Οδηγός για την αγορά καινούργιου Gaming Laptop

Αν η αγορά ενός καινούργιου Gaming Laptop βρίσκεται μέσα στα κοντινά σου πλάνα, τότε θα χρειαστεί όχι μόνο να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα, αλλά και να αποφύγεις να αγοράσεις ένα που θα είναι αδύναμο για να σηκώσει τους αγαπημένους σου τίτλους.

Το καινούργιο σου gaming laptop θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες ενός σημερινού gamer. Θα πρέπει επίσης να έχει τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος ώστε να τρέχει ακόμα και τους πιο καινούργιους τίτλους παιχνιδιών με άνεση.

Ο οδηγός μας για την αγορά καινούργιου gaming laptop θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιο gaming laptop να αγοράσεις, καθώς επίσης και τι ακριβώς να προσέχεις κατά τη διάρκειας της αγορά σου. Ο οδηγός σχετίζεται βάση των πιο σύγχρονων παιχνιδιών, του προϋπολογισμού που διαθέτεις και των χαρακτηριστικών που πρέπει να κοιτάς κάθε φορά.

Σκέφτεσαι μήπως να αγοράσεις ένα gaming σταθερό υπολογιστή αντί για laptop; Διάβασε τον οδηγό μας για το πως να φτιάξεις ένα Gaming PC κομμάτι κομμάτι. Οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν επίσης να καταλάβεις αν ένας σταθερός υπολογιστής ή ένα laptop είναι η ιδανική επιλογή για τις επόμενες gaming εμπειρίες σου.

Περιεχόμενο

1. Τι είναι ένα Gaming Laptop;

Τα gaming laptops δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τα παραδοσιακά laptops που θα βρεις στο τοπικό κατάστημα της γειτονίας σου. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές οι κατασκευαστές επιλέγουν να παρέχουν ένα πιο “ρομποτικό” σχεδιασμό στα μοντέλα των laptops τους που απευθύνονται σε gamers, με αποτέλεσμα να τα διαχωρίζεις λίγο πιο εύκολα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα παραδοσιακά laptops, τα gaming laptops είναι αρκετά πιο ισχυρά καθώς έρχονται με πιο σύγχρονους επεξεργαστές, αρκετή μνήμη RAM και κάρτα γραφικών ιδανική για να φορτώνει και να τρέχει παιχνίδια.

Τα παραδοσιακά laptops είναι επίσης το ίδιο ισχυρά και γρήγορα όσο και τα gaming laptops, με τη μόνη διαφορά πως στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται με τις απλές ενσωματωμένες κάρτες γραφικών της Intel, οι οποίες προορίζονται για βασικές εργασίες και παρακολούθηση πολυμέσων. Επιπλέον, τα gaming laptops έρχονται συνήθως με συγκεκριμένα πληκτρολόγια που προτείνονται από τους περισσότερους gamers, καθώς επίσης και με καλύτερες οθόνες.

2. Τι κάρτα γραφικών πρέπει να έχει ένα Gaming Laptop;

Όπως συμβαίνει και με τους σταθερούς υπολογιστές, έτσι και τα laptops χρειάζονται μια κάρτα γραφικών ώστε να μπορέσουν να τρέξουν τα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Αν και η κάρτα γραφικών δεν είναι το μοναδικό πράγμα που απαιτείται, είναι σίγουρα ένα από τα βασικότερα και η “καρδιά” του gaming. Επιπλέον, αν θέλεις να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια σε υψηλές διαστάσεις με ύψιστα γραφικά, θα θέλεις να επιλέξεις ένα gaming laptop με μια ισχυρή κάρτα γραφικών που να μπορεί να τα σηκώσει.

Ποιες κάρτες γραφικών να αποφύγεις

Το πρώτο πράγμα που θα θέλεις να αποφύγεις είναι να αγοράσεις ένα laptop με Intel κάρτα γραφικών. Οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών της Intel προορίζονται για βασικές εργασίες και παρακολούθηση πολυμέσων, όπως βίντεο και ταινίες, ενώ δεν είναι για gamers. Αυτές οι κάρτες γραφικών στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορούν να σηκώσουν ένα σύγχρονο παιχνίδι ούτε με χαμηλωμένα γραφικά.

Το laptop θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μια σύγχρονη κάρτα γραφικών. Τα περισσότερα mid-range και high-end laptops έρχονται με δύο εταιρείες: Την Nvidia και την AMD. Ένα laptop το οποίο δεν περιλαμβάνει μια από αυτές τις εταιρείες, σημαίνει πως δεν κατατάσσεται στη λίστα με τα gaming laptops.

Ποιες κάρτες γραφικών να επιλέξεις

Τα περισσότερα gaming laptops έρχονται με Nvidia κάρτες γραφικών. Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών της εταιρείας που μπορείς να βρεις αυτή την στιγμή σε laptop είναι η Nvidia GeForce RTX 3080 Ti. Ωστόσο, τα περισσότερα low-budget gaming laptops έρχονται με την Nvidia GeForce RTX 3070 ή 3060 ανάλογα. Αν θέλεις να παίζεις παιχνίδια σε 4K ανάλυση ή με ύψιστα γραφικά, τότε θα χρειαστείς μια κάρτα γραφικών από τη σειρά RTX 30-series.

Οι κάρτες γραφικών της AMD ίσως είναι η ιδανικότερη λύση αν έχεις μικρό προϋπολογισμό χρημάτων που μπορείς να διαθέσεις για ένα καινούργιο gaming laptop. Η σειρά RX 6000 series παρέχει αξιόπιστες κάρτες γραφικών που αποδίδουν ιδιαίτερα καλά στα περισσότερα παιχνίδια, εφόσον όμως τα παίζεις σε έως 1080p ανάλυση με ελάχιστα χαμηλωμένα ορισμένα γραφικά για μεγάλους τίτλους παιχνιδιών.

Αν σκέφτεσαι να παίξεις games όπως τα Call of Duty, το Fortnite ή το Final Fantasy XIV, τότε όλες αυτές οι κάρτες γραφικών θα αποδίδουν μια χαρά, εφόσον δεν ξεπεράσεις την ανάλυση των 1080p. Παρόλα αυτά, για games όπως το Cyberpunk 2077, θα χρειαστείς πιο ισχυρές κάρτες γραφικών.

Πως να ξεχωρίζεις τις κάρτες γραφικών

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός μιας κάρτας γραφικών, τόσο πιο υψηλές είναι και οι αποδόσεις της. Για παράδειγμα, πρώτα κυκλοφόρησε η GeForce RTX 20-series κάρτα γραφικών και αργότερα η GeForce RTX 30-series. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός της σειράς, τόσο πιο σύγχρονη είναι η κάρτα γραφικών. Μιας και δεν μπορείς να αλλάξεις ή να αναβαθμίσεις την κάρτα γραφικών σε ένα laptop, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις ένα που έρχεται με τη πιο σύγχρονη.

Για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για μια κάρτα γραφικών, μπορείς επίσης να αναζητήσεις το μοντέλο της σε μια μηχανή αναζήτησης και να δεις τι βαθμολογία παίρνει από τις περισσότερες ιστοσελίδες, τι απόψεις έχουν οι κάτοχοι της, ποιους τίτλους παιχνιδιών μπορεί να παίξει, μέχρι και YouTube βίντεο για τα games που σηκώνει.

Επέλεξε την κάρτα γραφικών με τη περισσότερη RAM

Όποια κάρτα γραφικών κι αν επιλέξεις, φρόντισε να ελέγξεις πρώτα τη διαθέσιμη μνήμη RAM που έχει. Μια κάρτα γραφικών με 6GB και 8GB μνήμης RAM αποδίδει αρκετά καλύτερα από μια με μόλις 2GB ή 4GB. Αλλιώς γνωστή και ως VRAM (Video Random Access Memory), είναι ένας συγκεκριμένος τύπος της RAM που λειτουργεί μαζί με την κάρτα γραφικών. Όσο πιο υψηλή είναι η μνήμη RAM, τόσο πιο υψηλές επιδόσεις παρέχει μια κάρτα γραφικών.

Δυστυχώς, έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, δεν υπάρχει τρόπος για να αναβαθμίσεις την μνήμη VRAM σε μια κάρτα γραφικών, όπως θα έκανες με τις παραδοσιακές μνήμες RAM που κουμπώνουν πάνω στην μητρική πλακέτα. Ως εκ τούτου, φρόντισε το gaming laptop που θα αγοράσεις να περιλαμβάνει μια κάρτα γραφικών με όσο το δυνατόν περισσότερη μνήμη VRAM γίνεται.

3. Τι επεξεργαστή και RAM πρέπει να έχει ένα Gaming Laptop;

Εκτός από την κάρτα γραφικών, η οποία είναι όπως προανέφερα η καρδιά ενός gaming laptop, συνέχεια έχει να επιλέξεις έναν επεξεργαστή ο οποίος θα μπορεί να παρέχει τους απαραίτητους πόρους για να τρέχουν ακόμα και τα πιο βαριά games. Η RAM είναι επίσης σημαντική, καθώς πλέον για να μπορείς να παίξεις ορισμένους από τους πιο πρόσφατους τίτλους, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 16GB διαθέσιμης μνήμης.

Τι επεξεργαστή να επιλέξω;

Όπως και με τις κάρτες γραφικών, έτσι και με τους επεξεργαστές έχουμε πάντοτε δύο διαφορετικές επιλογές: Την Intel και την AMD. Αυτές οι δύο εταιρείες παρέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επεξεργαστών σε όλα τα παραδοσιακά και gaming laptops. Παράλληλα, και οι δύο εταιρείες προσφέρουν ισχυρούς επεξεργαστές που είναι ιδανικοί για κάθε gamer.

Όπως και με τις κάρτες γραφικών, έτσι και στους επεξεργαστές όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός του μοντέλου, τόσο πιο σύγχρονος είναι ο επεξεργαστής. Για παράδειγμα, πρώτα κυκλοφόρησε η σειρά επεξεργαστών Ryzen 3, στη συνέχεια εμφανίστηκε η Ryzen 5, και αργότερα είδαμε την Ryzen 9. Η Intel από την άλλη πλευρά παρέχει τους Intel Core i3, i5, i7 και i9 επεξεργαστές ανάλογα.

Ένας gamer θα πρέπει να προτιμήσει το πιο ισχυρό επεξεργαστή. Σε όσο αφορά την Intel, θα χρειαστεί να ψάξεις για gaming laptops που έχουν τουλάχιστον Intel Core i5 επεξεργαστή για να αποδίδουν στα βαριά games. Η ενδιάμεση επιλογή είναι πάντοτε οι Intel Core i7 επεξεργαστές, και ακολουθούν οι Intel Core i9 επεξεργαστές, οι οποίοι απευθύνονται σε πιο σοβαρούς gamers που έχουν και το απαραίτητο budget.

Τι μνήμη RAM να επιλέξω;

Η RAM είναι άκρως σημαντική για την σταθερή απόδοση του συστήματος. Σε αντίθεση με την VRAM που είδαμε προηγούμενος για τις κάρτες γραφικών, οι φυσικές κάρτες της RAM κουμπώνουν πάνω στην μητρική πλακέτα και συνεργάζονται με τον επεξεργαστή. Όσο πιο πολύ μνήμη RAM έχει ένας υπολογιστής, τόσο πιο γρήγορα και σταθερά θα ανταποκρίνεται, και θα μπορεί να σηκώσει παράλληλα περισσότερα προγράμματα, παιχνίδια και λειτουργίες.

Αν θέλεις το laptop σου να ανταποκρίνεται τέλεια σε κάθε παιχνίδι, επέλεξε ένα με 16GB ή 32GB μνήμης RAM. Αν το budget σου σε σταματάει σε κάτι λιγότερο, τότε τα 8GB θα είναι αρκετά για να τρέχεις τα παιχνίδια στις ελάχιστες απαιτήσεις τους. Επέλεξε επίσης να αγοράσεις ένα laptop που έρχεται με DDR4 ή DDR5 μνήμες RAM και απέφυγε παλαιότερες όπως τις DDR2 και DDR3.

4. Τι οθόνη πρέπει να έχει ένα Gaming Laptop;

Σε αντίθεση με τους σταθερούς υπολογιστές, τα laptops έρχονται με ενσωματωμένες οθόνες τις οποίες ούτε να αλλάξεις μπορείς, αλλά ούτε και να τις αναβαθμίσεις με καλύτερες. Αν και θα έχεις πάντοτε την δυνατότητα να επενδύσεις σε μια gaming οθόνη στην οποία θα συνδέεις το laptop, θα ήταν πολύ καλύτερο αν το ίδιο φορούσε μια ισχυρή οθόνη ιδανική για gamers.

Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα σε μια gaming οθόνη είναι τα “response times” και “refresh rates”. Η βασικές οθόνες που θα βρεις διαθέσιμες στα περισσότερα laptops παρέχουν refresh rate έως 60Hz, αλλά τα ακριβότερα και πιο ποιοτικά gaming laptops έρχονται με 120Hz και άνω. Και συνδυάζοντας τα υψηλά refresh rates με το χαμηλό response time (1 έως 3 ms) σημαίνει πως όλα τα παιχνίδια θα τρέχουν ομαλά.

Υπάρχει φυσικά ενδιάμεσα και η ανάλυση της οθόνης. Αν θέλεις την ύψιστη ανάλυση, τότε θα χρειαστεί να επενδύσεις αρκετά χρήματα σε ένα laptop με 4K ανάλυση οθόνης. Παρόλα αυτά, ακόμα και μια οθόνη με 1080p ανάλυση στα 120Hz και άνω θα κάνει την δουλειά της μια χαρά.

5. Τι σκληρό δίσκο πρέπει να έχει ένα Gaming Laptop;

Ο σκληρός δίσκος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα και την απόδοση που θα έχει το gaming laptop σου. Πλέον, όλα τα καινούργια παιχνίδια κατασκευάζονται με σκοπό να τρέχουν πάνω σε γρήγορους SSDs δίσκους. Τα περισσότερα μοντέρνα gaming laptops έρχονται επίσης με SSD ή NVME δίσκους για ύψιστες αποδόσεις, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως θα πετύχεις ακόμα ορισμένα μοντέλα που έρχονται με HDD δίσκους.

Οι παραδοσιακοί HDD δίσκοι παρέχουν υψηλότερη χωρητικότητα για να αποθηκεύεις τα παιχνίδια σου, αλλά μικρότερες ταχύτητες. Οι SSDs από την άλλη πλευρά θα σου παρέχουν υψηλές επιδόσεις, αλλά κοστίζουν αρκετά περισσότερο. Ορισμένα high-end gaming laptops έρχονται επίσης με NVME δίσκους, οι οποίοι φέρνουν τις επιδόσεις στο ύψιστο και είναι ιδανικοί ακόμα και για τα πιο απαιτητικά games.

Ένας SSD δίσκος είναι αρκετός για να απολαμβάνεις γρήγορες ταχύτητες σε όλα τα παλιά και τα καινούργια games που παίζεις. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις ωστόσο έναν HDD δίσκο, καθώς θα δεις αρκετά πιο μειωμένους χρόνους, τόσο στα παιχνίδια όσο και όταν κάνεις απλές εργασίες ή σερφάρεις στο διαδίκτυο. Αν μπορέσεις, φυσικά, επέλεξε έναν NVME, ο οποίος έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, παρέχει τις υψηλότερες επιδόσεις.

6. Τι πληκτρολόγιο και βάρος πρέπει να έχει ένα Gaming Laptop;

Σε όσο αφορά το πληκτρολόγιο και το βάρος, μόνο το τελικό budget που διαθέσεις θα καθορίσει τους αριθμούς αυτών των δύο. Παρόλα αυτά, κανένα από τα δύο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, εκτός αν ταξιδεύεις συχνά και το βάρος και ο όγκος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά σου. Παρόλα αυτά, τα gaming laptops συχνά είναι πιο ογκώδες και έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα παραδοσιακά laptops.

Το πληκτρολόγιο είναι επίσης σημαντικό για ορισμένους gamers. Κάποιοι προτιμούν τα πληκτρολόγια που βγάζουν με κάθε πάτημα τον χαρακτηριστικό ήχο, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται για πιο αθόρυβα πληκτρολόγια τα οποία είναι επίσης ιδανικά για όσους γράφουν αρκετά και δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το gaming.

Τα gaming πληκτρολόγια

Ορισμένα gaming laptops από κατασκευαστές όπως η Razer και η Alienware προσφέρουν μηχανικά πληκτρολόγια. Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο έχει φυσικούς διακόπτες κάτω από τα πλήκτρα ώστε να είναι πιο θορυβώδεις αλλά πολύ πιο ικανοποιητικό (καθώς και ακριβείς) στη χρήση. Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικά και λειτουργούν εξαιρετικά καλά καθώς ο κάτοχος παίζει παιχνίδια. Παρόλα αυτά, δεν προτείνονται για όσους αναζητούν για ένα αθόρυβο πληκτρολόγιο ή θέλουν άνεση για να γράφουν συχνά.

Κάποιοι κατασκευαστές επιλέγουν επίσης να βάλουν LED φωτισμό στα πληκτρολόγια τους. Αν και αυτό δεν έχει να κάνει με την απόδοση του laptop, ο LED φωτισμός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ξεκούραστος σε βραδινές ώρες παιξίματος όπου θέλεις να βλέπεις με άνεση τα πλήκτρα του laptop. Σε ορισμένα μοντέλα μάλιστα, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει το χρώμα του LED φωτισμού.

Σχετικά με το βάρος

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά laptops τα οποία έρχονται με ένα σχετικό βάρος το οποίο δεν ξεπερνάει τα 2.5-κιλά για τα mid-range μοντέλα, τα gaming laptops είναι αρκετά πιο βαριά και συχνά μπορούν να φτάσουν ή και να περάσουν τα 4.5 με 5.0 κιλά. Τα gaming laptops είναι επίσης πιο ογκώδες, οπότε δεν θα έχεις την ίδια άνεση να το κουβαλάς πάντοτε μαζί σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Άλλωστε, το gaming απαιτεί σταθερότητα, και εκεί εστίασαν και οι εταιρείες.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα βρεις και ιδιαίτερα λεπτά σε πάχος gaming laptops για το ανάλογο κόστος, αλλά πολλές φορές τα μικρότερα (σε όγκο) gaming laptops τείνουν να ανεβάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής. Ως εκ τούτου, αντί για το όγκος, εστίασε περισσότερο στο βάρος, στο οποίο δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να κατέβεις αρκετά.

7. Ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για games;

Η πιο φυσιολογική επιλογή για όλους τους gamers είναι φυσικά τα Windows. Αν και θα βρεις μέχρι και σήμερα αρκετά μοντέλα που έρχονται με τα Windows 10, τα οποία θεωρούνται έως και αυτή την στιγμή τα πιο σταθερά προς χρήση, τα Windows 11 είναι πλέον η νεότερη επιλογή. Ευτυχώς, με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος η Microsoft έκανε αρκετές βελτιώσεις στην απόδοση, μα κυρίως σε όσο αφορά το gaming τομέα. Τα περισσότερα παιχνίδια είναι επίσης συμβατά με τα Windows, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα τα οποία έρχονται ως δευτερεύον.

Θα βρεις επίσης laptops με Linux [Μάθε τι είναι το Linux] σε αρκετά καταστήματα. Τα συγκεκριμένα – εφόσον τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις για τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα gaming laptop – μπορούν να παίξουν αρκετούς τίτλους παιχνιδιών μέσω του Steam. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να μην είναι ιδανικά για gamers.

Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα MacBooks της Apple, τα οποία έρχονται με το macOS ως λειτουργικό σύστημα. Το macOS όπως και το Linux δεν μπορεί να τρέξει τα περισσότερα games, ενώ η ύπαρξη του στοχεύει κυρίως σε επαγγελματίες ή ανθρώπους που λατρεύουν το σερφάρισμα και θέλουν ένα σταθερό και γρήγορο λειτουργικό σύστημα.

Αν και δεν θα τα βρεις ποτέ στις gaming κατηγορίες, μπορεί επίσης να πέσεις πάνω σε Chromebooks. Τα συγκεκριμένα laptops έρχονται με το Chromium OS λειτουργικό σύστημα και δεν αφορούν τα games, αλλά βασικές εργασίες και σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Με όλα αυτά κατά νου, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα gaming laptop το οποίο είτε έρχεται με τα Windows 11, είτε μπορεί να αναβαθμιστεί σε αυτά. Αν δεν είσαι σίγουρος/η, μπορείς να διαβάσεις για την συμβατότητα των Windows 11 με υπολογιστές και laptops στο προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει. Με τα Windows θα έχεις επίσης περισσότερα συμβατά game stores, όπως το Steam και το Epic Games.

8. Ποιο είναι το εύρος τιμών για τα Gaming Laptops;

Τα gaming laptops συνήθως κοστίζουν περισσότερα χρήματα απ’ τους gaming σταθερούς υπολογιστές, αλλά και από τα παραδοσιακά laptops για βασικές εργασίες. Σε γενικές γραμμές, ένα οικονομικό gaming laptop ξεκινάει από τα 700€ και μπορεί να φτάσει έως και τα 3,000€ ή και περισσότερα. Συνήθως, το κόστος βασίζεται πρώτα στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του laptop και μετά στον σχεδιασμό, τον όγκο και το βάρος.

Όσα πιο πολλά χρήματα δώσεις, τόσο πιο καλά χαρακτηριστικά θα έχει το καινούργιο σου gaming laptop. Αν αποφασίσεις και σου επιτρέπει το budget σου να αγοράσεις ένα laptop με τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, τότε προτείνεται να το κάνεις καθώς δεν θα μπορέσεις μελλοντικά να το αναβαθμίσεις – εκτός από την μνήμη RAM, που και αυτή αναβαθμίζεται μόνο στα laptops που δεν έχουν ενσωματωμένη μπαταρία.

Εύρος τιμώνΤι να περιμένεις
700€ – 1,000€Μπορεί να παίξει τα περισσότερα παιχνίδια που δεν απαιτούν υψηλά γραφικά, αλλά και παλαιότερα games σε υψηλότερα γραφικά. Στα σύγχρονα παιχνίδια πιθανότητα να χρειάζεται να χαμηλώνεις τα γραφικά και την ανάλυση. Δεν είναι για μεγάλους τίτλους όπως το Cyberpunk 2077 ή το Forza Horizon 5.
€1000 – 1,500€Μπορεί να τρέξει τα περισσότερα μοντέρνα παιχνίδια και τείνει να παρέχει περισσότερη χωρητικότητα, πιο ισχυρή κάρτα γραφικών και μεγαλύτερο επεξεργαστή. Αν όλα τα υλικά κατασκευής είναι τελευταίας γενιάς, τότε θα παίζει τα περισσότερα παιχνίδια σε υψηλά γραφικά έως 1080p.
1,500€ – 2,000€Σε αυτό το εύρος τιμών θα έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις ένα gaming laptop με μεγάλη χωρητικότητα για να αποθηκεύεις εκατοντάδες games, υψηλότερη μνήμη RAM και καλύτερη κάρτα γραφικών που παίζει σχεδόν τα πάντα σε ύψιστα γραφικά.
2,000€ – $3,500€Το ιδανικό budget για ένα ύψιστης ποιότητας gaming laptop το οποίο θα μπορεί να παίζει κάθε game σε ύψιστα γραφικά και με έως 4K ανάλυση. Αυτά τα laptops συχνά περιλαμβάνουν επίσης έναν μεγάλο σκληρό δίσκο ή δύο, έναν για το λειτουργικό σύστημα και έναν ως αποθηκευτικό χώρο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν θέλουν να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα και να παίζουν όλα τα σύγχρονα παιχνίδια με ύψιστα γραφικά, τότε θα πρέπει να υπολογίσουν έως τα 1,000€. Αν θέλεις υψηλότερα γραφικά και μεγαλύτερες αποδόσεις, τότε ένα gaming laptop με 1,500€ έως 2,000€ θα σε αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο/η.

Gaming Laptops για οικονομικό budget

Δεν έχεις ιδέα από που να ξεκινήσεις; Παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα καλύτερα gaming laptops για κάθε budget.

Gaming LaptopΚάρτα ΓραφικώνΕπεξεργαστήςRAMΠερισσότεραΑγορά
HP 15-ec1007nvNVIDIA GeForce GTX 1650 TiAMD Ryzen™ 4000 H-Series16 GB15.6″ ινστών οθόνη και 512 GB SSD δίσκοΑΓΟΡΑ
Asus ROG Strix G15NVIDIA GeForce GTX 1650AMD Ryzen 78 GB15.6″ ινστών οθόνη και 512 GB SSD δίσκοΑΓΟΡΑ
Lenovo IdeaPad Gaming 3NVIDIA GeForce GTX 1650AMD Ryzen 58 GB15.6″ ινστών οθόνη και 512 GB SSD δίσκοΑΓΟΡΑ
Gigabyte G5 GDNVIDIA GeForce RTX 3050Intel Core i516 GB15.6″ ινστών οθόνη και 512 GB PCIe NVMeΑΓΟΡΑ

Συχνές ερωτήσεις

Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις, απορίες ή προβληματισμούς σχετικά με την αγορά ενός καινούργιου gaming laptop, μπορείς να αφήσεις στο τέλος του άρθρου το σχόλιο σου. Για να σε βοηθήσω περισσότερο, ανέφερε μου το διαθέσιμο budget που διαθέτεις και το laptop που σκέφτεσαι να αγοράσεις, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θεωρείς σημαντική.

Έως πόσα χρήματα πρέπει να δώσω για ένα gaming laptop;

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα οικονομικό gaming laptop για να παίζεις τα περισσότερα παιχνίδια σε χαμηλά προς μέτρια γραφικά και χαμηλή ανάλυση, τότε θα σου κοστίσει περίπου 700-1,000€. Για ένα laptop το οποίο θα σηκώνει τα περισσότερα παιχνίδια σε υψηλά γραφικά σε έως 1080p ανάλυση, θα πρέπει να επενδύσεις γύρω στα 1,500€ με 2,000€.

Οποιαδήποτε επιλογή παραπάνω θεωρείται καλύτερη μιας και θα περιλαμβάνει καλύτερη κάρτα γραφικών και / ή επεξεργαστή, υψηλότερη μνήμη RAM και χωρητικότητα.

Αξίζει να επιλέξω ένα Gaming Laptop με LED φωτισμό;

Είναι πλέον συχνό να κυκλοφορούν οι κατασκευαστές τα νέα τους gaming laptops με LED φωτισμό. Ο LED φωτισμός όχι μόνο έχει μπει βαθιά μέσα στον κόσμο του gaming, αλλά παρέχει και μεγαλύτερη άνεση στα μάτια όταν κοιτάνε το πληκτρολόγιο σε μέρη όπου δεν υπάρχει καλός φωτισμός. Επιπλέον, σε ορισμένα μοντέλα θα έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις το χρώμα του LED φωτισμού βάση των προτιμήσεων σου. Με άλλα λόγια, ο LED φωτισμός είναι πάντοτε ένα συν στην αγορά μας.

Πως να επιλέξω ένα Gaming Laptop βάση των games που παίζω;

Οι κατασκευαστές και οι προγραμματιστές παιχνιδιών φροντίζουν πάντοτε να αναγράφουν τις ελάχιστες και τις προτεινόμενες απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένα σύστημα για να μπορέσει να σηκώσει και να τρέξει το παιχνίδι τους. Για κάθε game θα βρεις και τις ελάχιστες απαιτήσεις του αναζητώντας σε μηχανές αναζήτησης τον τίτλου του παιχνιδιού και βάζοντας από δίπλα το “System Requirements”, το οποίο σημαίνει “Απαιτήσεις συστήματος”. Έτσι, αν το gaming laptop που ήθελες να αγοράσεις δεν έχει έστω και τις ελάχιστες απαιτήσεις, τότε καλό θα ήταν να αυξήσεις το budget σου και να επιλέξεις ένα με υψηλότερες αποδόσεις.

Πως να κάνω το laptop μου πιο γρήγορο για gaming;

Αν έχεις ήδη ένα υπάρχον laptop, τότε αν έχει τις ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού που θέλεις να παίξει αλλά κολλάει, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να βελτιστοποιήσεις τα Windows με διάφορους τρόπους. Διάβασε τους προηγούμενους οδηγούς για το πως να κάνεις τα Windows 10 πιο γρήγορα και πως να κάνεις τα Windows 11 πιο γρήγορα.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός gaming laptop;

Αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σιγουριά η διάρκεια ζωής ενός gaming laptop, αν το χρησιμοποιείς σωστά και το περιποιείσαι αλλάζοντας συχνά την θερμική πάστα και χρησιμοποιώντας ένα Cooler για να το διατηρείς δροσερό, τότε θα διαρκέσει αρκετά ώστε να επιλέξεις μελλοντικά να το αντικαταστήσεις με ένα πιο σύγχρονο. Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του hardware που θα επιλέξεις.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Πάρε μέρος στη συζήτηση!

  1. Avatar of Παντελης Γιαννικος Παντελης Γιαννικος λέει:

    Καλησπερα, απο 1700 εως 2200 περιπου ποιο λαπτοπ θα μου προτεινατε? Θα προτιμουσα και χωρις λειτουργικο γιατι εχουμε spare keys για windows 11. Eυχαριστω εκ των προτερων!

    1. Καλημέρα Παντελή, σε αυτό το εύρος τιμών αν θέλεις laptop για εργασίες τότε το Microsoft Surface Laptop 5 και οι ναυαρχίδες της Dell είναι σίγουρα εξαιρετικές επιλογές (δεν αναφέρομαι σε MacBook Pro μιας και βλέπω πως έχεις κλειδιά για Windows). Αν το θέλεις και για gaming χρήση, τότε οι ναυαρχίδες της MSI και της Lenovo είναι σχεδόν μονόδρομοι. Φρόντισε σε αυτό το εύρος τιμής να έχει τουλάχιστον 16GB RAM, i9 Intel επεξεργαστή ή AMD Ryzen τουλάχιστον 7 ή 9 για ύψιστες αποδόσεις.

      Μπορείς να δεις μια λίστα με έτοιμα φίλτρα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστροφή Επάνω
Κλείσιμο
Περιήγηση Ετικετών