Γράφε σαν να μην διαβάζει κανείς

Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει να λένε “χόρευε σαν μην βλέπει κανείς” ως τρόπο για να απολαύσεις τη στιγμή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σε ενδιαφέρει τι σκέφτεται ο καθένας, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο χορεύεις όσο και για τον τρόπο με τον οποίο γράφεις.

Οτιδήποτε κι αν κάνεις, καν ‘το επειδή σου αρέσει και είσαι παθιασμένος με αυτό, χωρίς να σε ενδιαφέρει τι σκέφτεται ο κόσμος – όχι πως δεν πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τις απόψεις των αναγνωστών σου για να βελτιώσεις αυτό που κάνεις, αλλά έπιασες το νόημα.

Γράφε για τον εαυτό σου..

… και κατ ‘επέκταση, γράφεις και για τους αναγνώστες σου. Αν γράφεις γι ‘αυτά που αγαπάς και για πράγματα με τα οποία είσαι παθιασμένος, τότε τα άρθρα σου θα προσελκύουν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα που έχεις κι εσύ.

Γράφε για τον εαυτό σου.. και κατ ‘επέκταση, θα γράφεις και για τους αναγνώστες σου.

Την στιγμή που θα σταματήσεις να γράφεις για τον εαυτό σου, θα σταματήσεις να γράφεις και για τους αναγνώστες σου.

Τα σχόλια δεν σημαίνουν τίποτα

Ξέρω – ξέρω, τα σχόλια είναι πάρα πολύ σημαντικά, είναι αυτά που σε κάνουν να καταλάβεις ότι το blog σου έχει πλέον αρκετό κόσμο, σωστά; Λάθος. Οι περισσότεροι χρήστες, πλέον, αλληλεπιδρούν περισσότερο μέσω των κοινωνικών δικτύων και μοιράζουν τα άρθρα σου με τους φίλους τους. Μόνο και μόνο επειδή δεν έχει σχόλια ένα άρθρο σου, δεν σημαίνει πως κανένας δεν το διαβάζει, δεν νοιάζεται ή δεν είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Απλά κοίτα τα αναλυτικά του blog σου από το Facebook και το Twitter.

Τα νούμερα δεν είναι το παν

Μερικοί bloggers προσπαθούν να στοχεύσουν μόνο τα μεγάλα νούμερα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Μπορείς να έχεις 100 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως οι οποίοι πάνε και έρχονται, ή μπορείς να έχεις 20 χιλιάδες πιστούς επισκέπτες οι οποίοι θα σχολιάζουν περισσότερο, θα ενδιαφέρονται περισσότερο, θα ανοίγουν συζητήσεις και θα εμπιστεύονται τα affiliate προϊόντα σου κάνοντας αγορές. Εσύ ποιους προτιμάς στο blog σου;

Οι γνωριμίες είναι πολύ σημαντικές

Η γνωριμία σου με άλλους ανθρώπους, τόσο στη δουλειά σου, στο blog σου ή στην προσωπική σου ζωή, είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ όσο νομίζεις. Ίσως ο αναγνώστης που διαβάζει αυτή τη στιγμή ένα άρθρο σου να είναι ο επόμενος διαφημιστής σου. Όσο είσαι αυθεντικός και εστιάζεις σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα, θα κάνεις και τις ανάλογες γνωριμίες. Και ποιος ξέρει σε τι ταξίδια μπορεί να σε μεταφέρει μια απλή γνωριμία!

Ποτέ δεν ξέρεις ποιος διαβάζει

Ενώ πρέπει να γράφεις σαν μην διαβάζει κανείς, θα πρέπει να γράφεις επίσης σαν να διαβάζουν τα άρθρα σου οι άνθρωποι που θαυμάζεις περισσότερο. Να ελέγχεις πάντα τα άρθρα σου αρκετές φορές προτού τα δημοσιεύσεις για ορθογραφικά ή σχεδιαστικά λάθη, ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα διαβάσει το άρθρο που δημοσίευσες. Την μια μέρα μπορεί να δημοσιεύσεις ένα άρθρο και την ακριβώς επόμενη να το δεις στο blog ενός blogger που θαυμάζεις πάρα πολύ – μετά απλά έρχεται ένα τσούρμο αναγνωστών. Πάντα να γράφεις σαν επαγγελματίας και πάντα να είσαι αυθεντικός σε αυτό που κάνεις.

Με άλλα λόγια, όταν γράφεις μέσα από την καρδιά σου, γράφεις σαν να μην διαβάζει κανείς. Αυτό κάνω κι εγώ, αυτό κάνουν και οι πιο επιτυχημένοι bloggers παγκοσμίως. Εσύ, τι κάνεις;

Image Credit: Unsplash

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

2 σκέψεις στο “Γράφε σαν να μην διαβάζει κανείς”

  1. Ετσι οπως τα λες ειναι! Αν και τον τελευταιο καιρο δεν γραφω στο μπλογκ, νιωθω οτι δεν με νοιαζουν τα νουμερα. Γραφω πλεον για μενα και οποιος θελει διαβαζει. Πολυ ομορφο αρθρο. Με εκανε και ενιωσα μια δικαίωση μπορω να πω!

    Απάντηση
    • Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο Αθανασία. Αν έχω καταλάβει κάτι από τα 9 χρόνια εμπειρίας μου πάνω στο blogging είναι πως όταν γράφεις για τον εαυτό σου και δεν σε ενδιαφέρουν τα νούμερα, τότε είναι που μεγαλώνουν τα νούμερα και ο κόσμος προτιμάει τα άρθρα σου 🙂

      Απάντηση

Σχολιάστε