Deepin OS - Τι είναι και πως γίνεται η εγκατάσταση της Linux διανομής 3

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα

Το Deepin OS είναι μια Linux διανομή η οποία βασίζεται στο Debian. Η εγκατάσταση της είναι αρκετά εύκολη για να την δοκιμάσουν ακόμα και οι αρχάριοι χρήστες, ενώ το περιβάλλον χρήσης του είναι ένα από τα ομορφότερα στον κόσμο του Linux.

Αν προσπαθείς να αποφασίσεις ποια Linux διανομή θέλεις να εγκαταστήσεις, ή ποιες είναι οι γνωστότερες σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε η πρώτη σου στάση θα ‘πρεπε να είναι το DistroWatch. Αν δεν σου είναι γνώριμη η ονομασία, αυτό που θα έπρεπε ουσιαστικά να γνωρίζεις είναι πως το DistroWatch περιλαμβάνει μια λίστα με τις δημοφιλέστερες Linux διανομές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τις πιο πρόσφατες που έχουν κυκλοφορήσει. Στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς διανομές βρίσκεται αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο και το Deepin OS, το οποίο συνεχώς ανεβαίνει σε θέσεις με όλο και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, αλλά και να το εγκαθιστούν για πρώτη φορά.

Διάβασε επίσης: Εγκατάσταση Ubuntu σε PC ή laptop μαζί με Windows 10

Μιας και το Deepin έγινε τόσο γνωστό και γράφτηκαν εκατοντάδες αξιολογήσεις γι ‘αυτό, αποφάσισα να το εγκαταστήσω και εγώ σε dual-boot μαζί με τα Windows 10, αφαιρώντας το Manjaro Linux που είχα προηγουμένως εγκατεστημένο. Δυστυχώς μετά την εγκατάσταση του Deepin είχα ένα μικρό θέμα με το dual-boot, όπου μόνο το Deepin φόρτωνε και όχι τα Windows, άλλα έλυσα γρήγορα το πρόβλημα με τη χρήση του boot-repair εργαλείου.

Τι είναι το Deepin Linux, η ιστορία του και η δυσφήμιση του για συλλογή προσωπικών δεδομένων

Αρχικά, το Deepin το έφτιαξε και το συντηρεί μέχρι και σήμερα η Wuhan Deepin Technology Co., Ltd., μια κινέζικη εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2011. Βέβαια, το Deepin έχει μεγαλύτερη ιστορία, καθώς το πρώτο του ξεκίνημα έγινε το 2004 και τότε ονομαζόταν Hiweed Linux. Όταν η Wuhan Deepin Technology ιδρύθηκε, την ίδια κιόλας χρονιά έλαβε μερικές επιδοτήσεις από διάφορες επιχειρήσεις, ενώ το 2015 εντάχθηκε και στο Linux Foundation.

Ως ο δημιουργός αυτής της κινέζικης Linux διανομής, η Deepin Technology όχι μόνο κατάφερε να κλείσει μεγάλες συμφωνίες με κατασκευάστριες εταιρείες που κατασκευάζουν επεξεργαστές, υπολογιστές και άλλου είδους hardware και software, αλλά δημιούργησε παράλληλα και αρκετά προγράμματα (ή εφαρμογές) για τους χρήστες της. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Deepin χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή τόσο από την κινέζικη κυβέρνηση, όσο και από διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιακών συστημάτων, των χρηματοδοτικών συστημάτων αλλά και των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα
WPS Writer

Η μεγάλη γκάμα προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για τους χρήστες της εξέπληξε επίσης το κοινό του Linux, καθώς χρειάστηκε αρκετή δουλειά και μήνες συνεχόμενων δοκιμών για να κυκλοφορήσουν όλες αυτές οι εφαρμογές στη Linux διανομή της. Αυτή την στιγμή, η Deepin Technology έχει κατασκευάσει τις παρακάτω εφαρμογές, τις οποίες θα βρεις διαθέσιμες εντελώς δωρεάν μέσω του Store της:

Deepin Boot MakerDeepin Installer
Deepin File ManagerDeepin System Monitor
Deepin Package Manager Deepin Font Installer
Deepin Clone Deepin Picker
Deepin Store Deepin Screen Recorder
Deepin Voice Recorder Deepin Screenshot
Deepin Terminal Deepin Image Viewer
Deepin Movie Deepin Cloud Print
Deepin OpenSymbol Deepin Music
Deepin Calendar Deepin Remote Assistant
Deepin Manual Deepin Emacs
Deepin Presentation Assistant Deepin Calculator
Graphics Driver Manager Deepin Repair
Deepin Editor

Εκτός από τις εφαρμογές, το Deepin OS έρχεται με το δικό του μοναδικό γραφικό περιβάλλον, καθώς επίσης και με τον δικό του installer, ο οποίος ονομάζεται “Deepin Installer.” Ο installer του Deepin OS κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού, που ο Swapnil Bhartiya ανέφερε στο Linux.com πως “είναι η ευκολότερη διαδικασία εγκατάστασης.” Άλλοι αρθρογράφοι, όπως ο Jason Evangelho από το Forbes, έγραψαν επίσης πως “ο installer είναι πανέμορφος, ζωηρός και πολύ διαισθητικός.

Εκτός από τον Deepin Installer, ο οποίος κάνει την διαδικασία της εγκατάστασης υπόθεση μερικών λεπτών, η διανομή έρχεται επίσης και με το δικό της μοναδικό γραφικό περιβάλλον, το οποίο ονομάζεται Deepin DE (DDE), το οποίο είναι γραμμένο στην Qt. Η διανομή παρέχει επίσης στους χρήστες τον δικό της διαχειριστή παραθύρων και αρχείων, το dde-kwin και η διανομή περιγράφτηκε ως “το πιο όμορφο desktop της αγοράς” από τον Jack Wallen για το TechRepublic.

Εκτός από το Deepin OS, άλλες Linux διανομές όπως το Arch Linux ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν το γραφικό περιβάλλον του Deepin στα package repositories τους, ενώ το Manjaro Linux έχει μια κοινότητα που βασίζεται στην έκδοση της διανομής που έρχεται με το γραφικό περιβάλλον του Deepin, ενώ το Fedora 30 πρόσθεσε και αυτό για πρώτη φορά στα repositories του το γραφικό περιβάλλον του Deepin.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κατάφερε το Deepin OS να γίνει τόσο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν φυσικά το πανέμορφο γραφικό περιβάλλον που κατάφερε να δημιουργήσει, οι μοναδικές εφαρμογές που συμπεριλάμβανε μέσα η εταιρεία, καθώς επίσης και η παγκόσμια Linux κοινότητα, η οποία έχει την τάση να χρησιμοποιεί συνεχώς όλες τις νέες διανομές που κυκλοφορούν και της διαδίδει μέσα από εκατοντάδες διαθέσιμα forums και ιστοσελίδες. Φυσικά, εξίσου σημαντικό ρόλο έπεσε και η μεγάλη δυσφήμιση της εταιρείας, όπου αρκετοί την κατηγόρησαν πως σύλλεγε προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες της, κάτι για το οποίο αρνήθηκε πως έκανε.

Για την ακρίβεια, το 2018 η εταιρεία κατηγορήθηκε πως η διανομή της περιλάμβανε spyware για να συλλέγει στατιστικά απευθείας μέσα από το App Store της. Η εταιρεία στη συνέχεια έκανε μια επίσημη ανακοίνωση αναφέροντας πως δεν σύλλεγε και ούτε πρόκειται να συλλέξει προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες της. Σύμφωνα με το Deepin, το CNZZ είναι μια ιστοσελίδα παρόμοια με το Google Analytics για την συλλογή ανώνυμων πληροφοριών όπως το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιεί ο χρήστης, τον browser και άλλες “αβλαβής” πληροφορίες όπως τα user agents των browsers. Τέλος, η εταιρεία ανέφερε πως “το CNZZ ανέλυε τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιόταν το App Store, με σκοπό την βελτίωση του.

Στις 20 Ιουλίου του 2018, το Deepin αφαίρεσε την CNZZ υπηρεσία για την συλλογή ανώνυμων στατιστικών από το App Store της εξαιτίας της μεγάλης αρνητικής αντίδρασης που υπήρχε από τους χρήστες της.

Το γραφικό περιβάλλον, η ταχύτητα και η σταθερότητα της Linux διανομής

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα
Στατιστικά από το Stacer

Μια από τις πιο συχνές φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την ταχύτητα του Deepin είναι η υπερβολική χρήση πόρων της CPU (επεξεργαστή) και της μνήμης RAM που καταναλώνει ώστε να τρέχει το λειτουργικό σύστημα σταθερά. Αυτό σύμβαινε παλαιότερα καθώς η διανομή βασιζόταν στο GTK και στην HTML τεχνολογία, ακόμα και όταν το λειτουργικό βρισκόταν σε ανενεργή κατάσταση. Παρόλα αυτά, μετά την αλλαγή στο Qt η ταχύτητα και η απόδοση αυξήθηκε αρκετά, όπως ανέφερε και το Linux.com για την αξιολόγηση που έκαναν για το Deepin 15.7.

Οι ρυθμίσεις, το γραφικό περιβάλλον και τα διαθέσιμα themes

Το γραφικό περιβάλλον του Deepin, όπως προανέφερα, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο του Linux. Φυσικά, όλα βασίζονται πάντα στην προσωπική προτίμηση του καθενός, αλλά φαίνεται πως εκατομμύρια χρήστες έχουν λατρέψει το μοναδικό αυτό γραφικό περιβάλλον χρήσης.

Αν και τις πρώτες μέρες δυσκολεύτηκα να συνηθίσω πως οτιδήποτε αφορά τις ρυθμίσεις βρίσκεται στο πλαϊνό δεξί μενού, σιγά-σιγά άρχισα να το συνηθίζω και να κάνω όλες τις αλλαγές πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Βέβαια, ένα από τα πράγματα που με χαλάνε λιγάκι είναι πως όταν μπαίνεις σε μια ρύθμιση και κλείνεις το πλαϊνό μενού, αν το ξανά ανοίξεις μετά από λίγο, αντί να σε πάει σε όλες τις ρυθμίσεις, σε ξανά πετάει πίσω στην ίδια. Μικρό το κακό βέβαια.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους

Ένα άλλο μειονέκτημα, το οποίο ωστόσο διορθώνεται, είναι οι ήχοι που έχει το λειτουργικό. Ειλικρινά, αν τους κρατήσεις ανοιχτούς για μια ημέρα, θα αρχίζεις να τρελαίνεσαι. Ακούς ήχους όταν διαγράφεις τα άρθρα από τον κάδο ανακύκλωσης, όταν σου έρχεται μια ειδοποίηση, όταν κάνεις αλλαγές στις ρυθμίσεις, όταν ανοίγει ο υπολογιστής και όταν κλείνει και και και. Ευτυχώς το Deepin σου δίνει την δυνατότητα να τους απενεργοποιήσεις όλους.

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα
Μια μικρή άλλα εύχρηστη γκάμα με themes, icons και cursors.

Λατρεύω το γεγονός πως το Deepin μου παρέχει μια μικρή αλλά ευχάριστη γκάμα από διαφορετικά icons, themes και cursor themes. Με ένα κλικ, μπορείς να αλλάξεις όλο το λειτουργικό σε dark theme (αν και θα καταλάβεις πως δεν είναι τελειωμένο ακόμα), να αλλάξεις την εμφάνιση από το βελάκι (cursor) σου καθώς επίσης και όλα τα εικονίδια. Στις περισσότερες άλλες διανομές μπορείς φυσικά να κάνεις το ίδιο, αλλά θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το Tweak Tools και στη συνέχεια να κατεβάσεις και να περάσεις χειροκίνητα τα icons, τα themes και τα cursors. Ως εκ τούτου, δίνω μεγάλο συν στο Deepin που παρέχει αυτές τις επιλογές απευθείας μέσα από τις ρυθμίσεις του.

Λατρεύω επίσης το γεγονός πως έρχεται με δύο διαφορετικά modes: Το Fashion Mode είναι το βασικό mode της διανομής όταν την εγκαταστείς για πρώτη φορά, ενώ το Efficient Mode είναι το εναλλακτικό mode που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και θυμίζει αρκετά το στυλ των Windows. Προσωπικά χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Efficient Mode, γιατί προτιμώ το κλασικό μενού και όχι το full-screen μενού.

Το Deepin Store

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα
Το Deepin Store είναι πανέμορφο, αλλά όχι και τόσο λειτουργικό.

Η αλήθεια είναι πως έμεινα ιδιαίτερα απογοητευμένος από το Store της διανομής. Οι περισσότερες εφαρμογές μέσα είναι ανημέρωτες και ακόμα και αν προσπαθήσεις να τις ενημερώσεις μέσω του terminal, αντιλαμβάνεσαι κατευθείαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μπορείς, φυσικά, να κατεβάσεις κάποιο άλλο Store ή να κατεβάσεις τις εφαρμογές που θέλεις χειροκίνητα, αλλά ποιος ο λόγος να υπάρχει τότε εξ ‘αρχής το δικό τους;

Πολλές από τις εφαρμογές μέσα είναι επίσης PWA (Progressive Web Apps), που σημαίνει ότι ουσιαστικά τρέχεις μιας ιστοσελίδα και όχι ένα native πρόγραμμα. Όχι πως με χαλάει ιδιαίτερα, αλλά αν ήθελα να έχω PWA εφαρμογές, ξέρω πολύ καλά πως να τις εγκαταστήσω. Άλλωστε οι περισσότερες είναι ακόμα σε αρχική ή δοκιμαστική μορφή με αποτέλεσμα να μην σου παρέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που σου παρέχει ένα native πρόγραμμα.

Χρησιμοποίησα για περίπου δύο μήνες την διανομή ώστε να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο και ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιλήφθηκα είναι πως δεν υπήρξε καμιά καινούργια ενημέρωση. Ούτε για την διανομή αλλά ούτε και για τις εφαρμογές και τα προγράμματα που είχα εγκατεστημένα. Κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτο. Θα μου πεις πως έτσι η διανομή παραμένει πιο σταθερή και λαμβάνει μόνο τα τεσταρισμένα updates, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τις εγκατεστημένες εφαρμογές και προγράμματα.

Τέλος, παρατήρησα αρκετά bugs και κολλήματα με το Store. Όταν έκανα για πρώτη φορά εγκατάσταση την διανομή, το Store δεν με έβαζε με τίποτα στις περιγραφές των εφαρμογών. Δεν μπορούσα να δω φωτογραφίες, περιγραφές, αξιολογήσεις και την έκδοση μιας εφαρμογής. Το πρόβλημα έφτιαξε από μόνο του μετά από περίπου δύο ημέρες χρήσης. Κάποιες φορές έκλεινε στα ξαφνικά μόνο του, ενώ άλλες φορές κολλούσε για μερικά λεπτά και επανερχόταν μετά από λίγο από μόνο του. Άλλες φορές πάλι (συχνό αυτό) πατούσα να κάνω μια εφαρμογή εγκατάσταση, αλλά το install έμενε άθικτο. Όταν ξανά πατούσα στο install, μου έλεγε πως η εφαρμογή γινόταν ήδη εγκατάσταση.

Συνοπτικά, για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, θεωρώ πως το Store του Deepin δεν είναι ακόμα έτοιμο προς χρήση και χρειάζεται αρκετή βελτίωση ακόμα, ειδικά με το θέμα των ανημέρωτων εφαρμογών.

Ταχύτητα

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα
Γρήγορο σαν τον άνεμο.

Για να ελέγξω την ταχύτητα ακόμα καλύτερα, γιατί άλλα λένε όταν το προωθούν και άλλα όταν το τρέχεις, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, το πέρασα στο παλιό μου HP 250 G4 laptop. Αν και έχει πάνω του τον Intel i5-6200U επεξεργαστή, 8GB RAM και SSD δίσκο, σε πολλές διανομές έβλεπα πολλά κολλήματα με το συγκεκριμένο laptop και κυρίως όσα βασιζόντουσαν στο Gnome. Το Deepin το έτρεχε άπιστα, με τεράστια ταχύτητα και χωρίς κολλήματα. Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως έχεις επίσης την δυνατότητα να απενεργοποιήσεις όλα τα εφέ και να κάνεις την διανομή πιο γρήγορη, κάτι το οποίο έκανα και είδα τεράστια διαφορά στην απόδοση και την ταχύτητα (αλλά μετά τα ξανά ενεργοποίησα γιατί μου αρέσει αυτό το blurry effect).

Λίγες ημέρες αργότερα, εγκατέστησα την διανομή και σε ένα παλαιότερο Samsung laptop με 4GB RAM και AMD E-Series E2-2000 επεξεργαστή. Έτρεχε και εκεί απίστευτα γρήγορα, κυρίως αν κρίνεις από το γεγονός πως το laptop δεν μπορεί να σηκώσει ούτε 1080p βίντεο χωρίς να κολλάει, πόσο μάλλον τα Windows. Τόσο καιρό το είχα για διάφορα τεστ σε Linux διανομές, αλλά η βασική του διανομή ήταν πάντα το Lubuntu.

Παρόλο που το Deepin τρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά και στα δύο laptops μου, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τα εκατοντάδες reviews που υπάρχουν στο διαδίκτυο με χρήστες να αναφέρουν πως η διανομή έχει μικρή υποστήριξη σε όσο αναφορά το hardware, με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γραφικά, την ταχύτητα και την σταθερότητα της διανομής. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα με το boot, αλλά όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, υπάρχει τρόπος για να το διορθώσεις αυτό. Εν τέλη, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις την διανομή για να καταλάβεις πως τρέχει στο δικό σου σύστημα, laptop ή desktop αντίστοιχα.

Γραφικά

Έμεινα ολίγο έκπληκτος όταν είδα το Deepin να αναγνωρίζει κατευθείαν την κάρτα γραφικών μου, παρέχοντας μου επίσης ένα εργαλείο για να επιλέξω ποιους drivers θέλω για την Intel κάρτα γραφικών μου (αχχ αυτά τα laptops).

Deepin OS: Μια πανέμορφη Linux διανομή με προβλήματα

Όποιους drivers και αν επέλεξα η διανομή έτρεχε χωρίς κανένα πρόβλημα, εκτός από τους τελευταίους, δηλαδή με το Intel Acceleration Mode. Στην αρχή ξεκίνησε να κάνει αρκετό flashing, με αποτέλεσμα να βλέπω την οθόνη να αναβοσβήνει πολύ γρήγορα για μερικά δευτερόλεπτα. Μέτα από μια επανεκκίνηση, ωστόσο, το πρόβλημα λύθηκε. Βέβαια, κατά το boot, έκανε κάτι περίεργα η οθόνη, αλλά τίποτα το οποίο αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα. Με τους προεπιλεγμένους drivers, παρόλα αυτά, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Αξίζει να σημειώσω πως παρέχει επίσης και ένα εργαλείο για τους χρήστες με Nvidia κάρτες γραφικών, το οποίο τους παρέχει αρκετές βασικές επιλογές και ρυθμίσεις, αλλά μιας και δεν έχω Nvidia κάρτα γραφικών, δεν μπορώ να πω αν είναι αξιόπιστο ή όχι (αν και αρκετοί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα).

Σύνοψη: Είναι το Deepin OS μια αξιόπιστη Linux διανομή;

Το Deepin OS είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο όμορφες Linux διανομές και ιδιαίτερα εύχρηστη, με εύκολο φιλικό περιβάλλον χρήσης. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που χρειάζονται σίγουρα μεγάλη βελτίωση, ξεκινώντας από τις εφαρμογές και το Store και καταλήγοντας στην υποστήριξη του hardware. Αν το Deepin θέλει να γίνει ακόμα πιο γνωστό και αξιόπιστο, θα χρειαστεί σίγουρα να επιλύσει ορισμένα βασικά bugs.

Παρόλα αυτά, η δουλειά που έριξαν για την διανομή είναι τεράστια και πολύ καλή. Αν και θέλει λίγη δουλειά ακόμα, είμαι σίγουρος πως μέσα στα επόμενα χρόνια το Deepin θα γίνει μια από τις καλύτερες επιλογές για όλους τους Linuxάδες εκεί έξω.


Εσύ χρησιμοποίησες το Deepin OS; Και αν ναι, πόση βαθμολογία θα του έδινες και ποια είναι τα μεγαλύτερα θετικά και αρνητικά πράγματα που έχεις να πεις για την Linux διανομή; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εντυπώσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε