Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Γράφοντας με τον Vivaldi, τον browser των bloggers

Share

Μελέτη, γρήγορη αναζήτηση, σημειώσεις, chromium πρόσθετα και πολλά ακόμα είναι τα λίγα από τα πολλά που μπορείς να κάνεις με τον Vivaldi, τον ιδανικό browser για bloggers, δημοσιογράφους, developers και αρχάριους χρήστες.

Στην περίπτωση που δεν είσαι γνώριμος με τον – σχετικά – καινούργιο browser, ο Vivaldi έχει ως σκοπό όλα όσα δεν έχουν οι υπόλοιποι browsers: στοχεύει στους χρήστες του. Είναι σίγουρα ο μοναδικός browser εκεί έξω που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ενώ για τους bloggers και τους δημοσιογράφους είναι το “χρυσό διαμάντι”.

Μια σύντομη ιστορία για τη γέννηση του Opera και του Vivaldi

Το 1994, δύο προγραμματιστές ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω σε έναν καινούργιο web browser. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν έναν γρήγορο browser, ικανό να τρέχει σε συστήματα με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά, έχοντας κατά νου ότι οι χρήστες του είναι άτομα με δίκες τους ανάγκες και επιθυμίες. Εκείνη την στιγμή, ο Opera γεννήθηκε.

Jon S. von Tetzchner
Jon S. von Tetzchner – Δημιουργός του Opera και Vivaldi browser.

Καθώς αυτό το μικρό κομμάτι λογισμικού ξεκίνησε να γίνεται γνωστό, η ομάδα πίσω από αυτό μεγάλωσε και σχηματίστηκε μια κοινότητα. Μείνανε κοντά στους χρήστες τους και τις “ρίζες” τους. Συνέχισαν να βελτιώνουν το λογισμικό τους με βάση τα σχόλια και τις κριτικές των χρηστών τους, καθώς πρόσθεταν δικές τους ιδέες και έκαναν τον browser τους όλο και καλύτερο με το καιρό. Καινοτόμησαν και αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός υπέροχου browser – και το κατάφεραν.

Με τα πολλά και με τα λίγα, το 2015 ο browser που κάποτε αγαπούσαν είχε αλλάξει την κατεύθυνση του. Δυστυχώς, δεν εξυπηρετούσε πλέον την κοινότητα των χρηστών του και τους συνεργάτες του – που βοήθησαν εξ ‘αρχής στην κατασκευή του.

Έτσι, ο δημιουργός του Opera μαζί με μερικά ακόμα μέλη που εργαζόντουσαν στην εταιρεία έφτασαν στο τελικό συμπέρασμα: έπρεπε να δημιουργήσουν ένα νέο browser. Ένα browser για τον εαυτό τους και τους φίλους τους. Ένα browser που είναι γρήγορος, αλλά ταυτόχρονα παρέχει πλούσια χαρακτηριστικά, εργαλεία και στοχεύει στην λειτουργικότητα. Ένα browser ο οποίος είναι εξαιρετικά ευέλικτος και βάζει πρώτα τους χρήστες του. Ένα browser αποκλειστικά για εσένα, εμένα και κάθε άλλον χρήστη.

Και έτσι, γεννήθηκε ο Vivaldi.

Όπως καταλαβαίνεις, ο ίδιος άνθρωπος που δημιούργησε τον Opera browser, δημιούργησε και τον Vivaldi. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, δεν παίρνει πλέον μέρος στην λειτουργία και την αναβάθμιση του Opera, του browser που πριν από λίγο καιρό πουλήθηκε σε μια κινέζικη εταιρεία για 600 εκατομμύρια δολάρια.

Γιατί ο Vivaldi είναι ο καλύτερος browser για bloggers και δημοσιογράφους (και τι πρέπει να γνωρίζεις)

Στο Inkstory απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε bloggers, δημοσιογράφους, web designers και πάει λέγοντας, οπότε αυτό το άρθρο δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα. Σκέψου το ως μια παρουσίαση ενός ακόμα blogging εργαλείου που θα σε βοηθήσει να κάνεις τη δουλειά σου και το χόμπι σου λίγο πιο εύκολο και υποφερτό.

Παρακάτω έχω δημιουργήσει μια λίστα με όλα τα εργαλεία που παρέχει ο Vivaldi για τους bloggers και τους δημοσιογράφους που θέλουν να γράφουν γρηγορότερα άρθρα, να μελετούν, να αναζητούν, να δουλεύουν αποτελεσματικότερα, να κρατάνε σημειώσεις σε δευτερόλεπτα και πολλά ακόμα.

Αλλά προτού ξεκινήσω να αναφέρω τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά και εργαλεία που παρέχει ο Vivaldi για τους bloggers, θα ήθελα να ξέρεις κάποια σημαντικά πράγματα για το νέο browser προτού τον χρησιμοποιήσεις.

 • Ο Vivaldi δεν είναι περιέχει ακόμα το χαρακτηριστικό sync για να συγχρονίζεις τους σελιδοδείκτες σου, τους κωδικούς πρόσβασης και το ιστορικό σου. Μπορείς, ωστόσο, να χρησιμοποιήσεις το EverSync ή να κάνεις export και import τα bookmarks χειροκίνητα.
 • Είναι διαθέσιμος αποκλειστικά για PCs και όχι για smartphones και tablets. Ωστόσο, παρέχει εκδόσεις για Windows, macOS και Linux.
 • Ο Vivaldi είναι Chromium-based browser, που σημαίνει ότι μπορείς να εγκαταστήσεις όλα τα plugins του Google Chrome από το Chrome Store.

Με όλα αυτά κατά νου, πάμε να δούμε τι μπορεί να μας παρέχει ώστε να κάνει την καθημερινότητα μας ευκολότερη και πιο εύχρηστη – μιας και ως bloggers συνεχώς ψαχνόμαστε για παραγωγικά εργαλεία.

Αναζητάς με πολλά παράθυρα ανοιχτά; Κανένα πρόβλημα!

Όταν γράφεις ένα μεγάλο άρθρο, οι πιθανότητες του να έχεις εκατοντάδες παράθυρα ανοιχτά είναι μεγάλες. Συχνά, όταν γράφω ένα άρθρο και αναζητώ πληροφορίες και ιδέες γι ‘αυτό, τα παράθυρα που ανοίγω είναι τόσα πολλά που σε κάποια φάση γίνονται μικρά και δεν ξέρω τι είναι τι. Σου ακούγεται γνωστό;

Με τον Vivaldi μπορείς να οργανώσεις όλα τα ανοιχτά παράθυρα με το χαρακτηριστικό Tab Stack. Απλά κάνε κλικ πάνω σε ένα παράθυρο και σύρε το πάνω σε ένα άλλο και θα γίνουν ένα. Μπορείς μέσα σε ένα παράθυρο να βάλεις αρκετά άλλα παράθυρα.

Vivaldi Tab Stack

Για παράδειγμα, στο ένα παράθυρο μπορείς να έχεις ανοιχτά όλα τα κοινωνικά δίκτυα, στο άλλο να γράφεις το άρθρο και σε ένα ακόμα να έχεις μέσα 5-6 παράθυρα στα οποία αναζητάς πληροφορίες για το θέμα που γράφεις.

Vivaldi Tab Stack

Αλλά και πάλι, ακόμη κι αν έχεις όλα τα παράθυρα μέσα σε άλλα, θα είναι τόσα πολλά που θα χάνεσαι, σωστά; Λάθος. Μπορείς κάθε Tab Stack να το ονομάσεις και όταν πηγαίνεις το βελάκι πάνω σε κάθε παράθυρο, θα εμφανίζεται ένα preview παραθυράκι για να βλέπεις ποιες σελίδες βρίσκονται σε κάθε Tab Stack.

Μπορείς ακόμα να κάνεις και PIN τα παράθυρα, όπως ακριβώς κάνεις και σε όλους τους υπόλοιπους browsers.

Vivaldi Pin Tabs

Άλλο ένα καταπληκτικό χαρακτηριστικό είναι και το Tab Tiling, το οποίο σου επιτρέπει να χωρίσεις δύο σελίδες μέσα στον browser και να έχεις την μια δίπλα από την άλλη. Ακριβώς όπως κάνεις και με τα παράθυρα στα Windows 10, στο Linux ή στο macOS.

Γρήγορες ματιές σε σημαντικές σελίδες με το Web Panels

Το να δουλεύεις έχοντας ενεργοποιημένο το Tab Tiling είναι πολύ βολικό. Έχεις δύο σημαντικές σελίδες πάντα ανοιχτές η μια δίπλα στην άλλη, με αποτέλεσμα να δουλεύεις γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα χωρίς περιττά κλικ. Αλλά το web panels είναι άλλο ένα υπέροχο χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσεις.

Ας πούμε ότι την ώρα που γράφεις ένα άρθρο, αναζητείς πληροφορίες γι ‘αυτό και γενικά έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά που αφορούν αυτό, αλλά ταυτόχρονα θέλεις να κοιτάς που και που αν έχεις καμιά ειδοποίηση στο Facebook, στο Twitter ή σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο που αφορά το blog σου.

Εύκολο, απλά πρόσθεσε το Twitter, το Facebook ή οποιαδήποτε άλλη σελίδα θέλεις στο Web Panels και κάθε φορά που θα θέλεις να ελέγχεις για ειδοποιήσεις, ανοίγεις την σελίδα που θέλεις και θα σου την εμφανίζει με την mobile μορφή της (δεν θέλουμε να φαίνεται και άσχημη).

Vivaldi Web Panels

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το Web Panels για να κρατάς σημειώσεις, να κοιτάς πληροφορίες από συγκεκριμένα άρθρα και πάει λέγοντας – στην περίπτωση δηλαδή που δεν σου φτάνει το Tab Tiling και θέλεις και ένα τρίτο παράθυρο ανοιχτό.

Μερικές σελίδες που έχω στο Web Panels:

 • Pocket και Instapaper (για να κοιτάω τα αποθηκευμένα άρθρα).
 • Το Twitter για να κοιτάω για ειδοποιήσεις.
 • Τη Βικιπαίδεια για να αναζητώ γρήγορα πληροφορίες.
 • Το Disqus για να βλέπω τα νέα σχόλια του blog μου.
 • Επιπλέον σελίδες που αφαιρώ και προσθέτω ανάλογα με το άρθρο που γράφω.

Στο Web Panels θα βρεις επίσης τους σελιδοδείκτες, τα downloads και το ιστορικό του browser σου – και μέσα στους σελιδοδείκτες θα βρεις και το Speed-Dial (περισσότερα γι ‘αυτό παρακάτω).

Όλα τα extensions του Chrome στη παλάμη του χεριού σου

Τα extensions που έχω εγκατεστημένα στο browser μου παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μου. Για παράδειγμα, ως blogger, χρειάζομαι τουλάχιστον ένα extension για να κοιτάω τη to-do λίστα μου, τα χρήματα που έβγαλα σήμερα από τις διαφημίσεις στο blog μου, την κίνηση του και πολλά ακόμα.

Vivaldi Extensions

Μερικά αγαπημένα extensions:

 • Simple to-do list – Μια απλή to-do λίστα.
 • SimilarWeb – Για να κοιτάς τα στατιστικά κάθε σελίδας.
 • Pocket & Instapaper – Για να αποθηκεύεις άρθρα για offline χρήση.
 • Search by Image – Για να αναζητείς μια εικόνα σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
 • Scan WP – Για να βλέπω τα themes που έχει ένα WP blog (έγραψα και άρθρο).
 • Wappalyzer – Για να βλέπω τι τρέχει πίσω από κάθε blog.
 • Pin It – Για να κάνω pin άρθρα στο Pinterest.
 • Buffer – Για να δημοσιεύω γρήγορα άρθρα και ιδέες στα κοινωνικά δίκτυα.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις extensions για να κρατάς σημειώσεις, να έχεις web panels, να τραβάς screenshots, ή για να προσθέσεις speed-dial, αφού όλα αυτά – και ακόμα περισσότερα – τα έχει ενσωματωμένα ο Vivaldi. Και πίστεψε με, είναι πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά έτσι.

Θα χρειαστεί να δώσεις λίγη προσοχή με τα extensions που εγκαταστείς και χρησιμοποιείς, αφού αν μαζευτούν πολλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου αποσπούν την προσοχή από τη δουλειά σου. Κάνε εγκατάσταση extensions τα οποία σε βοηθάνε να ολοκληρώσεις την δουλειά σου πιο γρήγορα και που σου αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Το Speed-Dial ανανεωμένο από τον δημιουργό του

Ο Jon S. von Tetzchner είναι ο δημιουργός του Opera. Οπότε, αυτός έβγαλε την ιδέα του speed-dial στον Opera και ως εκ τούτου, το πρόσθεσε από τις πρώτες κιόλας ημέρες και στον Vivaldi. Φυσικά, το speed-dial στον Vivaldi είναι ανανεωμένο και έχει βελτιωθεί αρκετά από την μέρα που κυκλοφόρησε ο Vivaldi.

Vivaldi Speed-Dial

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε το speed-dial να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο στον Vivaldi, καθώς όπως προανέφερα ο Opera εξαγοράστηκε από μια Κινέζικη εταιρεία και δεν την διοικεί πλέον ο Tetzchner, ο οποίος ήταν και το μυαλό πίσω από σχεδόν κάθε ιδέα που έγινε πραγματικότητα στον Opera.

Αν μάθεις να λειτουργείς το speed-dial, είτε στον Opera είτε στον Vivaldi, το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχεις έναν πιο “καθαρό” browser. Στο speed-dial έχεις την ικανότητα να προσθέτεις όλες τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες και στη συνέχεια να τις οργανώνεις μέσα σε φακέλους. Έτσι, έχεις πάντα έναν καθαρό και οργανωμένο browser με όλες τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες συγκεντρωμένες σε ένα μέρος.

Vivaldi Bookmarks

Αλλά δεν τελειώνει εδώ, αφού μέσα από το Speed-Dial μπορείς να δεις και όλους σου τους σελιδοδείκτες, οργανωμένους σε φακέλους, όπως ακριβώς έχεις κάνει και με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες στο Speed-Dial. Τέρμα λοιπόν το “μπάχαλο” που γίνεται στη μπάρα των σελιδοδεικτών.

Βγάζε screenshots like a PRO (και τι είναι το status bar)

Σε πολλά από τα άρθρα που γράφω στο Inkstory, στο Tsouk, στο Homeboy ή σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα, πρέπει να προσθέτω μέσα screenshots από προγράμματα, εφαρμογές, λειτουργίες, χαρακτηριστικά και εργαλεία. Με τον Vivaldi, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσω άλλο ένα extension για να βγάζω screenshots, αφού με δύο κλικ μπορώ να κάνω την δουλειά μου από την status bar.

Για την ακρίβεια, για να βγάλεις ένα screenshot απλά κάνε κλικ στο εικονίδιο με την φωτογραφική μηχανή, επέλεξε αν θέλεις να βγάλεις screenshot όλη την σελίδα ή συγκεκριμένα σημεία της, και πάτα “save as png ή jpeg”. Easy peasy.

Από τη status bar μπορείς ακόμα να μεγεθύνεις μια σελίδα, να αφαιρέσεις όλες τις φωτογραφίες που έχει (στην περίπτωση που έχεις αργή σύνδεση στο διαδίκτυο) καθώς επίσης και να ενεργοποιείς ή να απενεργοποιείς διάφορες λειτουργίες ιστοσελίδων.

Περίληψη..

Ο Vivaldi είναι ένας καταπληκτικός browser ο οποίος έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του, αλλά μέχρι στιγμής παρέχει πολλά εργαλεία και χαρακτηριστικά που κανένας άλλος browser δεν παρέχει. Μάλιστα, κάποια από αυτά που παρέχουν και άλλοι browsers, στον Vivaldi είναι ανανεωμένα και βελτιωμένα με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα.

Άλλα καταπληκτικά χαρακτηριστικά του Vivaldi που θα ‘πρεπε να γνωρίζεις είναι τα themes του, τα οποία μπορείς να αλλάζεις ή να δημιουργείς τα δικά σου (αν και το προεπιλεγμένο αλλάζει και παίρνει τα χρώματα κάθε σελίδας που επισκέπτεσαι και έτσι δεν το βαριέσαι ποτέ).

Επίσης, όταν επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα, την ώρα που ο browser την φορτώνει σε ενημερώνει πόσα MB ζυγίζει αυτή η σελίδα. Ως εκ τούτου, μπορείς να μετρήσεις και την δική σου σελίδα ώστε να την βελτιώσεις για να τρέχει ακόμα πιο γρήγορα.

Τέλος, αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα ή έχεις κάποια απορία, ο Vivaldi έχει μια τεράστια κοινότητα χρηστών και διαχειριστών η οποία θα σου λύσει κάθε προβληματισμό ή απορία. Και σύμφωνα με επίσημες αναφορές της εταιρείας, σύντομα θα προστεθεί και το χαρακτηριστικό sync για να συγχρονίζεις τους σελιδοδείκτες σου απ’ όπου κι αν είσαι.

Εσύ ποιον browser χρησιμοποιείς και γιατί; Έχεις δοκιμάσει ποτέ τον Vivaldi; Και αν ναι, πως σου φάνηκε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω. 🙂

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
3 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;