Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

SEO Checklist: Όλα όσα πρέπει να πληροί το blog σου

Share

Αν αναζητάς για μια SEO Checklist η οποία θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την οργανική κίνηση του blog σου, να κάνει την εμπειρία των αναγνωστών σου καλύτερη και να ξεκινήσεις να βλέπεις θετικότερα αποτελέσματα για την δουλειά που κάνεις, τότε αυτό το άρθρο είναι ακριβώς αυτό που έψαχνες.

Καιρό ήθελα τώρα να δημιουργήσω μια SEO Checklist, αλλά περίμενα υπομονετικά για να δω όλες τις αλλαγές που έκανε η Google και η Bing στον αλγόριθμο τους. Εξίσου σημαντικό για ‘μένα ήταν να μπορώ να ενημερώνω το συγκεκριμένο άρθρο ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, οπότε αποθήκευσε το στους σελιδοδείκτες σου, καθώς η SEO Checklist θα ανανεώνεται συνεχώς για να πληροί τα βασικότερα του SEO.

Τι είναι μια SEO Checklist και γιατί είναι σημαντικό να πληροί το blog σου τα βασικά;

Αν έχεις βαρεθεί να γράφεις συνεχώς άρθρα στο blog σου και να μην παίρνεις στο τέλος την ανταπόκριση που θα ήθελες με αυτά, είτε αυτό αφορά τις προβολές, είτε το SEO, τότε η συγκεκριμένη SEO Checklist θα σε καθοδηγήσει για όλα τα βασικά που πρέπει να πληροί το blog σου στη σήμερον ημέρα.

Αν το blog σου δεν πληροί ορισμένα βασικά πράγματα, τότε όσα άρθρα και να γράφεις, δεν θα δεις ποτέ μεγάλη θετική ανταπόκριση στην οργανική κίνηση (η οργανική κίνηση είναι οι προβολές που παίρνεις από τις μηχανές αναζήτησης). Επιπλέον, έχοντας ακολουθήσει τα βασικά, θα παρατηρήσεις μικρότερα ποσοστά στο Bounce Rate του blog σου, καθώς επίσης και καλύτερο και γρηγορότερο indexing από τις μηχανές αναζήτησης.

Με απλά λόγια: Αντί να ξεκινήσεις να γράφεις το επόμενο άρθρο σου, διάβασε προσεκτικά την παρακάτω SEO Checklist και έλεγξε αν όντως το blog σου πληροί μερικές από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να έχει υψηλές επιδόσεις στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και πως να παρέχει την βέλτιστη εμπειρία για κάθε αναγνώστη σου.

SEO Checklist: Όλα όσα πρέπει να πληροί το blog σου

Η συγκεκριμένη λίστα θα ανανεώνεται ανά χρονικά διαστήματα ώστε να πληροί όλες τις αλλαγές ή τα βασικά που ζητάει η Google και η Bing για καλύτερο SEO και γρηγορότερο indexing στα αποτελέσματα αναζήτησης.

1. Βελτιστοποιημένο περιεχόμενο

SEO Checklist: Όλα όσα πρέπει να πληροί το blog σου
Image Credits: Mikey Harris στο Unsplash

Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς λένε, και όχι αδίκως. Όσο καλό, γρήγορο και βελτιστοποιημένο σχεδιασμό και αν έχεις, όσους SEO experts και αν προσλάβεις για να καλύψουν πλήρως όλα τα τεχνικά του blog σου, αν το περιεχόμενο δεν είναι σωστά βελτιστοποιημένο, τότε η δουλειά σου δεν θα εκτιμηθεί από την Google και την Bing.

Δεν είναι σημαντικό να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου, αλλά να τα κατανοείς.

Όπως έχω ξανά αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα μου, δεν είναι σημαντικό να παρακολουθείς τα στατιστικά του blog σου, αλλά να τα κατανοείς και να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που ψάχνουν οι αναγνώστες σου και δεν το βρίσκουν στο blog σου. Άλλωστε, στόχος των μηχανών αναζήτησης είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις των χρηστών τους, και ποιος καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό απ’ το να τους παρέχουν αποτελέσματα από άρθρα που έχουν γραφτεί; Για να τα παρέχει όμως αυτά, θα πρέπει πρώτα ο blogger να έχει καλύψει (σωστά) την κάθε ερώτηση.

Λέξεις κλειδιά και επικεφαλίδες

Κάθε άρθρο σου θα πρέπει αρχικά να περιλαμβάνει την βασική λέξη κλειδί στον τίτλο, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου, στην προεπιλεγμένη εικόνα και ορισμένες φορές μέσα στο κείμενο. Η λέξη κλειδί θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται στις επικεφαλίδες του άρθρου, ενώ αυτές είναι άκρως σημαντικές για την καλύτερη κατάταξη του στα αποτελέσματα αναζήτησης. Προσπάθησε λοιπόν να χρησιμοποιείς σωστά και συνεχώς τις επικεφαλίδες (H1 ο τίτλος και μετά H2, H3, H4, H5 και H6) για να κάνεις την ανάγνωση των άρθρων σου ευκολότερη και να παρέχεις πιο βελτιστοποιημένο περιεχόμενο στην Google και την Bing.

Το μέγεθος των άρθρων και το Bounce Rate

Αν και ο John Mueller της Google είχε αναφέρει πως το μέγεθος των άρθρων δεν αποτελεί απαραίτητα κάποιον συντελεστή ποιότητας και βελτιστοποίησης για καλύτερη κατάταξη των άρθρων στα αποτελέσματα αναζήτησης, η εμπειρία μου σίγουρα μου έχει διδάξει πως τα λόγια του πολλές φορές έχουν μπερδέψει εκατοντάδες SEO experts.

Βάση των αποτελεσμάτων που έχω από blogs ένα σωρό πελατών αλλά και από το δικό μου, θα διαφωνήσω με τον αγαπητό Mueller. Τα μεγάλα άρθρα, τα οποία είναι σωστά βελτιστοποιημένα, παρέχουν πάντοτε καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στην κατάταξη τους στα αποτελέσματα αναζήτησης, όσο και στο χρονικό διάστημα που θα κάτσει για να το διαβάσει ένας αναγνώστης, το οποίο μειώνει σημαντικά το Bounce Rate, το οποίο γνωρίζουμε επίσης πως επηρεάζει την κατάταξη ενός blog. Άλλωστε, γιατί να παρέχει η Google και η Bing στα αποτελέσματα της άρθρα από ένα blog το οποίο σχεδόν κανένας δεν κάθεται να διαβάσει έστω και ένα λεπτό;

Τα άρθρα μας λοιπόν θα πρέπει να βελτιστοποιούνται με επικεφαλίδες, βελτιστοποιημένες φωτογραφίες και βίντεο, λίστες, πίνακες, σωστό Schema markup και πάνω απ’ όλα, να απαντάνε στις ερωτήσεις των αναγνωστών. Ακόμα και για food blogs που απλά παρέχουν συνταγές, είναι σημαντικό κάθε συνταγή να είναι σωστά δομημένη, να παρέχει όλη την διαδικασία του μαγειρέματος, τα απαραίτητα συστατικά, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ετοιμαστεί και πάει λέγοντας.

2. Ταχύτητα

Τι είναι το Gumlet CDN και πως αυξάνει την ταχύτητα του site

Στις μέρες μας, είναι “απαράδεκτο” για ένα blog να μην είναι γρήγορο. Δυστυχώς, ωστόσο, είναι δύσκολο να επιτύχεις ένα καλό και αποτελεσματικό σκορ στην ταχύτητα, και ως εκ τούτου, κάποιες φορές ένας προγραμματιστής μπορεί να σου λύσει τα χέρια από την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Παρόλα αυτά, μπορείς να φροντίσεις για ορισμένα βασικά πραγματάκια τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ταχύτητα του blog σου και άρα την κατάταξη του στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Κράτα μόνο τα απαραίτητα

Ξεκίνα αρχικά αφαιρώντας οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στο blog σου. Διάφορα banners και widgets που βρίσκονται στην πλευρική στήλη (sidebar) και δεν είναι απαραίτητα, θα πρέπει να μετακινούνται μέσα σε σελίδες ή να αφαιρούνται εντελώς. Αν για παράδειγμα ένα banner στην sidebar δεν είναι 30KB ή λιγότερο σε μέγεθος, αποτελεί πρόβλημα στην ταχύτητα.

Widgets και Social Media

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην αργή ταχύτητα παίζουν και τα Instagram widgets που φαίνεται να λατρεύουν οι περισσότεροι bloggers. Είναι αυτά τα widgets που εμφανίζουν αυτόματα όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζεις στο Instagram λογαριασμό σου και συχνά εμφανίζονται στο footer ή στην sidebar του blog σου. Αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο καθυστερούν σημαντικά την ταχύτητα, με αποτέλεσμα να λαμβάνεις χαμηλότερο σκορ. Το ίδιο ισχύει και για τα widgets του Facebook και του Pinterest, με αυτά του Twitter να είναι τα μοναδικά “ελαφριά” (καθώς περιλαμβάνουν συχνά μόνο tweets).

WordPress plugins για caching και βελτιστοποίηση

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό που να αφορά την ταχύτητα από την εγκατάσταση και την ρύθμιση ενός caching plugin. Αν και στο WordPress υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν και επί πληρωμής plugins για καλύτερο caching, καθένα παρέχει διαφορετικές δυνατότητες και επιλογές, οπότε θα πρέπει να βρεις το ιδανικό για εσένα.

Για δωρεάν plugins, το Cache Enabler είναι το πιο εύκολο στην χρήση και δεν απαιτεί ιδιαίτερη ρύθμιση. Από την άλλη πλευρά, το W3 Total Cache είναι επίσης ένα εξαιρετικό chacing plugin, αλλά απαιτεί σωστή ρύθμιση και συχνά δεν παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το WP-Optimize είναι εξίσου μια δυναμική επιλογή η οποία θα σου παρέχει και την δυνατότητα να βελτιστοποιείς δωρεάν τις φωτογραφίες του blog σου.

Για όσους θέλουν όμως να γλιτώσουν και να αυξήσουν σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας τους χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια, μπορούν να αγοράσουν το WP Rocket, το οποίο και θα αναλάβει πλήρως το caching, αλλά και θα έχεις την δυνατότητα να βελτιστοποιήσεις τα CSS και JavaScript αρχεία σου κάνοντας minify με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά και να θέσεις αυτόματο καθαρισμό του blog κάθε μέρα, βδομάδα ή μήνα (προτείνεται μια φορά το μήνα).

CDN υπηρεσίες

Αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο, η χρήση μιας CDN υπηρεσίας είναι πλέον απαραίτητη. Είτε προτιμάς να χρησιμοποιείς δωρεάν υπηρεσίες όπως την CloudFlare, είτε πιο premium υπηρεσίες όπως το Gumlet, τα αποτελέσματα θα είναι μόνο θετικά. Μια CDN υπηρεσία παρέχει υψηλότερο σκορ στο Google Insights Speed και στο GTMetrix, μεγαλύτερη ταχύτητα για όλους τους επισκέπτες σου απ’ όποια χώρα και αν σε επισκέπτονται και αυξημένη προστασία από επιθέσεις DDoS.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο θα χρειαστεί να σβήσεις σύντομα από την SEO Checklist σου, τότε αυτό είναι σίγουρα η χρήση μιας αξιόπιστης CDN υπηρεσίας.

Βελτιστοποιημένα themes

Αν το blog σου τρέχει πάνω σε μια CMS Πλατφόρμα και δεν είναι custom build, τότε πιθανότατα χρησιμοποιείς κάποιο theme (αλλιώς γνωστά και ως templates). Κάθε theme, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το WordPress, το Drupal, το Joomla και το Ghost, παρέχουν μια γκάμα από διαφορετικά δωρεάν και premium themes. Καθένα παρέχει διαφορετικό σχεδιασμό, λειτουργίες και δυνατότητες. Κάποια χρησιμοποιούν επίσης διάφορα page builder plugins, τα οποία βαραίνουν το site σε μεγάλο επίπεδο, εκτός και αν έχουν στηθεί και βελτιστοποιηθεί σωστά. Άλλα είναι αρκετά πιο μίνιμαλ και γρήγορα, ενώ άλλα πιο περίπλοκα και αργά.

Το theme που χρησιμοποιείς θα πρέπει να περιλαμβάνει καθαρογραμμένο κώδικα, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του SEO, να είναι γρήγορο, mobile-friendly και να παρέχει υποστήριξη για AMP σελίδες.



Διαφημίσεις

Αν και οι διαφημίσεις παίζουν σχεδόν καθοριστικό ρόλο στο κύριο μηνιαίο εισόδημα ενός full-time blogger, το να κρατάμε μόνο όσες είναι απαραίτητες μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην αύξηση του κέρδους, αλλά και στην διατήρηση ενός γρήγορου και καλαίσθητου σχεδιασμού. Για τους SEO experts αυτή δεν είναι μια καινούργια είδηση, αλλά για όσους δεν γνωρίζουν επί του θέματος: Οι διαφημίσεις είναι βαριές, και κυρίως αυτές της Google AdSense.

Αν θέλεις να βελτιώσεις με αρκετά σκορ παραπάνω την ταχύτητα του blog σου, τότε μπες στο διαχειριστικό της AdSense και έλεγξε ποιες διαφημίσεις αποδίδουν τα περισσότερα χρήματα μηνιαίως. Κράτα αυτές και μια επιπλέον την οποία να μετακινείς σε διάφορα σημεία για να ελέγξεις πιο από αυτά αποδίδει καλύτερα.

Απενεργοποίηση και διαγραφή μη απαραίτητων plugins

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του WordPress ήταν πάντοτε τα εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα plugins. Κάθε plugin όμως που ενεργοποιείς στο WordPress site σου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την ταχύτητα, τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τον Πίνακα Ελέγχου και οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτός. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ενεργοποιημένων plugins, τόσο πιο πολλούς πόρους απαιτείται από τον server για να τα τρέχει όλα σωστά. Ως εκ τούτου, αν έχεις έναν μεγάλο αριθμό ενεργοποιημένων plugins, τα οποία δεν έχεις ελέγξει σωστά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάζεται αρνητικά η ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, αλλά και να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ανάγκες για μεγαλύτερο και καλύτερο server – ή στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερο και αναβαθμισμένο hosting.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να έχεις βασικές γνώσεις προγραμματισμού για να καταλάβεις πότε ένα plugin δεν ωφελεί στην πραγματικότητα το blog σου και την ταχύτητα του. Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορείς εύκολα να δεις τις κριτικές για κάθε plugin, αλλά και άρθρα / reviews για το αν η χρήση του προτείνεται ή όχι και πως επηρεάζει την ταχύτητα. Plugins τα οποία δεν είναι απαραίτητα καλό είναι να τα απενεργοποιείς και να τα διαγράφεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η αλλαγή ενός plugin με ένα άλλο παρόμοιο, μπορεί να σε ωφελήσει.

Έλεγχος ταχύτητας

Για να ελέγξεις την ταχύτητα του blog σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το Google PageSpeed Insights και το GTMetrix, με το δεύτερο να παρέχει τα ίδια αποτελέσματα βάση του Lighthouse της Google, αλλά με περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες και στατιστικά.

3. Google AMP και Web Stories

AMP - Τι είναι και πως να το περάσεις στο WordPress

Καμία SEO Checklist δεν θα ‘ταν ολοκληρωμένη αν μέσα σε αυτήν δεν αναφερόταν φυσικά το AMP της Google. Το AMP, αν και σχετικά δύσκολο να ρυθμιστεί σωστά και να διορθωθούν όλα τα σφάλματα που θα αποφέρει στο Search Console, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου, καθώς επίσης και το SEO.

Αν και αρκετοί διαφωνούν πως το AMP επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το SEO ενός blog αν αυτό περιλαμβάνει ήδη μια γρήγορη εμπειρία στους mobile χρήστες του, θα διαφωνήσω αναφέροντας πως η Google σπρώχνει αρκετά ψηλά στα αποτελέσματα τα blogs που παρέχουν μια πλήρης εμπειρία από AMP. Γιατί να μην το κάνει, άλλωστε; Οι AMP σελίδες έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν γρήγορες ταχύτητες ακόμα και σε επισκέπτες που δεν έχουν γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τα Web Stories ξεκίνησαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν παρέχουν κάποια αξία στο SEO, αλλά σίγουρα μπορείς να επωφεληθείς από αυτά αυξάνοντας την οργανική κίνηση. Από την άλλη πλευρά, είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να παρουσιάσεις κάτι με μπόλικο visual.

4. SSL Πιστοποιητικά / HTTPS

Πριν από μερικά χρόνια, μόνο τα ηλεκτρονικά καταστήματα έπρεπε να εστιάσουν στην χρήση ενός SSL Πιστοποιητικού, ώστε οι επισκέπτες τους να είχαν στην διάθεση τους ασφαλέστερη κρυπτογράφηση και μέγιστη ασφάλεια για τις online συναλλαγές τους. Πλέον, τα SSLs είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τα e-commerce sites, όσο και για τους απλούς bloggers. Χωρίς SSL Πιστοποιητικό και με όλους τους συνδέσμους σου αντί για HTTPS να είναι σε HTTP, αρκετοί web browsers (προγράμματα περιήγησης όπως ο Edge, ο Chrome, ο Vivaldi κ.α.) εμφανίζουν ένα παράθυρο στους χρήστες που τους ενημερώνει πως η σύνδεση τους στον ιστότοπο δεν είναι ασφαλής.

Τα καλά νέα είναι πως καθένας μπορεί να προσθέσει ένα SSL Πιστοποιητικό και εντελώς δωρεάν χάρη στο Let’s Encrypt. Παρόλα αυτά, αν θέλεις ένα premium SSL Πιστοποιητικό για μέγιστη ασφάλεια και εγγύηση, μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ.

5. Schema markup για rich snippets

Το schema των άρθρων για τα blogs και των προϊόντων για τα ηλεκτρονικά καταστήματα παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στο πως θα εμφανίζονται και οι δύο μορφές στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τα καλά νέα είναι πως το πρόβλημα με το schema λύνεται με τη χρήση ενός SEO plugin, όπως για παράδειγμα το Yoast SEO και το All in One SEO.

Αν έχεις κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, τότε σίγουρα θα θέλεις να εμφανίζονται οι αξιολογήσεις των προϊόντων σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αν είσαι blogger, τότε τα άρθρα σου θα θέλεις να εμφανίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα όταν γράφεις how-tos, συνταγές φαγητών, reviews προϊόντων και FAQs.

Αν και θα μπορούσα να αναφερθώ στα backlinks στην πρώτη επικεφαλίδα για την βελτιστοποίηση των άρθρων, προτίμησα να τα αφήσω σε μια δική τους επικεφαλίδα για προφανείς λόγους. Το στήσιμο της αρχικής σου σελίδας, των σελίδων που έχεις δημιουργήσει, του footer και του header, αλλά και των άρθρων, μπορεί να σου αποφέρει τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ανάλογα με το πόσο καλό είναι το εσωτερικό και εξωτερικό backlinking που έχεις κάνει στο blog σου.

Φρόντισε οι κατηγορίες στο μενού σου να είναι σωστά γραμμένες. Απέφευγε να βάζεις συνδέσμους προς ιστοσελίδες που δεν γνωρίζεις καθόλου. Σιγουρέψου πως σε όλα τα άρθρα σου έχεις συνδέσμους προς άλλα άρθρα ή σελίδες του blog σου, τα οποία όμως είναι παρόμοια με το θέμα για το οποίο γράφεις. Κράτα όλα τα affiliate links σε no-follow ή sponsored και απέφυγε τα banners με do-follow συνδέσμους σε μη απαραίτητες ιστοσελίδες και blogs.

Για να σιγουρευτείς πως το blog σου θα αποκτήσει μια έξτρα αξιοπιστία από τις μηχανές αναζήτησης, ανά χρονικά διαστήματα προσπάθησε να γράφεις guest άρθρα σε αξιόπιστα blogs με καλό SEO και με μεγάλη επισκεψιμότητα.

7. Sitemaps και Robots.txt

Τι είναι το Robots.txt και πως σε βοηθάει στην SEO στρατηγική σου;

Δε νομίζω πως υπάρχουν λόγια για να αναφέρω την πραγματική ουσία και την έξυπνη τακτική του να έχει το blog σου ένα σωστό sitemap. Όσο πιο καλά δομημένο είναι ένα sitemap, τόσο πιο εύκολη κάνεις την διαδικασία για τις μηχανές αναζήτησης ώστε να ανιχνεύουν το νέο περιεχόμενο στο blog σου και να το περνάνε στα αποτελέσματα τους.

Για πλατφόρμες όπως το WordPress, ένα αξιόλογο sitemap μπορεί να δημιουργηθεί και να ανανεώνεται αυτόματα με τη χρήση ενός plugin. Αν έχεις ήδη εγκατεστημένα plugins όπως το Yoast SEO, το All in One SEO, το Rank Math και πάει λέγοντας, τότε σου παρέχουν ήδη ένα σωστά δομημένο sitemap. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιείς plugins όπως το XML Sitemaps, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις ακόμα μεγαλύτερες ρυθμίσεις.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση του νέου περιεχομένου σου παίζει φυσικά και το robots.txt αρχείο, το οποίο πρέπει να είναι και αυτό μια προτεραιότητα για την SEO Checklist σου. Μπορείς να μάθεις ακριβώς τι είναι και πως να δημιουργήσεις ένα διαβάζοντας ένα προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Τι είναι το Robots.txt και πως σε βοηθάει στην SEO στρατηγική σου;

8. Google Search Console και Bing Webmaster Tools

Τόσο το Google Search Console όσο και το Bing Webmaster Tools, είναι δύο απαραίτητα εργαλεία για να παρέχεις περισσότερες πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης σχετικά με το blog σου και το περιεχόμενο του, αλλά και για να παρακολουθείς επιπλέον στατιστικά τα οποία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τον κόσμο που σε επισκέπτεται.

Αν δεν έχεις καταχωρήσει ήδη το blog σου σε αυτά τα δύο εργαλεία, τότε θα χαρείς να μάθεις πως η διαδικασία είναι μόλις μερικά λεπτά και μπορεί να την ακολουθήσει ο καθένας. Για το Google Search Console έχω γράψει και αναλυτικό άρθρο, ενώ μόλις καταχωρήσεις το blog σου σε αυτό, μετά μπορείς να εισάγεις όλα τα δεδομένα (sitemaps, συνδέσμους κ.α.) απευθείας στο Bing Webmaster Tools με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το να διορθώνεις τους σπασμένους συνδέσμους του blog σου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να συμπεριλαμβάνεις στην SEO Checklist σου. Προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω έναν σπασμένο σύνδεσμο τον διορθώνω σχεδόν στιγμιαία, ώστε να μην μαζεύονται αρκετοί και μετά πρέπει να επενδύω αρκετές ώρες διορθώνοντας τους όλους. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι και γιατί οι μηχανές αναζήτησης έχουν “μικτά” συναισθήματα για τους σπασμένους συνδέσμους, αλλά και κατά κύριο λόγο γιατί οι αναγνώστες μου δεν θα βλέπουν ποτέ 404 Page Error σελίδες.

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να διορθώσεις όλους τους σπασμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους του blog σου (συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών και εσωτερικών συνδέσμων στα άρθρα και τις σελίδες σου) είναι με τη χρήση του Broken Link Checker.

10. Βελτιστοποίηση των φωτογραφιών και των βίντεο

Για να σιγουρευτείς για την ταχύτητα του blog σου, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να βελτιστοποιήσεις τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μεγάλη ανάλυση αλλά με μικρό μέγεθος, ενώ τα βίντεο θα πρέπει να φορτώνουν μόνο όταν ο αναγνώστης κάνει κλικ πάνω σε αυτά – κυρίως του YouTube.

Για τις φωτογραφίες, φρόντισε πως τις συμπιέζεις όλες με εργαλεία όπως το reSmush.it plugin, τις μετατρέπεις αυτόματα σε WebP μορφή και τις παρέχεις μέσω μιας αξιόπιστης CDN υπηρεσίας. Τα βίντεο μπορείς επίσης να τα βελτιστοποιήσεις με τη χρήση του Lazy-Loading, το οποίο βοηθάει επίσης και στις φωτογραφίες.

Ο καλύτερος και πιο πρακτικός τρόπος για να ξεμπερδεύεις με όλα αυτά, είναι χρησιμοποιώντας CDN υπηρεσίες όπως το Gumlet που τα κάνουν όλα μαζί και είναι πανεύκολο στη χρήση ακόμα και για αρχάριους χρήστες.


Θα συνεχίζω να βελτιώνω την παραπάνω SEO Checklist με νέες συμβουλές ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε το άρθρο στους σελιδοδείκτες σου και ανά μερικούς μήνες έλεγχε τα παραπάνω για να διατηρείς το blog σου σε άριστη κατάσταση.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχεις καταλάβει ακριβώς, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω. Θα χαρώ να μάθω επίσης τις απόψεις σου σχετικά με την παραπάνω SEO Checklist, καθώς επίσης και αν θα πρόσθετες κάτι παραπάνω.

Featured Image Mockup: macrovector στο Freepik

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
7 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;