Laptops με Linux - Γιατί είναι καλύτερα και που να τα βρεις

Laptops με Linux: Γιατί είναι καλύτερα και που να τα βρεις

Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις ένα καινούργιο laptop και ψάχνεις να βρεις τα καλύτερα laptops με Linux, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Είτε τα θέλεις για επαγγελματική χρήση, είτε για την σχολή σου, είτε για gaming, υπάρχει μια τεράστια γκάμα από την οποία μπορείς να επιλέξεις.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να βρεις ένα σωρό διαφορετικά laptops με Linux είναι να ρίξεις μια γρήγορη ματιά στο Skroutz. Αν διάβασες το προηγούμενο άρθρο που έγραψα για το πως να κάνεις πιο έξυπνες αγορές μέσω του Skroutz, τότε γνωρίζεις ήδη πως να χρησιμοποιείς τα φίλτρα στα προϊόντα για να βρίσκεις συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι, ψάχνοντας στην κατηγορία με τα laptops, μπορείς να επιλέξεις να βλέπεις μόνο αυτά που έρχονται με το Linux ως προ-εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.

Μπορείς επίσης να ρίξεις μια ματιά στα gaming Linux laptops της System76 ή ακόμα και τα πιο μοντέρνα όπως το Librem 13 από την Puri.

Αλλά γιατί να επιλέξεις ένα laptop που έρχεται με προ-εγκατεστημένο το Linux; Γιατί να μην πάρεις ένα κλασικό laptop με Windows και απλά να εγκαταστήσεις την αγαπημένη σου Linux διανομή; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε για πιο λόγο τα laptops με Linux είναι καλύτερα απ’ τα κλασικά laptops με Windows.

Όλα λειτουργούν καθώς πρέπει

Όταν αγοράζεις ένα laptop που έρχεται με το Ubuntu, για παράδειγμα, προ-εγκατεστημένο, αυτό σημαίνει πως το laptop έχει περάσει πρώτα από πιστοποίηση της Canonical, της εταιρείας που έφτιαξε το Ubuntu. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία πράττει αρκετές δοκιμές (tests) για να σιγουρευτεί πως όλο το σύστημα και το hardware, συμπεριλαμβανομένων του WiFi, Bluetooth και πάει λέγοντας, λειτουργούν άψογα.

Διάβασε επίσης: Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα

Κυρίως εταιρείες όπως η Dell, οι οποίες φτιάχνουν εξαιρετικά laptops, πολλά από τα οποία τα προτιμούν οι προγραμματιστές για τις δουλειές τους, περνάνε από εκατοντάδες τεστ της Canonical προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μάλιστα, το Ubuntu είναι το νούμερο ένα λειτουργικό σύστημα για την δημιουργία και συντήρηση των AI συστημάτων, οπότε καταλαβαίνεις πως αυτά τα laptops αγοράζονται από εκατομμύρια προγραμματιστές και εταιρείες.

Δεν χρειάζεται να φοβάσαι για το μέλλον!

Ένα από τα κύρια οφέλη του να χρησιμοποιείς Linux είναι η ασφάλεια. Μιας και τα περισσότερα laptops με Linux έρχονται με το Ubuntu προ-εγκατεστημένο, αυτό σημαίνει πως θα έχεις κάποια LTS έκδοση εγκατεστημένη. Οι LTS εκδόσεις είναι αυτές που υποστηρίζονται για αρκετά χρόνια και είναι οι πιο σταθερές εκδόσεις του Ubuntu. Με αυτόν τον τρόπο, η Canonical σιγουρεύεται πως κάθε χρήστης του λειτουργικού της θα έχει ένα σταθερό, γρήγορο και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα.

Αλλά τι γίνεται μετά από μια εξαετία ή εφταετία; Θα μπορεί το laptop να σηκώσει τις νέες εκδόσεις του Ubuntu ή θα ξεκινήσει να καθυστερεί και να χάνει τις αποδόσεις του όπως συμβαίνει και με τα Windows ή το macOS; Τα καλά νέα είναι πως όσο χρησιμοποιείς Linux, θα έχεις πάντα φοβερή ταχύτητα. Ακόμα και αν στο μέλλον το Ubuntu βαραίνει αρκετά και απαιτεί περισσότερους πόρους από το σύστημα σου, μπορείς εύκολα να το αντικαταστήσεις με το Lubuntu, μια πολύ πιο ελαφριά Linux διανομή που, όπως καταλαβαίνεις, βασίζεται στο Ubuntu.

Τα laptops με Linux έχουν υποστηριζόμενο hardware

Προτού μπορέσει μια εταιρεία να πιστοποιηθεί, η Canonical τρέχει μερικά τεστ για να σιγουρευτεί πως το λειτουργικό της σύστημα μπορεί να τρέξει άνετα και χωρίς προβλήματα στο hardware με το οποίο έρχεται το laptop. Αν κάποιο από τα τεστ αποτύχει, τότε η εταιρεία έρχεται σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία του laptop, καθώς επίσης και με την Intel, την NVIDIA, την AMD και πάει λέγοντας, για να λύσουν το πρόβλημα ώστε να μπορέσει το laptop να πιστοποιηθεί και να κυκλοφορήσει προς πώληση.

Ένα laptop το οποίο έρχεται με προ-εγκατεστημένα τα Windows μπορεί να έχει hardware το οποίο δεν υποστηρίζεται από συγκεκριμένες λειτουργίες του Linux, ή το λειτουργικό να τρέχει με χαμηλότερες επιδόσεις. Αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με προβλήματα στις κάρτες γραφικών, στις κάρτες ήχου ή ακόμα και στους διαθέσιμους drivers.

Υποστηρίζεις την Linux κοινότητα

Μα πάνω απ’ όλα, αγοράζοντας laptops με Linux σημαίνει πως υποστηρίζεις την Linux κοινότητα και βοηθάς στην περαιτέρω εξέλιξη της. Και γιατί είναι αυτό καλό; Γιατί το Linux σέβεται την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σου, παρέχεται εντελώς δωρεάν προς όλους, είναι εύκολο στην χρήση και η φιλοσοφία του αξίζει να μαθευτεί από ολόκληρο τον κόσμο.

Όταν αγοράζεις laptops με Linux από εταιρείες όπως η Dell, τόσα πιο πολλά θα κατασκευάζει και θα κυκλοφορεί η εταιρεία με το λειτουργικό σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και γνωστότερο στον κόσμο.

Featured Image Credits: Puri.sm

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε