Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook θα σε ζορίσουν

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Mark Zuckeberg ανακοίνωσε με δημοσίευση του πως έρχονται μεγάλες αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά το News Feed των χρηστών και τις σελίδες του Facebook.

Η αλλαγή στον αλγόριθμο – η οποία ισχύει ήδη για εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου – θα εμφανίζει περισσότερες κοινοποιήσεις από φίλους σου και κοινότητες στις οποίες είσαι μέλος, παρά από σελίδες.

Διάβασε επίσης: Το Facebook είναι ένα κακόγουστο αστείο για τα blogs

Αυτό σημαίνει πως αν είσαι blogger και έχεις σελίδα στο Facebook από την οποία κρατάς ενημερωμένους τους αναγνώστες σου, από εδώ και στο εξής ακόμα λιγότεροι θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σου. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις σελίδες, είτε είναι brands, είτε celebrities, είτε καλλιτέχνες και πάει λέγοντας.

Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή στον αλγόριθμο του Facebook;

Όλο αυτό συμβαίνει επειδή το Facebook πέρασε τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να βρει μια λύση για τα Fake News, τα οποία, απ’ ότι φαίνεται, κέρδισαν! Αν είσαι blogger και για αρκετά χρόνια τώρα εστίαζες αποκλειστικά στην σελίδα σου στο Facebook, μόλις έχασες το παιχνίδι.

Η επίσημη ανακοίνωση στο Facebook από τον Mark Zuckerberg:

https://www.facebook.com/zuck/posts/10104413015393571

Σύμφωνα με τον Mark Zuckeberg, ο κύριος στόχος του για το 2018 είναι να φέρει το Facebook πίσω στις ρίζες του, αλλά στη πραγματικότητα, ένας ακόμα πιο μεγάλος λόγος είναι η εξωτερική κριτική, η οποία δεν καθορίσει βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Facebook με τα Fake News. Αλλά εφόσον το κοινωνικό δίκτυο ήταν ανίκανο να έρθει με μια λύση στο πρόβλημα με τα Fake News, τελικά κατέληξαν στην εύκολη διαφυγή, η οποία είναι να εμφανίζονται λιγότερες δημοσιεύσεις από σελίδες στο News Feed.

Τι οφείλεις να κάνεις ως blogger

Από την στιγμή που η αλλαγή στον αλγόριθμο έγινε και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις γι ‘αυτό – παρά μόνο να χάσεις πολλές επισκέψεις από το Facebook – καλό είναι να ξανά ρίξεις μια ματιά στη social media μάρκετινγκ στρατηγική σου.

Σταμάτα να βασίζεσαι σε άλλους

facebook 695108 1280

Αρχικά, πρέπει να καταλάβεις και να κατανοήσεις πως το Facebook δεν είναι το μοναδικό κοινωνικό δίκτυο που υπάρχει. Θα πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς καθένα από τα υπάρχον μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και να εστιάζεις σε όλα με διαφορετικό τρόπο.

Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή που εμφανίστηκαν τα Fake News, πως όποια απόφαση κι αν παρθεί από τα μεγάλα κεφάλια του Facebook, θα βλάψει σημαντικά όλες τις σελίδες. Όλους τους bloggers, τους vloggers, τους developers και τα μεγάλα brands.

Ήρθε ο καιρός να καταλάβεις και να κατανοήσεις πως τόσο μεγάλα κοινωνικά δίκτυα δεν ενδιαφέρονται για το blog σου, αλλά για την εικόνα τους και το εισόδημα που βγάζουν. Αν θέλεις να γίνεις κάποια στιγμή ένας full-time blogger, θα πρέπει να σταματήσεις να βασίζεσαι σε άλλους.

Μην έχεις το blog σου στο Blogger και σε άλλες πλατφόρμες που δεν είναι self-hosted, γιατί έτσι κάθε εταιρεία μπορεί να στο διαγράψει αν δεν συμβαδίζει με τους όρους χρήσης της. Μην βασίζεσαι μόνο σε ένα κοινωνικό δίκτυο, βασίσου σε πολλαπλά. Έτσι, οτιδήποτε κι αν γίνει, θα είσαι καλυμμένος. Μην βασίζεσαι μόνο σε μια affiliate εταιρεία για το εισόδημα του blog σου, γιατί όπως είδες, δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο.

Γίνε καλύτερος στο SEO

Inkstory SEO

Οι μεγαλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες του πλανήτη εστιάζουν αποκλειστικά στο SEO και όχι στα κοινωνικά δίκτυα. Όσο το SEO του blog είναι με βάση αυτά που ζητάει η Google και η Bing και τα άρθρα σου είναι σωστά γραμμένα και search-friendly, δεν θα ‘χεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Όσο μεγαλώνει η κίνηση του blog σου από τις μηχανές αναζήτησης, τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται και οι followers σου στα κοινωνικά δίκτυα.

Ξεκίνα από τώρα:

Ξεκίνα να ασχολείσαι και με άλλα κοινωνικά δίκτυα

Διαφημιστικό βίντεο στο Tumblr

Ήξερες ότι κάθε blogger ανάλογα με τη θεματολογία που έχει θα πρέπει να εστιάζει και σε διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα; Αμέ! Το Pinterest, για παράδειγμα, είναι η πηγή επισκέψεων για εκατομμύρια blogs – ακριβώς όπως για εσένα είναι το Facebook. Το Twitter είναι το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο που πρέπει να ‘χει κάθε blog. Όσο έχεις στο Twitter μπόλικους followers, δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα. Το Tumblr είναι το καλύτερο κοινωνικό δίκτυο για να προσελκύσεις νεαρό κόσμο και το Google Plus περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες κοινότητες του κόσμου.

Διάβασε:

Το “see first” χαρακτηριστικό θα σώσει τη σελίδα σου

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook θα σε ζορίσουν

Μπορεί το Facebook να άλλαξε τον αλγόριθμο του, αλλά αυτό δε παύει να σημαίνει πως οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιες δημοσιεύσεις θα βλέπουν πρώτες στο News Feed τους. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να τους ενημερώσεις με ποιον τρόπο θα κάνουν το ίδιο και για τη δική σου σελίδα.

Για να σε βοηθήσω να το τεστάρεις, απλά πάνε στη σελίδα του Inkstory στο Facebook και στην επιλογή “Ακολουθείτε,” επέλεξε να “Να εμφανίζονται πρώτα” για να βλέπεις όλες τις νέες δημοσιεύσεις του Inkstory στο News Feed σου (see what I did there?).

Βάλε το χέρι στη τσέπη

Συμβουλές για να βγάλεις χρήματα από bloggers που δεν βγάζουν δεκάρα

Και αν όλα στο τέλος πάνε στραβά, μπορείς πάντα να βάλεις το χεράκι στη τσέπη και να ξεκινήσεις να προωθείς τη σελίδα σου ή τις κοινοποιήσεις της στο Facebook. Γιατί, εν τέλη, είναι κι αυτός ένας μεγάλος στόχος του Mark Zuckeberg για το 2018.

Παρόλο που εγώ και αρκετοί γνωστοί bloggers που έχω συζητήσει το τελευταίο καιρό, έχουμε έρθει σε συμφωνία πως κανένας μας δεν πληρώνει πλέον για να διαφημιστεί στο Facebook. Μέχρι και η προώθηση έχει ακριβαίνει πλέον στο κοινωνικό δίκτυο, και ήταν που ήταν χαμηλές οι προσελκύσεις, τώρα βρίσκονται στο πάτο.

Εσένα κατά πόσο σε επηρεάζουν οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook; Στοχεύεις σε άλλα κοινωνικά δίκτυα; Και αν ναι, ποια είναι αυτά που σου παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

8 σκέψεις στο “Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook θα σε ζορίσουν”

 1. Θεωρώ πως το fb πέθανε αν όχι ακριβώς σίγουρα αργοπεθαίνει για τους bloggers. Χαίρομαι που ταυτόχρονα με το μπλογκ ασχολήθηκα και με Instagram, Twitter, Google plus, Pinterest, Tumblr . Όταν παίζεις μπάλα σχεδόν σε όλα ταυτόχρονα βλέπεις τα νούμερα να ανεβαίνουν και ο κόσμος να σε ανακαλύπτει

  Απάντηση
  • Μαρία δεν νομίζω πως θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα! Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα και έκανες πολύ καλά που εστίασες και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο στο Facebook. Αυτή την στιγμή – και έτσι όπως είναι τα πράγματα – τα κοινωνικά δίκτυα που πραγματικά αξίζουν είναι τα παρακάτω:

   Instagram – Αυτή τη στιγμή είναι το πιο trend κοινωνικό δίκτυο.

   Twitter – Σταθερή αξία, με πολύ κόσμο και το απόλυτο κοινωνικό δίκτυο για ενημέρωση.

   Pinterest – Ότι ενδιαφέρον ψάχνεις, το βρίσκεις εκεί.

   Google+ – Οι μεγαλύτερες κοινότητες στον κόσμο. Απλά και κατανοητά.

   Tumblr – Αν στοχεύεις σε ηλικίες μεταξύ 15-35, το Tumblr είναι must-have (αρκεί να έχεις καλό visual για να ποστάρεις).

   Reddit – Αν μάθεις πως να το χειρίζεσαι, έχεις στάνταρ τεράστια μηνιαία κίνηση μόνο από αυτό.

   Αλλά όχι, εκεί, όλοι κόλλησαν με το Facebook γιατί, πολύ απλά, το χρησιμοποιούν όλοι και θεωρούν ότι είναι το καλύτερο (χωρίς φυσικά να έχουν ψαχτεί περαιτέρω).

   Απάντηση
   • Συμφωνώ στα παραπάνω έχεις απόλυτο δίκιο και νομίζω ότι βόλεψε το FB γιατί ήταν σχετικά εύκολο… Θέλω να πω το Tumblr (που ακόμα και το όνομα και λάθος το γράφω και λάθος το προφέρω) δεν μπορώ να πω ότι το χειρίζομαι με ευκολία και ένα περίεργο πράγμα δεν έχω βρει Έλληνες, μόνο 3 άτομα, το ένα είσαι εσύ… Το pinterest νομίζω είναι κατεξοχήν το κατάλληλο για diy and crafting και ίσως πολύ λιγότερο για άρθρα με κείμενα. Τέλος το Reddit στο οποίο επίσης είμαι και εκεί… δεν έχω καταλάβει “γρι”! Όπως κατάλαβες πριν 2,5 χρόνια που ξεκίνησα το blog έκανα μαζί “ντου” και σε όσο το δυνατόν περισσότερα social media ώστε να μου δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες βελτιστοποίησης του publicity μου. Σίγουρα ναι βοήθησαν πάρα πολύ.

    Απάντηση
    • Ναι η αλήθεια είναι πως το Tumblr και το Reddit μέχρι κι εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά να τα μάθω. Το Tumblr έχει μεγάλο ελληνικό κοινό, για να βρεις όμως αυτό το κοινό, θα χρειαστεί αρχικά (εφόσον συνδεθείς στον λογαριασμό σου) να πας στην σελίδα “Explore” πάνω από το μενού και στη συνέχεια από διάφορα σημεία να ξεκινήσεις να κάνεις follows

     1. Από το feed μπορείς να βρεις αρκετούς Έλληνες.

     2. Από την sidebar θα βρεις και προτεινόμενους χρήστες αλλά και προτεινόμενα/δημοφιλές ετικέτες. https://uploads.disquscdn.com/images/6eda606a302ba3ccd13cf2decd827cf9f03913aebf31fd3e1d2d283d569b8eff.png

     Απάντηση
     • η αλήθεια είναι πως ακόμη το tumblr δεν έχω καταλάβει πως δουλεύει και και έχω μια υποτυπώδης σελίδα εκεί πέρα. Ωστόσο έχω βρει πολλές Ελληνίδες με τις οποίες ήμασταν μαζί και στο live journal.

      Τώρα για το Reddit, μπορεί να προωθήσεις τον εαυτό σου εκεί μέσα βάζοντας λινκ για τα άρθρα στο Blog σου στο https://www.reddit.com/r/greece/
      αλλά για να μη θεωρηθείς Spam πρέπει να τηρείς τους κανόνες της κοινότητας τους οποίους θα βρεις στο αριστερό μέρος της σελίδας. Ωστόσο αν ποστάρεις συνέχεια οι mods σε θεωρούν spam και εμποδίζουν τα λινκ να φτάσουν στους υπόλοιπους χρήστες.

      Η αλήθεια ειναι πως δεν προωθώ το blog πολύ από τα social media αλλά επειδή έχω λινκ προς αυτό σε όλα τα προφίλ μου κάποιος το βρίσκει σχετικά ευκολα. Βεβαια βοηθάει οτι ειμαι αρκετά χρόνια στο ιντερνετ και το όνομα μου όπως μου ειπαν αστιέυοντας οι reditors έχω γίνει brandname 😛 Το Facebook το χρησιμοποιώ πιο πολύ για τη σελίδα του γραφείου που δουλεύω. Τώρα με τις αλλαγές που είδη μείωσαν την επισκεψιμότητα στη σελίδα, θα κάνω δίδυμες αναρτήσεις στη προσωπική σελίδα της ιδιοκτητριας αλλά και τη σελίδα στο Google plus. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει κάπως.

      εξαιρετικό άρθρο έγραψες πάλι θα κάνω μια προσπάθεια να το προωθήσω στο Reddit.

     • @Erisadesu:disqus καιρό είχα να σε δω στις συζητήσεις του Inkstory! Αν καταφέρεις να το προωθήσεις στο Reddit στείλε μου το σύνδεσμο, θα χαρώ να πατήσω vote και να σε ακολουθήσω – πόσο μάλλον που είσαι και brandname χεχε. Με το blog σου τι γίνεται;

      Το Tumblr είναι μια εξαιρετική micro-blogging πλατφόρμα στην οποία θεωρώ πως όλοι θα πρέπει να δημοσιεύουν τα άρθρα τους και να έχουν το δικό τους (micro?) blog.

     • το έβαλα, αλλά δεν ξέρω αν κατάφερε να προωθηθεί ή αν το έσβησαν οι mods. Το blog έχει σταθερή επισκεψιμότητα που ειναι αρκετά εντυπωσιακη για ένα blog με το οποίο κανείς δε διαβάζει. Αλλά που και που ανεβάζουμε κανα εμπνευσμένο κείμενο και ανεβαίνει η επισκεψιμότητα. Από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το site του γραφείου, δεν έχω όρεξη να ασχοληθώ με τη προώθηση του.

Σχολιάστε