Τι είναι η Θερμική Πάστα και πως επηρεάζει τη θερμοκρασία;

Τι είναι η Θερμική Πάστα και πως επηρεάζει τη θερμοκρασία;

Ήξερες ότι η θερμική πάστα (γράσο CPU, θερμοαγώγιμη πάστα, θερμικό γράσο, θερμική ένωση, θερμική πηκτή, θερμικό υλικό διασύνδεσης ή θερμική επικάλυψη) υπάρχει στον επεξεργαστή και τη κάρτα γραφικών κάθε laptop και σταθερού υπολογιστή και βοηθάει στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών;

Μπορεί να μην θεωρείς πως είναι ένα από τα βασικά κομμάτια του υπολογιστή σου, ή να μην έχεις ξανά ακούσει στο παρελθόν γι ‘αυτή, αλλά χωρίς τη θερμική πάστα ο υπολογιστής και το laptop σου δεν θα άντεχαν για πολύ. Με πιο απλά λόγια, όχι μόνο πρέπει να γνωρίζεις τι είναι και τι προσφέρει στο hardware σου, αλλά και κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται από καινούργια ώστε να μην επηρεάζονται οι θερμοκρασίες του υπολογιστή σου.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις το προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Θερμοκρασία του υπολογιστή και laptop (οδηγός)” για να δεις πως μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία του συστήματος σου. Αν παρατηρείς αυξημένες θερμοκρασίες, τότε αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντικαταστήσεις τη stock θερμική σου πάστα με μια πιο αξιόπιστη.

Προτίμησε επίσης να χρησιμοποιούν premium hardware, όπως μια αξιόπιστη ψύκτρα για τον επεξεργαστή σου, αξιόπιστα ανεμιστηράκια και κουτιά υπολογιστή όπως το Pure Base 500DX της Be Quiet.

Τι είναι η Θερμοαγώγιμη Πάστα;

Η θερμοαγώγιμη πάστα (γράσο CPU, θερμική πάστα, θερμικό γράσο, θερμική ένωση, θερμική πηκτή, θερμικό υλικό διασύνδεσης ή θερμική επικάλυψη) εφαρμόζεται μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας και βοηθάει στο να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες του χαμηλές. Η θερμική πάστα μπορεί να βρεθεί επίσης σε αρκετές κάρτες γραφικών.

Όταν φτιάχνεις έναν υπολογιστή κομμάτι κομμάτι, τότε χρειάζεσαι τη θερμική πάστα ώστε να αποφύγεις την υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή της κάρτας γραφικών σου. Αν και αρκετοί επεξεργαστές έρχονται με ήδη εφαρμοσμένη θερμική πάστα πάνω τους, υπάρχουν πάντοτε καλύτερες επιλογές που μπορείς να αποκτήσεις για να μειώσεις ακόμα περισσότερο τη συνολική θερμοκρασία με ένα πιο αξιόπιστο προϊόν.

Οι φανατικοί προτιμούν συχνά συγκεκριμένα brands που παράγουν θερμικές πάστες για να διατηρούν τη θερμοκρασία όσο πιο χαμηλή γίνεται. Για κάθε brand μπορείς να διαβάσεις αρκετές αξιολογήσεις και να επιλέξεις τη θερμική πάστα που θεωρείς καλύτερη, ή αυτή που έχει την υψηλότερη βαθμολογία από τους χρήστες.

Ο ρόλος της θερμικής πάστας είναι να βοηθάει στην απομάκρυνση της θερμότητας από τον επεξεργαστή με τη χρήση της ψύκτρας. Η θερμική πάστα εξαλείφει όλα τα κενά μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας ώστε να μεγιστοποιείται η μεταφορά της θερμότητας. Η ψύκτρα διώχνει τη θερμότητα από το hardware και ο επεξεργαστείς διατηρείται έτσι δροσερός – ειδικά όταν πρόκειται για να απαιτητικές εργασίες, προγράμματα και gaming.

Πότε είναι απαραίτητη η θερμική πάστα;

Η θερμική πάστα χρειάζεται όταν εγκαθιστάμε στον υπολογιστή μας έναν επεξεργαστή ή μια κάρτα γραφικών. Όταν δημιουργήσεις το δικό σου PC Build ή φτιάχνεις το δικό σου Gaming PC, τότε η θερμική πάστα είναι μια απ’ τις πιο απαραίτητες αγορές που θα χρειαστεί να κάνεις.

Αν και οι περισσότεροι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών έρχονται με τη δική τους stock θερμική πάστα, οι κατασκευαστές τείνουν να βάζουν χειρότερης ποιότητας πάστες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές στη σωστή ψύξη του επεξεργαστή μας. Ως εκ τούτου, η επιλογή ενός αξιόπιστου brand είναι πάντοτε ο προτιμότερος τρόπος.

Αφότου επιλέξεις τη κατάλληλη εταιρεία, στη συνέχεια μπορείς είτε να δώσεις τον υπολογιστή σου σε ένα κατάστημα ώστε ένας ειδικός να την εφαρμόσει, είτε ακόμα και να προχωρήσεις εσύ στην αντικατάσταση της. Αν προχωρήσεις εσύ, τότε φρόντισε πως έχεις καθαρίσει όλη τη παλιά θερμική πάστα πάνω από τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών με ένα χαρτί. Αν η παλιά θερμική πάστα είναι καμένη, μπορείς να βρέξεις ελαφρά το χαρτί με λίγο αλκοόλ.

Πως εφαρμόζεται η θερμική πάστα;

Δεδομένης της σημασίας της θερμικής πάστας σε κάθε υπολογιστή και laptop, υπάρχουν αρκετές συζητήσεις, διαφωνίες και συμβουλές για τον σωστό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η θερμική πάστα. Με μια γρήγορη αναζήτηση θα βρεις εκατοντάδες τρόπους με τους οποίους μπορείς να εφαρμόσεις τη πάστα στον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών σου, από μια απλή σταγόνα στο μέγεθος ενός μπιζελιού έως και τον σχηματισμό ενός Χ ή την εισαγωγή δύο ή τριών μικρών ίσιων γραμμών, μπορείς εύκολα να μπερδευτείς.

Ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος ωστόσο για να εφαρμόσεις τη θερμική πάστα είναι με μια απλή σταγόνα στο μέγεθος ενός μπιζελιού, η οποία μόλις ακουμπήσει η ψύκτρα από πάνω, η πάστα θα εφαρμοστεί και θα καλύψει όλα τα κενά που υπάρχουν. Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το αν εφαρμόστηκε σωστά, μπορείς πάντοτε να αφαιρέσεις την ψύκτρα, να ελέγξεις αν η θερμική πάστα έχει καλύψει όλα τα κενά και στη συνέχεια να την ξανά κουμπώσεις.

Ορισμένες θερμικές πάστες παρέχουν επίσης ένα πλαστικό εφαρμογέα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εφαρμόσεις τη πάστα αρκετά σωστά. Αυτός ο πλαστικός εφαρμογέας είναι ιδανικός ώστε να σιγουρευτείς πως έχουν καλυφθεί όλα τα κενά μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Παρόλα αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης την ιστοσελίδα της Artic Silver για να ελέγξεις τους καλύτερους τρόπους για να εφαρμόζεις τη θερμική πάστα ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχεις.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις για να εφαρμόσεις τη πάστα, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν φουσκαλίτσες και κενά μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Η ποσότητα που θα βάλεις είναι επίσης σημαντική, καθώς θέλεις να αποφύγεις να βάλεις λιγότερη απ’ ότι χρειάζεται, αλλά και περισσότερη ώστε να μην υπάρχει αρκετή απόσταση από τον επεξεργαστή και τη ψύκτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πάει η θερμική πάστα στην μητρική πλακέτα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο αξιόπιστη είναι η stock θερμική πάστα;

Οι “stock” θερμική πάστα είναι αυτή που εφαρμόζεται στον επεξεργαστή από τον κατασκευαστή και μπορείς να κουμπώσεις επάνω τη ψύκτρα χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν θερμικές πάστες που δεν είναι πολύ αποτελεσματικές στη μεταφορά της θερμότητας, κάτι το οποίο έχει κάνει αρκετούς φανατικούς να αφαιρούν και να αντικαταστούν τις stock θερμικές πάστες με άλλες.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τη θερμική πάστα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θερμική πάστα είναι καλό να αντικαθίσταται κάθε μερικά χρόνια. Παρόλα αυτά, αν είσαι gamer ή χρησιμοποιείς συνεχώς τον υπολογιστή για απαιτητικές εργασίες, ίσως θελήσεις να την αλλάζεις κάθε 2 χρόνια. Αν αγοράσεις μια καινούργια ψύκτρα, θα χρειαστεί επίσης να αλλάξεις τη θερμική πάστα, ενώ αν παρατηρήσεις αύξηση στις θερμοκρασίες του υπολογιστή σου, τότε μια αξιόπιστη πάστα θα τις επαναφέρει ξανά (και ίσως περισσότερο).

Χρειάζεται και η κάρτα γραφικών θερμική πάστα;

Ναι, οι κάρτες γραφικών χρησιμοποιούν επίσης θερμική πάστα ανάμεσα στον επεξεργαστή και τα ανεμιστηράκια τους ώστε να διατηρούνται όσο πιο δροσερές γίνεται. Μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντικαθιστούν την stock θερμική πάστα του κατασκευαστή, δεν απολαμβάνουν και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, αν ακούς τα ανεμιστηράκια της κάρτας να τρέχουν στο μέγιστο και έχει υψηλές θερμοκρασίες, τότε μια αξιόπιστη καινούργια πάστα θα βοηθήσει αρκετά.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε