Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Αν οι ενοικιάσεις κατοικιών σου φαίνονται βουνό και θέλεις να βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη ή τις καλύτερες ιστοσελίδες με ενοικιαζόμενα σπίτια, τότε μέσα από αυτό το άρθρο θα γλιτώσεις μπόλικο χρόνο και κόπο.

Δεν είναι μυστικό πως οι ενοικιάσεις κατοικιών σε αρκετές περιοχές και πόλις της Ελλάδας έχουν πάρει μια στροφή προς το χειρότερο. Με όλο και πιο ανεβασμένες τιμές και μεσιτικά γραφεία να ζητάνε ένα ολόκληρο ενοίκιο για να σου παραχωρήσουν το σπίτι, τα πράγματα για αρκετούς είναι “σφικτά”. Πολλά ιδανικά διαμερίσματα έχουν επίσης μετατραπεί σε Airbnb, με αποτέλεσμα να βρίσκεις όλο και λιγότερα σπίτια τα οποία όντως άξιζαν να τα νοικιάσεις.

Επιπλέον, όσο πιο ψηφιακή γίνεται η καθημερινότητα μας, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προωθήσουν τα διαμερίσματα τους online παρά offline. Με άλλα λόγια, οι offline ενοικιάσεις κατοικιών αποτελούν πλέον έναν χρονοβόρο και συχνά μάταιο τρόπο προσπάθειας για να βρεις και να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα – ή ακόμα καλύτερα, να βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη.

Διάβασε επίσης: PayPal εναλλακτικές για online μεταφορές χρημάτων

Μιας και έχω κάνει αρκετές μετακομίσεις στην ζωή μου σε αρκετές διαφορετικές πόλις, με τις πιο πρόσφατες να είναι στις Σέρρες, στην Καβάλα, στην Θεσσαλονίκη και στην Λάρισα, έχω προσπαθήσει να βρω σπίτια με πολλούς και διάφορους τρόπους, επιλέγοντας εν τέλη μόνο ορισμένους, τους οποίους θα μοιραστώ μαζί σου παρακάτω.

Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Αναζήτησε σε ιστοσελίδες και καταλόγους

Ο πιο εύκολος, γρήγορος και πρακτικός τρόπος για να βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη ή ακόμα και από μεσιτικό γραφείο είναι μέσω γνωστών και μεγάλων ιστοσελίδων. Θα βρεις τις καλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες στη συνέχεια του άρθρου.

Βρες τα κατάλληλα Facebook groups

Υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά και δημόσια group στο Facebook στα οποία ανεβαίνουν καθημερινά νέες καταχωρήσεις για ενοικιάσεις κατοικιών. Σε αυτά τα group θα βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη, καθώς οι περισσότεροι που δημοσιεύουν σε αυτά είναι ιδιώτες, αλλά και ορισμένα (ανάλογα τους κανονισμούς κάθε group) από μεσίτες.

Επικοινώνησε με ντόπιους καταστηματάρχες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ψάχνεις για ενοικιαζόμενα σπίτια σε μια περιοχή, οι ντόπιοι καταστηματάρχες είναι “χρυσός” καθώς γνωρίζουν είτε διαθέσιμα διαμερίσματα, είτε έχουν δει σε διάφορα σημεία της περιοχής κάποια ενοικίαση.

Χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό offline τρόπο

Αν δεν καταφέρεις να βρεις το σπίτι που καλύπτει τις ανάγκες σου μέσω κάποιας ιστοσελίδας, τότε ο παραδοσιακός offline τρόπος είναι μονόδρομος αν θέλεις σπίτι χωρίς μεσίτη. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να γυρίσεις τις περιοχές που σε ενδιαφέρουν με τα πόδια ή κάποιο όχημα.

Οι καλύτερες ιστοσελίδες για ενοικιάσεις κατοικιών

Θα ξεκινήσω αρχικά από τα βασικά, όπου είναι οι ιστοσελίδες και οι κατάλογοι με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Αυτός είναι άλλωστε ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να ανακαλύψεις γρήγορα τι συμβαίνει σε μια πόλη ή μια συγκεκριμένη περιοχή. Κάποιες ιστοσελίδες έχουν ενοικιάσεις κατοικιών από μασητικά γραφεία, ενώ σε πολλές θα βρεις και από ιδιώτες.

Spitogatos

Spitogatos - Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Έως και αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Spitogatos είναι η νούμερο ένα στάση για όποιον αναζητεί σπίτι χωρίς μεσίτη, σπίτι από μεσιτικό γραφείο, ή ακόμα και από ιδιώτες. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση με νέες καταχωρήσεις και αποτελεί τη δημοφιλέστερη και πιο πρακτική επιλογή για όσους ψάχνουν για ενοικιάσεις κατοικιών σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Το Spitogatos παρέχει ένα μοντέρνο και προσεγμένο σχεδιασμό ιδανικό για χρήση από αρχάριους χρήστες, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τις mobile εφαρμογές του για γρήγορο και εύκολο σερφάρισμα από το κινητό. Αν δημιουργήσεις λογαριασμό και συνδεθείς στην mobile εφαρμογή, θα λαμβάνεις επίσης ειδοποιήσεις για νέες καταχωρήσεις σε περιοχές και πόλις που έχεις επιλέξει.

Spiti24

Spiti24 - Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Το Spiti24 ανήκει στην οικογένεια ιστοσελίδων και υπηρεσιών του Spitogatos Network και αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες επιλογές για ενοικιάσεις κατοικιών. Σε αντίθεση με τον τίτλο του άρθρου, το Spiti24 σου δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψεις όλα τα διαθέσιμα μεσιτικά γραφεία, παρέχοντας σου σημαντικές πληροφορίες όπως τη διεύθυνση στην οποία βρίσκονται, τηλέφωνα και emails επικοινωνίας και σύνδεσμο προς τις ιστοσελίδες τους. Αν αναζητάς για σπίτι από μεσιτικό γραφείο, τότε μέσα από το Spiti24 θα έχει την δυνατότητα να εντοπίσεις τα καλύτερα μεσιτικά γραφεία.

Όπως και στο Spitogato, έτσι και στο Spiti24 έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα προσωπικό λογαριασμό μέσα από τον οποίο θα μπορείς να αποθηκεύεις τις αγαπημένες σου αγγελίες, να αποκρύπτεις αυτές που δε σε ενδιαφέρουν, να αποθηκεύεις τις αναζητήσεις σου, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για νέες καταχωρήσεις και πολλά ακόμα.

Xe

Xe.gr (Χρυσή Ευκαιρία) - Ενοικιάσεις κατοικιών: Βρες σπίτι χωρίς μεσίτη στην Ελλάδα

Το Xe.gr (Χρυσή Ευκαιρία) είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες της Ελλάδας και περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από ακίνητα, διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και εκατοντάδες καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ιδιώτες και εταιρείες. Στην σελίδα με τις ενοικιάσεις κατοικιών θα βρεις έναν τεράστιο κατάλογο από καταχωρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ δεν θα δυσκολευτείς με την αναζήτηση χάρη στο φιλικό περιβάλλον χρήσης της ιστοσελίδας.

Για να αναζητάς ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα μέσω της mobile ή tablet συσκευής σου, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή του Xe.gr για Android και iOS, ενώ θα τη βρεις επίσης διαθέσιμη και στο Huawei Store. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θα βρεις περισσότερες από 850,000 αγγελίες για ό,τι αναζητάς.

Plot

Plot

Μπορεί το Plot να μην περιλαμβάνει την ίδια τεράστια βάση δεδομένων συγκριτικά με άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες και υπηρεσίες, αλλά έχει αγαπηθεί χάρη στις επιλογές και τις δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες του. Αυτές περιλαμβάνουν την δυνατότητα να αναζητάς φυσικά για ενοικιάσεις κατοικιών, καθώς επίσης και για να εντοπίζεις διαμερίσματα για ενοικίαση μεγάλου χρονικού διαστήματος ή κρατήσεις για μικρά χρονικά διαστήματα.

Αν και το Plot δεν παρέχει κάποια mobile εφαρμογή, ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι mobile-friendly, που σημαίνει πως δεν θα δυσκολευτείς καθόλου με την χρήση του. Αν δημιουργήσεις λογαριασμό, θα έχεις επίσης την δυνατότητα να αποθηκεύεις τις αγαπημένες σου αγγελίες και αναζητήσεις, καθώς επίσης και να βλέπεις γρήγορα και εύκολα κάθε νέα καταχώρηση.

Spitionline

Spitionline

Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλος fan του σχεδιασμού τους, το SpitiOnline περιλαμβάνει – αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο – περισσότερες από 16,000 αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών. Αρκετές από τις κατοικίες που θα βρεις στο Spitionline είναι καταχωρημένες μόνο στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οπότε οι πιθανότητες για να βρεις το κατάλληλο σπίτι αυξάνονται αρκετά με τη χρήση της ιστοσελίδας.

Το SpitiOnline δεν παρέχει mobile εφαρμογή, αλλά είναι mobile-friendly και σου δίνει την δυνατότητα να δεις όλες τις διαθέσιμες αγγελίες ανά πόλη και περιοχή μέσα από έναν χάρτη. Αν αναζητάς για σπίτι χωρίς μεσίτη, τότε η ιστοσελίδα σου δίνει όλα τα διαθέσιμα φίλτρα αναζήτησης για αγγελίες από ιδιώτες ή μεσιτικά γραφεία.

Ενοικιάσεις κατοικιών και σπίτι χωρίς μεσίτη από groups

Αν και οι παραπάνω ιστοσελίδες σου δίνουν την δυνατότητα να βάλεις φίλτρα στην αναζήτηση για την εμφάνιση αγγελιών από ιδιώτες ή μεσιτικά γραφεία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα καταφέρεις να βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη από αυτές. Ως εκ τούτου, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε ορισμένες ιδανικές εναλλακτικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Έλεγξε τα διαθέσιμα Facebook Groups

Δε μπορώ να μετρήσω τις φορές που μέσα από γκρουπάκια του Facebook κατάφερα να βρω εξαιρετικά διαμερίσματα και κατοικίες που ενοικιάζονταν. Μάλιστα, γνωρίζω πλέον αρκετούς ανθρώπους που προτιμούν να παρακολουθούν ορισμένα γκρουπ στο Facebook παρά να αναζητούν σε ένα σωρό διαφορετικές ιστοσελίδες για σπίτι χωρίς μεσίτη.

Μερικά από τα καλύτερα Facebok groups που έχω ανακαλύψει για τις ενοικιάσεις κατοικιών και για σπίτι χωρίς μεσίτη, είναι οι παρακάτω:

Ορισμένα από τα Facebook groups είναι ιδιωτικά, οπότε θα χρειαστεί να στείλεις πρώτα ένα αίτημα ώστε να σε αποδεχθούν. Συνήθως, σε αποδέχονται εντός 24ωρών, ανάλογα με το πόσο ενεργός και γρήγορος είναι ο κάθε διαχειριστής.

Αν γνωρίζεις Facebook groups που παρέχουν ακίνητα, ενοικιάσεις κατοικιών, σπίτι χωρίς μεσίτη κ.ο.κ., μη διστάσεις να το προτείνεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Δοκίμασε τον offline παραδοσιακό τρόπο

Αλλιώς γνωστός και ως “περπατάτε ποδαράκια μου,” ο παραδοσιακός offline τρόπος είναι να γυρίσεις με τα πόδια όλες τις περιοχές στις οποίες ψάχνεις να βρεις σπίτι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις σπίτι χωρίς μεσίτη, καθώς αρκετοί ιδιώτες τοποθετούν τα κλασικά χαρτιά / αυτοκόλλητα στις εισόδους με τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Μια εξίσου εξαιρετική ιδέα θα ήταν αν ρωτούσες σε διάφορα τοπικά καταστήματα μήπως γνωρίζουν για διαθέσιμες ενοικιάσεις κατοικιών. Συχνά, οι ιδιώτες τοπικών καταστημάτων είτε έχουν δει και γνωρίζουν που βρίσκεται κάποιο διαθέσιμο διαμέρισμα, είτε γνωρίζουν κάποιον ιδιώτη που νοικιάζει. Όπως και να ‘χει, η face-to-face επικοινωνία είναι πολλές φορές ο ιδανικός τρόπος για να βρεις αυτό που ψάχνεις.


Εσύ με ποιον τρόπο αναζητάς για ενοικιάσεις κατοικιών και σπίτι χωρίς μεσίτη; Μήπως γνωρίζεις άλλες ιστοσελίδες ή γκρουπ που δεν πρόσθεσα το άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: Patrick Perkins στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε