέλεις να χτίσεις εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αναγνώστες σου και εσένα. Επικοινώνησε με το αγαπημένο σου brand και παρουσίασε τους το σχέδιο σου. Πως σκοπεύεις να τους προωθήσεις; Γιατί αξίζει να διαφημιστούν στο δικό σου blog; Τι κάνεις διαφορετικά απ’ τους υπόλοιπους; Οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση έχεις, μη διστάσεις να την προτείνεις.

5. Βγάλε χρήματα πουλώντας e-books

Όσο ο αριθμός των ανθρώπων που διαβάζουν e-books αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, τόσοι πιο πολλοί bloggers και δημιουργοί περιεχομένου στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς αυτά. Άλλωστε, το να γράφεις και να πουλάς e-books είναι ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα, κάτι το οποίο είναι στόχος για εκατομμύρια ανθρώπους αυτή την στιγμή.

Ως food blogger θα έχεις την δυνατότητα να γράφεις e-books με τις αγαπημένες σου συνταγές, παρέχοντας βήμα προς βήμα οδηγίες για την εκτέλεση της καθεμίας. Επιπλέον, μπορείς να εστιάσεις σε συγκεκριμένα και διαφορετικά e-books, όπως ένα ψηφιακό βιβλίο για γλυκά, ένα για κινέζικες νοστιμιές, ένα για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, ένα με οικονομικές και γρήγορες συνταγές για φοιτητές και πολλά πολλά ακόμη.

Διάβασε επίσης: Πως να γράψεις το πρώτο σου ebook (οδηγός 2022)

Τα e-books μπορείς να τα πουλάς από διάφορα marketplaces, ενώ θα μπορείς να τα προωθείς με ευκολία μέσω του food blog σου. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις και σύντομα e-books τα οποία να τα παρέχεις δωρεάν κάθε φορά που ένας επισκέπτης κάνει εγγραφή στο newsletter σου.

6. Δημιούργησε τα δικά σου memberships

Άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα παθητικό εισόδημα είναι τα memberships, ή αλλιώς οι μηνιαίες συνδρομές. Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορείς να παρέχεις διαφορετικές μηνιαίες συνδρομές στους επισκέπτες σου για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν μοιράζεσαι με τους υπόλοιπους αναγνώστες σου.

Κάθε μέλος που επιλέγει να αποκτήσει την συνδρομή, θα έχει άμεση πρόσβαση στο κλειδωμένο περιεχόμενο του blog σου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα από συνταγές, συμβουλές που δεν γράφεις αλλού, λίστες από συγκεκριμένα γεύματα ή ιδέες και πολλά ακόμη. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις διαφορετικά memberships με διαφορετικές τιμές, αλλά αυτό θα απαιτεί περισσότερη δουλειά από μέρους σου.

Μερικές ιδέες θα ήταν να παρέχεις κάθε βδομάδα σε όλους τους συνδρομητές σου πρόσβαση σε εβδομαδιαία προγράμματα συνταγών, σε λίστες που περιλαμβάνουν μόνο πρωινό ή βραδινό, πως να φτιάχνουν τα δικά τους σνακ και ίσως πρόσβαση σε μια ιδιωτική ομάδα με τους υπόλοιπους συνδρομητές σου.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;