Πρόβλημα με dual boot - Windows και Ubuntu εύκολη λύση για το grub

Πρόβλημα με dual boot – Windows και Ubuntu εύκολη λύση για το grub

Αν εγκατέστησες το Ubuntu ή κάποια άλλη Linux διανομή μαζί με τα Windows και αντιμετωπίζεις πρόβλημα με dual boot εξαιτίας του grub, τότε με το boot-repair εργαλείο θα μπορέσεις να διορθώσεις το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποια Linux διανομή έχεις εγκαταστήσει μαζί με τα Windows, όπως επίσης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το σφάλμα που βλέπεις (π.χ. grub error) ή αν ο υπολογιστής σου ανοίγει μόνο με το ένα λειτουργικό σύστημα. Σημασία έχει πως υπάρχει μια πανεύκολη λύση την οποία μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και ένας αρχάριος ώστε να λύσει το πρόβλημα μια και καλή.

Πρόβλημα με dual boot: Ανοίγει μόνο το ένα λειτουργικό σύστημα

Όπως προανέφερα, δεν έχει σημασία ποιο λειτουργικό ανοίγει, καθώς οι παρακάτω οδηγίες θα λύσουν το πρόβλημα είτε ο υπολογιστής φορτώνει τα Windows, είτε μόνο το Linux.

Εγκατάσταση του boot-repair και γρήγορη επιδιόρθωση του grub μέσω του Ubuntu

Πρώτα απ’ όλα, μπες με ένα live USB φλασάκι το οποίο περιλαμβάνει το Ubuntu ή κάποια διανομή βασισμένη στο Debian και εγκατέστησε με τις παρακάτω εντολές το boot-repair εργαλείο, για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Έχε κατά νου πως ο μόνος τρόπος για να διορθώσεις το πρόβλημα με dual boot είναι έχοντας ένα live USB φλασάκι.

Για να ανοίξεις το Τερματικό (Terminal) ώστε να δώσεις τις παρακάτω εντολές, είτε πάτα το Alt + Ctrl + T, είτε αναζήτησε το από την έναρξη.

Αν είσαι έμπειρος linuxάς, τότε με συγχωρείς, αλλά παρακάτω θα βάλω την διαδικασία ακόμα πιο αναλυτικά με τις παραπάνω εντολές, καθώς επίσης και εικόνες για κάθε εντολή, έτσι ώστε ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης να μπορέσει να ακολουθήσει την διαδικασία και να επιλύσει το πρόβλημα.

1. Εφόσον έχεις ανοίξει το τερματικό, επικόλλησε την παρακάτω εντολή και πάτα Enter.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
Εγκατάσταση του boot-repair και γρήγορη επιδιόρθωση του grub

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου πατήσεις το Enter θα σου ζητήσει να το ξανά πατήσεις, οπότε πάτα το άφοβα για να μπορέσει να συνεχίσει.

Εγκατάσταση του boot-repair

2. Αφότου ολοκληρωθεί η παραπάνω εντολή που έδωσες, επικόλλησε την παρακάτω εντολή και πάτα Enter.

sudo apt-get update
Εγκατάσταση του boot-repair

3. Στη συνέχεια, επικόλλησε και την τελευταία εντολή και πάτα Enter ξανά.

sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
Εγκατάσταση του boot-repair και γρήγορη επιδιόρθωση του grub

4. Με το που ολοκληρωθεί και η τελευταία εντολή, ένα παραθυράκι θα εμφανιστεί στην οθόνη σου. Κάνε κλικ στην επιλογή “Recommended repair (repairs most frequent problems)” για να ξεκινήσει η αυτόματη επίλυση του grub.

Επιδιόρθωση του grub - Πρόβλημα με dual boot (Windows και Ubuntu)

5. Μόλις ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση, θα εμφανιστεί ένα μικρό παραθυράκι. Κάνε κλικ στο “No” για να συνεχίσεις.

Επιδιόρθωση του grub - Πρόβλημα με dual boot (Windows και Ubuntu)

6. Έτοιμος! Η επιδιόρθωση του grub έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και μπορείς να κάνεις επανεκκίνηση.

Επιδιόρθωση του grub - Πρόβλημα με dual boot (Windows και Ubuntu)

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το πρόβλημα με dual boot ή το boot-repair

Επειδή η ζωή έχει μια τάση να γελάει με την πάρτι μας και πολύ σπάνια τα πράγματα καταλήγουν έτσι όπως τα θέλουμε (καταλαβαίνεις από αυτή την πρόταση τι έχω περάσει με όλες τις δοκιμές και τις εγκαταστάσεις), παρακάτω αναφέρω τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε, καθώς επίσης και ό,τι πιο συχνό έχω συναντήσει με την επίλυση του grub.

Συνεχίζω να έχω πρόβλημα με dual boot, ανοίγει μόνο το Linux και όχι τα Windows

Αν ακολούθησες τα παραπάνω βήματα και μετά την επανεκκίνηση ο υπολογιστής μπαίνει απευθείας με το Linux και όχι με τα Windows (δηλαδή δεν εμφανίζει την επιλογή για να επιλέξεις το λειτουργικό σύστημα που θέλεις) τότε ακολούθησε την ίδια διαδικασία που ανέφερα παραπάνω, αλλά αυτή τη φορά εγκατέστησε το boot-repair εργαλείο στην εγκατεστημένη Linux διανομή σου και μην μπεις με το live USB φλασάκι.

Δεν είμαι σίγουρος για πιο λόγο γίνεται αυτό, αλλά όσες φορές άνοιξε ο υπολογιστής μόνο με το Ubuntu, απλά ακολούθησα την ίδια διαδικασία μέσα από την κανονική εγκατάσταση και απευθείας λύθηκε το πρόβλημα με το grub.

Το boot-repair μου εμφανίζει διαφορετική διαδικασία από αυτή στο άρθρο

Αν μετά το τέταρτο βήμα (δηλαδή εκεί που πατάς στο “Recommended repair (repairs most frequent problems)” σου εμφανίσει διαφορετικό παράθυρο και δεν κάνει αυτόματα την επιδιόρθωση, τότε μην αγχώνεσαι, η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι εξίσου πανεύκολη.

Μιας και δεν το κάνει πάντα αυτό – για την ακρίβεια το κάνει σπάνια – δεν κατάφερα να βγάλω screenshots ώστε να τα περάσω στο άρθρο. Παρόλα αυτά, τα επόμενα βήματα που θα σου εμφανίσει είναι πολύ απλά και εύκολα για να τα κάνεις. Ουσιαστικά, κάνεις αντιγραφή και επικόλληση τις εντολές που θα σου δώσει μέσα στο τερματικό και πατάς Enter κάθε φορά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε κάποια φάση, μια από τις τελευταίες εντολές θα σου ζητήσει να επιλέξεις σε ποιο σημείο θέλεις να εγκαταστήσεις το grub. Επέλεξε το partition στο οποίο έχεις εγκαταστήσει τη Linux διανομή. Αν ακολούθησες τον οδηγό που είχα γράψει για την εγκατάσταση του Ubuntu, τότε επέλεξε το sda5.

Όταν κάνω εγκατάσταση το boot-repair μου λέει πως δεν είμαι από live USB φλασάκι

Αν προσπαθείς να εγκαταστήσεις το boot-repair εργαλείο και σου εμφανίζει ένα σφάλμα το οποίο αναφέρει πως δεν βρίσκεσαι από live USB φλασάκι, τότε έχε κατά νου πως αυτό το κάνει μόνο με τις νεότερες εκδόσεις του Ubuntu. Για την ακρίβεια, το εργαλείο λειτουργεί άψογα μέχρι και την έκδοση 18.04 LTS, ενώ από την 19.10 και μετά εμφανίζει το συγκεκριμένο σφάλμα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα bootable USB φλασάκι με το Ubuntu 18.04 LTS και να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία ώστε να επιλύσεις το πρόβλημα. Λυπάμαι, αλλά ειλικρινά όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα άλλη λύση στο παρόν πρόβλημα.


Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα ή το ίδιο πρόβλημα με dual boot (ή θέλεις απλά να πεις ένα ευχαριστώ), μη διστάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου. Θα χαρώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σου, ενώ αν έχεις φτιάξει το πρόβλημα χάρη στις παραπάνω οδηγίες θα χαρώ πάρα πολύ να το μάθω!

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

9 σκέψεις στο “Πρόβλημα με dual boot – Windows και Ubuntu εύκολη λύση για το grub”

  • Καλημέρα, μπορείς να εγκαταστήσεις το boot-repair στο Xubuntu και να επαναφέρεις το grub με το εργαλειάκι. Είναι πανεύκολο στη χρήση και ουσιαστικά ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο άρθρο. Μιας και σου εμφανίζει το grub error και δεν μπορείς να μπεις στο Xubuntu, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις την διαδικασία με ένα Live USB (δηλαδή να τρέξεις το Xubuntu από το φλασάκι).

   Απάντηση
 1. Δουλευω σε Xubuntu 18.04.4 Πως μπορω να καψω καποια iso {εκτος απο linux.iso} σε φλασακι usb bootable; Και κυριως Windows10.iso.

  Απάντηση
 2. Ευχαριστω πολυ. Κατεβασα το unetbootin οπως μου υποδειξατε, αλλα δε βρτσκω που εγκατασταθηκε και δε μπορω να το ανοιξω.

  Απάντηση

Σχολιάστε