Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι

Αν αυτό είναι το πρώτο σου build και ετοιμάζεσαι να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι – ή ακόμα και έναν κανονικό υπολογιστή – τότε μέσα από αυτόν τον οδηγό θα προσπαθήσω να σου διδάξω τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις, καθώς επίσης και τι θα χρειαστείς.

Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα γνωρίζεις οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις ένα gaming PC, ή γενικότερα έναν κλασικό υπολογιστή και όχι απαραίτητα gaming. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε τα εξής:

  1. Πως να βρεις όλα τα απαραίτητα hardware κομμάτια για να φτιάξεις ένα οικονομικό, ένα επαγγελματικό ή ένα gaming PC.
  2. Θα σε βοηθήσω να καταλάβεις πως λειτουργεί το κάθε κομμάτι hardware μέσα στο PC σου και ποιες είναι οι βασικές διαφορετικές μεταξύ διαφορετικών κομματιών.
  3. Θα σου αναφέρω όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις υπηρεσίες που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για το πρώτο σου build.

Σύντομη σημείωση: Αν και στον οδηγό θα εστιάσω κυρίως στο πως να φτιάξεις ένα gaming PC, μαθαίνοντας όλες τις πληροφορίες θα είσαι σε θέση να φτιάξεις οποιουδήποτε είδους υπολογιστή επιθυμείς.

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς προτού φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι

Προτού ξεκινήσεις να δημιουργείς κομμάτι κομμάτι τον πρώτο σου υπολογιστή, ή αποφασίσεις γενικά να αγοράσεις ένα έτοιμο, θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις και να κατανοήσεις τις ανάγκες σου και για ποιο λόγο το θέλεις και, φυσικά, αν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά.

Προϋπολογισμός χρημάτων

Όταν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις έναν υπολογιστή, σου προτείνω να έχεις τουλάχιστον 300 ευρώ για να αγοράσεις τα βασικά κομμάτια για το PC. Έτσι, θα καταφέρεις να φτιάξεις τουλάχιστον έναν αρκετά entry-level υπολογιστή, ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να παίξει με ευκολία τα καινούργια games.

Για να φτιάξεις ένα σχετικά μέτριο gaming PC που θα παίζει έστω και με 30-60 FPS τα περισσότερα καινούργια games, αλλά σε medium προς high γραφικά, θα χρειαστεί να υπολογίσεις πως το κόστος θα είναι μεταξύ 400 και 600 ευρώ, με τα 600 ευρώ να παίρνουν φυσικά την πρωτιά.

Από 700 με 800 ευρώ θα έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν εξαιρετικό υπολογιστή που θα παίζει αρκετά πιο άνετα σε high γραφικά και σε 4K ή 1080p τα περισσότερα παιχνίδια.

Πάνω από 1,000 με 2,000 ευρώ υπολογιστές είναι κυρίως γι ‘αυτούς που θέλουν να έχουν τα καλύτερα hardware κομμάτια και την τελευταία γενιά επεξεργαστών, κάρτες γραφικών και πάει λέγοντας. Επίσης, με τέτοιο κόστος αγοράζεις φυσικά έναν υπολογιστή ο οποίος κάνει άνετα streaming και δεν αργεί στο rendering των βίντεο.

Σημείωση: Αν αποφασίσεις να αγοράσεις έναν έτοιμο υπολογιστή και όχι να χτίσεις τον δικό σου, τότε να ‘σαι σίγουρος πως το κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Αγοράζοντας κομμάτι κομμάτι ένα PC σημαίνει πως γλιτώνεις από αρκετά έξοδα και παράλληλα δημιουργείς αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Σκέψου τις ανάγκες σου

Αν θέλεις να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι, τότε ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς είναι ποια games θέλεις να παίζεις. Για έναν τεράστιο αριθμό με τίτλους από διαφορετικά παιχνίδια, δεν θα χρειαστεί να δώσεις πάνω από 400 ευρώ για να τα παίξεις, έστω και σε medium γραφικά. Παρόλα αυτά, αρκετά games απαιτούν και high-end builds με καλές κάρτες γραφικών, αρκετή μνήμη RAM και δυνατό επεξεργαστή.

Με περίπου 600 ευρώ, θα έχεις την δυνατότητα να παίξεις τα περισσότερα καινούργια games που έχουν βγει με αρκετά καλά FPS, ακόμα και όταν θέτεις τα γραφικά στα high. Ένας τέτοιος υπολογιστής σίγουρα θα σου πάει για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Αν θεωρείς πως είσαι επαγγελματίας gamer και θέλεις να παίζεις κάθε game στα ultra γραφικά με καλά FPS, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να βάλεις έναν προϋπολογισμό ο οποίος είτε φτάνει είτε ξεπερνάει τα 1,000 ευρώ. Οτιδήποτε πιο κάτω απλά δεν θα σου φέρει τα αποτελέσματα που πραγματικά ζητάς.

Τι κομμάτια χρειάζονται για να φτιάξεις ένα gaming PC;

Όταν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι, δεν είναι μόνο το κόστος που πρέπει να αναλογιστείς, αλλά και όλα τα κομμάτια που θα χρειαστεί να αγοράσεις για να το στήσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σιγουρευτείς είναι πως κάθε κομμάτι που αγοράζεις είναι συμβατό με όλα τα υπόλοιπα. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι να αγοράσεις έναν επεξεργαστή των 200 ευρώ και ξαφνικά να καταλάβεις πως δεν είναι συμβατός με την μητρική πλακέτα, για την οποία μπορεί να έδωσες από 100 έως και 300 ευρώ.

Σημαντική σημείωση: Αν θέλεις να σιγουρευτείς πως όλα τα κομμάτια που έχεις επιλέξει συμβαδίζουν μεταξύ τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως αυτό του Pcpartpicker.com, ή αυτό του E-shop.gr, ή αυτό του Mycomputer.com.gr.

Ουσιαστικά, θα χρειαστεί να αγοράσεις τα παρακάτω πράγματα για να φτιάξεις ένα gaming PC:

  1. Processor (CPU) / Επεξεργαστής
  2. Motherboard (MOBO) / Μητρική πλακέτα
  3. Graphic Card (GPU) / Κάρτα γραφικών
  4. Memory (RAM) / Μνήμες RAM
  5. Storage (SSD or HDD) / Σκληρός δίσκος
  6. Power Supply Unit (PSU) / Τροφοδοτικό
  7. PC Case / Κουτί υπολογιστή
  8. CPU Cooler / Ψήκτρα επεξεργαστή
  9. Case Fan / Ανεμιστηράκια για το κουτί

Εφόσον γνωρίζεις για όλα τα κομμάτια που θα χρειαστείς, πάμε να δούμε τι είναι και σε τι χρησιμεύει το καθένα.

Επεξεργαστής (CPU)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Christian Wiediger στο Unsplash

Ο επεξεργαστής (ή αλλιώς CPU / Central Processing Unit) είναι ουσιαστικά ο “εγκέφαλος” του υπολογιστή σου. Είναι επίσης το δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι για την ταχύτητα και την απόδοση των games, λίγο μετά την κάρτα γραφικών, και είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή σου για να κάνεις άλλες εργασίες. Σε κάποια παιχνίδια, ο επεξεργαστής είναι πιο σημαντικός για να έχεις υψηλά FPS.

Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για έναν επεξεργαστή είναι η συχνότητα του, οι πυρήνες που έχει και τα threads.

Η συχνότητα του επεξεργαστή είναι η μέτρηση της ταχύτητας της επεξεργασίας σε gigahertz (GHz). Οι πυρήνες του επεξεργαστή συχνά ασχολούνται με διάφορες εργασίες στο σύστημα σου, αλλά οι περισσότεροι καινούργιοι επεξεργαστές έρχονται με μια τεχνολογία που ονομάζεται “hyperthreading”, η οποία προσθέτει επιπλέον thread σε κάθε πυρήνα, δημιουργώντας έτσι εικονικούς πυρήνες.

Η ταχύτητα του επεξεργαστή και οι πυρήνες του είναι απλά μετρήσεις για να καταλαβαίνεις με τι ταχύτητα τρέχει ο καθένας. Παρόλα αυτά, ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 3GHz που κυκλοφόρησε το 2012, δεν θα έχει καμία σχέση με έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 3GHz που κυκλοφόρησε το 2020, καθώς όλα βασίζονται στις αλλαγές της αρχιτεκτονικής.

Γι ‘αυτό τον λόγο, οτιδήποτε και αν κάνεις, φρόντισε να αγοράσεις όσο πιο πρόσφατο επεξεργαστή μπορείς. Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, οι επεξεργαστές ένατης γενιάς είναι οι πιο καινούργιοι, όπως ο Intel Core i5-9600K για παράδειγμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το UserBenchmark για να δεις τις διαφορές μεταξύ κάθε επεξεργαστή και στη συνέχεια να τους συγκρίνεις μεταξύ τους ώστε να δεις ποιος είναι ο καλύτερος από άποψη ταχύτητας.

Οι Intel επεξεργαστές είναι αρκετά γνωστοί επειδή έχουν τους δυνατότερους μονοπύρηνους επεξεργαστές στην αγορά, κάτι το οποίο τους κάνει εξαιρετικά ισχυρούς στο gaming. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έχουν αρνητικές κριτικές καθώς είναι αρκετά πιο ακριβοί από τους AMD επεξεργαστές και έχουν περισσότερους περιορισμούς στο overclocking.

Οι AMD επεξεργαστές, από την άλλη πλευρά, έχουν πιο μεγάλη multi-core αποδοτικότητα, κάτι το οποίο τους κάνει ιδανικούς για παραγωγικές εργασίες που απαιτούν αρκετό multitasking (δηλαδή να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα). Οι AMD επεξεργαστές σχεδόν φτάσουν σε ταχύτητα και απόδοση τους Intel επεξεργαστές και είναι συχνά φθηνότεροι.

Μητρική (MOBO)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Alexandre Debiève στο Unsplash

Εφόσον επιλέξεις τον επεξεργαστή που θέλεις, σειρά έχει η μητρική πλακέτα. Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας low-end μητρικής και μιας high-end μητρικής είναι οι δυνατότητες που σου παρέχει για overclocking. Για να κάνεις overclock τον επεξεργαστή σου θα χρειαστείς:

  • Επεξεργαστές της Intel απαιτούν σειρές K-Series και Z-Series μητρικών.
  • Επεξεργαστές της AMD απαιτούν B- ή X-Series μητρικές. Παρόλα αυτά, όλοι οι νέοι επεξεργαστές της AMD γίνονται εύκολα overclock.

Μόλις αποφασίσεις για το αν θέλεις να κάνεις overclock ή όχι, θα χρειαστεί στη συνέχεια να αποφασίσεις τον συνδυασμό και την συμβατότητα, καθώς επίσης και το μέγεθος για το κουτί που θα αγοράσεις: ATX, MATX ή ITX; Υπάρχουν και άλλα μεγέθη, αλλά ας αναφερθώ αρχικά στα πιο σημαντικά.

Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο στις θήρες USB που θα έχεις για παράδειγμα, παρόλα αυτά σε όσο πιο μικρό μέγεθος πας (οι ATX είναι οι μεγαλύτερες και οι ITX είναι οι μικρότερες) τόσο πιο λίγη μνήμη RAM και PCIe θήρες θα έχεις. Αν δεν έχεις να δώσεις πολλά χρήματα για να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι, τότε σου προτείνω να πας με MATX – ATX, καθώς οι ITX μητρικές τείνουν να είναι πιο ακριβές, ειδικά όταν αναλογιστείς πως στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσεις και μεγαλύτερο κουτί, που σημαίνει περισσότερα χρήματα.

Μόλις αποφασίσεις για το αν θέλεις να κάνεις overclock και ελέγξεις την συμβατότητα, αυτό που πραγματικά μετράει στην συνέχεια είναι η κατασκευάστρια εταιρεία. Υπάρχουν αρκετές, αλλά οι δημοφιλέστερες είναι η Gigabyte, η ASUS, η MSI, η EVGA και η ASRock. Αυτές είναι και οι προτεινόμενες συχνότερα από τους περισσότερους ανθρώπους.

Το να αγοράσεις μια μητρική πλακέτα από μια άγνωστη κατασκευάστρια εταιρεία είναι σαν να μένεις σε ένα σπίτι το οποίο είναι έτοιμο να πάρει φωτιά.

Έχε κατά νου πως οι μητρικές πλακέτες δεν παίζουν σημαντικό ρόλο, ίσως και καθόλου, στην απόδοση που θα έχεις στα games.

Κάρτα γραφικών (GPU)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Christian Wiediger στο Unsplash

Η κάρτα γραφικών (αλλιώς και GPU ή Graphics Processing Unit) παίζει σχεδόν καθοριστικό ρόλο τόσο για τα games, όσο και για το rendering των βίντεο.

Για να σου δώσω να καταλάβεις πως λειτουργούν οι κάρτες γραφικών, σκέψου αρχικά το αγαπημένο σου multiplayer shooter game. Ο επεξεργαστής ασχολείται με τους παίκτες που παίζουν, που βρίσκονται στον χάρτη, τι πυροβολούν και τι ακριβώς συμβαίνει καθ’ όλη την διάρκεια.

Οι κάρτες γραφικών λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες και στη συνέχεια κάνουν render τα πραγματικά γραφικά του παιχνιδιού που βλέπεις, την ανάλυση και τις ρυθμίσεις που έχεις ορίσει εσύ.

Ενώ η κάρτα γραφικών σου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του gaming PC σου, χωρίς έναν καλό επεξεργαστή δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αν ο επεξεργαστής δεν μπορεί να αναλύσει τι γίνεται μέσα στο game αρκετά γρήγορα, τότε η κάρτα γραφικών σου δεν θα μπορέσει να εμφανίσει σωστά τα γραφικά, καθώς θα πρέπει να περιμένει τα απαραίτητα δεδομένα από τον επεξεργαστή για να λειτουργήσει και αυτή με την σειρά της.

Είναι προτιμότερο να δώσεις μεγαλύτερη βάση αρχικά στον επεξεργαστή, καθώς η κάρτα γραφικών μπορεί να αναβαθμιστεί πιο εύκολα απ’ ότι ο επεξεργαστής. Ως εκ τούτου, προσπάθησε να βάλεις τα περισσότερα χρήματα σου για να αγοράσεις έναν δυνατό και γρήγορο επεξεργαστή.

Σε όσο αναφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας κάρτας γραφικών, πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε ορισμένα βασικά πράγματα.

Το clock speed είναι το λιγότερο της ανησυχίας σου, οπότε σου προτείνω να χρησιμοποιείς κάποιο εργαλείο μέτρησης ή να βλέπεις αξιολογήσεις για τις κάρτες γραφικών προτού αγοράσεις μια.

Η VRAM (Video RAM) είναι ουσιαστικά πολύ πιο σημαντικός τρόπος για να μετράς την απόδοση μιας κάρτας γραφικών. Παρόλα αυτά, θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν διαφορετικών ειδών κάρτες γραφικών. Το GDDR5 είναι ό,τι πιο στάνταρ υπάρχει αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο – μην πάρεις κάτι μικρότερο από αυτό. Στη συνέχεια είναι το GDDR5X, το GDDR6 και HBM (High Bandwidth Memory) και όλα είναι έξτρα βελτίωση.

  • Στα 2GB VRAM να αναμένεις σχετικά αξιόλογη απόδοση σε 1080p τίτλους με σχετικά κατεβασμένα γραφικά.
  • Στα 4GB VRAM να αναμένεις καλύτερη απόδοση σε 1080p τίτλους, καθώς επίσης και σε 1440p τίτλους.
  • Στα 6GB VRAM και παραπάνω να αναμένεις αρκετά καλύτερη απόδοση σε VR τίτλους, σε 4K τίτλους και ακόμα και σε χαμηλότερης ποιότητας τίτλους.

Η ειλικρινής άποψη μου είναι να κοιτάς πάντα τα benchmarks για να βλέπεις τις αποδόσεις κάθε κάρτας γραφικών, καθώς επίσης και όσα περισσότερα reviews μπορείς στο YouTube και σε άρθρα ιστοσελίδων. Αν θέλεις για παράδειγμα να δεις πως αποδίδει η κάρτα γραφικών GTX 1060, ψάξε στην Google “GTX 1060 benchmarks” ή στο YouTube “GTX 1060 benchmarks and gameplay“.

Μνήμη (RAM)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Harrison Broadbent στο Unsplash

Η μνήμες RAM (Random Access Memory) είναι το τρίτο πιο σημαντικό κομμάτι για το gaming PC σου. Συνδέεται απευθείας στον επεξεργαστή σου, οπότε θα επηρεάζει την απόδοση και την ταχύτητα του επεξεργαστή σου, ειδικά αν έχεις μόνο μια μνήμη RAM. Σου προτείνω να αγοράσεις όση περισσότερη μνήμη RAM μπορείς (ξεκινώντας από τα 8GB το λιγότερο ή 16GB που είναι το καλύτερο για gamers) και πάντα να επιλέγεις τουλάχιστον δύο πλακέτες και όχι μια για να έχεις αυξημένη ταχύτητα.

Προτού αγοράσεις μια μνήμη RAM, σιγουρέψου πως είναι συμβατή με την μητρική σου πλακέτα. Αν η μητρική που επέλεξες χρησιμοποιεί DDR4 RAM, τότε πρέπει να πάρεις αυτές. Απέφυγε τις DDR3 καθώς είναι παλαιότερα μοντέλα και έχουν χαμηλότερες ταχύτητες.

Όση περισσότερη μνήμη RAM έχεις στον υπολογιστή σου, τόσο καλύτερα θα διαχειρίζεται το σύστημα σου τις πολλαπλές εφαρμογές, τα πολλά ανοικτά παράθυρα στον web browser σου και τόσο πιο εύκολα θα τρέχει τα πιο μοντέρνα games.

  • 4GB – Εκτός και αν πραγματικά έχεις ξεμείνει από χρήματα, δεν σου προτείνω να πας με τόση λίγη RAM, καθώς θα μπορείς να παίξεις μόνο τα υπερβολικά πολύ μικρά games.
  • 8GB – Είναι ιδανικά για χαλαρά games, ενώ υποστηρίζουν και μεγαλύτερους και νεότερους τίτλους. Είναι ιδανικός αριθμός για απλό gaming και multitasking, αλλά μην περιμένεις κάτι τρομερό.
  • 16GB – Ο καλύτερος αριθμός. Αυτή την στιγμή, τα 16GB RAM είναι ιδανικά για να παίζεις games, να κάνεις multitasking και να βλέπεις το σύστημα σου να πετάει σε όλα.
  • 32GB και πάνω – Για όσους έχουν παραπάνω φράγκα ή θέλουν να λιώσουν στο multitasking.

Μιας και η μητρική πλακέτα που θα επιλέξεις αναφέρει στα πόσα MHz μπορεί να δεχτεί, προσπάθησε να επιλέξεις μια μητρική πλακέτα που σου επιτρέπει να έχεις τουλάχιστον μέχρι 3200MHz ταχύτητα στις RAM σου.

Σκληρός δίσκος (SSD ή HDD)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Aaron Yoo στο Flickr

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ένας SSD δίσκος (Solid State Drive) είναι ένας δίσκος που δεν έχει κινούμενα μέρη μέσα. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά πιο γρήγορος από τους κλασικούς HDD (Hard Disk Drive) δίσκους, αλλά και πιο ακριβός. Στη συνέχεια είναι η M.2 SSDs, οι οποίοι είναι οι γρηγορότεροι αυτή την στιγμή, αλλά θα πρέπει να αγοράσεις μια μητρική πλακέτα που να τους υποστηρίζει.

Συχνά, ένα καλό PC build είναι όταν έχεις τουλάχιστον 1TB HDD δίσκο για να κάνεις εγκατάσταση τα games σου και να αποθηκεύεις τα αρχεία σου, και τουλάχιστον 250GB SSD δίσκο για να τρέχει το λειτουργικό σύστημα μέσα. Προσωπικά, δεν παίρνω καν HDD σκληρούς πλέον, καθώς με λίγα χρήματα μπορείς να βρεις έναν αρκετά γρήγορο 1TB SSD που να σε καλύπτει πλήρως.

  • Αν θέλεις τρελή απόδοση, πας σε M.2 SSD δίσκο.
  • Αν θέλεις γρήγορη ταχύτητα, πας σε SSD δίσκο.
  • Αν δεν ενδιαφέρεσαι, πας σε HDD δίσκο.

Ουσιαστικά, έχοντας έναν SSD δίσκο, το λειτουργικό σύστημα, τα προγράμματα, τα games και οτιδήποτε ανοίγεις ή τρέχεις θα έχει απίστευτα μεγαλύτερες αποδόσεις. Οτιδήποτε και αν κάνεις, απλά θα ανοίγει γρηγορότερα, θα φορτώνει γρηγορότερα και θα μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις τον SSD σου ως cache (σαν επιπλέον RAM, περίπου, αλλά όχι πως αυτό βοηθάει ιδιαίτερα).

Οι HDD δίσκοι, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται πλέον για την αποθήκευση αρχείων και την εγκατάσταση των games. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά πιο αργοί και συχνά χαλάνε πιο γρήγορα από τους SSDs.

Τροφοδοτικό (PSU)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Commons Wikimedia

Το τροφοδοτικό (PSU ή Power Supply Unit) είναι αρκετά απλό για να στο εξηγήσω, αρκεί να ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες.

  1. Αγόρασε ένα τροφοδοτικό από έμπιστη εταιρεία. Αν το τροφοδοτικό σου δεν είναι καλό, θα δεις τον υπολογιστή σου να κάνει επανεκκίνηση αυτόματα, να κλείνει από μόνος του ή να μην λειτουργεί σωστά. Η Corsair, η EVGA και η SeaSonic είναι με διαφορά οι καλύτερες στο είδους τους.
  2. Σιγουρέψου πως έχεις αρκετά wattage για να τρέξει το σύστημα σου. Χρησιμοποίησε το PCPartPicker ή το Wattage Calculator για να καταλάβεις πόσα wattage θα χρειαστεί το σύστημα σου για να τρέξει και αγόρασε το ανάλογο τροφοδοτικό. Συχνά ένα τροφοδοτικό στα 650M ή 750M θα είναι ότι πρέπει για να λειτουργεί άψογα ο υπολογιστής σου.
  3. Αγόρασε μόνο τροφοδοτικά που έχουν 80+ πιστοποίηση. Όσο πιο μεγάλη είναι η πιστοποίηση ενός τροφοδοτικού, τόσο πιο λίγη δύναμη θα καταλανώνει το PSU και τόσο πιο λίγη ζέστη θα υπάρχει. Μην αγοράζεις τροφοδοτικά με λιγότερη από 80+ πιστοποίηση, εκτός αν θέλεις να καταστρέψεις τα πάντα.

Για να σιγουρευτείς πως ένα τροφοδοτικό είναι καλό, προσπάθησε να δεις όσα περισσότερα reviews γίνεται, καθώς επίσης και να δεις όλες τις κριτικές από τους ανθρώπους που το αγόρασαν.

Κουτί

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Marco Verch στο Flickr

Ευτυχώς, η αγορά ενός κουτιού είναι και η πιο εύκολο. Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστεί να επιλέξεις το μέγεθος του κουτιού ανάλογα με την μητρική πλακέτα που αγόρασες και την κάρτα γραφικών που επέλεξες: ATX, MATX ή ITX.

Ένα κουτί πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με την μητρική πλακέτα και να έχει αρκετό χώρο για να χωρέσει η κάρτα γραφικών σου. Στην περιγραφή κάθε κουτιού μπορείς να δεις ποιες μητρικές υποστηρίζει (ATX, MATX ή ITX) και αναγράφονται επίσης και οι διαστάσεις με την κάρτα γραφικών που μπορεί να χωρέσει.

Σιγουρέψου επίσης πως το κουτί που θα επιλέξεις παρέχει υποστήριξη στις μπροστινές θήρες για USB3. Μην ξεχνάς επίσης να διαβάσεις τις αξιολογήσεις από τους ανθρώπους που το αγόρασαν για να σιγουρευτείς πως δεν έχει προβλήματα με τους ανεμιστήρες που μπορεί να δεχτεί, καθώς επίσης και με το airflow του.

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις υδρόψυξη, τότε σιγουρέψου πως υπάρχει αρκετός χώρος στο κουτί. Συχνά, όσοι θέλουν να βάλουν υδρόψυξη αγοράζουν ITX κουτιά και μητρικές.

Μόλις καταλάβεις τι γίνεται με το μέγεθος, στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του κουτιού που θέλεις να αγοράσεις. Αλλά και πάλι, σου προτείνω να μην προχωρήσεις σε καμιά παραγγελία αν δεν έχεις διαβάσει πρώτα αρκετά reviews για το κουτί που θέλεις να αγοράσεις.

Ανεμιστηράκια (Fans)

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Moses στο Pixabay 

Τα ανεμιστηράκια είναι εξίσου σημαντικά όταν προσπαθείς να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι, καθώς είναι αυτά που θα κρατάνε δροσερό το σύστημα σου. Αν αποφασίσεις να κάνεις και overclock, τότε πρέπει να δώσεις τεράστια σημασία σε αυτά. Τα καλά νέα, παρόλα αυτά, είναι πως δεν είναι και τόσο ακριβά.

Προτού πας να αγοράσεις ανεμιστηράκια, έχε κατά νου πως θα πρέπει να κοιτάξεις τις διαστάσεις του κουτιού σου. Κάθε κουτί παίρνει διαφορετικών διαστάσεων ανεμιστηράκια. Κάποια κουτιά δέχονται 120mm ανεμιστηράκια, ενώ παράλληλα πρέπει να βάλεις και 140mm ανεμιστηράκια. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να κοιτάξεις τις διαστάσεις που αναγράφονται στο κουτί που επέλεξες.

Μόλις βρεις τις κατάλληλες διαστάσεις, μπορείς να επιλέξεις τα ανεμιστηράκια που θα αγοράσεις. Και για ακόμα μια φορά, θα χρειαστεί να δώσεις μεγάλη έμφαση στα reviews των ανθρώπων και να επιλέξεις τα καλύτερα.

Προσωπικά, όταν έφτιαξα στις αρχές του 2020 το πρώτο μου gaming PC, αποφάσισα να αγοράσω 5 ανεμιστηράκια Be Quiet Silentwings 3 PWM. Είναι εντελώς αθόρυβα και κρατάνε τον υπολογιστή σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και όταν το φτάνω στα όρια του.

Μπορείς φυσικά να επιλέξεις ανάμεσα στα κλασικά ανεμιστηράκια και στα RGB ανεμιστηράκια, τα οποία είναι φωτιζόμενα και σου επιτρέπουν να αλλάξεις τα χρώματα τους. Αν και λατρεύω τα RGB συστήματα, προτίμησα να πάω στα πιο ποιοτικά ανεμιστηράκια.

Ψήκτρα επεξεργαστή

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Niclas Illg στο Unsplash

Τέλος, έχουμε την ψήκτρα του επεξεργαστή. Είναι αρκετά σημαντικό όταν φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι να επιλέξεις και μια καλή ψήκτρα για να κρατάει τον επεξεργαστή σου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μιας και οι περισσότερες ψήκτρες επεξεργαστών είναι ολίγο ακριβές, καθώς παράλληλα δίνεις λεφτά για ένα σωρό άλλα κομμάτια, θα σου πρότεινα να αγοράσεις την Be Quiet Pure Rock Slim ή την Be Quiet Dark Rock Pro 4. Προσωπικά αγόρασα την πρώτη.

Παρόλο που η επιλογή μιας ψήκτρας επεξεργαστή φαίνεται εύκολη, είναι σημαντικό να κοιτάξεις πρώτα αν το κουτί σου μπορεί να την υποστηρίξει (από διαστάσεις) και αν δεν είναι αρκετά μεγάλη και σε αποτρέψει απ’ το να προσθέσεις περισσότερα πράγματα στην μητρική. Θεωρώ, παρόλα αυτά, πως η Be Quiet Pure Rock Slim είναι μια εξαιρετική επιλογή σχεδόν για τον οποιονδήποτε.

Οθόνη

Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι
Φωτογραφία: Fotis Fotopoulos στο Unsplash

Η οθόνη είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις. Παρόλα αυτά, για να αισθάνεσαι πως πραγματικά παίζεις ένα game με full γραφικά, θα χρειαστεί να έχεις και μια καλή οθόνη. Η οθόνη που θα αγοράσεις δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 1080p ανάλυση στα 60hz.

Για να απολαύσεις ακόμα περισσότερο τα αγαπημένα σου games, τότε σου προτείνω να πας σε μια οθόνη με τουλάχιστον 1080p ποιότητα στα 144hz ή σε 1440p ποιότητα στα 60hz. Εναλλακτικά, αν έχεις αρκετά χρήματα να δώσεις, πάνε σε μια 1440p στα 144/240hz ή σε 4K ποιότητα στα 60hz.

Αν μπεις σε ιστοσελίδες όπως στο Skroutz θα βρεις αρκετές gaming οθόνες για να επιλέξεις, καθώς επίσης και reviews από ανθρώπους που τις αγόρασαν.

Λειτουργικό σύστημα

Πως να κάνεις τα Windows 10 πιο γρήγορα
Windows 10

Μόλις φτιάξεις το gaming PC σου κομμάτι κομμάτι, στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα λειτουργικό σύστημα. Εφόσον ασχολείσαι με το gaming, το ιδανικότερο λειτουργικό σύστημα είναι φυσικά τα Windows 10. Καλό είναι να μην βάλεις παλαιότερες εκδόσεις των Windows καθώς χάνουν την υποστήριξη τους από την Microsoft και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια σου. Άλλωστε, όλα τα νέα games και τα προγράμματα είναι βελτιστοποιημένα αποκλειστικά για τα Windows 10, οπότε δεν υπάρχει νόημα να βάλεις μια παλαιότερη έκδοση πλέον.

Οι καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους
Linux

Αν δεν σε ενδιαφέρουν τα games, τότε το προτεινόμενο λειτουργικό σύστημα είναι το Linux. Μπορείς να διαβάσεις για τις καλύτερες Linux διανομές για αρχάριους ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη διανομή. Το Linux είναι ιδιωτικό, ασφαλές και παρέχει εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα προγράμματα και εφαρμογές, ενώ το Steam είναι επίσης διαθέσιμο σε αυτό στην περίπτωση που θέλεις να παίξεις μερικά games. Αν ενδιαφέρεσαι για κάτι καινούργιο με μοντέρνο σχεδιασμό, τότε διάβασε το review που έκανα για το Deepin OS.

Featured Image Credits: Balkouras Nicos στο Unsplash

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

6 σκέψεις στο “Πως να φτιάξεις ένα gaming PC κομμάτι κομμάτι”

  1. Ο,τι καλύτερο φίλε σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και συνέχισε έτσι ελπιζω να το ανανεώσεις ή να κανεις καινούργιο

    Απάντηση
    • Εγώ ευχαριστώ που πήρες τον χρόνο να σχολιάσεις! Το άρθρο ανανεώνεται και διορθώνεται ανά χρονικά διαστήματα. Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες για κάτι συγκεκριμένο ή έχεις απορίες για το νέο σου PC, θα χαρώ να σε βοηθήσω!

      Απάντηση
  2. Πολύ μεγάλη βοήθεια. Απλό και κατανοητό άρθρο. Ότι ακριβώς χρειαζόμουν. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

    Απάντηση
  3. καλησπέρα, υπάρχει τρόπος επικοινωνίας μαζί σου; Προσπαθώ να φτιάξω ένα gaming σετ… δώρο για τον γιό μου, αλλά χρειάζομαι βοήθεια από έναν άνθρωπο που μπορεί να το στήσει και να με βοηθήσει με την κατάλληλη αγορά. πέτυχα τυχαία το άρθρο σου…. Υπάρχουν μόνο καταστήματα για να αφοράσεις “χιλιάδες πράγματα” αλλά δεν ξέρω τι πραγματικά χρειάζόμαστε !!!

    Απάντηση

Σχολιάστε