Αγορά Laptop 2022: 6 Πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις

Αγορά Laptop 2022: 6 Πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις

Αν θέλεις να αποφύγεις να αγοράσεις κάτι το οποίο θα μετανιώσεις λίγο καιρό αργότερα, αυτός ο οδηγός για την αγορά laptop θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον κατάλληλο φορητό υπολογιστή, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο που θα το χρησιμοποιείς.

Αν πας στο τοπικό κατάστημα της γειτονιάς σου, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσεις να ακούς τεχνολογικούς όρους όπως “RAM”, “επεξεργαστής”, “σκληρός δίσκος” και ούτω καθεξής. Αν δεν γνωρίζεις τι σημαίνουν όλα αυτά και τι ρόλο παίζουν για την σωστή λειτουργία ενός laptop, τότε μέσα από αυτό τον οδηγό θα μάθεις κάθε βασική και σημαντική πληροφορία που πρέπει να κοιτάς καθώς αγοράζεις ένα καινούργιο laptop.

Αν και οι κατασκευαστές κυκλοφορούν νέα μοντέλα κάθε μερικούς μήνες, οι λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάς πριν την αγορά laptop έχουν παραμείνει οι ίδιες. Μέσα από αυτό τον οδηγό, θα δούμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και να προσέχεις προτού αγοράσεις ένα καινούργιο laptop, έτσι ώστε να μείνεις ευχαριστημένος/η με την αγορά.

Διάβασε επίσης:

Έως πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψεις για την αγορά laptop;

Δεν χρειάζεται να δώσεις περισσότερα χρήματα για χαρακτηριστικά και λειτουργίες που δεν σου χρειάζονται, αλλά ούτε και λιγότερα απ’ όσα χρειάζεσαι. Αν και όσα πιο πολλά χρήματα επενδύσεις τόσο πιο καλό hardware θα αποκτήσεις, κάποιες φορές αυτά τα “επιπλέον χρήματα” δεν είναι ούτε απαραίτητα αλλά ούτε και αναγκαία ώστε να τα σπαταλήσεις άδικα σε πράγματα που πιθανότατα να μην σου χρησιμεύσουν ποτέ.

Εύρος τιμώνΤι να περιμένεις
Λιγότερα από 200€Κατάλληλο για απλό σερφάρισμα, έλεγχο των emails, βίντεο συνομιλίες και παρακολούθηση πολυμέσων.
250€ – 500€Ιδανικά για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και χρήση πιο βαριών προγραμμάτων.
550€ – 1,000€Αρκετά ισχυρά ώστε να τρέχεις πιο απαιτητικά προγράμματα και τίτλους παιχνιδιών που δεν απαιτούν υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
1,100€ – 2,000€Κατάλληλα για επαγγελματίες που δεν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα αλλά θέλουν να αποκτήσουν ένα γρήγορο και αξιόπιστο laptop. Οι gamers θα απολαμβάνουν επίσης τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών, αν και για τους πιο απαιτητικούς ίσως χρειαστεί να ρίξουν λίγο τα γραφικά.
2,000€+Ιδανικά για full-time gamers και όσους χρειάζονται ισχυρό hardware που να αντέχει βαριές εργασίες όπως την επεξεργασία βίντεο σε 4K ανάλυση.

Θεωρητικά, ο παραπάνω πίνακας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις σε τι εύρος τιμής να ξεκινήσεις να κοιτάς για νέα laptops απ’ την αρχή ακόμα, έτσι ώστε να μην χάνεις χρόνο. Παρόλα αυτά, ανάλογα την εποχή, τις εκπτώσεις και τη κυκλοφορία νέων μοντέλων, το εύρος τιμών αλλάζει.

Τι τύπο laptop χρειάζεσαι;

Προτού ξεκινήσουμε να βλέπουμε πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις τον τύπο του laptop που θέλεις να αγοράσεις. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι από laptops που σχεδιάστηκαν με στόχο να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για βασικές εργασίες και σερφάρισμα, για φοιτητές, gamers ή προγραμματιστές.

Βασικά Laptops

Τα βασικά laptops είναι αυτά που θα βρεις διαθέσιμα στα περισσότερα τοπικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι αυτά που δεν έρχονται με υψηλό κόστος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απαιτητικές εργασίες ή gaming. Επιπλέον, ο σχεδιασμός και ο τρόπος κατασκευής τους δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή, καθώς τα περισσότερα είναι φθηνής πλαστικής κατασκευής.

Παρόλο που τα βασικά laptops δεν παρέχουν αρκετά πράγματα, έρχονται σε χαμηλό κόστος και είναι ιδανικά για όσους δεν ζητάνε “το κάτι παραπάνω”. Για παράδειγμα, ένα laptop κάτω από 500€ είναι κατάλληλο αν θέλεις να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να παρακολουθείς βίντεο και ταινίες, να ακούς μουσική και να κάνεις βασικές εργασίες με τη χρήση προγραμμάτων όπως τα Microsoft Office ή το WPS Office κ.ο.κ.

Μιας και έρχονται με χαμηλό κόστος, αυτά τα laptops συνήθως είναι πιο βαριά και μεγάλα σε πάχος και μέγεθος από τα πιο ακριβά μοντέλα. Ως εκ τούτου, δεν προτείνονται ιδιαίτερα για όσους ταξιδεύουν αρκετά συχνά και χρειάζονται κάτι μικρό και εύχρηστο. Επιπλέον, οι μπαταρίες τους δεν παρέχουν την ίδια αξιοπιστία και κρατάνε περίπου 2-4 ώρες, ανάλογα τη χρήση που θα κάνεις. Τα βασικά laptops περιλαμβάνουν επίσης φθηνής κατασκευής Web Cam, ενώ έρχονται με χαμηλής ανάλυσης και ποιότητας οθόνες.

Είναι ιδανικά ωστόσο για φοιτητές που δεν θέλουν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα, αλλά και για ανθρώπους που θέλουν απλά να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

2-In-1s

Τα 2-In-1 (ή 2-σε-1) έχουν αποκτήσει αρκετή δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια χάρη στην ευελιξία που παρέχουν. Οι 2-σε-1 συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως laptops όσο και ως tablets, παρέχοντας ακριβότερες και καλύτερης ποιότητας touch-screen οθόνες. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να τα χρησιμοποιείς τόσο για εργασία ή σερφάρισμα, όσο και για να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου ταινίες σε υψηλή ανάλυση.

Υπάρχουν δύο ειδών 2-σε-1 laptops που έχουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ τους: Αρχικά, υπάρχουν τα αφαιρούμενα 2-σε-1, τα οποία σου επιτρέπουν να αφαιρείς εντελώς το πληκτρολόγιο τους ώστε να γίνονται πραγματικά tablets. Παρόλα αυτά, τα laptops που είναι 2-σε-1 και παρέχουν αποσπώμενα πληκτρολόγια συχνά παρέχουν μικρότερο επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μνήμη RAM και μπαταρία, οπότε δεν προτείνονται για απαιτητικές εργασίες.

Στη συνέχεια έχουμε τα 2-σε-1 που ενώ μετατρέπονται σε tablets, το πληκτρολόγιο τους δεν είναι αποσπώμενο, αλλά πολλές φορές μπορεί να μεταφερθεί πίσω από την οθόνη ώστε να το πιάνεις σαν tablet. Μιας και δεν έχουν αποσπώμενα πληκτρολόγια, συχνά παρέχουν μεγαλύτερο επεξεργαστή και μπαταρία, ενώ συνήθως είναι ιδιαίτερα λεπτά και ελαφριά.

Αν και η ιδέα πίσω από ένα 2-σε-1 laptop είναι εξαιρετική, για να μπορείς να απολαμβάνεις αυτά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει φυσικά να επενδύσεις και κάποια χρήματα παραπάνω. Έως και αυτή την στιγμή, τα 2-σε-1 είναι αρκετά πιο ακριβά από τα παραδοσιακά laptops και συχνά έρχονται με πιο χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν συστήνονται για gamers ή επαγγελματίες που ασχολούνται με video editing ή κάτι παρόμοιο.

Ultrabooks

Τα Ultrabooks είναι συνήθως η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν ένα ελαφρύ laptop για να το παίρνουν μαζί τους οπουδήποτε κι αν πάνε. Τα Ultrabooks κατασκευάζονται με ελαφριά υλικά, είναι ιδιαίτερα λεπτά σε πάχος και τείνουν να συστήνονται για όσους ταξιδεύουν αρκετά συχνά ή θέλουν ένα πλήρως portable φορητό υπολογιστή.

Για να μπορέσουν όμως να είναι αρκετά ελαφριά σε βάρος και λεπτά σε πάχος, τα περισσότερα Ultrabooks δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το DVD ROM για να γράφεις ή αναπαράγεις CD και DVD. Έχουν επίσης μικρότερους επεξεργαστές ώστε να μην ανεβάζουν εύκολα υψηλή θερμοκρασία αλλά και για να διατηρείται η διάρκεια της μπαταρίας τους ακόμα περισσότερο.

Αρκετά Ultrabooks χρησιμοποιούν επίσης mobile chips, όπου στη προκειμένη περίπτωση η καλύτερη επιλογή μέχρι στιγμής θεωρείται η Intel. Η εταιρεία φαίνεται να παράγει εξαιρετικά ισχυρά mobile chips τα οποία είναι ικανά να παρέχουν υψηλές επιδόσεις αλλά δεν προορίζονται για βαριές εργασίες, gaming ή χρήση προγραμμάτων που απαιτούν αρκετούς πόρους.

Gaming Laptops

Διάβασε επίσης: Οδηγός για την αγορά καινούργιου Gaming Laptop

Σε όσο αφορά τα Gaming Laptops, εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα απ’ όλα, τα Gaming Laptops εστιάζουν στο να παρέχουν ύψιστες επιδόσεις χάρη στους γρήγορους επεξεργαστές, δίσκους και μνήμες RAM που παρέχουν. Είναι επίσης ιδανικά για παιχνίδια καθώς αυτά τα laptops έρχονται με εξωτερικές κάρτες γραφικών που εστιάζουν στο gaming.

Παρόλα αυτά, τα Gaming Laptops είναι αρκετά πιο βαριά και μεγάλα από τα παραδοσιακά laptops, καθώς οι κατασκευές πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτά ισχυρούς επεξεργαστές, μεγάλες μπαταρίες, μεγαλύτερες κάρτες γραφικών και συχνά έρχονται επίσης με 15.6-ιντσών οθόνες ή και μεγαλύτερες. Τα συγκεκριμένα laptops έρχονται επίσης με μεγαλύτερα και πιο ανθεκτικά πληκτρολόγια σχεδιασμένα για gamers και με περισσότερες διαθέσιμες υποδοχές για οθόνες, USB συσκευές, μικρόφωνα, ηχεία κ.α.

Τα Gaming Laptops προορίζονται είτε για ανθρώπους που παίζουν αρκετά συχνά παιχνίδια, είτε για όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με απαιτητικά προγράμματα για video editing, επεξεργασία φωτογραφιών, 3D animation κ.ο.κ.

Επαγγελματικά Laptops

Αν και αρκετοί θα υποθέσουν πως τα επαγγελματικά laptops είναι γρηγορότερα και καλύτερα, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα περισσότερα “επαγγελματικά” laptops κατασκευάζονται για ανθρώπους που δουλεύουν σε γραφεία και μετακινούνται συνεχώς από μέρος σε μέρος. Συνήθως αυτά τα laptops μπορεί να είναι Ultrabooks ή 2-σε-1 laptops, τα οποία είναι ελαφριά και αρκετά λεπτά ώστε να μετακινούνται με ευκολία.

Τα περισσότερα επαγγελματικά laptops έχουν μπαταρίες που παρέχουν τουλάχιστον 6-7 ώρες διάρκεια μπαταρίας και είναι ιδανικά για να τρέχεις προγράμματα όπως τα Microsoft Office για να γράφεις, να δημιουργείς παρουσιάσεις, υπολογιστικά φύλλα και να σερφάρεις στο διαδίκτυο. Το κόστος αυτών των laptops διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο καθώς είναι ανάλογα με τον επεξεργαστή, τον σκληρό δίσκο και την διαθέσιμη μνήμη RAM που παρέχει το καθένα. Όσο πιο ελαφρύ, λεπτό και γρήγορο, τόσο πιο υψηλό και το κόστος.

Τι λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείς;

Το λειτουργικό σύστημα είναι προφανώς και από τα σημαντικότερα κομμάτια που θα πρέπει να λάβεις υπόψη πριν την αγορά laptop. Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, θα βρεις τέσσερις διαφορετικές επιλογές:

 1. Windows
 2. macOS
 3. Chrome OS
 4. Linux
 5. No OS

Κάθε μια από τις παραπάνω επιλογές θα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά θα βρεις και τις πέντε σχεδόν σε όποιο κατάστημα κι αν αναζητήσεις, είτε ακόμα και από marketplaces όπως το BestPrice και το Skroutz. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνεις την σωστή επιλογή εξ’ αρχής, ακόμα κι αν χρειαστεί να αγοράσεις ένα laptop με ένα λειτουργικό σύστημα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν.

macOS

Το macOS είναι το λειτουργικό σύστημα της Apple και υπάρχει διαθέσιμο μόνο στα MacBook Air και στα MacBook Pro. Σε αντίθεση με τα Windows, το Linux και το Chrome OS, το macOS δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους κατασκευαστές, οπότε για να το αποκτήσεις θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα από τα επίσημα προϊόντα της Apple. Τα MacBooks δεν είναι επίσης φθηνά, ειδικότερα αν τα θέλεις για επαγγελματική χρήση. Παρόλα αυτά εδώ έρχεται και το ρητό, “Ό,τι δίνεις παίρνεις“, που σημαίνει πως τα MacBooks κατασκευάζονται από υλικά ύψιστης ποιότητας και παρέχουν εξαιρετικά μεγάλες επιδόσεις.

Το macOS είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστό καθώς όχι μόνο είναι λίγο πιο εύκολο στη χρήση απ’ τα Windows, αλλά μιας και η Apple δεν το παρέχει σε τρίτους κατασκευαστές και το χρησιμοποιεί μόνο στις δικές της συσκευές, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τρέχει άψογα σε αυτές. Όταν αγοράζεις ένα καινούργιο MacBook, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και στη συνέχεια όλα τα προγράμματα που χρειάζεσαι.

Με τα Windows από την άλλη πλευρά θα παιδευτείς περισσότερο, καθώς οι ενημερώσεις είναι πολλές περισσότερες και πολλές φορές θα πρέπει να αναζητήσεις σε ιστοσελίδες κατασκευαστών τα απαραίτητα drivers. Επιπλέον, στο macOS δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς το ίδιο για ιούς και malware όπως θα έκανες με τα Windows ενώ τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιείς πιθανότατα είναι ήδη διαθέσιμα στο λειτουργικό της Apple.

Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είναι ιδανικό τόσο για αρχάριους χρήστες που απλά θέλουν να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να κάνουν βασικές εργασίες, όσο και για πιο ειδικευμένους χρήστες, όπως προγραμματιστές, δημιουργούς περιεχομένου, ελεύθερους επαγγελματίες, γραφίστες κ.ο.κ. Το κόστος θα βασιστεί ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει το MacBook σου. Προτίμησε τα MacBook Air για απλές εργασίες, σερφάρισμα και συχνά ταξίδια, και τα MacBook Pro για επαγγελματική χρήση.

Windows

Τα Windows της Microsoft θα είναι για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ή νούμερο ένα επιλογή – όχι πως αυτό σημαίνει πως είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. Τα Windows είναι απλά γνώριμα στους περισσότερους και έτσι τα επιλέγουν κάθε φορά. Ωστόσο, αν θελήσεις να αποκτήσεις ένα Gaming Laptop, τότε πιθανότατα να θελήσεις να χρησιμοποιήσεις τα Windows, καθώς όλοι οι γνωστοί τίτλοι παιχνιδιών βγαίνουν πρώτα σε αυτό.

Αν και όλα τα καινούργια laptops κυκλοφορούν πλέον με τα Windows 11 προ-εγκατεστημένα, θα βρεις ακόμα ορισμένα τα οποία έρχονται με τα Windows 10 ή ακόμα και τα Windows 10 S. Προτίμησε να αγοράσεις ένα laptop που είναι συμβατό με τα Windows 11, ή ένα το οποίο θα έχει αρκετά σύγχρονο επεξεργαστή ώστε να μπορείς να κάνεις αναβάθμιση από τα Windows 10 στα 11.

Σε όσο αφορά το περιβάλλον χρήσης των Windows 11, είναι αρκετά πιο μοντέρνο και σύγχρονο από ποτέ άλλοτε, ενώ οι αρχάριοι χρήστες δεν θα δυσκολευτούν να το χρησιμοποιήσουν και να μάθουν τις βασικές λειτουργίες του. Σε αρκετά σημεία τα Windows 11 θυμίζουν επίσης το macOS και το Linux, οπότε εάν έρχεσαι από ένα από τα δύο λειτουργικά συστήματα, δεν θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα.

Τέλος, αν και η Microsoft έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος χάρη στις συστηματικές και συχνές ενημερώσεις που παρέχει για το Microsoft Defender, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις ένα επιπλέον δωρεάν AntiVirus, ή ακόμα και το BitDefender για ύψιστη ασφάλεια.

Chrome OS

Το Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα της Google, το οποίο έρχεται με μερικά βασικά πλεονεκτήματα, αλλά αρκετά μειονεκτήματα. Αρχικά, ξεκινώντας από τη θετική πλευρά των πραγμάτων, το Chrome OS υπάρχει διαθέσιμο σε laptops που ονομάζονται Chromebooks. Τα Chromebooks είναι επίσης φθηνά καθώς κοστίζουν κάτω από 500€ (συνήθως μεταξύ 200-350€) μιας και το λειτουργικό τους σύστημα δεν απαιτεί αρκετούς πόρους για να τρέξει.

Τα Chromebooks είναι επίσης αρκετά πιο ελαφριά και ιδανικά για να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας. Ωστόσο, το Chrome OS είναι ένα ιδιαίτερα περιορισμένο λειτουργικό σύστημα το οποίο έχει σχεδιαστεί με κύριο στόχο τους φοιτητές.

Για την ακρίβεια, το Chrome OS είναι βασισμένο στο web, που σημαίνει πως για οτιδήποτε θελήσεις να κάνεις, θα χρειάζεσαι σύνδεση στο ίντερνετ. Σχεδόν κανένα από τα γνωστά προγράμματα για άλλα λειτουργικά δεν είναι διαθέσιμο για το Chrome OS, αλλά θα έχεις την δυνατότητα να εγκαταστήσεις ένα μεγάλο ποσοστό Android εφαρμογών (δες τον οδηγό μας για το πως να εγκαθιστάς Android εφαρμογές στα Windows).

Σε αντίθεση με την Apple, η Google παρέχει το λειτουργικό της σύστημα και σε τρίτους κατασκευαστές, οπότε θα βρεις μια πληθώρα επιλογών για την αγορά laptop (Chromebook) από διάφορες εταιρείες. Έχουμε φυσικά κατά νου πως πρόκειται για ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα το οποίο προτείνεται αποκλειστικά για σερφάρισμα στο διαδίκτυο και χρήση βασικών υπηρεσιών της Google, με ένα μπόνους τις διαθέσιμες Android εφαρμογές.

Linux

Το Linux έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια από διάφορους κατασκευαστές laptop, με τη μεγαλύτερη να είναι μέχρι και σήμερα η Dell. Πλέον είναι ιδιαίτερα εύκολο να χρησιμοποιήσεις το Linux ακόμα κι αν είσαι αρχάριος χρήστης, ενώ παρέχεται μια πληθώρα επιλογών από διαφορετικές Linux διανομές για αρχάριους. Αν προτιμήσεις να κρατήσεις την ίδια διανομή που έρχεται προ-εγκατεστημένη, τότε πιθανότατα να πέσεις πάνω στο Ubuntu της Canonical, το οποίο είναι εξαιρετικό καθώς παρέχει σταθερότητα, ασφάλεια και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ιδανικό για όσους έρχονται από τα Windows ή το macOS.

Με το που αποκτήσεις ένα laptop με Linux, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ενημερώσεις το λειτουργικό σύστημα στην πιο πρόσφατη έκδοση του. Στη συνέχεια, απλά κάνε μια επανεκκίνηση (αν και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται) και άνοιξε το Software Center για να εγκαταστήσεις τις αγαπημένες σου εφαρμογές. Το Software Center είναι παρόμοιο με το Microsoft Store που θα βρεις στα Windows, το Google Play Store που θα βρεις στο Android και το App Store που θα βρεις στο macOS και το iOS. Το Software Center συχνά περιλαμβάνει τα περισσότερα γνωστά προγράμματα, ενώ θα μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις ακόμα περισσότερα από διάφορες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας το τερματικό ή ενεργοποιώντας πακέτα λογισμικών όπως τα Flatpak, AppImage και Snap Apps.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αδιαπέραστο, με το Linux δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με ιούς, malware και AntiVirus προγράμματα όπως θα έκανες με τα Windows. Το λειτουργικό σύστημα είναι αρκετά πιο ασφαλές και χρησιμοποιείται επίσης από hackers ώστε να χακάρουν συστήματα, servers και άλλων ειδών συσκευές και δίκτυα. Χάρη στη πληθώρα επιλογών που παρέχει από διαφορετικές διανομές, το Linux είναι το λειτουργικό σύστημα που πιθανότατα δεν θα βαρεθείς να χρησιμοποιείς ποτέ. Μπορεί επίσης να μορφοποιηθεί με εκατοντάδες τρόπους, αλλάζοντας από τις γραμματοσειρές, τα εικονίδια και τα εφέ, μέχρι και ολόκληρο τον σχεδιασμό, το γραφικό περιβάλλον και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.

No OS

Το “No OS” θα το βρεις στις περιγραφές εκατοντάδων διαφορετικών laptops αυτή την στιγμή. Η αγορά laptop με “No OS” σημαίνει πως το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται “κενό” και δεν περιλαμβάνει κάποιο λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο. Συνήθως αυτά τα laptops είναι επίσης αρκετά πιο οικονομικά και παρέχουν καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς δεν σου χρεώνουν έξτρα και το κλειδί για το λειτουργικό σύστημα.

Τα laptops χωρίς λειτουργικά συστήματα απαιτούν είτε να τα πας σε ένα κατάστημα, είτε να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τα Windows ή κάποια Linux διανομή χειροκίνητα. Αν χρειαστείς κλειδί ενεργοποίησης για τα Windows, τότε μπορείς να αγοράσεις κλειδί για τα Windows 10 και 11 με λιγότερα από 20,00€. Αν επιλέξεις το Linux, τότε το λειτουργικό σύστημα παρέχεται εντελώς δωρεάν και δεν χρειάζεσαι κάποιο κλειδί-ενεργοποίησης.

Οθόνες και Κάρτες Γραφικών

Τόσο η κάρτα γραφικών όσο και το μέγεθος και η ανάλυση της οθόνης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την αγορά laptop – ειδικότερα καινούργιου. Αρχικά, αν ένα laptop έρχεται με μεγάλη οθόνη αλλά παρέχει μικρές διαστάσεις, τότε όχι μόνο δεν θα έχεις αρκετό χώρο στο λειτουργικό σύστημα για όλα τα ενεργά παράθυρα και προγράμματα σου, αλλά δεν θα μπορείς να απολαμβάνεις με τον ίδιο τρόπο τις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές.

Τόσο οι διαστάσεις όσο και το μέγεθος της οθόνης ενός laptop παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αν η οθόνη δεν είναι καλή, τότε δεν θα έχεις και ευχάριστη εμπειρία με τη συσκευή. Η κάρτα γραφικών παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο για τη χρήση που θα κάνεις στο νέο σου laptop, οπότε φρόντισε να επιλέξεις είτε μια ενσωματωμένη, είτε μια dedicated κάρτα ανάλογα.

Κάρτες γραφικών

Κατά την αγορά laptop θα συναντήσεις αρκετά μοντέλα τα οποία έρχονται με την κλασική ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της Intel (Intel Graphics). Αυτές οι κάρτες γραφικών είναι ιδανικές για απλή χρήση και παρακολούθηση πολυμέσων σε 1080p ποιότητα. Νεότερα μοντέλα της Intel μπορούν επίσης να σηκώσουν σε χαμηλά γραφικά ορισμένους και από τους πιο απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών πλέον, ενώ κάποιες έχουν την ισχύ για να αποδίδουν σταθερά και ομαλά σε laptops με 4K ανάλυση.

Παρόλα αυτά, αν θέλεις να ασχοληθείς με την επεξεργασία φωτογραφιών ή βίντεο, με τη δημιουργία 3D animation ή θέλεις ένα Gaming Laptop, τότε θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα το οποίο έρχεται με dedicated κάρτα γραφικών της AMD ή της Nvidia. Αυτές οι κάρτες γραφικών είναι συχνά αρκετά πιο ισχυρές απ’ τις ενσωματωμένες της Intel και έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετούν πιο απαιτητικούς χρήστες.

Οθόνες και διαστάσεις

Τα περισσότερα οικονομικά laptops έρχονται με ανάλυση 1366×768 pixels. Η συγκεκριμένη ανάλυση στις μέρες μας θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή και συστήνεται να επενδύσεις λίγα χρήματα παραπάνω ώστε να αποκτήσεις μια οθόνη με τουλάχιστον 1920×1080 pixels. Τα 1920×1080 αφορούν και την 1080p ποιότητα στα βίντεο και τις ταινίες που θα παρακολουθείς, ενώ θα σου παρέχει αρκετό χώρο για να απολαμβάνεις με άνεση όλα τα ενεργά παράθυρα, τα προγράμματα και τις εφαρμογές που θα τρέχεις.

Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση της οθόνης, τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται τα παράθυρα, τα εικονίδια, οι γραμματοσειρές και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα. Αρκετά laptops έρχονται επίσης με ανάλυση 4K Ultra HD (3840×2160), η οποία θεωρείται ως η “απόλυτη” ποιότητα για κάθε laptop. Παρόλα αυτά, τα laptops με 4K ανάλυση είναι φυσικά και αρκετά πιο ακριβά, παρέχοντας όμως πιο ζωντανά και καθαρά χρώματα.

Αν ταξιδεύεις συχνά και θέλεις ένα ελαφρύ και σχετικά μικρό laptop ώστε να το τοποθετείς παντού με άνεση, τότε το κατάλληλο μέγεθος είναι οι οθόνες 13-ιντσών. Μια οθόνη 13-ιντσών με 1920×1080 ανάλυση είναι η ιδανική για να δουλεύεις ξεκούραστα από οπουδήποτε επιθυμείς. Από εκεί και περά έρχονται τα laptops με 14-ιντσών ή 15.6-ιντσών οθόνες ανάλογα, στα οποία τα οικονομικότερα παρέχουν 1366×768 pixels ανάλυση, 1920×1080 pixels τα νεότερα μοντέλα και 4K Ultra HD τα premium μοντέλα.

Θα πετύχεις επίσης ορισμένα 2-σε-1 laptops ή ακόμα και Chromebooks τα οποία έρχονται με ακόμα μικρότερες οθόνες, όπως με 11 ή 12-ιντσών οθόνες. Αυτά είναι ιδανικά για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ που να διαρκεί αρκετές ώρες και να είναι ιδανικό για απλά πράγματα όπως σερφάρισμα στο διαδίκτυο, χρήση προγραμμάτων όπως το Microsoft Word, PowerPoint, Excel και ανάλογων εφαρμογών, καθώς επίσης και για να κοιτάς τα emails σου.

Τι επεξεργαστή και μνήμη RAM πρέπει να έχει ένα laptop;

Αυτό είναι το σημείο το οποίο δυσκολεύει συνήθως τους περισσότερους ανθρώπους – μα ειδικότερα τους αρχάριους. Ο επεξεργαστής είναι το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του hardware σου, καθώς αν δεν είναι αρκετά ισχυρός, τότε ούτε πιο απαιτητικά προγράμματα θα μπορείς να τρέξεις, ούτε το λειτουργικό σύστημα θα ανταποκρίνεται γρήγορα, αλλά ούτε και θα σηκώνει τα αγαπημένα σου παιχνίδια. Η RAM είναι επίσης άκρως σημαντική και θα πρέπει να επιλέξεις το laptop με τα απαραίτητα gigabytes RAM ώστε να λειτουργούν όλα σταθερά.

Σε ορισμένα μοντέλα ίσως χρειαστεί επίσης να θυσιάσεις ένα από τα δύο. Τα περισσότερα laptops σου επιτρέπουν να αναβαθμίσεις με ευκολία τη μνήμη RAM έως ένα όριο, οπότε προτίμησε να επενδύσεις πρώτα στον επεξεργαστή και μετά στη RAM. Αλλά πόσα gigabytes είναι κατάλληλα και τι να προσέξεις κατά την αγορά laptop;

Επιλέγοντας έναν επεξεργαστή (CPU)

Μιας και δεν σου δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσεις μελλοντικά τον επεξεργαστή του φορητού σου υπολογιστή, προτείνεται να επιλέξεις έναν ισχυρό έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Σε όσο αφορά τους επεξεργαστές, δύο είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να εστιάσεις: Η Intel και η AMD.

Τα περισσότερα οικονομικά laptops έρχονται συνήθως με mobile επεξεργαστές οι οποίοι είναι αδύναμοι ώστε να τρέξουν μέχρι και βασικά προγράμματα ή ακόμα και βίντεο με υψηλή ανάλυση. Ως εκ τούτου, προτείνεται να τα αποφεύγουμε εκτός αν το budget μας είναι αρκετά χαμηλό ή αφορά λειτουργικά συστήματα όπως το Chrome OS το οποίο δεν απαιτεί αρκετούς πόρους για να λειτουργεί γρήγορα.

Laptops με Intel επεξεργαστές

Σε όσο αφορά τους επεξεργαστές της Intel, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός στο τέλος, τόσους πιο πολλούς διαθέσιμους πυρήνες έχουν και τόσο πιο σύγχρονοι είναι. Προτίμησε ωστόσο να επιλέξεις έναν από τους παρακάτω:

 • Intel Core i3 – Ιδανικοί για απλό σερφάρισμα και χρήση προγραμμάτων όπως τα Microsoft Office. Αν έχουν ένα γρήγορο SSD δίσκο μπορούν να εκτελέσουν και πιο απαιτητικά προγράμματα, αλλά για ελαφριές εργασίες.
 • Intel Core i5 – Κατάλληλοι για πιο απαιτητικές εργασίες με προγράμματα όπως το Adobe Photoshop, Adobe Premiere ή After Effects κ.ο.κ. Αν έχουν αρκετή μνήμη RAM και μια dedicated κάρτα γραφικών μπορούν επίσης να σηκώσουν μέχρι και απαιτητικούς τίτλους παιχνιδιών.
 • Intel Core i7 – Οι i7 προτείνονται κυρίως για gamers που θέλουν να έχουν ύψιστες αποδόσεις στα παιχνίδια και να διατηρούν παράλληλα σταθερό streaming, καθώς επίσης και για όσους ασχολούνται με το video editing και την δημιουργία 3D animation.
 • Intel Core i9 – Κατάλληλοι για όσους διαθέτουν υψηλό budget και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ότι πιο γρήγορο κυκλοφορεί στην αγορά, το οποίο μπορεί να σηκώσει από το πιο σύγχρονο τίτλο παιχνιδιού μέχρι και το πιο βαρύ και απαιτητικό λογισμικό.

Απέφυγε να αγοράσεις ένα laptop το οποίο έρχεται με Intel Celeron επεξεργαστή, καθώς οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές είναι διπύρηνοι και αρκετά αδύναμοι ώστε να εκτελέσουν τα περισσότερα απαιτητικά προγράμματα ή ακόμα και να αναπαράγουν πολυμέσα με υψηλή ποιότητα και ανάλυση. Ως εκ τούτου, προτείνεται να αποφύγεις τους συγκεκριμένους επεξεργαστές εκτός κι αν η χρήση που θα κάνεις είναι απλό σερφάρισμα, έλεγχο των emails σου και παρακολούθηση βίντεο και ταινιών σε 720p ή 1080p ποιότητα ανάλογα.

Laptops με AMD επεξεργαστές

Η AMD έχει κάνει τρομερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσοντας και παρέχοντας τους πασίγνωστους και πανίσχυρους Ryzen επεξεργαστές της. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι ιδανικοί είτε για απλό σερφάρισμα και βασικές εργασίες, είτε ακόμα και για επαγγελματίες ή gamers. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι AMD επεξεργαστές κοστίζουν επίσης λιγότερα χρήματα απ’ ότι αυτοί της Intel, παρέχοντας τις ίδιες ισχυρές αποδόσεις.

 • AMD Ryzen 3 – Ιδανικοί για βασικές εργασίες, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, εκτέλεση προγραμμάτων και gaming για παλιούς τίτλους παιχνιδιών.
 • AMD Ryzen 5 – Κατάλληλοι για πιο απαιτητικά προγράμματα και τίτλους παιχνιδιών. Προτείνονται κυρίως για όσους θέλουν κάτι ισχυρό μα οικονομικό.
 • AMD Ryzen 7 – Ισχυροί επεξεργαστές που μπορούν να σηκώσουν με ευκολία όλα τα απαιτητικά προγράμματα, τους πιο πρόσφατους τίτλους παιχνιδιών και συστήνονται από αρκετούς gamers για streaming.
 • AMD Ryzen 9 – Οι πιο ισχυροί και σύγχρονοι επεξεργαστές της AMD, οι οποίοι συστήνονται για σοβαρούς gamers ή επαγγελματίες που χρησιμοποιούν απαιτητικά προγράμματα. Αν έχεις το budget, τότε αξίζουν κάθε ευρώ.

Απέφυγε να αγοράσεις ένα laptop το οποίο έρχεται με τους AMD Athlon και A4-Series επεξεργαστές, εκτός κι αν η χρήση που θα του κάνεις θα είναι αποκλειστικά για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, έλεγχο των emails σου και χρήση ελαφριών εφαρμογών. Οι συγκεκριμένοι είναι αρκετά πιο αδύναμοι και θα τους βρεις διαθέσιμους στα πιο οικονομικά laptops της αγοράς.

Laptops με MediaTek επεξεργαστές

Δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο θα ήθελε κάποιος να προχωρήσει σε αγορά laptop με MediaTek επεξεργαστή. Οι επεξεργαστές της MediaTek είναι αναμφισβήτητα οι αργότεροι και αυτοί που παρέχουν τις μικρότερες επιδόσεις. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως αν αποκτήσεις ένα laptop με MediaTek επεξεργαστή πως δεν θα το χρησιμοποιείς για να σερφάρεις στο διαδίκτυο.

Αυτοί οι επεξεργαστές συνήθως βρίσκονται στα πιο οικονομικά laptops και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για απλό σερφάρισμα, παρακολούθηση πολυμέσων (όχι σε υψηλές ποιότητες), έλεγχο των emails και βασικές εργασίες με ελαφριά προγράμματα. Προορίζονται είτε για φοιτητές που δεν ζητάνε τίποτα περισσότερο από ένα βασικό εργαλείο για να γράφουν ή να κρατάνε σημειώσεις, ή ακόμα και για όσους θέλουν μια συσκευή για απλό σερφάρισμα.

Η ταχύτητα των επεξεργαστών

Η συχνότητα της ταχύτητας ενός επεξεργαστή παίζει σημαντικό ρόλο για τις εργασίες που μπορεί να εκτελέσει. Όταν ετοιμάζεσαι για την αγορά laptop, έλεγξε πρώτα την συχνότητα της ταχύτητας που παρέχει ο επεξεργαστής. Για παράδειγμα, ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής που έχει συχνότητας ταχύτητας 2.4 GHz είναι αρκετά πιο γρήγορος από έναν που τρέχει στα 4.8 GHz – και αυτό ισχύει τόσο για τα laptops όσο και για τους σταθερούς υπολογιστές, τα κινητά, τα tablets και κάθε άλλη συσκευή που περιλαμβάνει ένα τέτοιο επεξεργαστή.

Φυσικά, η συχνότητα ταχύτητας δεν είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις, αλλά και οι πυρήνες που παρέχονται. Ένας εξαπύρηνος επεξεργαστής είναι πιο γρήγορος και ισχυρός από έναν τετραπύρηνο, ενώ ένας οκταπύρηνος είναι ακόμα ισχυρότερος. Σε όσο αφορά τα laptops, ωστόσο, όσο πιο μεγάλος και γρήγορος είναι ένας επεξεργαστής, τόσο πιο γρήγορα καταναλώνεται και η μπαταρία.

Πόση μνήμη RAM χρειάζεσαι;

Η μνήμη RAM (Random Access Memory) ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας χώρος ώστε να αποθηκεύει εκεί ο υπολογιστής συγκεκριμένα αρχεία τα οποία είναι πάντοτε διαθέσιμα για άμεση χρήση. Οι εφαρμογές, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη μνήμη RAM ώστε ο επεξεργαστής να μπορεί να αποκτάει άμεση πρόσβαση στα αρχεία τους.

Τα πράγματα εδώ είναι ιδιαίτερα απλά: Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός της RAM που έχεις, τόσο πιο σταθερά και γρήγορα θα ανταποκρίνεται το laptop σου. Επιπλέον, θα μπορείς να εκτελείς πιο απαιτητικά προγράμματα, ενώ αρκετές δοκιμές έχουν αποδείξει πως η RAM παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και στο gaming, όπου πλέον αρκετοί νέοι τίτλοι παιχνιδιών προϋποθέτουν να έχεις τουλάχιστον 12-16GB RAM.

Αλλά πόση RAM είναι αρκετή RAM;

 • 4GB RAM – Αν και τα 4GB RAM θα καλύψουν τη χρήση ενός laptop για πολύ βασικές λειτουργίες, θα χρειαστεί να βάλεις τουλάχιστον άλλα τόσα για να δεις μεγαλύτερη βελτίωση. Τα 4GB RAM θεωρούνται πλέον λίγα, ενώ όσοι δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τα παλιά τους laptops με περισσότερη, εγκαθιστούν συνήθως ελαφριές Linux διανομές.
 • 8GB RAM – Τα 8GB RAM είναι ο ιδανικός αριθμός για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιούν το laptop τους για βασικές εργασίες, πιο βαριά προγράμματα όπως το Adobe Photoshop και παλαιότερα games που δεν απαιτούν αρκετή RAM.
 • 16GB – Τα 16GB είναι ο τέλειος αριθμός για επαγγελματίες και gamers που χρειάζονται αρκετή μνήμη RAM αλλά έχουν χαμηλό budget. Αν η RAM μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, τότε θα σε καλύψει σίγουρα για τα επόμενα χρόνια.
 • 32GB – Τα 32GB RAM είναι είτε για επαγγελματίες που ασχολούνται με βαριά προγράμματα ή κάνουν rendering βίντεο και animations, είτε ακόμα και για gamers που θέλουν να τρέχουν με άνεση ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Αν και στα περισσότερα laptops μπορείς να αναβαθμίσεις τη μνήμη RAM, εγκαθιστώντας μεγαλύτερες, σε αρκετά μοντέλα δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα – μα κυρίως στα laptops που δεν έχουν αποσπώμενες μπαταρίες και βίδες για να ανοίξουν. Ως εκ τούτου, έλεγξε το laptop που θέλεις να αγοράσεις ώστε να σιγουρευτείς πως μπορεί να αναβαθμιστεί. Αν δεν γίνεται να βάλεις περισσότερη RAM, τότε επέλεξε ένα με όσο το δυνατόν πιο πολύ RAM γίνεται.

Οι μνήμες RAM έρχονται επίσης με τύπους (όπως DDR3, DDR4, DDR5) και με διαφορετικές ταχύτητες. Μιας και ο οδηγός όμως αφορά τα laptops, δεν χρειάζεται να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πόση χωρητικότητα θα χρειαστείς;

Αν και στα περισσότερα μοντέλα θα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις τον σκληρό δίσκο και να τοποθετήσεις έναν γρηγορότερο και μεγαλύτερο, σε αρκετά δεν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Ο σκληρός δίσκος παίζει σημαντικό ρόλο ωστόσο, καθώς δεν αφορά μόνο την χωρητικότητα που θα παρέχει για τα προσωπικά σου αρχεία, αλλά και την ταχύτητα του συστήματος. Ένας HDD δίσκος άλλωστε είναι αρκετά πιο αργός από έναν SSD, ενώ ένας SSD είναι αρκετά πιο αργός από έναν M.2 NvMe SSD.

Τα περισσότερα μοντέρνα laptops έρχονται είτε με έναν κλασικό SSD, είτε με έναν M.2 SSD. Αν βρεις ένα με M.2, είναι η προφανέστατη επιλογή καθώς οι ταχύτητες θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Τους M.2 δίσκους τους υποστηρίζουν επίσης μόνο συγκεκριμένες μητρικές πλακέτες, οπότε αυτό σημαίνει πως θα έχεις και μια σύγχρονη μητρική. Παρόλα αυτά, ακόμα και ένας κλασικός SSD θα σου παρέχει αρκετή ταχύτητα ώστε εκτελείς όλα τα αγαπημένα σου προγράμματα και παιχνίδια σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Το μέλλον βέβαια βρίσκεται στις Cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive, το Google Drive, το Dropbox, μεταξύ αρκετών άλλων. Οι cloud υπηρεσίες είναι ιδανικές για να αποθηκεύεις όλα τα προσωπικά και σημαντικά σου αρχεία, έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή κι αν βρίσκεσαι. Επιπλέον, αυτές οι υπηρεσίες παρέχουν ύψιστη ασφάλεια και έτσι δεν θα χρειάζεται να αγχώνεσαι άλλο μήπως πάθει κάτι ο δίσκος και χάσεις όλα τα σημαντικά σου αρχεία.

Αν είσαι gamer, φωτογράφος, επεξεργάζεσαι μεγάλα βίντεο ή αρχεία, τότε χρειάζεσαι σίγουρα ένα σκληρό δίσκο με είτε 1TB είτε 2TB διαθέσιμης χωρητικότητας. Παρόλα αυτά, αν δεν αποθηκεύεις αρκετά αρχεία ή χρησιμοποιείς μια cloud υπηρεσία, τότε ένας δίσκος με 500GB θα είναι αρκετός για απλή χρήση.

Τι γίνεται με τα DVD ROM;

Με streaming υπηρεσίες όπως το Spotify και το Netflix, τα CD/DVDs αποτελούν πλέον παρελθόν για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Ως εκ τούτου, θα παρατηρήσεις πως όλα τα καινούργια και σύγχρονα laptops έρχονται χωρίς DVD ROM ώστε να εξοικονομήσουν χώρο και να παρέχουν έναν λεπτό και ελαφρύ σχεδιασμό – συν το γεγονός πως λίγοι πλέον είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν. Αν ωστόσο θέλεις να συνεχίζεις να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου CDs, τότε θα χρειαστεί να ψάξεις για ένα μοντέλο το οποίο έρχεται με ενσωματωμένο DVD ROM.

Μια εναλλακτική μα εξαιρετική λύση θα ήταν αν η αγορά laptop δεν συμπεριλάμβανε την αναζήτηση για ενσωματωμένο DVD ROM. Τι εννοώ; Αντί να ψάξεις για ένα laptop το οποίο έρχεται με ενσωματωμένο DVD ROM, επέλεξε ένα χωρίς και αγόρασε ένα εξωτερικό DVD ROM το οποίο λειτουργεί με USB έτσι ώστε να το συνδέεις και να το αποσυνδέεις απ’ όποια συσκευή κι αν έχεις στην κατοχή σου, είτε είναι σταθερός υπολογιστής, είτε laptop.


Με όλα αυτά κατά νου, θα είσαι έτοιμος/η να επιλέξεις πλέον το ιδανικό laptop για εσένα. Προτού προχωρήσεις στην αγορά laptop ωστόσο, προτείνεται να ελέγξεις τις νέες σου γνώσεις, κοιτώντας σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα τα τεχνικά χαρακτηριστικά από διαφορετικά laptops, επιλέγοντας το κατάλληλο για εσένα. Οι αξιολογήσεις χρηστών που έχουν αποκτήσει το προϊόν είναι επίσης σημαντικές ώστε να αποφύγεις να επιλέξεις κάτι προβληματικό.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε