Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Ότι χρειάζεται να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις για το WordPress

Share

Στις μέρες μας, οι επιχειρήσεις χωρίς ιστοσελίδες είναι σαν έφηβους χωρίς προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα: είναι σαν να μην υπάρχουν ποια. Αλλά δεν είναι αρκετό για μια επιχείρηση να έχει απλά μια ιστοσελίδα, πρέπει να έχει μια fancy ιστοσελίδα.

Μια επιχείρηση πρέπει να έχει ένα καθαρό, επαγγελματικό και βελτιστοποιημένο σχεδιασμό ώστε να μπορεί να συνδέσει την ιστοσελίδα της με τα κοινωνικά της δίκτυα, τα προϊόντα και τους χρήστες της. Πρέπει να είναι προσβάσιμη από κάθε συσκευή και να φαίνεται καθαρά από κάθε οθόνη. Πρέπει να φορτώνει γρήγορα και ο σχεδιασμός της να είναι πάντα up-to-date με τα σημερινά standards ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί εύκολα τους ανταγωνιστές της.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν το WordPress για να κατασκευάσουν τις ιστοσελίδες τους.

Αυτή την στιγμή, το WordPress, η μεγαλύτερη open source πλατφόρμα, κατέχει το 39+ τοις εκατό του ίντερνετ.

Η δημοτικότητα του στηρίζεται φυσικά στο γεγονός πως η πλατφόρμα παρέχεται εντελώς δωρεάν και απαιτεί πολύ λίγο χρόνο για να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα και να την εμφανίσεις στο διαδίκτυο. Εκτός αυτού, η κοινότητα της είναι τεράστια και τα διαθέσιμα plug-ins και themes από τρίτους είναι εκατοντάδες.

Διάβασε επίσης: WordPress.org vs WordPress.com – Ποια είναι η διαφορά;

Με όλα αυτά κατά νου, είναι σημαντικό για μια επιχείριση να έχει τη δική της online παρουσίαση και ως εκ τούτου, το WordPress είναι η καλύτερη λύση. Αλλά επειδή όλα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους – και το WordPress δεν αποτελεί εξαίρεση – παρακάτω αναφέρω όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μικρή και μεγάλη επιχείριση για το WordPress προτού το χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν την ιστοσελίδα τους.

Το WordPress μπορεί εύκολα να γίνει ο SEO εφιάλτης σου

Στην επιφάνεια, τα SEO χαρακτηριστικά που παρέχει το WordPress είναι εξαιρετικά. Όπως έγραψε άλλωστε και η Maggie Sawyer στο AdNgin,

“Το WordPress είναι η SEO-friendly πλατφόρμα που αυτόματα βελτιστοποιεί την ιστοσελίδα και αυξάνει το ranking της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης”.

Inkstory SEO

Αλλά υπάρχει μια σημαντική παγίδα: Το WordPress ενώ κάνει όλη την διαδικασία του SEO να φαίνεται παιχνίδι, αν δεν είσαι γνώριμος με τις ρυθμίσεις του για τις ετικέτες, τις κατηγορίες, τους συνδέσμους και πάει λέγοντας, μπορείς εύκολα να καταστρέψεις ότι έχεις χτίσει. Με άλλα λόγια, μπορείς εύκολα να καταστρέφεις το SEO σου χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Η βελτιστοποίηση για τα κοινωνικά δίκτυα θα σε ζορίσει

Για να καταφέρεις να επωφεληθείς από όλα τα χαρακτηριστικά που παρέχει το WordPress, θα χρειαστεί να προσθέσεις social sharing κουμπιά στην ιστοσελίδα σου ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να μοιραστούν πληροφορίες, προϊόντα ή άρθρα που παρέχεις. Για να το κάνεις αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις ένα καλό plugin.

Το Social Warfare είναι το social sharing plugin που έψαχνες τόσο καιρό

Το πρόβλημα εδώ είναι πως τα περισσότερα social sharing plug-ins καθυστερούν το φόρτωμα των σελίδων και μειώνουν το σκορ σου στο Google PageSpeed Insights και στο GTMetrix. Τα πιο γνωστά plug-ins γι ‘αυτή την δουλειά είναι το Jetpack και το SumoMe, αλλά και τα δύο έχουν προβλήματα.

Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα το λύσαμε εδώ και αρκετό καιρό σε προηγούμενο άρθρο που δημοσίευσα στο Inkstory για το Social Warfare Pro, το πιο αξιόπιστο και γρήγορο social sharing plug-in που υπάρχει αυτή την στιγμή για το WordPress.

Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα
Ο χρόνος είναι χρήμα..

Σε οποιαδήποτε open source εφαρμογή κι αν κοιτάξεις, ο κώδικας της μπορεί να προέρχεται είτε από έναν επαγγελματία και ειδικευμένο προγραμματιστή, είτε από έναν αρχάριο, καθιστώντας τη διατήρηση της συνολικής βάσης του κώδικα δύσκολη. Για την ακρίβεια, ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα του WordPress είναι η ταχύτητα.

Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εταιρείες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες και χαρακτηριστικά για να αυξήσουν την ταχύτητα της WordPress ιστοσελίδας σου, και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Γιατί είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδα σου τόσο σημαντική; Γιατί η Google θέλει να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη εμπειρία από τα αποτελέσματα της. Και οι αργές ιστοσελίδες δεν ανήκουν στην καλή εμπειρία της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν δεν ενδιαφερθείς για το SEO της ιστοσελίδας σου, θα χρειαστεί να σκεφτείς τους επισκέπτες σου, οι οποίοι, με τα σημερινά standards, δεν θα περιμένουν πάνω από 4-5 δευτερόλεπτα για να φορτώσει η σελίδα σου.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές και infographics από γνωστούς bloggers και μεγάλες επιχειρήσεις, ιστοσελίδες όπως το Amazon θα μπορούσαν να χάσουν χιλιάδες δολάρια μέσα σε μια μέρα αν ο χρόνος φόρτισης έπεφτε από ένα μέχρι και δύο δευτερόλεπτα.

Η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας για την απόδοση της στο άνοιγμα των σελίδων είναι πολύ σημαντική, γι ‘αυτό άλλωστε και οι developers εστιάζουν πολύ σε αυτήν με τη χρήση εργαλείων, όπως αυτό της Google, το PageSpeed Insights.


Διάβασε επίσης:


Τι ακριβώς γίνεται όμως αν διορθώσεις αυτά που σου παρέχει στις αναφορές του το PageSpeed Insights της Google; Ιδιαίτερα απλό:

Οι developers που κοιτάνε προσεχτικά τις αναφορές του Google PageSpeed Insights και διορθώνουν τα περισσότερα, βλέπουν αύξηση στις μετρήσεις μετατροπής, όπως υψηλότερο engagement και καλύτερο conversion.

Ως εκ τούτου, η ταχύτητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας και κυρίως μιας ιστοσελίδας που παρουσιάζει μια επιχείριση.

  • Υψηλότερο engagement – Οι χρήστες περνάνε περισσότερο χρόνο μέσα στην σελίδα λόγο της μεγάλης ταχύτητας. Αυτό σημαίνει αύξηση στα έσοδα και καλύτερο search ranking.
  • Υψηλότερο conversion – Όταν ο χρήστης ολοκληρώνει κάτι μέσα από την ιστοσελίδα σου και μετατρέπεται σε πελάτης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως συμπλήρωσε μια φόρμα, ολοκλήρωσε μια παραγγελία και πάει λέγοντας.

Η ασφάλεια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα

Όσο ασφαλή και καλό server κι αν έχεις, το WordPress είναι ίσως από τους ευκολότερους στόχους για κάθε hacker. Έχοντας «ανοιχτές [ευάλωτες] πόρτες» στο WP core, στα themes αλλά και στα plug-ins τρίτων, η ιστοσελίδα σου είναι παιχνίδι να χακαριστεί από έναν ειδικευμένο hacker.

Για να σου δώσω μια καλύτερη ιδέα, αν ρίξεις μια γρήγορη ματιά στη βάση δεδομένων του WPScan, θα βρεις πάνω από 8,000 ενεργές ευπάθειες από themes και plug-ins του WordPress, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα τρομαχτικό.

homeboy ssl https

Κι εδώ έρχεται το πολύ-αγαπητό και ιδιαίτερα γνωστό πρωτόκολλο HTTPS. Έχω ξανά αναφερθεί για το πόσο σημαντικό είναι κάθε ιστοσελίδα, blog, forum και ηλεκτρονικό κατάστημα να αλλάξει σε HTTPS, τόσο για μεγαλύτερη ασφάλεια, όσο και για μεγαλύτερο search ranking.

Δυστυχώς, ενώ είναι ιδιαίτερα εύκολο να αγοράσεις ένα SSL πιστοποιητικό, είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιήσεις το HTTPS στο WordPress και να αλλάξεις όλους τους συνδέσμους χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Αλλά μιας και αναφερόμαστε για ένα πολύ σημαντικό θέμα, θα χρειαστεί είτε να επενδύσεις λίγα χρήματα σε έναν developer για να σου το κάνει, είτε σε μια υπηρεσία.

Αν ψάχνεις web hosting εταιρεία, η GreekHost παρέχει δωρεάν εγκατάσταση SSL πιστοποιητικών με τα νέα της πακέτα.

Σύνοψη: Το WordPress για τις επιχειρήσεις

για να αυξήσεις τη ταχύτητα του WordPress blog σου

Όπως ανέφερε στο παρελθόν και η Rebecca Haden από το Haden Interactive:

“Αν χρησιμοποιείς το WordPress, τότε έχεις μια blogging πλατφόρμα από μια ομάδα προγραμματιστών, ένα theme από κάποιον άλλον και ένα σωρό plug-ins που δημιουργήθηκαν από άλλους ανθρώπους”.

Είναι δύσκολο να διορθώσεις όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στις ρυθμίσεις αλλά και στον κώδικα για να φτάσεις στο σημείο που θέλεις. Κάποιες φορές, αυτές οι αλλαγές θα σου κοστίσουν και αρκετά χρήματα.

Τα themes από μόνα τους περιλαμβάνουν επιπλέον χρεώσεις: Ενώ ένα theme μπορεί να κοστίζει 39 δολάρια και να δείχνει υπέροχο, αλλά θα χρειαστεί να αλλάξεις πολλές ρυθμίσεις και να προσθέσεις αρκετά νέα χαρακτηριστικά για να το κάνεις έτσι όπως το θέλεις.


Διάβασε επίσης:


Τα πιο ακριβά themes θα σου παρέχουν περισσότερες επιλογές και χαρακτηριστικά, αλλά τα καλά αξίζουν και αρκετά χρήματα. Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε SSL πιστοποιητικά, επί πληρωμής plug-ins, themes και σε προγραμματιστές για να σου διορθώσουν ή να σου αλλάξουν κάτι που δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος σου.

Άλλα όπως συμβαίνει και με κάθε επιχείριση, έτσι και τώρα θα χρειαστεί να επενδύσεις για να δημιουργήσεις κάτι καλό και αξιόλογο για τους πελάτες σου, και η κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι η μια εξαιρετική αρχή.

Κι ενώ το WordPress μπορεί να έχει τα αρνητικά του, εφόσον βρίσκεται στον 21ο πρώτο αιώνα, θα ήταν σοφή επιλογή αν αναβάθμιζες την παλιά σου ιστοσελίδα και τη μετέφερες εκεί. Εναλλακτικά, όλες οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιούν επαγγελματικές πλατφόρμες, και αν όχι το WordPress, τότε τις εναλλακτικές που υπάρχουν.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;