Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Πως να μπλοκάρεις τους Adblockers

Share

Αν είσαι blogger με το μόνο εισόδημα να έρχεται από το blog σου, τότε καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το Adblock. Οι Adblockers βρίσκονται παντού, πλέον – και σύμφωνα με τα στατιστικά των δικών μου blogs – τουλάχιστον 7 στους 10 χρήστες έχουν ενεργοποιημένο το Adblock στους περιηγητές τους.

Αρκετές εταιρείες ξεκίνησαν να καταπολεμούν τους Adblockers με πολλούς και διάφορους τρόπους, και ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουν να κάνουν το ίδιο και οι bloggers. Με μερικά απλά βήματα μπορείς να δεις απίστευτη διαφορά στα κέρδη του blog σου, και το λέω αυτό γιατί σε εμένα αυξήθηκε το μηνιαίο μου εισόδημα κατά 67% από τη στιγμή που έπιασα “δράση.”

Μην με παρεξηγείς, καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για έναν χρήστη να έχει ενεργοποιημένο το Adblock. Αλλά bloggers όπως εγώ κι εσύ που έχουμε μόλις μερικές διαφημίσεις της Google Adsense στα blogs μας και πολεμάμε μέρα-νύχτα για να βγάλουμε ένα εισόδημα, απλά δεν μας παίρνει να αφήσουμε τα πράγματα να συνεχιστούν με το ίδιο τροπάριο.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω ένα πλήρη οδηγό για το πως μπορείς να καταπολεμήσεις τους Adblockers με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από απλές τεχνικές με προειδοποιητικά μηνύματα, μέχρι και τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό τους από το περιεχόμενο του blog σου.

Θα ανανεώνω το παρόν άρθρο ανά χρονικά διαστήματα με νέα WordPress πρόσθετα, κώδικες, λύσεις και τρόπους για τη καταπολέμηση των Adblockers.

1. Κάλυψε τις διαφημίσεις σου με προειδοποιητικά μηνύματα

Ένας από τους πιο απλούς και συνηθισμένους τρόπους είναι να καλύψεις τις διαφημίσεις σου με προειδοποιητικά μηνύματα. Πιο αναλυτικά, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται το blog σου, θα βλέπει τις διαφημίσεις κανονικά, αλλά αν έχει ενεργοποιημένο το Adblock, τότε στη θέση των διαφημίσεων θα βλέπει προειδοποιητικά μηνύματα. Παράδειγμα μπορείς να δεις από την παρακάτω φωτογραφία:

Πως να αντεπιτεθείς τους Adblockers 1
Όταν ένας χρήστης έχει ενεργοποιημένο Adblock στον browser του, αντί για κενό στα σημεία των διαφημίσεων θα βλέπει προειδοποιητικά μηνύματα που έχεις γράψει.

Με αυτόν το τρόπο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως ο αναγνώστης όντως θα προσθέσει το blog σου στη whitelist του, αλλά σιγουρεύεσαι πως είδε το μήνυμα και κατάλαβε ότι χρειάζεσαι τη βοήθεια του για να συνεχίσεις να του παρέχεις δωρεάν υλικό/περιεχόμενο.

Για να ξεκινήσεις να εμφανίζεις προειδοποιητικά μηνύματα στη θέση των διαφημίσεων σου, κάνε εγκατάσταση το Ad Blocking Detector (για WordPress).

2. Εμφάνιζε προειδοποιητικά pop-ups

Ούτε με τα προειδοποιητικά pop-ups μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος πως ένας χρήστης θα σε προσθέσει στη whitelist του, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να εμφανίζεις αυτό το παράθυρο μια φορά κάθε 24 ώρες. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εμφανίζεις το παράθυρο κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Σίγουρα, ο δεύτερος τρόπος θα εκνευρίσει αρκετούς, αλλά αν παρέχεις στάνταρ υλικό, τότε να είσαι σίγουρος πως θα σε αφαιρέσουν.

(Κάθε 10 δευτερόλεπτα είναι ότι πρέπει να για να εκνευρίσεις κάποιον. Την ώρα που θα κλείσει το παράθυρο και δεν θα απενεργοποιήσει το Adblock, το pop-up θα ξανά εμφανιστεί προτού καλά-καλά προλάβει να διαβάσει μερικές λέξεις του άρθρου).

Πως να αντεπιτεθείς τους Adblockers 2
Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις στους Adblockers ότι η χρήση του Adblock κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Για να ξεκινήσεις να εμφανίζεις προειδοποιητικά pop-up παράθυρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Adblock Notify by b*web. Το συγκεκριμένο WordPress πρόσθετο παρέχει επίσης και αναλυτικά ώστε να βλέπεις πόσοι χρήστες επισκέπτονται το blog σου με ενεργοποιημένο Adblock και πόσοι χωρίς.

3. Απόκλεισε τους Adblockers από το blog σου έως ότου απενεργοποιήσουν το Adblock

Ο τρίτος τρόπος είναι σίγουρα ο πιο αποτελεσματικός – και ο πιο εκνευριστικός – αφού αποκλείει εντελώς έναν χρήστη απ’ το να δει το blog σου όσο έχει ενεργοποιημένο το Adblock. Ο τρίτος τρόπος είναι και ο καλύτερος, αρκεί να είσαι σίγουρος πως όταν ο χρήστης απενεργοποιήσει το Adblock του και σε προσθέσει στη whitelist του, θα βρει αυτό που έψαχνε εξαρχής ή θα δει ενδιαφέρον άρθρα.

Ένα καλό πρόσθετο που κάνει αυτή τη δουλειά είναι το Simple Adblock Notice. Το συγκεκριμένο WordPress πρόσθετο ξεκίνησε εμφανίζοντας ένα απλό παραθυράκι στους Adblockers, αλλά μετά από κάποιες ενημερώσεις παρέχει πλέον την επιλογή να τους αποκλίσεις εντελώς μεταφέροντας τους σε μια συγκεκριμένη σελίδα (π.χ. φτιάξε μια που να αναφέρει πως για να δουν το περιεχόμενο θα χρειαστεί να περάσουν το blog σου στη whitelist τους).

Εκτός από τη χρήση πρόσθετου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κώδικα JavaScript για να κάνεις redirect τους Adblockers σε άλλες σελίδες. Για παράδειγμα, προσθέτοντας τον παρακάτω κώδικά στο <body> του blog σου, μεταφέρεις τους χρήστες σου σε μια συγκεκριμένη σελίδα (ανάλογα με το url που θα ορίσεις). Λόγο του ότι οι περισσότεροι κώδικες δεν λειτουργούν πλέον, βρήκα έναν άλλο ο οποίος είναι άψογος!

Πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα Block Adblock, μπορείς να δημιουργήσεις ένα pop-up παράθυρο με δύο διαφορετικά mode. Με το πρώτο, Block Mode, ένα παράθυρο θα καλύπτει ολόκληρη την ιστοσελίδα με ένα μήνυμα που θα έχεις προσθέσει, το οποίο θα ξανά εμφανίζεται ανά όσα δευτερόλεπτα θέλεις. Για παράδειγμα, αν το βάλεις να εμφανίζεται κάθε ένα δευτερόλεπτο, ο χρήστης δεν έχει παρά να το απενεργοποιήσει ώστε να καταφέρει να διαβάσει το άρθρο σου. Με το δεύτερο, Nag Mode, εμφανίζεις απλά ένα παράθυρο το οποίο διαρκεί για λίγο και εξαφανίζεται στη συνέχεια εντελώς. Κάτι σαν την προειδοποιητική ειδοποίηση δηλαδή.

Μόλις αλλάξεις τα χρώματα και το ειδοποιητικό κείμενο, θα σου δοθεί ένας κώδικας τον οποίο θα χρειαστεί να αντιγράψεις και επικολλήσεις στο <body> του θέματος σου. Για ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία, λίγο πιο κάτω θα σου δοθούν ακόμα δύο σύντομοι κώδικες τους οποίους μπορείς επίσης να περάσεις στον κώδικα της ιστοσελίδας σου (αυτοί, όμως, είναι προαιρετικοί).

Block Adblock - Script
Φωτογραφία παραδείγματος με τον κώδικα.

Ο κώδικας παρέχεται εντελώς δωρεάν με την προϋπόθεση ότι σε αυτό θα προστεθεί ένας ενεργός σύνδεσμος ή ένα μικρό λογότυπο της ιστοσελίδας που τον παρέχει. (Θα προστεθεί αυτόματα ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνεις στην αρχή).

4. Απλά, κατανοητά και σεβαστά προειδοποιητικά μηνύματα

Αν δεν θέλεις να “ανανστατώνεις” τους Adblockers αναγνώστες σου με pop-up παράθυρα, αποκλεισμό από το blog και πάει λέγοντας, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πιο απλή και κατανοητή τεχνική: Εμφάνιζε μια μικρή ειδοποίηση στο πάνω μέρος της οθόνης:

Ad Blocking Advisor 1
Ίσως ο καλύτερος και πιο ευγενικός τρόπος για να πεις σε κάποιον adblocker να απενεργοποιήσει το Adblock του.

Για να ξεκινήσεις να εμφανίζεις το προειδοποιητικό κείμενο, απλά κάνε εγκατάσταση το ‘Ad Blocking Advisor‘ και μέσα σε ένα λεπτό θα είσαι good to go. Το συγκεκριμένο WordPress πρόσθετο είναι εντελώς δωρεάν και σου επιτρέπει να γράψεις ένα κειμενάκι, να επιλέξεις ανά πόσες ημέρες θέλεις να εμφανίζεται το προειδοποιητικό μήνυμα όταν κάποιος το κλείνει, τι χρώμα θέλεις να έχει το φόντο, τι μέγεθος και χρώμα να έχει η γραμματοσειρά και σε πιο μέρος του κώδικα θέλεις να το προσθέσεις (προεπιλεγμένο είναι το body).

5. Η τεχνική των εφαρμογών

Windows Phone - Πληρωμή για απανεργοποίηση των διαφημίσεων
Δεν θέλεις να βλέπεις διαφημίσεις; Βάλε το χέρι στη τσέπη! Δεν βάζεις το χέρι στη τσέπη; Θα βλέπεις διαφημίσεις!

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές εκεί έξω οι οποίες αναφέρουν πως αν θέλεις να εξαφανίσεις τις διαφημίσεις μέσα από αυτές, θα χρειαστεί είτε να πληρώσεις ένα ποσό μια φορά, είτε ένα μικρό ποσό ανά 15 ή 30 ημέρες. Θεωρώ πως αυτή είναι και η καλύτερη λύση για κάποιον που θέλει να είναι απόλυτα δίκαιος με τους αναγνώστες του. Αν ένας αναγνώστης θέλει να βλέπει μια καθαρή σελίδα χωρίς διαφημίσεις, τότε θα χρειαστεί να σε βοηθήσει με άλλον τρόπο.

Δεν γνωρίζω πως γίνεται αυτό, ίσως απαιτεί κάποιο σύστημα στο WordPress, αλλά το ψάχνω και μόλις βρω άκρη θα ανανεώσω το άρθρο.

Κλείνοντας το άρθρο..

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες εκεί έξω οι οποίες δεν φοβούνται να αποκλείσουν τους Adblockers από τα περιεχόμενα τους. Μια από αυτές είναι και το Forbes, μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του πλανήτη. Αν αυτές, που κάθε κίνηση τους είναι σημαντική για το μέλλον τους, δεν φοβούνται να λάβουν δράση, εσύ γιατί φοβάσαι;

Forbes Welcome Page
Το Forbes μετράει πάνω από 130 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις μηνιαίως και δεν φοβάται να αποκλείσει εντελώς όσους έχουν ενεργοποιημένο το Adblock.

Το άρθρο θα ενημερώνεται ανά χρονικά διαστήματα με νέους ανανεωμένους τρόπους. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 14/03/2016.

Και να θυμάσαι, ένας Adblocker δεν σέβεται τη δουλειά που κάνεις, γιατί αν τη σεβόταν δεν θα χρησιμοποιούσε το Adblock. Οπότε, από την στιγμή που ένας άνθρωπος δεν σέβεται τη δουλειά σου, γιατί να σεβαστείς εσύ την δική του ή τον ίδιο;

Fuck off, Adblocker!  😈 

Εσύ με ποιον τρόπο μπλοκάρεις τους Adblockers; Επίσης, αν ξέχασα να προσθέσω κάποιον τρόπο, άφησε το σχόλιο σου παρακάτω και ευχαρίστως να ανανεώσω το άρθρο. 🙂

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
8 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;