Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

10 χρόνια blogging – Όλα όσα έμαθα μέσα από το μπλογκοταξίδι μου

Share

10 χρόνια blogging ε; Το λέω και δεν μπορώ να το χωνέψω. Θυμάμαι κάποτε που έβλεπα άρθρα με τον ίδιο τίτλο και αναρωτιόμουν τι γνώσεις μπορεί να είχαν αυτοί οι bloggers, πόσα γνώριζαν και αν είχε καταντήσει κουραστικό το γράψιμο, η μελέτη, οι αποτυχίες και ο δρόμος προς την επιτυχία.

Φέτος τον Ιούνιο έκλεισα τα 10 χρόνια blogging και έλαβα την απάντηση μου.

Καταρχάς, και προτού προχωρήσω με το άρθρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που ήσασταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και με υποστηρίξατε με τα blogs μου, με το περιεχόμενο που έγραφα και με οποιοδήποτε καινούργιο project ασχολούμουν. Αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα έγραφα αυτό το άρθρο σήμερα. Είστε υπέροχοι και σας αγαπώ όλους! Καθένας από εσάς είναι ξεχωριστός, δημιουργικός και μοναδικός με τον δικό του τρόπο και χαίρομαι που σας γνώρισα και πέρασα τόσες υπέροχες στιγμές μαζί σας. Εύχομαι για ακόμα περισσότερες στο σύντομο μέλλον!

Νομίζω πως για την συγκεκριμένη περίσταση απαιτούνται και οι απαραίτητες συμβουλές! Ως εκ τούτου, δημιούργησα μια λίστα με όλα όσα μου συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων και όσα επρόκειτο [πιθανόν] να συμβούν και σε εσένα.

Το blog σου θα αλλάξει.. το ίδιο κι εσύ!

Inkstory - Δεκέμβριος του 2015
Το Inkstory τον Δεκέμβριο του 2015.

Τίποτα δεν μένει στάσιμο και ίδιο. Μέσα στα 10 χρόνια blogging έφτιαξα ένα σωρό διαφορετικά blogs και με αυτά που έμεινα, εν τέλη άλλαξαν αρκετά από τότε που τα ξεκίνησα. Πάρε για παράδειγμα το Inkstory, το blog που διαβάζεις αυτή την στιγμή, ξεκίνησε ως ένα απλό προσωπικό blog με βασικές συμβουλές για το blogging και κατάντησε η μεγαλύτερη blogging κοινότητα της Ελλάδας. Ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν απαίσιος, το ίδιο και τα άρθρα που έγραφα τότε. Δεν διάβαζε κανένας τα άρθρα μου, δεν σχολίαζε ποτέ κανείς και σίγουρα ήταν άλλο ένα blog το οποίο πολύ απλά δεν βοηθούσε κανέναν. Πλέον, το Inkstory έχει έναν υπέροχο και φιλικό σχεδιασμό, παρέχει εξαιρετικές συμβουλές, τόσο σε άρθρα όσο και σε βίντεο, έχει χιλιάδες χρήστες που το επισκέπτονται καθημερινά, χιλιάδες σχόλια και συνεχώς ανεβαίνει με περισσότερο κόσμο να το βρίσκει κάθε μέρα.

Μπορώ να πω με σιγουριά πως αυτή την στιγμή ζω το όνειρο που ήλπιζε να ζήσει μια μέρα ο μικρός μου εαυτός από το παρελθόν.

Με όλα αυτά κατά νου, θα αλλάξεις κι εσύ ως άνθρωπος. Η καθημερινότητα σου θα αλλάξει, θα ξεκινήσουν να σε ενδιαφέρουν καινούργια πράγματα, θα βαρεθείς κάποια άλλα, μπορεί να παντρευτείς ή να χωρίσεις, να μετακομίσεις στο εξωτερικό, να πιάσεις μια δεύτερη δουλειά ή ακόμα και να ξεκινήσεις να ασχολείσαι περισσότερο με το vlogging ή το podcasting. Ότι κι αν γίνει, μαζί με εσένα θα αλλάξει και το blog σου. Αλλά αυτό είναι θετικό, όσο συνεχίζεις να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ποια είναι η ουσία αυτού που κάνεις.

Κάποτε περνούσα πολλές ώρες πίσω από μια οθόνη γράφοντας καθημερινά ένα σωρό άρθρα για να βοηθήσω τους αναγνώστες μου. Δεν είχα ρεπό, δεν πήγαινα διακοπές, δεν ήθελα να βγω έξω, ήθελα απλά να δω αν αυξήθηκαν οι followers μου στα κοινωνικά δίκτυα και ο κόσμος στο blog μου. Πλέον, δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Γράφω πιο σπάνια, αλλά γράφω μεγάλα άρθρα τα οποία στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους αναγνώστες μου ακόμα περισσότερο. Εκτός από το blogging, ξεκίνησα να γράφω και για το vlogging και το podcasting. Πλέον, τα βλέπω και τα δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ και με αυτά. Μπορεί να άλλαξα και εγώ και το blog μου, αλλά η ουσία του Inkstory έμεινε η ίδια: να βοηθάει τους αναγνώστες του να επιτύχουν με το blog τους.

Θα αποτυγχάνεις επανειλημμένα, αλλά δεν πειράζει

Λόγοι που τα brands δεν ενδιαφέρονται να διαφημιστούν στο blog σου

Δεν μπορώ ούτε καν να μετρήσω τις φορές που απέτυχα με blogs που είχα φτιάξει. Αλλά κάθε αποτυχία μου μάθαινε και κάτι καινούργιο. Κάθε φορά που αποτύγχανα ήξερα ότι δεν πρόκειται να ξανά αποτύχω με τον ίδιο τρόπο και ήμουν πιο σίγουρος για το επόμενο blog που πήγαινα να φτιάξω. Κάθε αποτυχία σε βοηθάει να επιτύχεις πιο γρήγορα.

Κάθε αποτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Το blogging είναι ένα χρονοβόρο χόμπι το οποίο αν προσπαθήσεις να μετατρέψεις σε μια online επιχείριση, ή να μπεις πιο βαθιά στη μπλογκόσφαιρα, θα καταλήξεις να αποτυγχάνεις με οτιδήποτε κάνεις. Αλλά δεν πειράζει, γιατί αν μαθαίνεις από τα λάθη σου, γίνεσαι καλύτερος και με τα χρόνια να περνάνε, γίνεσαι πιο σίγουρος με τον εαυτό σου και με οτιδήποτε καινούργιο δημιουργείς. Φτάνεις σε ένα σημείο όπου ξέρεις πότε ένα άρθρο θα πιάσει και πότε όχι. Ξέρεις τι ενδιαφέρει τους αναγνώστες σου περισσότερο και τι όχι. Μαθαίνεις επίσης πότε μια αλλαγή στο blog σου είναι για εσένα και πότε για τους αναγνώστες σου.

Θα καταλάβεις τη πραγματική σημασία του βρώμικου SEO

Βρώμικο SEO
Photo by Teddy Kelley on Unsplash

Το SEO είναι ένα βρώμικο παιχνίδι που μπορεί είτε να σε οδηγήσει πιο γρήγορα στην επιτυχία, είτε να σε καταστρέψει. Κάποιες φορές, είναι καλύτερο να γράφεις για τους αναγνώστες σου παρά για τις μηχανές αναζήτησης. Άλλες φορές.. όχι, δεν υπάρχουν άλλες φορές, πρέπει να γράφεις πάντα για τους αναγνώστες σου και πότε για μηχανές αναζήτησης και μποτάκια που ελέγχουν συνεχώς το blog σου. Το να γράφεις όμως για τους αναγνώστες σου δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να γράφεις ταυτόχρονα και για τις μηχανές αναζήτησης ώστε να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog σου χάρη στο organic traffic. Αλλά εδώ είναι που τα πράγματα μπερδεύονται.

Πολλά άρθρα μου έχουν χτυπήσει την πρώτη θέση στα αποτελέσματα της Google, βάζοντας μια θέση πιο κάτω από εμένα άρθρα από την Microsoft, την Wikipedia και άλλες τεράστιες ιστοσελίδες που κανείς δεν περιμένει να χτυπήσει. Πλέον δεν δίνω δεκάρα για το αν χτυπήσουν τα άρθρα μου τις πρώτες θέσεις. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι κάθε άρθρο να βοηθάει τον αναγνώστη που θα το διαβάσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτά τα άρθρα, χτυπάνε τις πρώτες θέσεις στα αποτελέσματα της Google και αυτό γιατί κατάφερα να βρω μια ενδιάμεση λύση.

Γράφω πρώτα για τους αναγνώστες μου και μετά για τις μηχανές αναζήτησης.

Και τι είναι αυτό που θέλει μια μηχανή αναζήτησης; Να παρέχει όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό περιεχόμενο γίνεται στους χρήστες της. Και ποιος παρέχει ποιοτικό περιεχόμενο σε όσο αφορά το blogging; Το blog που διαβάζεις αυτή την στιγμή.

Θα βαρεθείς τον ανταγωνισμό (και θα γυρίσεις σελίδα)

Τα blogging εργαλεία που κάθε blogger χρειάζεται

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην μπλογκόσφαιρα. Εσύ τον δημιουργείς. Αν θέλεις να επιτύχεις, σταμάτα να προσπαθείς να ανταγωνιστείς τους πάντες και τα πάντα και ξεκίνησα να συνεργάζεσαι με όλους. Πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι από εσένα και πάντα θα υπάρχει ένα blog που θα σε κατεβάζει μια θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν είσαι travel blogger, πάντα θα υπάρχει ένας άλλος travel blogger που θα σε περνάει σε κόσμο, θα κάνει περισσότερα ταξίδια από εσένα, θα βγάζει καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο και γενικά έπιασες το νόημα εδώ.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην μπλογκόσφαιρα. Εσύ τον δημιουργείς.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είδα σχόλια στο blog μου από ανθρώπους που γράφουν για την ίδια θεματολογία [το blogging] και άφηναν στο τέλος του σχολίου και το σύνδεσμο προς το blog τους για να το δουν οι αναγνώστες μου και να κλικάρουν σε αυτό. Προσωπικά, όχι μόνο δεν με ενδιαφέρει, αλλά τους βοηθάω κιόλας παρέχοντας τους συμβουλές για να αυξήσουν τον κόσμο τους. Αφήνω τους συνδέσμους τους γιατί, εν τέλη, αν τους δει ένας αναγνώστης και μπορέσει να βρει μια λύση για το blog του από έναν άλλον blogger, εγώ είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από αυτό.

Δεν έχω πρόβλημα να προωθώ άλλους bloggers που γράφουν για το blogging. Αν παρέχουν ποιοτικό περιεχόμενο, αυτό σημαίνει πως με την αναδημοσίευση των άρθρων τους, θα βοηθήσω κι εγώ τους αναγνώστες μου και θα βοηθήσω και τους ίδιους να επιτύχουν λίγο πιο γρήγορα σε αυτό που αγαπούν.

Ο κόσμος μπορεί να γίνει κακός, πολύ κακός. Αλλά μην σε νοιάζει!

Το blogging και τα αρνητικά reviews

Όσο πιο πολύ μεγαλώνει το blog σου, τόσο πιο μεγάλος θα γίνεται ο ανταγωνισμούς που δημιουργούν οι άλλοι απέναντι σου. Όσο πιο γνωστό γίνεται ένα άρθρο σου, τόσο πιο πολλά αρνητικά σχόλια θα λαμβάνεις. Τα άρθρα σου και η δουλειά σου θα κριτικαριστούν από πολλούς και αρκετοί θα προσπαθήσουν να σου πάρουν τη θέση. Αλλά αυτό είναι καλό. Για την ακρίβεια, είναι πολύ καλό!

Όσο πιο πολλά αρνητικά σχόλια λαμβάνεις, όσο πιο πολύ αυξάνεται ο ανταγωνισμός απέναντι σου και όσο πιο πολύ σε κριτικάρουν γι ‘αυτό που κάνεις, τόσο πιο καλά τα πηγαίνεις. Άλλωστε, η καλύτερη διαφήμιση είναι η δυσφήμιση. Όσο πιο καλός είσαι σε αυτό που κάνεις, τόσο πιο πολύ θα σε ζηλεύουν κάποιοι άλλοι. Ο κόσμος μπορεί να γίνει πολύ κακός όταν εσύ τα πας καλά και κάποιοι άλλοι όχι.

Να τους συμπεριφέρεσαι όλους με τον ίδιο τρόπο που θέλεις να σε συμπεριφέρονται και οι υπόλοιποι. Ακόμα και όταν ο κόσμος γίνεται κακός απέναντι σου.

Αλλά μην σε νοιάζει, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις καλύτερα και να τους συμπεριφέρεσαι όλους πάντα με τον ίδιο τρόπο που θέλεις να σε συμπεριφέρονται κι αυτοί. Ακόμα και σε αυτούς που δεν το κάνουν. Σε αυτόν τον κόσμο, η αγάπη είναι αυτό που πραγματικά μετράει και κάνει την διαφορά. Αγάπα τους όλους, ακόμα και αυτούς που αισθάνονται το αντίθετο για εσένα, γιατί καθένας είναι μοναδικός και έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά.

Η επιτυχία θέλει χρόνο, αλλά έχεις μπόλικο

wall animal dog pet

Κανένας δεν ξύπνησε ένα πρωί και απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες μέσα σε ένα βράδυ. Αλλά ακόμα κι αν συνέβαινε αυτό, θα τους έχανε όλους την επόμενη μέρα. Σε κανέναν δεν αρέσει να ζει ένα όνειρο μιας ημέρας. Ο λόγος που θα τους έχανε όλους είναι επειδή δεν θα είχε αρκετή εμπειρία για να τους κρατήσει και, πολύ πιθανόν, γιατί δεν θα είχε ιδέα γι ‘αυτούς. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας blogger είναι οι αναγνώστες του. Και για να τους μάθει αρκετά καλά, θα χρειαστεί να τους μαζέψει σιγά-σιγά και όχι μέσα σε μια μέρα. Και όταν γνωρίζεις τους αναγνώστες σου, ξέρεις και τα ενδιαφέροντα τους.

Δεν θα μπορέσεις να εκτιμήσεις την επιτυχία του blog σου αν δεν παλέψεις πρώτα γι ‘αυτήν.

Όλοι γνωρίζουμε πως το blogging είναι χρονοβόρο, αλλά όσα χρόνια κι αν σου πάρει για να επιτύχεις, στο τέλος αυτό που θα μετράει θα είναι το ταξίδι που έκανες. Άλλωστε, δεν μπορείς να εκτιμήσεις κάτι αν δεν προσπαθήσεις πρώτα αρκετά γι ‘αυτό. Και αν μάθεις κάθε πότε πρέπει να κάνεις και μερικά διαλείμματα από το blog σου, θα επιστρέφεις πάντα με φρέσκο και ξεκούραστο μυαλό και έτοιμος να γράψεις νέα άρθρα που θα πάνε viral.

Ο τρόπος με τον οποίο βγάζεις χρήματα θα αλλάξει

Friends That is brand new information

Για εκατομμύρια bloggers το να δουν χρήματα από το blog τους είναι σαν ένα όνειρο που δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Κι όμως, δεν είναι δύσκολο. Καλώς ή κακώς, εμείς το κάνουμε να είναι. Άλλωστε, η ζωή είναι εύκολη, εμείς την κάνουμε περίπλοκη – μαζί και με οτιδήποτε άλλο πιάνουμε στα χέρια μας.

Το εισόδημα των blogs είναι αναμφισβήτητα ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και επηρεάζει αρνητικά πάρα πολλούς bloggers. Ποιος δεν θέλει άλλωστε να δουλεύει από το σπίτι του, με τις πιτζάμες του, έχοντας ένα blog που του πληρώνει τα πάντα; Δυστυχώς, ωστόσο, για να το καταφέρουν αυτό, οι περισσότεροι bloggers κάνουν αρκετά λάθη με τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουν διαφημίσεις και προσπαθούν να πείσουν τους αναγνώστες τους να αγοράσουν διάφορα προϊόντα χρησιμοποιώντας τους affiliate συνδέσμους τους.

Στο Inkstory θα δεις διαφημίσεις, αλλά αυτές είναι για τα μηνιαία έξοδα της ιστοσελίδας. Θα βρεις επίσης πολλούς affiliate συνδέσμους, οι οποίοι ουσιαστικά μου παρέχουν αρκετά χρήματα κάθε μήνα. Τι κάνω διαφορετικά; Δεν προσπαθώ να πίσω κανέναν να αγοράσει το οτιδήποτε. Επίσης, οποιοδήποτε προϊόν δεις στο Inkstory, θα δεις κι ένα review γι ‘αυτό καθώς το έχω χρησιμοποιήσει πρώτα εγώ και μετά το προτείνω στους αναγνώστες μου. Και κάθε προϊόν (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, ιστοσελίδων και πάει λέγοντας) εστιάζει αποκλειστικά στο blogging, το vlogging και το podcasting.

Τα τελευταία 10 χρόνια blogging τα πέρασα κυνηγώντας να βρω τις καλύτερες affiliate υπηρεσίες, τις καλύτερες εταιρείες για publishers και τον καλύτερο τρόπο για να τα προβάλω όλα αυτά τόσο για να βγάζω ένα εισόδημα, όσο και για να βοηθάω ταυτόχρονα τους αναγνώστες μου με αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες. Ποτέ, μα ποτέ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μου έκανε παράπονα κάποιος αναγνώστης για κάτι που αγόρασε και του το πρότεινα εγώ.

Η διαγραφή ενός blog κάποιες φορές είναι η λύση που χρειαζόσουν

im a quitter

Κάποιες φορές είναι σημαντικό να κάθεσαι και να συζητάς με τον εαυτό σου για το blog που έχεις και πως προχωράει όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιες φορές, αντιλαμβάνεσαι πως αυτό που έχεις δεν είναι αρκετά καλό ή δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά. Όταν συνειδητοποιείς πως το blog για το οποίο επένδυσες αμέτρητες ώρες και έδωσες αρκετά χρήματα για να το προωθήσεις, δεν πρόκειται να πιάσει, ο πόνος που νιώθεις μέσα σου είναι πραγματικά απερίγραπτος. Το ξέρω αυτό γιατί μου έχει συμβεί ακριβώς τέσσερις φορές τα τελευταία 10 χρόνια blogging και, μπορώ να πω, πως κάθε φορά ήταν και πιο δύσκολη.

Η διαγραφή ενός blog δεν είναι το τέλος του blogging ταξιδιού σου.

Ακόμη κι αν διαγράψεις ένα blog που με πολύ κόπο και ιδρώτα έφτιαξες, αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος. Για την ακρίβεια, τότε είναι που ξεκινάει το επόμενο ενδιαφέρον ταξίδι σου. Τότε πας ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία γιατί το επόμενο blog που θα φτιάξεις, θα είναι καλύτερο. Γνωρίζεις τα λάθη που έκανες, ξέρεις τι πήγε λάθος, τι δεν έκανες σωστά από την αρχή και ήταν αργά για να το κάνεις μετά, είσαι πιο έμπειρος και αυτό θα σε βοηθήσει να επιτύχεις πιο γρήγορα.

Οπότε, μην τα παρατάς και μην το αφήσεις να σε πάρει από πάνω. Αντίθετα, ετοιμάσου για το επόμενο μπλογκοταξίδι σου. Ένα ταξίδι που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει.

Θα κάνεις φιλίες μιας ζωής και θα γνωρίσεις εντυπωσιακούς ανθρώπους

Θα κάνεις φιλίες μιας ζωής και θα γνωρίσεις εντυπωσιακούς ανθρώπους
Photo by Helena Lopes on Unsplash

10 χρόνια blogging ισούνται με γνωριμίες ορισμένων εκπληκτικών ανθρώπων που δεν θα γνώριζα αλλιώς. 10 χρόνια blogging ισούνται με φιλίες μια ζωής. 10 χρόνια blogging ισούνται με αμέτρητες ώρες μπλογκοσυζητήσεων με δημιουργικούς και ενδιαφέρον ανθρώπους. 10 χρόνια blogging ισούνται με εκατοντάδες εμπειρίες και δημιουργικές στιγμές. 10 χρόνια blogging ισούνται με αξέχαστες εμπειρίες μιας ζωής που στο τέλος θα τις θυμάσαι και θα είσαι με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Θυμάμαι ακόμα όταν γνώρισα την Τζίνα από το Eikones kai Psithyroi. Είχε έρθει τότε στο Κιλκίς παρέα με αρκετούς άλλους bloggers για να γράψουν για την πόλη και με την πρώτη ευκαιρία βγήκαμε για καφέ. Ακόμα έχω το υπέροχο σαπούνι που μου έκανε δώρο, το οποίο είχε πάρει από το Λονδίνο, και ακόμα δεν το έχω ανοίξει γιατί πολύ απλά θέλω να μείνει εδώ στο γραφείο μου, να μου θυμίζει έναν υπέροχο άνθρωπο που γνώρισα.

Ακόμα θυμάμαι την Αθανασία από το The Book Fairy, την οποία συνάντησα δύο φορές στο Γκέτεμποργκ στην Σουηδία και με την οποία έριξα το γέλιο της ζωής μου. Αστεία, πανέξυπνη και ο πιο πωρωμένος άνθρωπος με βιβλία που έχω δει. Όχι αλήθεια, σταματάει να διαβάζει μόνο όταν τρέχει κάθε πρωί για να προλάβει το τραμ. Και όταν το χάνει, τότε σίγουρα διαβάζει μέχρι να έρθει το επόμενο (απλά δες τα stories της στο Instagram και θα καταλάβεις τι εννοώ).

Ακόμα θυμάμαι τον Γιώργο από το Baktoblog, τον οποίο συνάντησα στην Θεσσαλονίκη και μου έφερε το πρώτο τεύχος του ΣΕΝΤΟΡΑΣ, μιας καινούργιας εφημερίδας που έφτιαξε το SkyWalker και έβαλαν ένα άρθρο μου στις πρώτες σελίδες. Ο Γιώργος είναι αναμφισβήτητα ένας πανέξυπνος νεαρός με όρεξη για μάθηση που δεν χορταίνει να γεμίζει το μυαλό του με νέες γνώσεις. Από τα άρθρα του μπορείς γρήγορα να καταλάβεις πως μπορεί να πάρει ένα απλό θέμα και να εστιάσει τόσο πολύ στο βάθος του θέματος, που ακόμα κι αν είναι αδιάφορο (που ποτέ δεν είναι), το μετατρέπει σε ένα ενδιαφέρον θέμα.

Ακόμα θυμάμαι κάθε blogger που γνώρισα μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια blogging και ανυπομονώ να γνωρίσω ακόμα περισσότερους στο σύντομο μέλλον.

10 χρόνια blogging.. πάμε για άλλα τόσα!

Inkstory - Ανακάλυψε τη τέχνη του blogging!
Παλιά cover φωτογραφία του Inkstory.

Δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή το blogging. Υπήρχαν στιγμές όπου με χτυπούσε το writer’s block, αλλά με μικρά σταθερά διαλείμματα επέστρεφα με φρέσκο μυαλό και όρεξη για να γράψω ακόμα περισσότερα άρθρα. Εύχομαι σε 10 χρόνια από τώρα, όχι απλά να γράφω γι ‘αυτό το blog, αλλά να έχω γράψει τα δικά μου βιβλία, να έχω γράψει για εκατοντάδες άλλα blogs, εφημερίδες και περιοδικά και να έχω αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο πολλές εμπειρίες γίνεται.


Εσύ πόσα χρόνια μπλογκάρεις και ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθες κατά τη διάρκεια του blogging ταξιδιού σου; Θα χαρώ να ακούσω τις εμπειρίες σου και τις συμβουλές σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

16 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
16 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;