Καθαρισμός: Laptop 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

Καθαρισμός Laptop: 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

Εάν ενδιαφέρεσαι να μάθεις με ποιους τρόπους γίνεται ο καθαρισμός laptop, τι θα χρειαστείς, τι πρέπει να καθαρίσεις, πως να το κάνεις και τι να προσέξεις, τότε αυτός ο οδηγός θα σε καλύψει πλήρως με βήμα προς βήμα οδηγίες.

Όπως και κάθε άλλη συσκευή ή εργαλείο που χρησιμοποιούμε καθημερινά, οι φορητοί υπολογιστές (laptops) μας συσσωρεύουν σκόνη, βρωμιά, λάδια από το δέρμα μας και πολλές άλλες βρωμιές και μικρόβια. Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρούμε το laptop μας όσο πιο καθαρό γίνεται, καθώς το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτόν το καθαρισμό που έλεγες τόσο καιρό. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να έχεις ακούσει ή διαβάσει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για το πως να καθαρίσεις το laptop σου, ή ακόμα και ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να αποφύγεις. Ίσως ακόμα να έχεις ακούσει και φήμες για καμένα laptops μετά το καθαρισμό. Οτιδήποτε κι αν έχεις διαβάσει, σε αυτό το άρθρο θα τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή.

Στο σημερινό οδηγό θα δούμε τόσο τους πιο απλούς και συνηθισμένους τρόπος για να διατηρούμε καθαρό το laptop μας, όσο και τους πιο ειδικευμένους τρόπους, για τους οποίους ωστόσο θα παρέχω εναλλακτικές λύσεις.

Παρόλα αυτά, ο σωστός καθαρισμός ενός laptop, κυρίως στο εσωτερικό, μπορεί να μειώσει τις θερμοκρασίες του laptop μας, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του, καθώς επίσης και τις αποδόσεις του.

Καθαρισμός laptop: Τι θα χρειαστείς

Η πραγματική αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα για να καθαρίζεις ή να διατηρείς καθαρό ένα laptop. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, ωστόσο, είναι ποια προϊόντα να αποφύγεις, όπου στη προκειμένη περίπτωση είναι όλα, εκτός απ’ τα παρακάτω:

  1. Οινόπνευμα εντριβής
  2. 1 πανάκι από μικροΐνες
  3. Βαμβακερά μάκτρα
  4. Πεπιεσμένο αέρα

Σχεδόν το 90% της ισοπροπυλικής αλκοόλης είναι ιδανική για καθαρισμό, καθώς δεν θα βλάψει τα εσωτερικά εξαρτήματα (όπως τη μητρική πλακέτα, τον επεξεργαστή, τον δίσκο κ.ο.κ.) του laptop. Αποφεύγουμε επίσης να χρησιμοποιούμε καθαριστικά τζαμιών για να καθαρίσουμε την οθόνη και δεν πιέζουμε ποτέ με δύναμη.

Καθαρισμός laptop: 7 τρόποι για να καθαρίσεις το φορητό σου υπολογιστή

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ’ το να χρησιμοποιείς ένα καθαρό laptop που γυαλίζει από πάνω μέχρι κάτω. Εάν φοβάσαι να μην δει κατά λάθος ο ήλιος το laptop και εμφανιστεί η πραγματική κατάσταση της καθαριότητας του, ειδικά στο πληκτρολόγιο, τότε παρακάτω θα δούμε βήμα προς βήμα πως μπορείς να αλλάξεις αυτήν τη κατάσταση.

  1. Καθαρισμός του εσωτερικού

    Καθαρισμός Laptop: 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

    Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις – όσο μπορείς – το εσωτερικό ενός laptop, είναι με πεπιεσμένο αέρα. Μπορείς είτε να αγοράσεις ένα σπρέι με πεπιεσμένο αέρα, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσεις ένα αεροσυμπιεστή από κάποιο βενζινάδικο ή κατάστημα που το διαθέτει. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσεις αεροσυμπιεστή, δώσε προσοχή στη πίεση του αέρα και καθάρισε το εσωτερικό με προσοχή, διατηρώντας μια μικρή απόσταση. Τα περισσότερα laptops έχουν διάφορα ανοίγματα για να αφαιρούν τον ζεστό αέρα, ενώ σιγουρέψου πως έχεις καθαρίσει τη σκόνη και από τις διαθέσιμες θύρες.

  2. Καθαρισμός πλαστικών

    Καθαρισμός Laptop: 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

    Σε αντίθεση με το εσωτερικό, το εξωτερικό ενός laptop καθαρίζεται αρκετά πιο εύκολα και άφοβα. Για να αποφύγεις να αφήσεις σημάδια και μουτζούρες στα πλαστικά ή το αλουμίνιο του laptop σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί από μικροΐνες, είτε με νερό, είτε ακόμα και με λίγο λευκό οινόπνευμα για την αφαίρεση της βρωμιάς. Απέφυγε να χρησιμοποιείς άλλου είδους καθαριστικών και ειδικότερα το Ajax, το οποίο κάνει τα πλήκτρα του πληκτρολογίου να κολλάνε μετά από καιρό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μωρομάντηλα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μόνο σε σημεία στα οποία δεν υπάρχουν ανοίγματα για να εισχωρήσει υγρό.

  3. Καθαρισμός πληκτρολογίου

    Καθαρισμός πληκτρολογίου laptop

    Μιας και το πληκτρολόγιο πιθανότατα είναι το σημείο που έχει μαζέψει τη περισσότερη βρωμιά, όπως σκόνη, τσιγάρα, στάχτες από τσιγάρα, ή ακόμα και να κολλάει επειδή πριν χρόνια είχε πέσει καφές ή κάποιο αναψυκτικό. Ό,τι κι αν είναι, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όση περισσότερη βρωμιά μπορείς με πεπιεσμένο αέρα. Θα σου πρότεινα επίσης να βγάλεις το laptop σε εξωτερικό χώρο για να μην γεμίσεις το σπίτι με σκόνη. Μόλις το καθαρίσεις όσο περισσότερο μπορείς, στη συνέχεια πάρε ένα πανί μικροϊνών ελαφρώς βρεγμένο με λευκό οινόπνευμα και κάλυψε με αυτό τη μύτη ενός μαχαιριού ή μιας πένας για κιθάρα και στη συνέχεια με απαλές κινήσεις καθάρισε τα στενά σημεία μεταξύ των πλήκτρων.

  4. Καθαρισμός οθόνης

    Καθαρισμός Laptop: 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

    Εάν η οθόνη του laptop έχει επιφανειακή σκόνη, τότε αφαίρεσε την με ένα στεγνό πανάκι από μικροΐνες. Εάν η οθόνη ωστόσο έχει αρκετή βρωμιά ή λεκέδες, τότε βρέξε ελαφρώς ένα πανί από μικροΐνες, στράγγιξε το και στη συνέχεια με οριζόντιες ή κάθετες απαλές κινήσεις καθάρισε τα βρώμικα σημεία. Στη περίπτωση που η οθόνη έχει αρκετά υγρά μετά το καθαρισμό, χρησιμοποίησε ένα στεγνό πανάκι από μικροΐνες για στέγνωμα.

  5. Καθαρισμός στενών σημείων

    Πένες κιθάρας

    Εάν υπάρχει σκόνη ή βρωμιές σε στενά σημεία στα οποία δεν μπορεί να εισχωρήσει το πανάκι από μικροΐνες, τότε υπάρχουν ορισμένα άλλα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις. Αρχικά, δοκίμασε να καθαρίσεις τα στενά σημεία με ένα βαμβακερό μάκτρα, το οποίο μπορείς να βρέξεις ελαφρώς με λευκό οινόπνευμα. Εάν δεν χωράει, μπορείς να πάρεις ένα μαχαίρι ή μια λεπτή πένα κιθάρας, να καλύψεις τη μύτη με το ελαφρώς βρεγμένο πανί μικροϊνών και στη συνέχεια να το εισχωρήσεις στα στενά σημεία με απαλές κινήσεις.

  6. Καθαρισμός μπαταρίας

    Μπαταρία laptop

    Εάν το μοντέλο του laptop σου έρχεται με αποσπώμενη μπαταρία, τότε μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις τη μπαταρία και να καθαρίσεις εκείνο το σημείο. Όλο το πλαστικό σημείο στο οποίο συνδέεται η μπαταρία συχνά μαζεύει αρκετή σκόνη και βρωμιά σε laptops με αποσπώμενες μπαταρίες, οπότε φρόντισε πως διατηρείς και εκείνο το σημείο καθαρό. Ένα στεγνό πανάκι από μικροΐνες ή ένα σπρέι με πεπιεσμένο αέρα είναι αρκετά για να διατηρείς καθαρό το σημείο της μπαταρίας.

  7. Καθαρισμός ηχείων

    Καθαρισμός: Laptop 7 τρόποι για να το κρατάς καθαρό

    Θα παρατηρήσεις πως σε ορισμένα μοντέλα laptops οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν το σημείο των ηχείων ιδιαίτερα εμφανή, και μπορείς να το αναγνωρίσεις γρήγορα από τις πολλές μικρές τελείες που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτά τα μικρά ανοίγματα μαζεύουν εύκολα σκόνη και βρωμιά, ειδικά όταν βρίσκονται κοντά στο πληκτρολόγιο, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται και ο ήχος από τα ηχεία τόσο καθαρός όσο όταν το πρώτο αγόρασες. Σιγουρέψου πως έχεις καθαρίσει αυτά τα μικρά ανοίγματα με πεπιεσμένο αέρα.

Καθαρισμός laptop: Αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές

Εάν και τα παραπάνω βήματα θα καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, παρακάτω θα βρεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πως να καθαρίζεις και να διατηρείς καθαρό το laptop σου.

Διάβασε επίσης:

Ξεκίνα με το εσωτερικό του laptop

Ο σωστός καθαρισμός laptop ξεκινάει πάντοτε από το εσωτερικό του. Εάν αποφασίσεις να καθαρίσεις πρώτα την οθόνη και τα εξωτερικά πλαστικά του laptop, με το που φτάσεις στο σημείο να καθαρίζεις το εσωτερικό, όλες οι σκόνες και οι βρωμιές θα ξανά πάνε στο εξωτερικό του laptop λόγω του πεπιεσμένου αέρα. Για να ξεκινήσεις θα χρειαστείς επίσης τα παραπάνω που ανέφερα στη λίστα.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ανοίξεις όλα τα πλαστικά του laptop. Εάν δεν γνωρίζεις πως ανοίγει ένα laptop, τότε θα σου πρότεινα να σταματήσεις με τα βήματα εδώ, καθώς μπορείς να κάνεις ζημιά στο εσωτερικό. Παρόλα αυτά, εάν επιθυμείς να συνεχίσεις, τότε μπορείς να αναζητήσεις το μοντέλο του laptop σου στο YouTube. Πιθανότατα να υπάρχει ήδη κάποιο διαθέσιμο βίντεο με οδηγίες για το πως να ξεβιδώσεις και να αφαιρέσεις τα πλαστικά.

Μόλις αφαιρέσεις όλα τα πλαστικά του laptop, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το ανεμιστηράκι, το οποίο πιθανότατα περιλαμβάνει και τη περισσότερη βρωμιά και σκόνη. Το ανεμιστηράκι μπορείς να το καθαρίσεις με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί από μικροΐνες, ενώ μην ξεχάσεις να καθαρίσεις και το σημείο από κάτω, εκεί που “κουμπώνει” το ανεμιστηράκι. Μόλις είσαι έτοιμος/η, τοποθέτησε το ανεμιστηράκι πίσω στη θέση του και με το σπρέι πεπιεσμένου αέρα αφαίρεσε όση περισσότερη σκόνη μπορείς απ’ όλο το εσωτερικό του laptop.

Εάν το laptop σου είναι σχετικά καινούργιου ή δεν θεωρείς πως χρειάζεται ιδιαίτερο καθαρισμό το εσωτερικό του, τότε μπορείς απλά να αφαιρέσεις τη μπαταρία και το CD/DVD Rom (εφόσον υπάρχει) και με πεπιεσμένο αέρα να προσπαθήσεις να καθαρίσεις όσο καλύτερα μπορείς το εσωτερικό από τα διαθέσιμα ανοίγματα. Χρησιμοποίησε πεπιεσμένο αέρα και σε όλες τις διαθέσιμες θύρες του laptop, όπως στη θύρα USB, HDMI, Jack 3.5mm, USB Type C κ.ο.κ.

Τέλος, χρησιμοποίησε τα βαμβακερά μάκτρα σε σημεία που έχουν λεκέδες, κολλημένη σκόνη, ή οποιαδήποτε βρωμιά δεν κατάφερε να αφαιρέσει ο πεπιεσμένος αέρας. Απέφυγε να ακουμπήσεις το οποιοδήποτε κομμάτι του hardware μέσα στο laptop κατά τη διάρκεια που το καθαρίζεις.

Εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, τότε μπορείς να αλλάξεις τη θερμοαγώγιμη πάστα του επεξεργαστή, καθαρίζοντας παράλληλα τη παλιά πάστα και τα τριγύρω σημεία. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά στο να μην ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες το laptop ή ο σταθερός υπολογιστής, αντικαθιστώντας την παλιά καμένη θερμοαγώγιμη πάστα με μια καινούργια. Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με το καθαρισμό του εσωτερικού, τότε μπορείς να δώσεις το laptop σου σε ένα κατάστημα ώστε να το καθαρίσουν αυτοί.

Σημειώσεις:

  • Στα περισσότερα laptops, το CD/DVD Rom μπορεί να αφαιρεθεί απλά τραβώντας το από το laptop. Σε ορισμένα άλλα, ίσως χρειαστεί να ξεβιδώσεις μια ή δύο μικρές βίδες από το πίσω μέρος του laptop με ένα στραβοκατσάβιδο. Αφαιρώντας το CD/DVD Rom, θα απελευθερώσεις αρκετό χώρο για να περάσει ο πεπιεσμένος αέρας και να καθαρίσει το εσωτερικό ακόμα καλύτερα.
  • Εάν χρησιμοποιήσεις ένα βρεγμένο πανί από μικροϊνες ή ένα μωρομάντηλο για να καθαρίσεις επίμονες βρωμιές, σιγουρέψου πως δεν πιέζεις αρκετά και δεν καθαρίζεις σε σημεία που έχουν ανοίγματα, για να μην περάσει το υγρό στα εσωτερικά εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή.
  • Ο καθαρισμός laptop που έχει πάρα πολύ σκόνη προτείνεται να γίνεται σε εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε να μην γεμίσει το σπίτι με σκόνη. Εάν το laptop έχει να καθαριστεί χρόνια, τότε σίγουρα έχει αρκετή σκόνη, την οποία δεν θέλεις να δεις να απελευθερώνεται μέσα στο σπίτι.
  • Εάν ανοίξεις το laptop για να καθαρίσεις το εσωτερικό, τότε προτείνεται να φοράς αντιστατικά γάντια εργασίας, ώστε να αποφύγεις να κάψεις κάποιο από τα κομμάτια του hardware – αν και αυτό συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι ένα laptop με καμένη μητρική πλακέτα.

Στη συνέχεια ακολουθεί το πιο “διασκεδαστικό” κομμάτι του άρθρου, όπου είναι ο εξωτερικός καθαρισμός του laptop. Εδώ έχουμε ένα στόχο: Να κάνουμε το laptop να λάμπει σαν να το πήραμε καινούργιο.

Ξεκίνα ρίχνοντας μερικές σταγόνες αλκοόλ στο πανί μικροϊνών και στη συνέχεια ξεκίνα να τρίβεις ελαφρά τα σημαία που έχουν τη περισσότερη βρωμιά. Εστίασε πρώτα στους μεγαλύτερους λεκέδες και στην αφαίρεση του λαδιού που έχει μαζευτεί στα σημεία που ακουμπάνε περισσότερο τα χέρια σου. Προσπάθησε να βάζεις όσο το δυνατόν πιο λίγη δύναμη γίνεται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και πίεζε ελαφρά μόνο στα σημεία που έχουν επίμονες βρωμιές ή λεκέδες.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως ο καλύτερος καθαρισμός laptop ή σταθερού υπολογιστή γίνεται ρίχνοντας πάντα το υγρό πάνω στο πανάκι και ποτέ απευθείας πάνω στον υπολογιστή.

Εάν το laptop σου βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε δεν θα δυσκολευτείς με τον καθαρισμό του. Παρόλα αυτά, εάν το έχεις αρκετά χρόνια και δεν το καθαρίζεις σπάνια, τότε η διαφορά στη καθαριότητα και θα είναι εμφανέστατη. Σιγουρέψου επίσης πως έχεις καθαρίσει καλά το πληκτρολόγιο του laptop, καθώς αυτό είναι που περιλαμβάνει τις περισσότερες βρωμιές. Απέφυγε επίσης να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιλαμβάνουν αμμωνία ή αλκαλικό για το καθαρισμό της οθόνης.

Συχνές Ερωτήσεις

Στη περίπτωση που έχεις κάποια απορία ή ερώτηση για την οποία δεν απάντησα παρακάτω, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

  • Να χρησιμοποιήσω ειδικά καθαριστικά για το καθαρισμό του laptop;

    Ενώ τα ειδικά καθαριστικά πιθανότατα να κάνουν ακριβώς αυτό που λένε στη περιγραφή τους, συχνά είναι αρκετά ακριβά γι ‘αυτό που πληρώνεις και δεν αξίζει να ξοδεύεις τα χρήματα σου σε τέτοιου είδος προϊόντα. Αντίθετα, ένα φθηνό πανάκι από μικροΐνες, λίγες σταγόνες από οινόπνευμα εντριβής και μερικά βαμβακερά μάκτρα θα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Φυσικά, εάν επιθυμείς μπορείς να πληρώνεις για ειδικά καθαριστικά, αλλά μην αισθάνεσαι πως τα χρειάζεσαι, καθώς δεν είναι απαραίτητα.

  • Πως να καθαρίζω την οθόνη του laptop μου;

    Ο σωστός τρόπος για να καθαρίζεις την οθόνη του laptop σου είναι παίρνοντας ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι από μικροΐνες, και με απαλές κινήσεις καθάρισε όλα τα σημεία – και τις γωνίες – της οθόνης κάνοντας μόνο απαλές οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις. Απέφυγε να κάνεις κυκλικές κινήσεις για να μην αφήσεις μουτζούρες στην οθόνη, ενώ εάν έχει επίμονες βρωμιές, βρέξε ελαφρά το πανάκι με νερό – μην χρησιμοποιείς καθαριστικά τζαμιών για τον καθαρισμό της οθόνης του laptop ή του σταθερού υπολογιστή.

  • Καθαρισμός laptop: Νερό βρύσης ή αποσταγμένο;

    Το αποσταγμένο νερό είναι ιδανικό για τον καθαρισμό της οθόνης του laptop, ή οποιασδήποτε άλλης οθόνης. Αυτό συμβαίνει καθώς το νερό της βρύσης θα αφήσει άλατα στην οθόνη μετά το καθαρισμό. Εναλλακτικά, τα ειδικά καθαριστικά για οθόνες laptops είναι η ιδανική περίπτωση.

  • Πως να καθαρίσω τους επίμονους λεκέδες στο laptop;

    Εάν υπάρχει κάποια επίμονη βρωμιά ή οτιδήποτε λαδερό πάνω στο πληκτρολόγιο, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σφουγγάρι μελαμίνης, το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα, εφόσον όμως χρησιμοποιηθεί σωστά. Μιας και τα σφουγγαράκια μελαμίνης είναι ιδιαίτερα λειαντικά, χρησιμοποίησε τα μόνο σε μέρη του laptop που δεν περιλαμβάνουν ανοίγματα. Εναλλακτικά, ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί από μικροΐνες με λευκό οινόπνευμα θα κάνει τη δουλειά.

Image Credits: Wikimedia, Nenad Stojkovic / Flickr και Rombo / Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε