Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κατασκευή ιστοσελίδων: Οδηγός για αρχάριους

Share

Κάποτε, η κατασκευή ιστοσελίδων απαιτούσε γνώσεις πάνω στην HTML, CSS, PHP, JavaScript, μεταξύ άλλων γλωσσών, με CMS πλατφόρμες όπως το WordPress να βρισκόντουσαν στα αρχικά τους στάδια. Πλέον, η κατασκευή ιστοσελίδων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ενώ όσοι είναι αρχάριοι, δεν θα δυσκολευτούν να μπουν στο πνεύμα της κατασκευής ιστοσελίδων.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τα πάντα γύρω από την κατασκευή ιστοσελίδων, τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα και να δεις όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα, ένα blog, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα portfolio ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.

Κάποιοι από τους παρακάτω τρόπους απαιτούν βασικές γνώσεις πάνω σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού και αφορούν τους ανθρώπους που θέλουν να δουν το web development και web designing είτε επαγγελματικά, είτε ως χόμπι. Θα αναφερθώ φυσικά και σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να κατασκευάζεις ιστοσελίδες χωρίς γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού (άρα δεν θα χρειάζεται να γράφεις κώδικα).

Διάβασε επίσης: Πως να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ

Ορολογίες που πρέπει να γνωρίζεις

Προτού προχωρήσουμε με τη συνέχεια του άρθρου, αν έχεις λιγοστές γνώσεις πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδων, τότε καλό είναι να διαβάσεις και να κατανοήσεις μερικές από τις πιο βασικές ορολογίες που θα σου χρειαστούν μελλοντικά, αλλά και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα αυτό το άρθρο.

  • Themes / Templates: Τα themes ή templates είναι έτοιμοι σχεδιασμοί που μπορείς να εγκαταστήσεις σε διάφορες CMS πλατφόρμες και να αλλάξεις τα χρώματα τους, βασικά πράγματα του σχεδιασμού τους κ.α. Υπάρχουν δωρεάν themes και επί πληρωμής (premium) themes τα οποία παρέχουν περισσότερες δυνατότητες.
  • Custom Themes: Τα custom themes είναι οι μοναδικοί σχεδιασμοί ιστοσελίδων που φτιάχνει μια εταιρεία ή ένας προγραμματιστής αποκλειστικά για έναν συγκεκριμένο πελάτη και δεν βασίζεται πάνω σε κάποιο δωρεάν ή premium theme.
  • CMS Πλατφόρμες: Οι CMS πλατφόρμες, όπως το WordPress, το Joomla, το Drupal, μεταξύ άλλων, σου επιτρέπουν να γράφεις άρθρα, να δημιουργείς σελίδες, να προσαρμόζεις το SEO, να ανεβάζεις φωτογραφίες και βίντεο, να προσαρμόζεις τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου και πολλά-πολλά ακόμα, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης.
  • Hosting / Servers / Domain Names: Για να μπορέσει μια ιστοσελίδα να είναι διαθέσιμη προς όλο τον κόσμο, χρειάζεται δύο βασικά πράγματα: Έναν server στον οποίο θα φιλοξενείται και ένα domain name με μια κατάληξη (.gr, .com, .eu, .net, .org, .co, μεταξύ εκατοντάδων άλλων καταλήξεων). Το hosting αναφέρεται σε μια εταιρεία που σου νοικιάζει έναν διακομιστή και σου παρέχει ένα domain name, αλλά κυρίως το πρώτο.
  • SEO: Τα αρχικά του βγαίνουν από το Search Engine Optimization (Ελλ: Βελτιστοποίηση για Μηχανές Αναζήτησης) και όσο πιο καλό SEO έχει μια ιστοσελίδα, τόσο σε πιο υψηλά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης θα εμφανίζεται. Υπάρχει το τεχνικό κομμάτι του SEO, το οποίο είναι το δυσκολότερο, ενώ όλες οι υπόλοιπες βελτιστοποιήσεις γίνονται στον τρόπο με τον οποίο γράφεις τα κείμενα στο site σου (άρθρα, σελίδες, φωτογραφίες, βίντεο, κ.α.).
  • Blog: Τα blogs είναι οι ιστοσελίδες που παράγουν καινούργιο περιεχόμενο και ενημερώνονται συνεχώς με νέα άρθρα.
  • Forum: Τα forums είναι οι ιστοσελίδες στις οποίες μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμό και να συζητάς με άλλους χρήστες μέσω των ξεχωριστών και οργανωμένων ενοτήτων που έχει το κάθε forum. Σε κάποια μπαίνεις για να ζητήσεις βοήθεια ή να παρέχεις τη δική σου, σε άλλα για να ανταλλάζεις απόψεις, σε άλλα για να ζητάς τις απόψεις άλλων ανθρώπων και όπως και κάθε ιστοσελίδα, έτσι και αυτά μπορούν να αφορούν τον οποιονδήποτε άνθρωπο και την οποιαδήποτε θεματολογία.
  • e-shop / WooCommerce / e-Commerce: Τα e-shops / e-Commerce είναι ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία πουλάνε είτε φυσικά είτε ηλεκτρονικά προϊόντα. Το WooCommerce είναι ένα δωρεάν plugin για την CMS πλατφόρμα WordPress, το οποίο σου επιτρέπει να δημιουργείς ηλεκτρονικά καταστήματα, να πουλάς προϊόντα μέσω του συστήματος του, να διαχειρίζεσαι τα προϊόντα, να παρακολουθείς τα στατιστικά και πολλά ακόμα.

Για περισσότερες ορολογίες που αφορούν κυρίως το blogging, το SEO, το vlogging, το podcasting, μεταξύ άλλων, μπορείς να διαβάσεις το ερχόμενο άρθρο με τίτλο “Όλες οι Blogging Ορολογίες που πρέπει να γνωρίζεις.

Κατασκευή ιστοσελίδων: Οι 4 βασικοί τρόποι για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα

Μπορούμε να διαχωρίσουμε την κατασκευή ιστοσελίδων με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, καθένας εκ των οποίων εξυπηρετεί ένα διαφορετικό σκοπό και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.

  1. Επέλεξε έναν Web Builder

    Ο ιδανικός web builder θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και όλες τις δυνατότητες για να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Ουσιαστικά, μέσα από ένα περιβάλλον χρήσης, θα έχεις την δυνατότητα να μορφοποιείς και να σχεδιάζεις την ιστοσελίδα σου σέρνοντας διάφορα widgets, blocks και inframes.

  2. Χρησιμοποίησε μια CMS πλατφόρμα

    Οι CMS πλατφόρμες είναι η ιδανική επιλογή τόσο για αρχάριους χρήστες όσο και για προγραμματιστές με άριστες γνώσεις προγραμματισμού. Οι CMS πλατφόρμες καλύπτουν επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με όλες τις ιστοσελίδες παγκοσμίως, και για όλους τους καλούς λόγους.

  3. Μάθε τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού

    Αν θέλεις να κάνεις την κατασκευή ιστοσελίδων χόμπι ή επάγγελμα, τότε οι γνώσεις πάνω σε βασικές γλώσσες προγραμματισμού όπως η HTML, CSS, PHP, JavaScript, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητες.

  4. Προσέλαβε μια εταιρεία ή έναν web developer

    Αν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου ή τη θέληση για εκμάθηση, τότε μπορείς να προσλάβεις μια εταιρεία ή έναν προγραμματιστή για να αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας σου.

Κάθε τρόπος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Εξηγώ αναλυτικά για τον κάθε τρόπο χάρη σε πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στο χώρο.

1. Web Builders: Ο εύκολος και γρήγορος τρόπος

Wix

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα είναι με τη χρήση ενός δωρεάν ή premium Web Builder εργαλείου. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες (τις έχω παραθέσει παρακάτω) οι οποίες σου δίνουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργήσεις μια εξαιρετικότατη ιστοσελίδα χωρίς καθόλου γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού.

Ουσιαστικά, ένας web builder σου επιτρέπει να δημιουργείς άρθρα και σελίδες και να τις διαμορφώνεις με ευκολία, είτε σέρνοντας διάφορα γραφικά και widgets, είτε κάποιο διαχειριστικό μενού. Με όποιον τρόπο και αν λειτουργεί ο web builder που θα επιλέξεις, να ‘σαι σίγουρος/ρη πως η διαδικασία θα είναι υπόθεση μερικών ωρών για να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα.

Τα θετικά των web builders

Οι web builders, ή page builders, όπως τους αποκαλούν αρκετοί, έχουν εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας την δυνατότητα σε έναν εντελώς αρχάριο χρήστη να κατασκευάσει την πρώτη του ιστοσελίδα μέσα σε μόλις μερικές ώρες. Αυτό σημαίνει πως είτε θέλεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα, είτε να ανοίξεις μια ιστοσελίδα χωρίς να δώσεις μια περιουσία, τότε ένας web builder είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις.

Φυσικά, αν σκοπεύεις να φτιάξεις μια άκρως επαγγελματική ιστοσελίδα ή να πας σε πιο επαγγελματικό επίπεδο τις γνώσεις σου, τότε το να ασχοληθείς με web builders είναι χάσιμο χρόνου. Αλλά αν θέλεις μια ιστοσελίδα με βασικό καλοστημένο σχεδιασμό, που να παρέχει ορισμένες βασικές πληροφορίες, σελίδες και λειτουργίες, τότε επέλεξε έναν από τους παρακάτω web builders για να ξεκινήσεις.

Τα αρνητικά των web builders

Αν και οι web builders εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στους χρήστες τους ώστε να δημιουργούν πιο επαγγελματικές ιστοσελίδες με ευκολία, μέχρι και σήμερα παραμένουν είτε ελλιπής από βασικές δυνατότητες, είτε τα συνδρομητικά πακέτα που παρέχουν είναι ακριβά.

Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις το Shopify για να κατασκευάσεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αυτό σημαίνει πως συμφωνείς παράλληλα με όλο το κόστος και τα επιπλέον έξοδα που έρχονται με αυτό. Αν χρησιμοποιείς όμως το WordPress με το WooCommerce plugin, έχεις ακόμα περισσότερες δυνατότητες χωρίς κανένα απολύτως έξτρα κόστος. Βασικά, δεν υπάρχει καν κόστος, εκτός από τον server και το domain name που έτσι και αλλιώς θα πλήρωνες – αλλά θα μιλήσουμε για το WordPress στην ενότητα “Χρησιμοποίησε μια CMS πλατφόρμα για ακόμα περισσότερες δυνατότητες.”

Οι καλύτεροι Web Builders

  • Squarespace – Ιδανικό για ηλεκτρονικά καταστήματα, blogs, portfolios και για καλλιτέχνες που θέλουν να αναδείξουν την δουλειά τους).
  • Wix – Για κάθε είδους ιστοσελίδας.
  • Weebly – Για κάθε είδους ιστοσελίδας.
  • Gator by HostGator – Για απλές ιστοσελίδες.
  • Domain.com – Για απλές ιστοσελίδες.
  • Dreamhost Website Builder – Λειτουργεί με το WordPress.
  • GoDaddy Website Builder – Για απλές ιστοσελίδες.
  • Shopify – Για ηλεκτρονικά καταστήματα.
  • BigCommerce – Για ηλεκτρονικά καταστήματα.

2. Χρησιμοποίησε μια CMS πλατφόρμα για ακόμα περισσότερες δυνατότητες

WordPress com

Οι CMS πλατφόρμες είναι το άλφα και το ωμέγα για το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers, των ηλεκτρονικών καταστημάτων και για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο “βασιλιάς” των CMS πλατφορμών είναι το WordPress, κατέχοντας αυτή την στιγμή που γράφεται το άρθρο πάνω από το 49% της παγκόσμιας αγοράς για τις CMS πλατφόρμες.

Μιας και κάθε CMS πλατφόρμα παρέχει διαφορετικές δυνατότητες και ο τρόπος λειτουργίας της είναι συχνά μέρα με τη νύχτα συγκριτικά με μια ανταγωνιστική πλατφόρμα του είδους, πρώτα θα χρειαστεί να διαβάσεις για τη καθεμία και στη συνέχεια να επιλέξεις αυτή που καλύπτει τις ανάγκες σου. Τα παρακάτω άρθρα θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια γρήγορη αρχή:

Προσωπικά, προτείνω σε όλους τους πελάτες μου να χρησιμοποιούν το WordPress, μιας και είναι η πιο γρήγορα εξελισσόμενη CMS πλατφόρμα αυτή την στιγμή, με τεράστια κοινότητα από εκατομμύρια χρήστες, προγραμματιστές και επιχειρήσεις. Μέχρι και η Google, η οποία έχει εδώ και αρκετά χρόνια το Blogspot, μια απαρχαιωμένη πλέον δωρεάν blogging πλατφόρμα, εστιάζει στην κατασκευή και διατήρηση πρόσθετων (plugins) αποκλειστικά για το WordPress.

Οι καλύτερες CMS πλατφόρμες για κατασκευή ιστοσελίδων

Αν και αναλύω αναλυτικά τι κάνει κάθε CMS πλατφόρμα σε προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει και είχα δημοσιεύσει στο Inkstory (θα το βρεις στην παραπάνω λίστα με τα προτεινόμενα άρθρα), εδώ θα τις προσθέσω απλά σε μια λίστα, ώστε να μπορείς να τις αναζητάς με ευκολία:

Αυτή την στιγμή, οι κύριες CMS πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για την επαγγελματική κατασκευή ιστοσελίδων, είναι το WordPress.org, το Drupal, το Joomla και πρόσφατα το Ghost. Για απλά ερασιτεχνικά blogs, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WordPress.com, το Squarespace ή ακόμα και το Blogger της Google. Για bloggers που θέλουν ένα απλό και γρήγορο blog και θέλουν να εστιάσουν αποκλειστικά στο blogging, τότε το WordPress.org, το WordPress.com και το Ghost είναι οι καλύτερες επιλογές.

Custom themes έναντι έτοιμων themes

Γιατί είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιείς κρακαρισμένα WordPress Themes

Ειδικότερα για πλατφόρμες όπως το WordPress, το Drupal, το Joomla, το Ghost και το Blogger, θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα themes που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς έτοιμους δωρεάν ή premium themes, ή να επενδύσεις για ένα μοναδικό custom σχεδιασμό; Την ερώτηση σε αυτή την απάντηση την έχω δώσει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο που είχα δημοσιεύσει με τίτλο “Έτοιμα themes έναντι μοναδικού σχεδιασμού – Τι να προτιμήσεις και γιατί.

Σχετικά άρθρα που θα σε βοηθήσουν:

Εν συντομία, τα έτοιμα themes είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν επιλέξεις ένα premium theme το οποίο κοστίζει 50-70 ευρώ, θα έχεις έναν έτοιμο σχεδιασμό τον οποίο θα μπορείς να μορφοποιήσεις με διάφορους τρόπους, αλλάζοντας είτε μέρη του σχεδιασμού, είτε τα χρώματα, είτε τις γραμματοσειρές, τα μεγέθη και πολλά ακόμα. Ένα καλοστημένο theme θα πρέπει να σου παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργείες και χαρακτηριστικά που θα χρειαστείς για να στήσεις την ιστοσελίδα σου, μέγιστη ταχύτητα στο Google PageSpeed Insights και στο GTMetrix και τεχνική υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστείς.

Τα έτοιμα themes – και κυρίως τα premium – λαμβάνουν επίσης νέες ενημερώσεις οι οποίες διορθώνουν προβλήματα, κάνουν το theme συμβατό με νέες εκδόσεις της CMS πλατφόρμας που χρησιμοποιείς, προσθέτουν νέες δυνατότητες και καλύπτουν κενά ασφάλειας που μπορεί να υπάρχουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα plugins (έξτρα πρόσθετα τα οποία εγκαθιστάς και σου παρέχουν περισσότερες επιλογές, δυνατότητες και χαρακτηριστικά για κάτι συγκεκριμένο).

Τα custom themes, τα οποία παρέχουν μοναδικό σχεδιασμό και λειτουργίες που δεν έχει καμία άλλη ιστοσελίδα, συχνά είναι πανάκριβα και ένας απλός σχεδιασμός μπορεί να ξεκινάει από 1,200 ευρώ και να φτάνει έως και τα 3-4 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πελάτη. Τα custom themes πρέπει επίσης να ενημερώνονται, αλλά για κάθε ενημέρωση και συμβατότητα απαιτεί να βάλεις το χέρι στη τσέπη, σε αντίθεση με τα έτοιμα themes που σου παρέχουν αυτόματα τις ενημερώσεις, όποτε αυτές χρειάζονται.

Page Builders

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια CMS πλατφόρμα, αλλά θέλεις να κάνεις το στήσιμο των σελίδων και του σχεδιασμού παιχνιδάκι, τότε μπορείς να επιλέξεις το WordPress σε self-hosted, δηλαδή το WordPress.org, σε συνδυασμό με το Oxygen, το Elementor, το WPBakery και εκατοντάδες άλλα page building plugins.

3. Μάθε τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού για κατασκευή ιστοσελίδων

html

Αν θέλεις να μάθεις τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού ώστε να ασχοληθείς είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με την κατασκευή ιστοσελίδων, τότε ετοιμάσου για μερικά από τα πιο “έντονα” χρόνια της ζωής σου.

Αρχικά, οι βασικές γλώσσες προγραμματισμού που θα χρειαστεί να μάθεις είναι η HTML, η CSS και η PHP. Μετά μπορείς να προχωρήσεις και σε άλλες γλώσσες, όπως στην JavaScript, αλλά οι βασικές είναι οι πρώτες τρεις που ανέφερα.

Η HTML και η CSS είναι αναμφισβήτητα οι πιο εύκολες στη λίστα και συνδυάζονται “τέλεια” μεταξύ τους για να ξεκινήσεις να κατασκευάζεις τις πρώτες σου ιστοσελίδες. Μπορείς επίσης να βγάζεις ένα εξαιρετικό εισόδημα δημιουργώντας και πουλώντας themes σε marketplaces όπως το ThemeForest και το CreativeMarket.

Προσέλαβε μια εταιρεία ή έναν ελεύθερο επαγγελματία (Fiverr)

Αν οι web builders σου φαίνονται εργαλεία για ερασιτέχνες, οι CMS πλατφόρμες πιο περίπλοκες απ’ ότι θα τις ήθελες και οι γλώσσες προγραμματισμού εκτός θέματος, τότε το μόνο που μένει να κάνεις είναι να προσλάβεις μια εταιρεία ή έναν ελεύθερο επαγγελματία για κατασκευάσει την ιστοσελίδα σου. Και αν σου ακούγεται απλό, πίστεψε με δεν είναι καθόλου!

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι πότε να επιλέξεις μια εταιρεία και πότε έναν ελεύθερο επαγγελματία (προγραμματιστή). Μπορεί να σου ακούγονται και τα δύο το ίδιο, αλλά στη πραγματικότητα απέχουν όσο απέχει η μέρα με τη νύχτα.

Για ποιους είναι οι εταιρείες

Όταν αναλαμβάνει μια εταιρεία την κατασκευή της ιστοσελίδας σου, τότε είσαι προετοιμασμένος/νη για το τελικό κόστος του σχεδιασμού, καθώς επίσης και για όλα τα επιπλέον έξοδα που θα σου ζητήσουν για μελλοντικές αλλαγές που θα χρειαστείς, ή για την τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παρέχουν. Με άλλα λόγια, αν ο προϋπολογισμός σου δεν είναι μεγάλος, το να πας σε μια εταιρεία δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Παρόλα αυτά, εδώ μπαίνει το ρητό “Ό,τι δίνεις, παίρνεις”, καθώς μια εταιρεία σου παρέχει γρηγορότερα τελικά αποτελέσματα, συχνά πιο άμεση τεχνική υποστήριξη και έχει μια ομάδα από πίσω που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την οποιαδήποτε στιγμή για να λύσεις κάθε πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει. Εκτός αν δεν είναι καλή εταιρεία.

Για ποιους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Θα πίστευε κανείς πως οι τιμές κατασκευής ιστοσελίδων είναι μικρότερες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ. Οι προγραμματιστές που δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες τείνουν να έχουν διαφορετικό κοστολόγιο, ανάλογα με τη ζήτηση της δουλειάς του.

Ως προγραμματιστής για πάνω από μια δεκαετία, είχα αρκετούς πελάτες που μου ανέφεραν σκηνικά με ελεύθερους επαγγελματικές προγραμματιστές να εξαφανίζονται στα καλά του καθουμένου, να έχουν τεράστια πελατεία και να μην προλαβαίνουν να απαντήσουν έγκαιρα σε μεγάλα προβλήματα – και η ιστοσελίδα να μένει ξαφνικά ανημέρωτη. Για να αποφύγεις τέτοια περιστατικά, να ζητάς πάντα από έναν προγραμματιστή να σου δείξει το portfolio του (μια σελίδα με όλες τις δουλειές του, κάθε σωστός επαγγελματίας παρέχει ένα portfolio). Από εκεί, θα έχεις την δυνατότητα να δεις ποιες ιστοσελίδες έχει φτιάξει, αν σου αρέσει η δουλειά του, καθώς επίσης και αν υπάρχουν αρνητικά reviews γι ‘αυτόν/την.

Μην εμπιστεύεσαι ποτέ την δουλειά σου σε έναν ερασιτέχνη ο οποίος δεν έχει να σου υποδείξει προηγούμενες δουλειές.

Ιστοσελίδες για πρόσληψη ελεύθερων επαγγελματιών

Αν θέλεις να διευκολυνθείς ακόμα περισσότερο με τη πρόσληψη ενός προγραμματιστή, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις παρακάτω ιστοσελίδες για να βρεις ακριβώς το κατάλληλο άτομο για την κατασκευή ιστοσελίδων.

1. LinkedIn

Το μεγαλύτερο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Θα βρεις μέσα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, ανάμεσα τους και προγραμματιστές με εξαιρετικές ικανότητες που αναλαμβάνουν νέους πελάτες. Μέσα από το προφίλ του κάθε χρήστη, θα έχεις την δυνατότητα να δεις το βιογραφικό του, την εργασιακή του εμπειρία, projects που έχει αναλάβει, testimonials που του έχουν αφήσει πελάτες και πολλά ακόμα.

2. Fiverr

Αν και υπάρχουν Έλληνες στο Fiverr που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες τους, δύσκολα θα βρεις το κατάλληλο άτομο αν δεν μιλάς αγγλικά. Το Fiverr απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι μια υπηρεσία από την οποία μπορείς να προσλάβεις άτομα για διάφορες εργασίες, μεταξύ τους και η κατασκευή ιστοσελίδων. Οι τιμές ποικίλουν, αλλά να εστιάζεις πάντα στις κριτικές που έχει κάθε επαγγελματίας από προηγούμενες δουλειές του, καθώς είναι από πελάτες που τον/ην πλήρωσαν και συνεργάστηκαν μαζί του/της.

3. Upwork

Παρόμοιο με το Fiverr, το Upwork είναι ένα από τα μεγαλύτερα marketplaces για ελεύθερους επαγγελματίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που αναζητάς, το Upwork σίγουρα θα έχει τους κατάλληλους ανθρώπους για να στο παρέχουν. Παρόλα αυτά, το Upwork λαμβάνει το 10% από κάθε δουλειά, οπότε ίσως δεις λίγο ανεβασμένες τιμές.

4. Freelancer

Με περισσότερους από 29 εκατομμύρια χρήστες, το Freelancer είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες εναλλακτικές του Fiverr και ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρεις το κατάλληλο άτομο για κατασκευή ιστοσελίδων. Θα βρεις επίσης κατηγορίες με έτοιμες δουλειές που αφορούν τη γραφή άρθρων, την μετάφραση κειμένων, την κατασκευή ιστοσελίδων, το graphic design και πολλά-πολλά ακόμα.


Όπως μπορείς να καταλάβεις, η κατασκευή ιστοσελίδων μπορεί είτε να σου κάνει την ζωή πιο εύκολη με διάφορους τρόπους, είτε πιο δύσκολη και χρονοβόρα, αν επιλέξεις την κατάλληλη εκμάθηση πάνω στις βασικές γλώσσες προγραμματισμού.

Αν έχεις απορίες ή προβληματισμούς, θέλεις να προτείνεις κάτι ή να δώσεις κάποια συμβουλή, μπορείς να αφήσεις το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: ThisisEngineering RAEng στο Unsplash.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;