Πέμπτη, 14 Μαρτίου, 2024

Γράφοντας με δυσγραφία – 10 συμβουλές για δυσγραφικούς bloggers

Share

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν ακούν τη λέξη “δυσγραφία” είναι η δυσκολία της ανάγνωσης. Στη πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό είναι η δυσλεξία, υπάρχει ένας νέος όρος ο οποίος ονομάζεται ως δυσγραφία – που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος δυσκολεύεται με το γράψιμο και όχι με την ανάγνωση.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα γράψω για το πως επηρεάζει η δυσγραφία έναν άνθρωπο και τι “συμπτώματα” έχει. Σε αυτό το άρθρο έχω ως σκοπό να βοηθήσω τους ανθρώπους με δυσγραφία να γράφουν καλύτερα. Επίσης, αν είσαι γονιός και το παιδί σου έχει δυσγραφία, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν το παιδί σου να τα πηγαίνει καλύτερα στο σχολείο.

Για τους γονείς με δυσγραφικά παιδιά

Προκειμένου να βοηθήσεις το παιδί σου με τη δυσγραφία, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσεις τη φύση της δυσγραφίας. Σύμφωνα με τον Ronald D. Davis, αρθρογράφος του βιβλίου “Το δώρο της δυσγραφίας,” τα δυσγραφικά άτομα δεν έχουν μια “διαταραχή” αλλά την μοναδική ικανότητα του εγκεφάλου τους να βλέπει τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις και όχι σε δύο.

Για παράδειγμα, φαντάσου ότι έχεις μπροστά σου ένα τρισδιάστατο αντικείμενο (ας πούμε πως είναι ένα βιβλίο). Αν γυρίσεις αυτό το βιβλίο προς τα αριστερά, στα δεξιά, πάνω ή κάτω, θα είναι ακόμα ένα βιβλίο; Ναι. Γιατί το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει τρεις διαστάσεις. Αν, όμως, γράψεις μερικούς αριθμούς ή γράμματα σε ένα χαρτί δύο διαστάσεων και ξεκινήσεις να το περιστρέφεις, η μορφή τους θα ξεκινήσει να διαφέρει από την αρχική. Το “p” γίνεται “q”, το “b” γίνεται “d”, το “m” γίνεται “w” και πάει λέγοντας. Για ένα παιδί με δυσγραφία, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό και, φυσικά, φτάνει στο σημείο να μπερδεύεται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυσγραφία μπορείς να διαβάσεις στη Βικιπαίδεια.

Γράφοντας με δυσγραφία

Αν στόχος σου είναι να γίνεις blogger και να ασχοληθείς με το blogging, είτε για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ή θέλεις να βοηθήσεις κάποιο άτομο με δυσγραφία να μάθει να γράφει καλύτερα, παρακάτω θα βρεις μερικές ενδιαφέρον συμβουλές.

1. Βεβαιώσου πως είσαι πολύ συναισθηματικά δεμένος με το θέμα που θα γράφεις. Όταν θα γράφεις, καλό είναι να βρίσκεσαι σε ένα μέρος στο οποίο νιώθεις άνετα. Όταν γράφεις για ένα θέμα, προσπάθησε να το στοιχηματίζεις στο μυαλό σου με χρώματα και κινούμενες εικόνες. Οι δυσγραφικοί άνθρωποι έχουν τη τάση να γράφουν πολύ ωραίες ιστορίες φαντασίας, οπότε αν το προσπαθήσεις και δεις ότι το κατέχεις, κυνήγα το.

2. Τα περισσότερα δυσγραφικά παιδιά δυσκολεύονται να γράφουν για ένα θέμα, το οποίο θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το πουν με λόγια. Αν δυσκολεύεσαι κι εσύ, τότε πάρ ‘το σιγά-σιγά. Ένα άρθρο δεν χρειάζεται να τελειώσει αναγκαστικά μέσα σε μια-δυο ημέρες, αν χρειαστεί, γράφε το και για μια εβδομάδα. Ωστόσο, αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις, τότε ξεκίνα να γράφεις για άλλο θέμα που σε ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο.

3. Το κίνητρο είναι το παν. Σκέψου για ποιο λόγο θέλεις να ξεκινήσεις να γράφεις, τι θέλεις να πετύχεις με αυτό και τι σου αρέσει πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, δώσε κίνητρο στον εαυτό σου και αντάμειβε τον κάθε φορά που ολοκληρώνει κάτι. Τη συγκεκριμένη τακτική την χρησιμοποιούν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς πρόβλημα δυσγραφίας για να ολοκληρώνουν περισσότερες δουλειές τους.

4. Ξέχνα τη γραμματική και την ορθογραφία. Άλλωστε, στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να ενεργοποιήσει κανείς το spell-checker (ορθογραφικό έλεγχο) και να διορθώνει τα άρθρα του με μόλις λίγα κλικ. Εστίαζε πάντα στο νόημα του άρθρου σου και όταν το τελειώσεις τότε ξεκίνα να το διορθώνεις (με τη χρήση spell-checker).

Για να ενεργοποιήσεις τον ορθογραφικό έλεγχο στον Google Chrome ή τον Firefox, ρίξε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό.

5. Γράφε πάντα με πληκτρολόγιο και μάθε προγραμματισμό. Για κάποιο λόγο, αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι με δυσγραφία φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα στο γράψιμο με τη χρήση πληκτρολογίου, ενώ αυτοί που μαθαίνουν προγραμματισμό, ο εγκέφαλος τους εκπαιδεύεται συνεχώς και με τον καιρό μαθαίνουν ευκολότερα και θυμούνται περισσότερα – βοηθάει επίσης και στο γράψιμο.

6. Όσες περισσότερες εικόνες και χρώματα, τόσο το καλύτερο. Οι δυσγραφικοί άνθρωποι γράφουν ένα άρθρο πολύ καλύτερα και το τελειώνουν πολύ γρηγορότερα όταν αυτό περιέχει πολλές φωτογραφίες και χρώματα. Ψάξε στις μηχανές αναζήτησης και βρες εικόνες οι οποίες ταιριάζουν με τα άρθρα σου, ή ρίξε μια ματιά στο Pixabay, που τις παρέχει και δωρεάν. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό αναφέρεται περισσότερο στους δυσγραφικοί ανθρώπους, αλλά το γράφουν ως “δυσλεκτικοί/δυσγραφικοί.”

7. Γράφοντας με μουσική. Αρκετοί άνθρωποι, και κυρίως οι δυσγραφικοί, γράφουν καλύτερα μια ιστορία ή ένα άρθρο όταν από πίσω παίζει η κατάλληλη μουσική. Αν, για παράδειγμα, γράφεις ένα μυθιστόρημα, καθ’ όλη τη διάρκεια που θα γράφεις για τον κακό της υπόθεσης, βάλε από πίσω να παίζει και η ανάλογη μουσική. Τα καλύτερα κομμάτια είναι τα soundtracks από ταινίες και σειρές, αλλά εξίσου καταπληκτική είναι και η deep focus μουσική. Οι δυσγραφικοί άνθρωποι έχουν μια τάση να μην μπερδεύουν τις λέξεις τους όταν τους ηρεμεί κάτι – που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μουσική.

8. Τα διαλείμματα είναι το παν. Αν δεις ότι κουράστηκες να γράφεις, τότε σταμάτα κατευθείαν. Κάνε ένα διάλειμμα ακούγοντας μουσική, ψάχνοντας για εικόνες στο ίντερνετ ή κάνοντας μια βόλτα έξω στη φύση.

Διάβασε επίσης:

9. Τα άρθρα δεν χρειάζεται να γράφονται ένα-ένα. Αν γράφεις ένα μεγάλο άρθρο για ένα συγκεκριμένο θέμα και βαρέθηκες ή κουράστηκες με αυτό, πάνε σε ένα καινούργιο θέμα και άστο αυτό στα πρόχειρα. Το θέμα δεν είναι να κάνεις κάτι το οποίο σε κουράζει ή το βαριέσαι, το θέμα είναι να κάνεις κάτι το οποίο σε χαροποιεί και σε ενδιαφέρει. Αν έχεις πάθος με το γράψιμο, αλλά πολλές φορές κολλάς ή θέλεις να αφήνεις κάποια άρθρα και να πηγαίνεις σε άλλα, καν ‘το, έτσι κι αλλιώς τα άρθρα μένουν στα πρόχειρα και μπορείς να τα συνεχίσεις όποτε αισθανθείς ότι έχεις τη διάθεση και το χρόνο.

10. Ξεκίνα το blogging γράφοντας μικρά άρθρα. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις γράφοντας 1.000 λέξεις σε κάθε άρθρο, ξεκίνα με μικρά άρθρα των 200-300 λέξεων και με το καιρό από μόνος σου θα ξεκινήσεις να γράφεις όλο και μεγαλύτερα. Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις να γράφεις μικρές ιδέες που έχεις, για τις απόψεις σου σε διάφορα θέματα ή τις κριτικές σου σε ταινίες και σειρές που είδες.

Έχοντας δημοφιλής αρθρογράφους με δυσγραφία κατά νου

Μερικοί από τους πιο δημοφιλής αρθρογράφους του κόσμου που έγραψαν απίστευτα μυθιστορήματα, βιβλία, σενάρια για ταινίες κ.τ.λ., ήταν δυσγραφικοί. Μερικοί από αυτούς ήταν και οι Agatha Christie, Stephen J. Cannell, F. Scott Fitzgerald, Scott Adams, JF Lawton, Dav Pilkey, George Bernard Shaw, Jeanne Betancourt, Richard Ford, Jules Verne, WB Yeats, Patricia Polacco, Fannie Flagg, John Irving, Victor Villasenor, Lynda La Plante, Octavia Estelle Butler, Sherrilyn Kenyon, Eileen Simpson, Don Mullan, Bernard Taylor, Avi, Caiseal Mór, Gustave Flaubert και John Elder Robison.

Να θυμάσαι πάντα πως είσαι ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Όλοι βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή, όρεξη και πάθος γι ‘αυτό που κάνεις.

Σημείωση: Δεν είμαι γνώστης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ούτε υπόσχομαι πως οι παραπάνω συμβουλές λειτουργούν. Σύλλεξα και μετέφρασα τις παραπάνω συμβουλές από διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.

8 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
8 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;