6 Cloud Υπηρεσίες OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, υπάρχει μια πληθώρα από cloud υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του OneDrive, Google Drive, Dropbox, μεταξύ αρκετών άλλων. Αλλά ποια είναι η καλύτερη και ποια παρέχει τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και τα καλύτερα πακέτα;

Η αποθήκευση των φωτογραφιών, βίντεο, εγγράφων και άλλου τύπου αρχείων σε cloud υπηρεσίες όπως το OneDrive, Google Drive, Dropbox, iCloud, μεταξύ αρκετών άλλων, έχει κάνει τις ζωές μας ευκολότερες. Έχοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σου, την οποιαδήποτε στιγμή και με απόλυτη ασφάλεια και ταχύτητα, είναι σημαντικό.

Σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνουμε μερικές απ’ τις καλύτερες cloud υπηρεσίες, βάση των χαρακτηριστικών που παρέχουν και το κόστος που έχουν. Επιπλέον, αν ποτέ καεί ο υπολογιστής, το κινητό, ή δεν ανοίγει ξαφνικά το laptop σου, δεν θα χάσεις κανένα απ’ τα αρχεία σου.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι cloud υπηρεσίες είναι σημαντικές στις μέρες μας, αλλά με μια πληθώρα διαθέσιμων επιλογών, ποια εταιρεία αξίζει περισσότερο; Άλλωστε, το τελευταίο που θέλεις, είναι να χρειαστεί μια μέρα να μεταφέρεις όλα τα αρχεία σου σε μια διαφορετική cloud υπηρεσία, μια διαδικασία που ελάχιστοι θα βρουν ευχάριστη.

Τι είναι οι Cloud Υπηρεσίες;

Οι cloud υπηρεσίες, για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι και τι ακριβώς κάνουν, είναι εταιρείες που σου δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύεις τα αρχεία σου κάπου αλλού εκτός από τον σκληρό δίσκου του υπολογιστή / laptop σου, ή ακόμα και του κινητού σου. Αυτά τα αρχεία ανεβαίνουν σε διακομιστές (servers) της εταιρείας, ή αλλιώς με τη γνωστότερη φράση, στο cloud.

Με αυτό τον τρόπο, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία τους, συμπληρώνοντας απλά το email και τον κωδικό πρόσβασης και – σε προτεινόμενες περιπτώσεις – επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση τους με two-factor authorization.

Οι cloud υπηρεσίες είναι ίσως η ιδανική λύση πλέον για να κρατάς αποθηκευμένα και ασφαλή όλα σου τα σημαντικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, μουσικής, μέχρι και backups από games. Επιπλέον, ακόμα κι αν καεί ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σου, ή χαλάσει το κινητό σου, τα αρχεία σου θα παραμείνουν ασφαλείς στον cloud λογαριασμό σου.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης cloud υπηρεσίες ώστε να παρέχουν στους υπαλλήλους τους ένα εύκολο και εύχρηστο περιβάλλον χρήσης, το οποίο τους επιτρέπει να δουλεύουν πολλαπλά άτομα στα ίδια έγγραφα και αρχεία σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive, για παράδειγμα, έχουν επίσης την δυνατότητα να δημιουργούν Word και Excel αρχεία, παρουσιαστικά φύλλα, να κρατάνε σημειώσεις, να δημιουργούν λίστες και προγράμματα, μεταξύ αρκετών άλλων.

Πως μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη cloud υπηρεσία;

Η διαδικασία του να μεταφέρεις τα αρχεία σου από τη μια cloud υπηρεσία στην άλλη, προϋποθέτει να έχεις τον χρόνο και τη θέληση ώστε να κατεβάσεις όλα τα αρχεία σου χειροκίνητα στην συσκευή σου, και στη συνέχεια να τα ανεβάσεις στη νέα cloud υπηρεσία. Αυτή μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα αργή διαδικασία, ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων που έχεις ανεβάσει, καθώς επίσης και την ταχύτητα του ίντερνετ που πιάνεις.

Για να αποφύγεις αυτή την ιδιαίτερα εκνευριστική διαδικασία, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις δημιουργώντας ένα λογαριασμό μόνο στις cloud υπηρεσίες που βρίσκεις περισσότερο ενδιαφέρουσες. Επικεντρώσου στο τι ψάχνεις. Αν ζητάς μια cloud υπηρεσία αποκλειστικά για να αποθηκεύεις αρχεία, αν θέλεις να σου παρέχει και μια σουίτα προγραμμάτων για να δημιουργείς έγγραφα, παρουσιάσεις και άλλα, ή αν θέλεις κάτι ιδιωτικό και απλό. Κάθε υπηρεσία υπάρχει για να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, οπότε δημιούργησε έναν λογαριασμό και κάνε μερικές δοκιμές. Έτσι, θα αποφύγεις να ξοδέψεις πολλές περισσότερες ώρες μεταφέροντας τα αρχεία σου σε άλλη cloud υπηρεσία.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξεις και για το κόστος των συνδρομητικών πακέτων. Με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία, όλα τα αρχεία ανεξαρτήτου τύπου, μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο. Μεγαλύτερες και καλύτερες κάμερες στα κινητά με περισσότερα megapixels αποφέρουν επίσης και φωτογραφίες και βίντεο σε μεγαλύτερο μέγεθος. Αν θελήσεις μελλοντικά να αναβαθμίσεις τον λογαριασμό σου σε ένα από τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα, θα πρέπει να βρεις μια εταιρεία που εξυπηρετεί καλύτερα το budget σου.

OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox vs. iCloud vs. Mega vs. Box.com

Προσωπικά, δεν θεωρώ πως κάποια από τις παρακάτω εταιρείες είναι καλύτερη. Θεωρώ πως κάθε μια εκπροσωπεύει διαφορετικές ανάγκες, οπότε ελέγχοντας τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της κάθε μιας, θα έχεις έτσι την δυνατότητα να επιλέξεις την κατάλληλη για εσένα.

Cloud υπηρεσία:Δωρεάν χωρητικότητα:
Microsoft OneDrive5GB
Google Drive15GB
Dropbox2GB
iCloud1-5GB
Mega50GB
Box10GB

Μαθαίνοντας όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που παρέχει η κάθε cloud υπηρεσία, θα είσαι σε θέση να επιλέξεις απ’ την αρχή ακόμα την κατάλληλη υπηρεσία για εσένα ή την ομάδα σου. Κάποιες εταιρείες επικεντρώνονται περισσότερο σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και δεν παρέχουν κατάλληλα πακέτα για όσους ψάχνουν μια δωρεάν λύση. Άλλες πάλι παρέχουν κατάλληλα πακέτα τόσο για ιδιώτες, όσο και για εταιρείες.

1. Microsoft OneDrive

Διαθεσιμότητα: Windows, Android, iOS, Xbox One, Web

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox
Image Credits: Microsoft

Μιας και το OneDrive της Microsoft είναι η cloud υπηρεσία που χρησιμοποιώ στο Inkstory, είναι προφανέστερα και αυτή που θα προτείνω ως πρώτη επιλογή. Η υπηρεσία αποθήκευσης της Microsoft είναι αυτή την στιγμή η ιδανικότερη επιλογή για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή ή laptop με Windows 10 ή Windows 11 και έχουν Android ή iOS συσκευή. Η υπηρεσία βρίσκεται επίσης διαθέσιμη και στις Xbox One gaming κονσόλες, παρέχοντας την δυνατότητα στους gamers να αποθηκεύουν όλα τα σημαντικά save αρχεία στον cloud λογαριασμό τους.

Το δωρεάν πακέτο του OneDrive σου παρέχει 5GB αποθηκευτικού χώρου και σου δίνει την δυνατότητα να αποκτήσεις άλλα τόσα, προσκαλώντας μέσω email φίλους, γνωστούς και άγνωστους. Σου δίνει την δυνατότητα να οργανώνεις τα αρχεία σου σε φακέλους, τις φωτογραφίες σου σε διαφορετικά άλμπουμ, και να μοιράζεσαι ό,τι θέλεις είτε μαζί με άλλους χρήστες της υπηρεσίας, είτε ακόμα και μέσω ενός μοναδικού συνδέσμου. Με τη χρήση του μοναδικού συνδέσμου, ο παραλήπτης δεν χρειάζεται να έχει λογαριασμό στο OneDrive για να δει ή να κατεβάσει τα αρχεία. Θα έχεις επίσης την δυνατότητα να επιτρέψεις το κατέβασμα των αρχείων, ή ακόμα και την δυνατότητα επεξεργασίας.

Σε όσο αφορά την έξτρα ασφάλεια, το OneDrive παρέχει σε κάθε χρήστη μια “Προσωπική θυρίδα”, η οποία για να ανοίξει απαιτεί τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη. Αυτά τα αρχεία κρυπτογραφούνται μέσω της κρυπτογράφησης 2FA και Bitlocker.

Σε όσο αφορά το κόστος και τα πακέτα, το OneDrive σου παρέχει 200GB χωρητικότητας με μόλις 2,00€ μηνιαίως. Αν επιλέξεις να γίνεις Microsoft 365 subscriber – με 8,00€ μηνιαίως – τότε θα έχεις 1TB χωρητικότητας και άμεση πρόσβαση σε όλη τη σουίτα προγραμμάτων των Microsoft Office. Αν τα 1TB χωρητικότητας δεν επαρκούν, θα έχεις την δυνατότητα να αυξάνεις την χωρητικότητα με την ίδια τιμή για τα ίδια GB ή TB που παρέχει το κάθε πακέτο σου.

2. Google Drive

Διαθεσιμότητα: Windows, Android, iOS, Xbox One, Chromebook, Web

Google Drive
Image Credits: Google

Το Google Drive είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν τις υπηρεσίες της Google ή χρησιμοποιούν κυρίως κάποιο Chromebook ή Android / iOS συσκευή, χάρη στην εξαιρετική συμβατότητα που παρέχεται. Στα Windows και το macOS, παρέχεται κι εκεί ένα πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά εισάγει έναν φάκελο του Google Drive λογαριασμού σου απευθείας στον File Explorer των Windows. Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για Linux. Οι χρήστες του Google Drive λαμβάνουν 15GB δωρεάν χωρητικότητας και μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις επιπρόσθετες υπηρεσίες της Google, όπως τις Φωτογραφίες Google, τα Έγγραφα, τα Φυλλάδια, τις Παρουσιάσεις, μεταξύ αρκετών άλλων. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς, να ανοίγεις και να επεξεργάζεσαι έγγραφα, παρουσιαστικά φύλλα, φόρμες, σελίδες, scripts, μεταξύ άλλων.

Σε όσο αφορά το περιβάλλον χρήσης, το Google Drive έρχεται με το “Material Design” σχεδιασμό της Google, το οποίο ναι μεν είναι αισθητικά όμορφο, είναι επίσης ιδιαίτερα δύσχρηστο συγκριτικά με τα περιβάλλοντα χρήσης που παρέχουν οι ανταγωνιστικές cloud υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, το Material Design φημίζεται για την ταχύτητα και την απόδοση του, ενώ σε όλες τις δοκιμές που έκανα, ήταν αρκετά πιο γρήγορο από το OneDrive της Microsoft. Παρόλα αυτά, δεν παρέχει καλύτερη ενσωμάτωση και συμβατότητα με τα Windows, ειδικότερα τις νεότερες εκδόσεις, ενώ η εφαρμογή του OneDrive για Android και iOS συσκευές είναι αρκετά πιο εύχρηστη και φιλική. Η υπηρεσία υποστηρίζει επίσης και τη drag-and-drop λειτουργία, που σημαίνει πως μπορείς να σέρνεις τα αρχεία ώστε να προστεθούν σε φακέλους.

Για όσους ενδιαφέρονται να αυξήσουν την χωρητικότητα, όλα τα πακέτα παρέχονται κάτω υπό την υπηρεσία του Google One, ενώ ξεκινάνε από τα 1,99€ το μήνα για 100GB χωρητικότητας, 2.99€ για 200GB, 9.99€ για 2TB ή 24.99€ για 5TB, όλα εκ των οποίων μπορείς να τα πληρώνεις μηνιαίως ή ετησίως.

3. Dropbox

Διαθεσιμότητα: Windows, macOS, Android, iOS, Web

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox
Image Credits: Dropbox

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες cloud υπηρεσίες της λίστας, το Dropbox παρέχει ίσως το πιο μοντέρνο, προσεγμένο και εύκολο στη χρήση σχεδιασμό. Είναι ίσως η πιο “cool” cloud υπηρεσία, θα έλεγε κανείς. Εκτός από τις βασικές δυνατότητες που παρέχει για να αποθηκεύεις τα αρχεία σου, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, βίντεο, εγγράφων, μεταξύ άλλων τύπων αρχείων, επικεντρώνεται επίσης και σε καλλιτέχνες που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους. Όπως και στο OneDrive και Google Drive, έτσι και στο Dropbox θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργείς έγγραφα (ως Microsoft Docs ή Google Docs), παρουσιαστικά φύλλα, μέχρι και Excel αρχεία.

Για την οργάνωση των αρχείων σου, θα μπορείς να δημιουργείς διαφορετικούς φακέλους με ονομασίες, ενώ το μενού στα αριστερά κάνει τη πλοήγηση ακόμα πιο εύκολη. Η υπηρεσία παρέχει επίσης μια απ’ τις πιο μοντέρνες και προσεγμένες εφαρμογές για τα Windows 10 και 11, ενώ είναι επίσης διαθέσιμη και για macOS, Linux, Android και iOS συσκευές. Επιπλέον, θα βρεις έξτρα υπηρεσίες του Dropbox όπως το Paper για τη δημιουργία εγγράφων, άρθρων και σημειώσεων, αλλά όπως και το Transfer, το οποίο λειτουργεί περίπου σαν το WeTransfer και σου επιτρέπει να στέλνεις αρχεία μεγάλου μεγέθους.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες cloud υπηρεσίες της λίστας, ωστόσο, το Dropbox εστιάζει περισσότερο στους premium χρήστες, παρέχοντας στο δωρεάν πακέτο του μόλις 2GB διαθέσιμης χωρητικότητας και περιορισμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Για περισσότερο χώρο αποθήκευσης και δυνατότητες, το μικρότερο πακέτο του Dropbox ξεκινάει από τα 9.99€ μηνιαίως, και σου παρέχει 2TB αποθηκευτικού χώρου, ενώ το Οικογενειακό πακέτο, παρέχει τον ίδιο χώρο αποθήκευσης, αλλά έως και 6 λογαριασμούς χρηστών.

4. iCloud

Διαθεσιμότητα: Windows, macOS, iOS

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox
Image Credits: Apple

Αν και η Apple επικεντρώνεται στο να παρέχει την ιδανική εμπειρία στους χρήστες του λειτουργικού της συστήματος, το iCloud Drive παραμένει διαθέσιμο και μέσω της ιστοσελίδας του, αλλά δεν παρέχεται εφαρμογή για τους χρήστες του Android. Αν όμως έχεις στην κατοχή σου ένα Macbook, ένα iPhone, ένα iPad – και γενικότερα χρησιμοποιείς το οικοσύστημα της εταιρείας – τότε η cloud υπηρεσία αξίζει μια ματιά. Για αρχή, το iCloud Drive δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ανταγωνιστικές cloud υπηρεσίες, καθώς σου δίνει όλες τις βασικές δυνατότητες, όπως να δημιουργείς φακέλους, έγγραφα μέσω του Pages, να κρατάς σημειώσεις και να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία σου, από κάθε συσκευή.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με το Microsoft OneDrive και το Google Drive, το iCloud δεν παρέχει τόσο καλή συμβατότητα σε όσο αφορά την ομαδική επεξεργασία αρχείων. Για παράδειγμα, ενώ μπορείς να επεξεργαστείς ένα έγγραφο σε πραγματικό χρόνο μαζί με κάποιον άλλο χρήστη, υπάρχουν σχεδόν πάντοτε κολλήματα και καθυστερήσεις που κάνουν την εμπειρία λιγότερο ιδανική για μικρές και μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Όπως μπορείς να καταλάβεις, ο σχεδιασμός του iCloud είναι μίνιμαλ, φιλικός για αρχάριους και χωρίς πολλούς περισπασμούς. Άλλωστε, η εταιρεία είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, καθώς επίσης και για τον σχεδιασμό που παρέχει, τόσο στο λειτουργικό της σύστημα, όσο και σε όλες τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που έχει κατασκευάσει και αναπτύσσει.

Σε όσο αφορά το κόστος της υπηρεσίας, εάν έχεις στην κατοχή σου μια iOS συσκευή, τότε η Apple σου παρέχει 5GB αποθηκευτικού χώρου στο iCloud. Αν ωστόσο δεν είσαι κάτοχος μιας iOS συσκευής, θα λάβεις μόλις 1GB αποθηκευτικού χώρου. Για μόλις 0.99€, μπορείς να αποκτήσεις συνολικά 50GB αποθηκευτικού χώρου, για 2.99€ έως 200GB και για 9.99€ θα έχεις 2TB χωρητικότητας.

5. Mega

Διαθεσιμότητα: Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Huawei, Web

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox

Αν η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι η κύρια προτεραιότητα σου και δεν θέλεις εταιρείες όπως η Google και η Microsoft να συλλέγουν τα προσωπικά σου δεδομένα, τότε το Mega ίσως είναι η ιδανική λύση. Αν και κάποτε ιδρύθηκε απ’ τον Kim Dotcom (οι nerds θα ξέρουν), πλέον ο Kim δεν είναι μέρος της εταιρείας. Το Mega εστιάζει στην ασφάλεια και παρέχει σε όλους τους χρήστες του την zero-knowledge κρυπτογράφηση, η οποία είναι το στάνταρ της. Με άλλα λόγια, κανένας εκτός από εσένα δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία σου. Το περιβάλλον χρήσης του είναι σχετικά εύκολο στη χρήση, παρέχοντας μια μίνιμαλ εμπειρία, ιδανική για όσους δεν θέλουν πολλές επιλογές και χαρακτηριστικά.

Σε όσο αφορά την ιδιωτικότητα, οι διακομιστές (servers) του MEGA βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ευρώπη. Σε όλες τις τοποθεσίες έχουν “λογικούς” νόμους περί ιδιωτικότητας και, όπως μπορείς να δεις, αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία δεν έχει τους servers της στην Αμερική. Μιας και η cloud υπηρεσία παρέχει zero-knowledge κρυπτογράφηση, δεν μπορεί να διαβάσει κανένα από τα αρχεία στον λογαριασμό σου. Παρόλα αυτά, συλλέγει και διατηρεί ορισμένα metadata δεδομένα – όπως την διεύθυνση IP από την οποία συνδέθηκες στον λογαριασμό σου – για να παρακολουθήσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς. Αυτά τα metadata είναι σημαντικά άλλωστε για να παρέχει ορισμένες βασικές επιλογές ασφάλειας στους χρήστες της.

Το MEGA ωστόσο δεν είναι η κατάλληλη υπηρεσία για όσους αναζητούν cloud υπηρεσίες που τους παρέχουν την δυνατότητα να δημιουργούν έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις κ.λπ. Η υπηρεσία είναι ιδανική ωστόσο για όσους θέλουν ένα δωρεάν πακέτο με μεγάλη χωρητικότητα, καθώς παρέχει 50GB αποθηκευτικού χώρου στο δωρεάν πακέτο της. Αν θέλεις περισσότερο χώρο, αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας και μεγαλύτερο bandwidth για τη μεταφορά αρχείων, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με το Pro Lite πακέτο, το οποίο κοστίζει 4.99€ μηνιαίως και σου αυξάνει την χωρητικότητα στα 400GB. Το αμέσως επόμενο πακέτο, Pro I, με κόστος 9,99€ μηνιαίως, σου δίνει 1TB χωρητικότητας. Παρέχονται και άλλα μεγαλύτερα πακέτα, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.

6. Box.com

Διαθεσιμότητα: Windows, Android, iOS, Web

6 Cloud Υπηρεσίες: OneDrive vs. Google Drive vs. Dropbox
Image Credits: Box

Το Box δεν είναι καινούργιο στο χώρο των cloud υπηρεσιών. Για την ακρίβεια, η υπηρεσία έκανε την εμφάνιση της το 2005 και από τότε παρέχει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 97 χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, παρέχει ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης, ένα σύστημα ασφάλειας που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη, 2-factor authorization, ενσωμάτωση με το Microsoft 365 και το Google Workspace και την δυνατότητα να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι αρχεία σε πραγματικό χρόνο μαζί με άλλους χρήστες.

Όπως και το Dropbox, έτσι και το Box παρέχει ένα σχετικά παρόμοιο περιβάλλον χρήσης με όλες τις δυνατότητες και τις λειτουργίες που θα περίμενες από μια cloud υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των απλών πραγμάτων, όπως τη δημιουργία και επεξεργασία σημαντικών εγγραφών, παρουσιαστικών φύλλων κ.ο.κ. Επιπλέον, υποστηρίζει τους περισσότερους τύπους αρχείων και θα έχεις την δυνατότητα να αποκτάς πρόσβαση στον λογαριασμό σου από κάθε υπολογιστή, συσκευή ή λειτουργικό σύστημα, με εξαίρεση τους χρήστες Linux διανομών – εκτός, φυσικά, από την web έκδοση του, η οποία είναι διαθέσιμη προς όλους όσους έχουν ένα πρόγραμμα περιήγησης.

Αν και παρέχει 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου για όσους ξεκινούν τώρα, θα μπορούσες άφοβα να αναφέρεις πως τα πακέτα τους είναι ολίγο “τσιμπημένα”. Το φθηνότερο πακέτο για απλούς λογαριασμούς ξεκινάει από τα 4,50€ (σε έκπτωση από τα 6,00€ που το έχουν αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο) και αυξάνει την χωρητικότητα στα μόλις 100GB. Σαν να μην έφτανε αυτό, η cloud υπηρεσία περιορίζει τους χρήστες στο δωρεάν πακέτο στα μόλις 250MB αρχείων που μπορούν να ανεβάσουν ανά φορά, ενώ το Starter πακέτο αυξάνει τον περιορισμό στα μόλις 5GB.

Συχνές Ερωτήσεις για τις Cloud Υπηρεσίες

Έχεις κάποια ερώτηση στην οποία δεν απάντησα παρακάτω; Άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου, και ευχαρίστως να σε βοηθήσω.

 • Τι είναι οι cloud υπηρεσίες με απλά λόγια;

  Οι cloud υπηρεσίες όπως το Microsoft OneDrive, το Google Drive, το iCloud, μεταξύ άλλων, σου παρέχουν ουσιαστικά ένα μοντέρνο και προσεγμένο περιβάλλον χρήσης, μέσα από το οποίο θα μπορείς να διαχειρίζεσαι όλα τα αρχεία σου, απ’ όποια συσκευή ή τοποθεσία και αν βρίσκεσαι. Επιπλέον, ορισμένες σου επιτρέπουν να δημιουργείς έγγραφα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιαστικά, να κρατάς σημειώσεις και πολλά ακόμα. Μια καλή cloud υπηρεσία θα πρέπει να σου δίνει επίσης έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να διαχειρίζεσαι κάθε τύπου αρχείων, όπως φωτογραφίες, μουσική, βίντεο, έγγραφα κ.α.

 • Ποια είναι η καλύτερη cloud υπηρεσία;

  Κάθε cloud υπηρεσία εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, ενώ κάθε μια έχει κατασκευαστεί και αναπτύσσεται από διαφορετικές εταιρείες. Η cloud υπηρεσία που θα επιλέξεις θα πρέπει να βασίζεται βάση του περιβάλλοντος χρήσης που σου παρέχει, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά, τις έξτρα υπηρεσίες και τα διαθέσιμα συνδρομητικά πακέτα. Κάποιες cloud υπηρεσίες επικεντρώνονται επίσης περισσότερο στις επιχειρήσεις, ενώ άλλες παρέχουν καλύτερα προσωπικά ή οικογενειακά πακέτα.

 • Πως μπορώ να αποκτήσω περισσότερη χωρητικότητα δωρεάν;

  Ορισμένες cloud υπηρεσίες, όπως το Microsoft OneDrive και το Dropbox, σου επιτρέπουν να αυξήσεις τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης στο δωρεάν πακέτο, απλά προσκαλώντας φίλους σου. Για κάθε φίλο που θα προσκαλείς και θα δημιουργεί ένα λογαριασμό, θα λαμβάνεις και μερικά έξτρα megabytes.

 • Ποια cloud υπηρεσία παρέχει το περισσότερο αποθηκευτικό χώρο δωρεάν;

  Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Mega παρέχει με διαφορά το καλύτερο δωρεάν πακέτο, παρέχοντας 50GB αποθηκευτικού χώρου. Ακολουθεί το Google Drive με 15GB, το Box με 10GB και το Microsoft OneDrive και iCloud με 5GB.

 • Ποια είναι η καλύτερη cloud υπηρεσία για επιχειρήσεις και ομάδες;

  Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και επαγγελματιών προτιμούν το Microsoft OneDrive, χάρη στο Microsoft 365 subscription, το οποίο τους παρέχει και σημαντικά εργαλεία όπως τη σουίτα προγραμμάτων Microsoft Office. Το Google Drive είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική, ενώ το Dropbox είναι επίσης ιδανικό και για freelancers που ενδιαφέρονται επίσης να παρουσιάζουν online το portfolio τους.


Υπάρχουν ορισμένες ακόμα cloud υπηρεσίες τις οποίες μπορείς επίσης να δοκιμάσεις, όπως για παράδειγμα το IDrive, το CertainSafe και το SpiderOak One Backup, αλλά αυτές που ξεχώριζα πάντα είναι οι παραπάνω που ανέφερα στο άρθρο. Φυσικά, θα συνεχίζω να ανανεώνω το άρθρο ανά χρονικά διαστήματα με νέες cloud υπηρεσίες που εντοπίζω.

Εσύ ποια από τις παραπάνω cloud υπηρεσίες χρησιμοποιείς για να αποθηκεύεις και να διαχειρίζεσαι όλα τα σημαντικά σου αρχεία και γιατί; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου – συγκεκριμένα για υπηρεσίες που δεν πρόσθεσα παραπάνω – στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε