Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Πως να δημιουργήσεις ένα Bullet Journal στο Notion

Share

Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορείς να δημιουργήσεις εντελώς δωρεάν μέσω του Notion ένα Bullet Journal, καθώς επίσης και να μάθεις πως να το χρησιμοποιείς σωστά, όπως ο δημιουργός και σχεδιαστής του, Ryder Carroll.

Αυτή τη φορά αποφάσισα να εστιάσω σε μια διαφορετική θεματολογία. Έτσι, για να φύγουμε λίγο απ’ τη ρουτίνα του Blogging, του Vlogging και του Podcasting. Μια που πιθανότατα να ξέχασες – και με όλο σου το δίκιο – γιατί η τελευταία φορά που δημοσίευσα άρθρο σε αυτή, ήταν στις 3 Νοεμβρίου του 2019, όταν είχα αναφερθεί στο πως να ξεπεράσεις το Writer’s Block.

Το πιο προηγούμενο άρθρο, με τίτλο “Ποιος είπε ότι η δουλειά από το σπίτι είναι εύκολη;“, το είχα δημοσιεύσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2018. Έτσι, συνεχίζω να διατηρώ τις παραδόσεις μου, δημοσιεύοντας τουλάχιστον ένα άρθρο κάθε μερικά χρόνια στην κατηγορία LifeHack.

Αποφάσισα επίσης να εστιάσω σε ένα ιδιαίτερα γνωστό θέμα: Τα bullet journals, ή αλλιώς, το bullet journaling. Ένα θέμα για το οποίο ήθελα να γράψω τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το απέφευγα επειδή δεν είχα βρει το κατάλληλο τρόπο για να διατηρώ το δικό μου bullet journal.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχω εντοπίσει το υπέρτατο Notion, το οποίο χρησιμοποιώ για όλη την οργάνωση του Inkstory, του The Blogging Dispatch, των προσωπικών μου projects, αλλά και για τις εργασίες των πελατών μου.

Μιας και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε αρκετά και πλέον διατηρώ το bullet journal μου σταθερά στο Notion, νομίζω πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να γράψω γι ‘αυτό. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεις κι εσύ τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρείς με ευκολία ένα bullet journal, αυτό το άρθρο θα καλύψει τα βασικότερα βήματα για να ξεκινήσεις.

Όλα όσα ήθελες να ξέρεις για τα bullet journals

Διάβασε επίσης: Bullet Journaling: Πως ο δημιουργός του σε βοηθάει να ηρεμήσεις

Για τους νέους της “παρέας” που δεν γνωρίζουν τι εστί bullet journal / bullet journling, οι παρακάτω ενότητες πιθανότατα να σου λύσουν τις βασικότερες απορίες. Αν όχι, θα βρεις τη φόρμα σχολίων στο τέλος του άρθρου, όπου θα χαρώ να απαντήσω στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου.

Το bullet journaling είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο για να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την καθημερινότητα σου, μετατρέποντας το χαώδες και ανοργάνωτο πρόγραμμα σου, σε μια καθημερινή ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε όσα έχουν πραγματική ουσία και σημασία. Με άλλα λόγια, το bullet journaling δημιουργήθηκε με στόχο να σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός/ή και να επιτύχεις τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους.

Με ενότητες ώστε να καταγράφεις τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, να διατηρείς το μηνιαίο σου ημερολόγιο και τα μακροπρόθεσμα πλάνα σου, το BuJo σου είναι εδώ για να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις την καθημερινότητα σου καλύτερα. Έρχεται επίσης με κουκκίδες, παύλες και άλλα γραφικά στοιχεία τα οποία θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίζεις οτιδήποτε σημειώνεις.

Τι είναι το Bullet Jorunal;

Το bullet journal αναπτύχθηκε από τον σχεδιαστή Ryder Carroll, και κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό το 2013. Από τότε, παραμένει ένας απ’ τους γνωστότερους και πιο πολύ-αγαπημένους τρόπους για να διατηρείς ένα προγραμματισμένο και οργανωμένο πρόγραμμα, να προσθέτεις υπενθυμίσεις, να δημιουργείς to-do λίστες και να το χρησιμοποιήσεις για brainstorming.

Η ονομασία “bullet journal” προέρχεται από τη χρήση των bullet points για τη διατήρηση πληροφοριών (γνωστοί σε αρκετούς bloggers και προγραμματιστές ως “log information“), τα οποία ωστόσο είναι σε grid στυλ (πλέγμα) αντί για σειρές. Όταν το Bullet Journal κυκλοφόρησε το 2013, κατάφερε με πολύ γρήγορους ρυθμούς να φτάσει στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και να πετύχει σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και του Kickstarter.

Σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα Bullet Journal;

Το bullet journal μπορεί να περιλαμβάνει επίσης ό,τι θεωρείς εσύ πως σου χρησιμεύει και πρέπει να διατηρείται οργανωμένο ή σε ένα μέρος. Για παράδειγμα, εκτός απ’ τις to-do λίστες, που είναι από τα πιο συχνά πράγματα που υπάρχουν σε ένα bullet journal, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το προσωπικό σου ημερολόγιο, για μελλοντικούς στόχους, ως ψηφιακό journal, και πολλά ακόμα.

Το bullet journal θα πρέπει να ενημερώνεται σε καθημερινή βάση και μπορεί εύκολα να γίνει το ιδανικό για εργαλείο για να παραμένεις συνεχώς οργανωμένος/η και παραγωγικός/ή. Με άλλα λόγια, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις να καλυτερεύεις την ζωή σου.

Μάλιστα, γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει το bullet journal τους για να καθορίσουν πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που παίρνουν, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να κρατάς τις σημειώσεις για τη διατροφή σου, για την δουλειά σου, για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, ή για οτιδήποτε.

Τι είναι το Notion;

Όλα τα παραδοσιακά bullet journals είναι γραμμένα στο χέρι. Κι ενώ αυτός ο υπέροχος και απολαυστικός παραδοσιακός τρόπος είναι εξαιρετικός για αρκετούς ανθρώπους, σίγουρα δεν είναι πρακτικός. Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο εκνευριστικό για εμένα, απ’ το να ξεχνάω το bullet journal στο σπίτι, να πρέπει να το δημιουργήσω απ’ την αρχή αν κάνω σε κάτι λάθος (είμαι από αυτούς, oh yes yes), καθώς επίσης και να το δημιουργώ κάθε μήνα ξανά και ξανά.

Οπότε, για να αποφύγω όλη αυτή τη “δυστυχία” του παραδοσιακού bullet journaling που για άλλους είναι “λατρεία”, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το Notion. Το Notion είναι πανίσχυρο εργαλείο παραγωγικότητας και οργάνωσης για το οποίο έχω αναφερθεί αρκετές φορές σε προηγούμενα άρθρα μου.

Χρησιμοποιώ το Notion σχεδόν για τα πάντα, από το bullet journal μου έως και το μηνιαίο ημερολόγιο μου με όλα τα events και τα meetings, το portfolio μου, τα προσωπικά μου projects, οργανώνω όλο το περιεχόμενο, τις διαφημίσεις, τα στατιστικά και την στρατηγική της Inkstory Ο.Ε. και για οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.

Πως να δημιουργήσεις ένα Bullet Journal στο Notion

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις ένα bullet journal στο Notion: Ο πρώτος – και πιο εύκολος – είναι να χρησιμοποιήσεις ένα έτοιμο template. Όπως και στο WordPress με τα έτοιμα πρότυπα (themes), έτσι και στο Notion θα βρεις μια πληθώρα επιλογών μέσα από την επίσημη βιβλιοθήκη του εργαλείου, καθώς επίσης και από τρίτες ιστοσελίδες και χρήστες. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο χειροκίνητος, όπου μπορείς να δημιουργήσεις ένα από την αρχή, όπως το θέλεις.

  1. Δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Notion

    Εγγραφή στο Notion

    Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο Notion. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το email σου ή να συνδεθείς απευθείας με το Google λογαριασμό σου. Μετά τη δημιουργία, μην ξεχάσεις να επιβεβαιώσεις τον λογαριασμό σου από τον σύνδεσμο που θα σου στείλει το Notion στο email σου.

  2. Κατέβασε την εφαρμογή και το πρόγραμμα

    Notion για Windows και Mac

    Μόλις δημιουργήσεις και ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου, θα έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιείς το Notion είτε από το πρόγραμμα περιήγησης (Chrome, Vivaldi, Firefox, κτ.λ), είτε από την Android ή iOS εφαρμογή στο κινητό ή tablet σου, είτε ακόμα και από το πρόγραμμα που παρέχεται για Windows και macOS. Επιπλέον, παρέχεται και μια επέκταση για το Google Chrome, το Mozilla Firefox και το Safari για να αποθηκεύεις γρήγορα και εύκολα οτιδήποτε βρίσκεις σε ιστοσελίδες.

  3. Δημιούργησε το πρώτο σου Workspace

    Δημιουργία Bullet Journal στο Notion

    Το Notion σου επιτρέπει να δημιουργείς διαφορετικά workspaces ώστε να κρατάς τα πάντα οργανωμένα σε ένα μέρος. Για παράδειγμα, το ένα workspace μπορεί να είναι για το blog σου, το άλλο για το bullet journal σου, το άλλο ως το προσωπικό σου journal, ίσως ένα προσωπικό workspace για το portfolio ή τα προσωπικά σου projects, και γενικά για οτιδήποτε θελήσεις.

    Μέσα σε κάθε workspace θα έχεις την δυνατότητα να εισάγεις έτοιμα πρότυπα, ή να τα μορφοποιείς χειροκίνητα και ανάλογα. Κάθε workspace μπορεί να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, σελίδες, επικεφαλίδες, σημειώσεις, συνδέσμους, embeds, πίνακες περιεχομένων και πολλά πολλά ακόμα.

    Κάνε κλικ στην επιλογή “Templates” από το αριστερό πλευρικό μενού και στη συνέχεια από το δεξιό πλευρικό μενού κάνε κλικ στην επιλογή “Browser more templates“. Το Notion θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο πρόγραμμα περιήγησης και θα σε μεταφέρει σε όλα τα διαθέσιμα templates που παρέχει. Απλά αναζήτησε “Bullet Journal“.

  4. Επέλεξε ένα έτοιμο bullet journal πρότυπο

    Δημιουργία Bullet Journal στο Notion

    Με το που δημιουργήσεις το πρώτο σου workspace, κάνε κλικ στην επιλογή “Templates” για να επιλέξεις ένα από τα έτοιμα και προ-σχεδιασμένα bullet journal πρότυπα που παρέχονται. Με μια γρήγορη αναζήτηση στη Google / Bing θα βρεις γρήγορα εκατοντάδες άλλα πρότυπα, κάποια από τα οποία παρέχονται δωρεάν ενώ άλλα είναι επί πληρωμής.

    Το καλό με τα πρότυπα είναι πως μπορείς να τα μορφοποιήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος, που σημαίνει πως θα μπορείς να τα φέρεις εύκολα στα μέτρα σου, αλλάζοντας και προσθέτοντας οτιδήποτε σου παρέχει το Notion. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις διπλότυπο κάθε πρότυπο ώστε να μην το ξανά δημιουργείς απ’ την αρχή (δεξί κλικ και κλικ στην επιλογή “Duplicate“), ενώ μπορείς να τα μοιράζεσαι όλα με φίλους ή συνεργάτες, δίνοντας τους επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο που έχεις φτιάξει / χρησιμοποιήσει.

    Tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα το έτοιμο template του Notion από εδώ, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Duplicate Template“.

  5. Μορφοποίησε το bullet journal ανάλογα

    Bullet Journal Notion Template

    Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά για να αλλάξεις τους τίτλους, τις φωτογραφίες, τα κείμενα, τα χρώματα και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς από κάθε πρότυπο. Μπορείς επίσης να τα γράφεις όλα στα ελληνικά – αν προτιμάς, καθώς το εργαλείο υποστηρίζει πλήρως τη γλώσσα μας. Μην διστάσεις να κάνεις μπόλικες αλλαγές, καθώς είναι υπόθεση μερικών κλικ για να ξανά εισάγεις το πρότυπο στη περίπτωση που δεν καταφέρεις να το φέρεις στα “μέτρα” σου την πρώτη φορά.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://techwiseinsider.com
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides, του TechWise Insider και του Norpan Gaming, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;