10 SEO λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Το πρόβλημα με τα SEO λάθη έρχεται από την Google, η οποία χρησιμοποιεί ένα πανέξυπνο αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει πολλούς παράγοντες υπόψη προτού κατατάξει ένα blog ή αλλάξει κάτι στα αποτελέσματα του.

Το search engine optimization (SEO) είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιτυχημένη blogging εκστρατεία. Ως εκ τούτου, η βελτιστοποίηση του blog σου για τις μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να εφαρμοστεί με το σωστό τρόπο.

Με τις σωστές SEO τεχνικές μπορείς να τριπλασιάσεις την επισκεψιμότητα του blog σου μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

Κι ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι σχετικά με τις υπάρχων τεχνικές – τους οποίους θα τους καλύψω σε επερχόμενο άρθρο – μπορείς να αποφύγεις μερικά SEO λάθη για να αυξήσεις το search ranking του blog σου γρήγορα και εύκολα.

10 SEO λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις

Σχεδόν όλα τα παρακάτω SEO λάθη τα έχει επιβεβαιώσει και η ίδια η Google μέσα από άρθρα που δημοσιεύει στα επίσημα blogs της, από συνεντεύξεις και από βοηθητικά βίντεο που ανεβάζει στο YouTube.

1. Αγορά backlinks

Backlinks
 Image Credits: Flickr | Joe The Goat Farmer

Δεν είναι λίγες οι υπηρεσίες οι οποίες σου στέλνουν emails και σου προτείνουν να αγοράσεις έτοιμα backlinks από αυτές για να αυξήσεις το search rank του blog σου. Κι ενώ μπορεί να αναρωτηθείς και σε κάποια φάση να δελεαστείς από τέτοιες προσφορές, έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού “σιγά μην με καταλάβει η Google“, στην πραγματικότητα τα bots της εταιρείας είναι τέλεια ρυθμισμένα ώστε να καταλαβαίνουν κατευθείαν πότε ένα blog έχει συλλέξει backlinks με τον σωστό τρόπο, και πότε κάτι δεν πάει καλά.

Τα Google bots όχι μόνο μπορούν να καταλάβουν τον αριθμό των backlinks προς το blog σου, ξέρουν πότε μια ιστοσελίδα έχει πληρωθεί για να περάσει ένα backlink και πότε όχι.

Αντί να αγοράσεις έτοιμα backlinks και να φας το κεφάλι σου με τα τελικά αποτελέσματα, κάνε λίγη υπομονή, επικοινώνησε με άλλες ιστοσελίδες και φτιάξε τα μόνος σου.

2. Duplicate Content

Duplicate Content
Image Credits: Kyky.org

Το duplicate content (μεταφράζεται ως διπλότυπο περιεχόμενο) είναι όταν προσπαθείς να στοχεύσεις στα αποτελέσματα της Google πολλές φορές με την ίδια λέξη κλειδί (keyword), αλλά λίγο αλλαγμένη. Για παράδειγμα, πολλοί bloggers γράφουν άρθρα του τύπου “Πως να βγάλεις χρήματα από το Facebook” και “Πως να βγάλεις χρήματα με την Facebook σελίδα σου” και πάει λέγοντας. Όταν γράφεις πολλά παρόμοια άρθρα με τη σκεπτική πως θα χτυπήσεις υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, στην πραγματικότητα κάνεις το ακριβώς αντίθετο.

Αν το καλοσκεφτείς, πόσα μοναδικά άρθρα μπορείς να γράψεις για την ίδια λέξη κλειδί; Αν δεν μπορείς να κάνεις κάθε άρθρο μοναδικό, τότε το πιο πιθανό είναι να φας πέναλτι από την Google. Προσπάθησε να γράφεις μοναδικά άρθρα με διαφορετικά keywords.

3. Το κυνήγι του PageRank

Google PageRank

Μη με παρεξηγείς, το PageRank είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία ενός blog. Όσο πιο υψηλό PageRank έχεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, τόσο πιο πολλές θα είναι και οι επισκέψεις σου. Ωστόσο, το PageRank δεν είναι το μοναδικό στατιστικό που πρέπει να κοιτάς συνεχώς, ούτε να το χρησιμοποιείς ως κύριο δεδομένο για την επιτυχία του blog σου.

Σύμφωνα με την Google, το PageRank είναι ένας από τους διακόσιους (ο Θεός και η Παναγία) τρόπους με τους οποίους ανιχνεύει (crawl) και ανεβάζει το rank ενός blog η εταιρεία. Θα πρέπει να εστιάζεις στα στατιστικά του blog σου, στο ROI και, φυσικά, στο καλό περιεχόμενο.

4. Ο τίτλος, η περιγραφή και ο σύνδεσμος

Τίτλοι, σύνδεσμοι και περιγραφές για καλύτερο SEO

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι bloggers είναι με τους τίτλους, την περιγραφή και τους συνδέσμους των άρθρων τους – τρία πράγματα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο rank των άρθρων τους.

Ο τίτλος: Οι bloggers συχνά γράφουν ένα τίτλο ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως σύμφωνα με την Google ο τίτλος δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 60 χαρακτήρες.

Εκτός από τους χαρακτήρες του τίτλου, θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά και τα title tags. Οι ετικέτες των τίτλων παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όσο για το αν το άρθρο σου θα φτάσει στο πρώτο αποτελέσματα ή θα χαθεί στο χάος με τα υπόλοιπα άρθρα.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να γράψεις ένα τίτλο που να λέει “Τι είναι τα WordPress blogs και πως να δημιουργήσεις ένα“, δοκίμασε να το αλλάξεις σε “Τι είναι τα WordPress blogs;” με το “wordpress blogs” να είναι η λέξη κλειδί. Μπορείς φυσικά να ελέγξεις κάθε λέξη κλειδί από το Google Adwords για να σιγουρευτείς σε ποιες λέξεις κλειδιά στοχεύεις. Γενικότερα αν θέλεις να αποφύγεις τα πιο βασικά και σημαντικά SEO λάθη, τότε ξεκίνα από τους τίτλους.

Η περιγραφή: Όταν στην περιγραφή ενός άρθρου δεν περιλαμβάνεις τη λέξη κλειδί και είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από 160 χαρακτήρες τότε χάνεις το νόημα του PageRank.

Οι περιγραφές των άρθρων σου θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια σύντομη αλλά λεπτομερή περιγραφή του άρθρου και να περιέχουν μέσα την λέξη κλειδί. (Η περιγραφή των άρθρων είναι πάνω-κάτω η πρώτη πρόταση που γράφεις σε κάθε άρθρο).

Ο σύνδεσμος: Αν έγραψες ένα άρθρο και έβαλες ένα πιασάρικο σύντομο τίτλο, μια πολύ καλή περιγραφή που περιλαμβάνει τη λέξη κλειδί και άφησες τον σύνδεσμο καθώς είναι, ίσως αυτό αποτελέσει πρόβλημα. Ο σύνδεσμος θα πρέπει να είναι κι αυτός σύντομος και να περιλαμβάνει την λέξη κλειδί. Θα πρέπει επίσης να είναι στα greeklish και, αν τα άρθρα σου είναι γραμμένα στα Ελληνικά, να μην περιλαμβάνει λέξεις όπως το W και το D αντί το NT. Αντί για ‘dwrean’ κάν ‘το ‘dorean’ και αντί για ‘ododiatros’ να είναι ‘odontiatros’.

5. Ο σχεδιασμός του blog σου

Αλλαγή WordPress Theme - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ενώ αρκετοί bloggers εξαρτώνται από το περιεχόμενο για να μεγαλώσουν τον κόσμο στα blogs τους, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν εμμονή με τον σχεδιασμό. Σίγουρα, ένα καλοστημένο blog με όμορφο σχεδιασμό πάντα τραβάει περισσότερο κόσμο, αλλά οι πολλές φωτογραφίες, τα πολλά γραφικά και το υπερβολικό περιεχόμενο σε κάθε σελίδα προκαλεί καθυστέρηση στο άνοιγμα των σελίδων. Και όπως έχω ξανά αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, όσο πιο γρήγορο είναι ένα blog τόσο πιο καλό SEO έχει.

Τα blogs που χρησιμοποιούν flash plugins και widgets σκοτώνουν την ταχύτητα και το SEO τους για λίγα περισσότερα εφέ και ήχο. Κράτα το blog σου απλό, γρήγορο και καλοστημένο. Και αν δεν ξέρεις τι να αφαιρέσεις από την sidebar (πλευρική στήλη) του blog σου, ρίξε μια ματιά εδώ.

6. Τα Free Hosting blogs είναι ένα τεράστιο λάθος

blogger google

Προφανώς και θα διαφωνήσουν κάποιοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, είναι κάτι που αναφέρουν όλοι οι επαγγελματίες. Blogs τα οποία είναι στημένα πάνω σε blogging πλατφόρμες όπως το Blogger, το TypePad (το Tumblr εξαιρείται επειδή θεωρείτε micro-blogging πλατφόρμα) και πάει λέγοντας, είναι ναι μεν γρήγορα από θέμα hosting, αλλά στερούνται από plugins, καλογραμμένα themes, εργαλεία και χαρακτηριστικά που βοηθάνε αρκετά στο SEO.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα domain name (φθηνά είναι άλλωστε) και να ξεκινήσεις με ένα shared hosting πακέτο ή ένα μικρό VPS server (και πάλι, το κόστος είναι μικρό για όλα αυτά που θα έχεις).

7. Το μέγεθος των άρθρων

10 SEO λάθη που πρέπει να αποφύγεις 1

Αν τα άρθρα σου είναι σύντομα, τότε μην περιμένεις να ανέβεις στα αποτελέσματα αναζήτησης. Προσωπικά, κάθε άρθρο μου είναι πάνω από 500 λέξεις (συχνά ξεκινάνε από 700 μέχρι και 3.000) για να σιγουρεύομαι πως όχι μόνο παρέχω μπόλικες πληροφορίες στους οδηγούς μου, αλλά στοχεύω ταυτόχρονα και στο PageRank.

Άρθρα τα οποία περιέχουν λιγότερο από 300 λέξεις είναι συχνά αδιάφορα από κάθε μηχανή αναζήτησης και ρίχνουν δραματικά το engagement των χρηστών. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι bloggers που αναφέρουν πως ένα από τα μεγαλύτερα SEO λάθη είναι τα μικρά άρθρα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ένα άρθρο με λιγότερες από 300 λέξεις δεν θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά σίγουρα δεν θα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα – εκτός φυσικά αν το blog σου είναι τίγκα από ενεργά backlinks και είναι χρόνια στον χώρο. Αυτό φυσικά θα αλλάξει σύντομα με το νέο αλγόριθμο, άρα γράφε μεγάλα άρθρα με επικεφαλίδες H1, H2 και H3.

8. Αγγλικοί τίτλοι και ελληνικά άρθρα

greeklish

Όταν προσπαθείς να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους bloggers γράφοντας τους τίτλους στα αγγλικά και τα κείμενα στα ελληνικά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις αυτά τα άρθρα να χάνονται στα σκοτεινά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Άρθρα τα οποία είναι γραμμένα και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά (γράφοντας κάθε κείμενο ξεχωριστά) αποτελούν και αυτά μεγάλο πρόβλημα. Μόνο τα multilingual blogs (βλέπε Βικιπαίδεια για παράδειγμα) είναι αυτά που έχουν υψηλό search ranking χάρη σε εργαλεία και plugins που χρησιμοποιούν για την σωστή μετάφραση.

9. Φωτογραφίες και βίντεο

Πως να αυξήσεις το file upload size του WordPress

Τόσο οι φωτογραφίες όσο και τα βίντεο θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα για τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει πως πρέπει σε κάθε εικόνα και βίντεο να προσθέτεις έναν τίτλο και μια περιγραφή. Τόσο ο τίτλος όσο και η περιγραφή σε τουλάχιστον μια εικόνα θα πρέπει να περιέχουν τον τίτλο μαζί με τη λέξη κλειδί του άρθρου.

Για παράδειγμα, αν γράφεις ένα άρθρο το οποίο έχει τίτλο “Παστίτσιο – Η απόλυτη συνταγή” η προεπιλεγμένη εικόνα σου θα πρέπει να έχει ως όνομα “παστίτσιο-συνταγή.jpg” και ως τίτλο “Παστίτσιο – Η απόλυτη συνταγή“. Μπορείς να βάλεις και μια σύντομη περιγραφή για να βοηθήσεις το SEO (περιγραφή: Χρησιμοποίησε αυτή τη συνταγή για να φας το καλύτερο παστίτσιο της ζωής σου).

10. Μην ξεχνάς τα υπόλοιπα άρθρα σου

10 τρόποι για να φέρεις κόσμο στα παλιά σου άρθρα

Ποιος είπε πως μόνο τα εξωτερικά backlinks παίζουν μεγάλο ρόλο στο SEO των άρθρων σου; Τα εσωτερικά backlinks είναι εξίσου σημαντικά, τόσο για το SEO όσο και για τη διευκόλυνση των χρηστών σου στο να βρουν επιπλέον πληροφορίες στο blog σου.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως έχεις γράψει στο blog σου δύο άρθρα για το WordPress. Το ένα άρθρο έχει ως τίτλο “Γιατί το WordPress είναι η καλύτερη πλατφόρμα” και το άλλο έχει “Πως να αυξήσεις την ταχύτητα του WP blog σου“. Για να αυξήσεις το SEO αλλά και για να παρέχεις επιπλέον πληροφορίες στους αναγνώστες σου, σύνδεσε αυτά τα δύο άρθρα μαζί. Για να το κάνεις αυτό, ένας εύκολος τρόπος είναι να βάλεις στο πρώτο άρθρο “Διάβασε επίσης: Πως να αυξήσεις την ταχύτητα του WP blog σου” και στο δεύτερο “Διάβασε επίσης: Γιατί το WordPress είναι η καλύτερη πλατφόρμα“.

Φυσικά, δεν πρέπει να συνδέεις άρθρα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση το ένα με το άλλο, αλλά μόνο όσα έχουν πάνω-κάτω την ίδια θεματολογία και πιστεύεις πως θα παρέχουν επιπλέον πληροφορίες στους αναγνώστες σου για το θέμα που διαβάζουν.

SEO λάθη: Με τα πολλά και με τα λίγα..

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ακολουθείς για να κρατάς το blog σου πάντα βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης. Αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει πάντα να γνωρίζεις είναι πως όσο πιο ποιοτικό και μοναδικό περιεχόμενο γράφεις, τόσο πιο μεγάλη άνοδο θα έχεις στο SEO σου. Το θέμα είναι να παρέχεις αξιόπιστες πληροφορίες και όχι να γράφεις για τα Google bots ή να τραβάς κόσμο με πιασάρικους τίτλους και το περιεχόμενο να είναι ανούσιο (αυτό είναι από τα μεγαλύτερα SEO λάθη παρεμπίπτοντος).

Εσύ τι SEO τεχνικές ακολουθείς και γιατί; Μήπως έκανες κάποιο από τα παραπάνω SEO λάθη που αναφέρονται στο άρθρο; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω. 🙂

Image Credits: Pixabay | PLEXKITS

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

20 σκέψεις στο “10 SEO λάθη που πρέπει να αποφύγεις”

    • Αν επισκεφτείς το Adwords Keyword Planner θα δεις πως σου παρέχεται ένα πλαίσιο αναζήτησης λέξεις κλειδιών. Ας πούμε πως το επόμενο άρθρο που σκέφτεσαι να γράψεις στο blog σου αφορά τη Νέα Υόρκη. Γράψε στο πλαίσιο τη λέξη κλειδί για την οποία σκέφτεσαι να γράψεις άρθρο και το Keyword Planner θα σου εμφανίσει αν είναι αρκετά αναζητήσιμη (δηλαδή πόσα άτομα την αναζητούν σε μηνιαία/ημερήσια βάση), αν έχει καλό CPC (Cost Per Click) για τις διαφημίσεις της Google Adsense και πάει λέγοντας.

      Είναι λίγο ζόρικο στην αρχή μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργεί, αλλά ένα μισάωρο αρκεί για να πάρεις μια πολύ καλή ιδέα και να προγραμματίσεις το επόμενο άρθρο σου 🙂

      Απάντηση
  1. ωχ πονοκέφαλος. Μπορώ να πω ότι ξεκίνησα να εφαρμόζω τα παραπάνω που λες μόλις τον τελευταίο χρόνο μιας και πιο πριν το έβλεπα εντελώς φλου το όλο θέμα. Με δυσκολεύουν οι τίτλοι μπορώ να πω και το μέγεθος των κειμένων όταν έχω στόχο να ανεβάζω 1-2 την ημέρα. Με ζορίζει πολύ… Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο σου

    Απάντηση
    • Πονοκέφαλος δεν λες τίποτα, αλλά όλα ένα συνήθειο είναι. Αν και η αλήθεια είναι πως όσο πιο μεγάλο είναι ένα άρθρο και όσο πιο πολλές πληροφορίες παρέχει τόσο πιο πολύ χρόνο απαιτεί για να τελειοποιηθεί. Αλλά ένα καλογραμμένο μεγάλο άρθρο είναι πολύ καλύτερο από 10 άλλα μικρά που δεν παρέχουν καλές πληροφορίες.

      Do this: Μπες στο Adwords Keyword Planner και βρες 7 λέξεις κλειδιά που έχουν πολλές αναζητήσεις, μεγάλο CPC και πάει λέγοντας. Μια φορά την ημέρα, γράφε ένα μεγάλο άρθρο που να περιέχει πολλές πληροφορίες και να έχει καλό τίτλο. Σε μια εβδομάδα θα έχεις γράψει και για τις 7 λέξεις κλειδιά. Μπες στα Analytics στη συνέχεια και δες την άνοδο του blog σου.

      Απάντηση
    • @disqus_bhoLCvrP2o:disqus αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι δεν πρέπει μέσα στο ίδιο κείμενο να γράφεις και αγγλικά αλλά και ελληνικά. Για να αυξηθεί αρκετά το SEO του blog σου, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις WordPress plugins όπως το WPML και το Polylang για να μεταφραστεί το blog σου σωστά και κάθε αναγνώστης να έχει την ικανότητα να αλλάξει τη γλώσσα από το μενού ή τα εικονίδια με την ελληνική και την αγγλική σημαία.

      Απάντηση
  2. Γράφω ελληνικά σε τίτλους και περιεχόμενο. Ερώτηση: Θα πρέπει οι ονομασίες των εικόνων να είναι σε greeklish για καλύτερο SEO; Δηλαδή, γράφω “kritiki-vivliou-tade.jpg” ή “κριτική-βιβλίου-τάδε.jpg”? Με προβληματίζει αυτό!

    Απάντηση
    • Καλό είναι να τις ανεβάζεις με greeklish ονομασίες και θα σου πω ακριβώς γιατί: Ενώ οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing αλλάζουν αυτόματα πλέον τους ελληνικούς χαρακτηριστικές και τους μετατρέπουν σε greeklish, κάποιες πλατφόρμες όπως το WordPress, το Joomla, το Drupal και πάει λέγοντας, πολλές φορές αδυνατούν να αναγνωρίσουν κάποιες λέξεις μας και έτσι δεν εμφανίζουν την εικόνα μετά από ένα χρονικό διάστημα.

      Μεγαλύτερη σημασία στις εικόνες παίζει ο τίτλος και η περιγραφή. Και τα δύο θα πρέπει να τα γράφεις στη προεπιλεγμένη γλώσσα του blog σου. Έχε κατά νου πως, για να έχεις ακόμα καλύτερο SEO τόσο στα άρθρα σου όσο και στις εικόνες σου, φρόντισε η πρώτη εικόνα κάθε άρθρου σου να έχει ως τίτλο τον τίτλο του άρθρου.

      Απάντηση
  3. ”Προφανώς και θα διαφωνήσουν κάποιοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά
    αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, είναι κάτι που αναφέρουν όλοι οι
    επαγγελματίες”

    1) Αν είσαι 9 χρόνια στο blogging τότε σίγουρα έχεις δει σελίδες που έχω φτιάξει. Είμαι προγραμματιστής από τα 20 μου χρόνια και τα περισσότερα σαιτ που έφτιαξα ήταν στο blogger.

    2) Πριν 4 χρόνια σταμάτησα να ασχολούμαι με το blogger επειδή οι άνθρωποι που με προσεγγιζαν ήταν Ελληνες bloggerαδες επιεικώς “φαφλατάδες, τζαμπατζήδες, ψευτόμαγκες, εξυπνάκηδες, εκβιαστές! το χειρότερο ήταν και φασίστες ή αναρχικοί, ούτε ένας νορμαλ” που μου δίνανε από 150 ευρώ μέχρι το πολύ 500 ευρώ(εφαπαξ και τέλος) για να τους φτιάξω όλη τη σελίδα στο blogger με τα εξής:custom css με 100% εγκυρότητα. custom html επίσης με 100% εγκυρότητα, native javascript εξίσου με 100% εγκυρότητα και χωρίς καμιά έτοιμη βιβλιοθήκη οπως π.χ. jquery. Επιπλέον, καταχώρηση στο google (πλήρης) στο bing, και ένα σωρό άλλα πράγματα που αφορύν το SEO. Το κορυφαίο όλων, το pagespeed όπου δεν έπεφτε κάτω από 95% και στη κεντρική σελίδα και στις υπολοιπες υποσελίδες.

    3) (Τώρα είναι το κυρίως θέμα, συγνώμη που ξεσπάθωσα…) Σχεδόν 7 στους 10 που ακολουθούσαν πιστα όλες οδηγίες που τους έδινα, από τον μήνα που βγάζανε 200ευρώ ακριβώς τον επόμενο διπλασίαζαν τα κέρδη τους και τον 2μήνα φτάνανε τον τριπλασιασμό.Οι επόμενοι μήνες ήταν μαρτυρικοί για εμένα καθώς έπρεπε να είμαι συνεχώς από πίσω τους σε ένα σκυπε και να τους λέω τι να κάνουν σε προβληματα που έπεφταν και επειδή είναι σχεδόν αμόρφωτοι δεν κατάφερναν να το επιλύσουν με αποτέλεσμα να τα κάνω αυτοπροσώπως.Το αποτέλεσμα?

    Από το τίποτα, από το μηδέν, στις πρώτες θέσεις google! θυμάμαι χαρακτηριστικές μέρες όπου ένα θέμα που έπαιζε στις ειδήσεις και γινόταν viral, να πηγαίνεις να το αναζητάς και να εμφανίζονται 7 πελάτες μου στη 1 σελίδα τις google και εκτός από τα viral-θεμα-λεξηΚλειδί γενικά ότι αναρτούσαν ήταν μονίμως πρώτοι. Καταλήξαμε στο να με προσεγγίζουν από σαιτ μεγαλοαπατεώνων-μεγαλοδημοσιογράφων για να μάθουν πως τα κατάφερνα και τι εργαλεία χρησιμοποιούσα. όπως π.χ. απο το newsbomb όπου μου μιλούσαν 7 ώρες(εχω ακόμα τις συνομιλίες μου στο ιστορικό!) όχι για να αγοράσουν την υπηρεσία που προσέφερα, (αυτοι ήταν ακόμα πιο φραγκοφονιάδες) αλλά για να μάθουν όλα τα μυστικά του seo. (χωρίς σεντς εννοείται)

    4) Από blog στο blogger με έσοδο μονο adsense είδα και εχω κρατημένες “αναμνηστικές φωτογραφίες” να βγαζουν σε 1 χρόνο μέχρι και 100.000 ευρώ. από σελίδες στο blogger για επαγγελματίες τεχνίτες είδα και βλέπω ακόμα να βγάζουν συνεχώς ραντεβού. ΧΩΡΊς adwords. μονο ΣΕΟ!

    Αυτα που πέτυχα με τον blogger ποτέ μου δεν κάταφερα να πετύχω με το wordpress. O ΛΌΓΟς? Η ανταπόκριση του server στον χρήστη παίζει έναν από τους βασικούς λόγους κατάταξης google.

    Αν γραψουμε τον ίδιο κώδικα σε ποιότητα για blogger και wordpress τότε το wordpress θα μπορούσε να περάσει το blogger στην κατάταξη ΜΟΝΟ αν έδινε κάποιος πάνω από 300 ευρώ το μήνα για καλό χοστινγκ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. κάτι που μέχρι σήμερα κανείς δε με ακούει και κανείς δε το κάνει. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι λάθος να πιστευεις-υετε πως έχει αμελητέα δύναμη ο blogger.

    Ένας γνωστης του διαδικτύου ξέρει πολύ καλά πως να ρίξει τον ανταγωνιστή του από τις πρώτες θέσεις αν δει οτι χρησιμοποιεί φθηνό σερβερ. Εχω εμπειρία πάνω σε αυτό. Στο blogger απλά ειναι αδύνατο να σε ρίξει ο ανταγωνιστής σου… (μιλαω για βρώμικα παιχνίδια)…
    Είναι μέχρι κάποιος να σου εναντιωθεί ή να σε ζηλέψει και να ζητήσει απο προγραμματιστή ή και χακερ να σε ρίξει

    *** τα 100.000 χωρις facebook! το facebook σκοτώνει τα στατιστικά αλλά και την κατάταξη σας!! πιστεψτε με!

    *** συγνωμη για τα ορθογραφικά.

    *** διάβασα πολλά άρθρα σου , συγχαρητήρια για το κουράγιο σου και το τρόπο γραφής σου. ΕΥΧΟΜΑΙ να σε διαβάσουν όσοι έχουν κάτι καλό να προσφέρουν στο διαδίκτυο και να ξεκινησουν το επιχειρήν! απευχομαι να σε διαβάζουν τύποι που μοιάζουν στους πρωην bloggersπελάτες μου. ΑΜΗΝ!

    Απάντηση
    • Καταρχάς, καλώς όρισες στο Inkstory. Δεν μπορείς να καταλάβεις το πόσο σε καταλαβαίνω, έχω πέσει πάνω σε απίστευτα άπληστους ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει εκατοντάδες φορές να μου κάνουν την ζωή κόλαση. Αν και, μετά από ένα σημείο, τους καταλαβαίνεις ποια κατευθείαν και προχωράς σε άλλους ανθρώπους.

      Σε πιάνω στο θέμα του Blogger και καταλαβαίνω ακριβώς όσα αναφέρεις, πολλά από τα οποία είναι σωστά και πολύ στοχευμένα. Κάποτε με το WordPress δεν μπορούσα να χτυπήσω Blogger blogs, πλέον όμως, ένα σωστά δομημένο WP site, άνετα μπορεί να χτυπήσει στα αποτελέσματα ένα Blogger blog (και ας χτυπάς το κεφάλι σου κάτω που λέει ο λόγος). Ένα WordPress blog που είναι σωστά δομημένο (τόσο για SEO όσο και από άποψη λειτουργικότητας), έχει SSL – το AMP δεν θα το αναφέρω μιας και είναι καινούργιο – καλή πρώτη timing ανταπόκριση ο server (γιατί με cache όλα γρήγορα φορτώνουν) και ποιοτικό περιεχόμενο, χτυπάει ανετότατα ένα Blogger blog για πλάκα (το ξέρω γιατί έχω βαρεθεί να κάνω τεστ ποια).

      Η αλήθεια με το hosting είναι πως είτε θα βρίσκεσαι σε έναν καλό αλλά οικονομικό VPS server (στον οποίο αν θες καλή ανταπόκριση και λίγα φράγκα θα χρειαστεί να βάλεις ένα CDN), είτε θα πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλα σου (όπως εγώ) και θα είσαι πάνω σε έναν δυνατό dedicated server που έχεις στήσει και έχεις ρυθμίσει ο ίδιος σου. Εναλλακτικά, πας με το Business πακέτο που προσφέρει το WordPress.com και έχεις τέλειο server, τζαμπέ SSL, τζαμπέ themes, plugins και τα σχετικά, και μπορείς (πλέον) να ανεβάσεις και τα δικά σου themes και plugins. Η τιμή βέβαια χτυπάει τα 25 ευρώ το μήνα, οπότε είναι απόλυτα λογικό να το σκεφτούν αρκετοί (Έλληνες πάντα).

      Συνεχίζεις να ασχολείσαι ακόμα με την κατασκευή ιστοσελίδων; (Αν μου πεις όχι δεν θα μου φανεί περίεργο, άλλωστε με τόσα που περνάμε σε αυτή τη δουλειά, πολλές φορές κι εγώ λέω ας πιάσω ξανά το σερβιτοριλίκι, θα ‘μαι πιο ήρεμος ψυχολογικά).

      Απάντηση
      • wow! Είσαι συνάδελφος! Τώρα το αντιλήφθηκα! Έπρεπε να το είχα
        καταλάβει αλλά μου θύμισες καταστάσεις παρελθόντος και πάνω στη σύγχυση μου δεν κατάλαβα που μιλούσα.

        Γενικά 10χρόνια τώρα δεν έχω κάνει πάνω από 2σχόλια είτε σε site είτε σε blog είτε σε forum (εκτός αν πρόκειται για δουλειά seo. Καταλαβαίνεις … ). Με εκπλήσσει που γράφεις τόσα σωστά πράγματα χωρίς να διευκρινίζεις ότι παρέχεις υπηρεσίες. Μήπως
        πρέπει να ξεκινήσεις να το κάνεις; Ή μήπως εγώ δεν το βρίσκω; Αν όχι,
        ξεκίνα και συμβουλή σου δίνω: βάλε σε μια φόρμα 2 επιλογές α) δημιουργία site-βιτρίνα-που μόνο εσείς θα το βλέπετε από 100ευρώ. β) δημιουργία site για να σας βγάζει λεφτά από 10.000ευρώ-χωρίς παζάρια-χωρίς
        δόσεις-χωρίς ΦΠΑ και άμα θέλω!!

        Ίσως έτσι αρχίσουν να ξυπνάνε να
        καταλαβαίνουν κάποιοι ότι ο προγραμματισμός απαιτεί ατελείωτες ώρες
        μοναχικές σε μια οθόνη όπου θα ζημιώσει την υγεία σου και θα κληθείς σε λιγα χρόνια να δώσεις ότι έβγαλες σε οφθαλμίατρους και καρδιολόγους από τη καθιστική εργασία.

        Σταμάτησα για 2 χρόνια Πάνο, είχα πάθει
        ψυχολογικά και πρόβλημα στο μάτι από αυτή τη δουλειά. Το τελευταίο
        χρόνο ασχολούμαι αποκλειστικά με το εξωτερικό και είμαι κυρίως
        Front-end. Εσύ φαίνεται να γνωρίζεις άριστα τη τέχνη του server connect (γιαυτό και οι πολύ σωστές αναφορές σου στα cdn & cache) και ίσως και το backend να ξέρεις καλά αλλά δεν το έχεις διευκρινίσει. Ισχυει?

        Όπως και να χει, το seo θέλει και τα 3 αυτά μαζί με αναλογία 33,3%. Όπως υπάρχουν ρυθμίσεις server που αν ένα δε κάνεις καλά να σου στοιχίσει αρκετές θέσεις στη κατάταξη(ίσως και εξαφάνιση), έτσι και στο frontend ένας κακογραμμένος κώδικας σε css ή javascript μπορεί να σου στοιχίσει αρκετές θέσεις. Η παγίδα “google analytics” που ναι μεν βοηθάει είναι ο κρυφός καταδότης της google και είναι ικανό να εντοπίζει πόσα error console γίνονται από κώδικα σε φυλλομετρητές και λειτουργικά που δεν έδωσες σημασία. Όταν γράφεις κώδικα ασύμβατο με έναν περιηγητή η google μπορεί να το εντοπίσει και να σου δώσει αρνητικά μόρια για την παράληψη σου. Συνέπεια; πτώση στη κατάταξη.

        Το πάνω που αναφέρω μπορώ να το ορκιστώ δημοσίως γιατί το έχω βιώσει στο πετσί μου. Με το blogger δεν ανησυχούσα ποτέ για το αν ο σερβερ θα αντέξει τεράστια
        επισκεψιμότητα ή αν θα κρασσάρει ή αν θα έχει γίνει κάτι που θα με
        ρίξει. Επικεντρώνεσαι στο να μην αφήσεις ανοιχτά javascript event , κάθε function να απενεργοποιείται μετά την εκτέλεση της, να μην έχεις κώδικα που είναι ασύμβατος με άλλους browsers από αυτόν που δουλευεις, να μην έχεις css κανόνες αντικειμένων χωρίς να έχεις τα αντικείμενα κ.α.π…. και τσουπ! πρώτος.

        Οι ξένoι το λένε “debugging js for seo”. Εδώ να σημειώσω πως οι πλειοψηφία δεν δίνει σημασία σε αυτά και το κυριότερο, δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να σου τα φτιάξει τέλεια.

        Όπως ένας καθηγητής δεν θα σου βάλει 20 σε σένα τον μαθητή που γράφεις την έκθεση με ακαταλαβίστικα γράμματα ή
        σε μουτζουριασμένη κόλλα ή έκθεση που πλατιάζεται ή αν δεν βάζεις
        τελείες, κόμματα, ερωτηματικά όταν πρόκειται για ερώτηση ή αν έχεις
        ξεχάσει να γράψεις ημερομηνία, όνομα-επίθετο, ή αν παραδώσεις την κόλλα μετά την προθεσμία 2 ωρών που σου βαλε ή αν αντιγράψεις τον διπλανό σου….

        έτσι και η google δε θα σου βάλει ποτέ 20….

        αν
        δεν κοιτάξεις τον σερβερ, το backend , το front end. Αυτά άνθρωπος μόνος του δε τα κάνει. Αυτό θέλει συνεργασία ανθρώπων όπου ο καθένας θα αναλάβει ξεχωριστά να διορθώσει το έγγραφο του και κατόπιν να το συνδέσει με τα άλλα.

        Στο εξωτερικό το έχουν καταλάβει το θέμα που
        αναφέρω και εύκολα βρίσκεις σοβαρούς ανθρώπους που δε διστάζουν να σου δώσουν και 100.000 για ένα π.χ. e-shop με στόχο το βαθμό “17” μέχρι “20”από τον “καθηγητή” google.

        Όπου να ναι τελειώνω!!! LoL

        Θέλω να ΕΠΙΒΕΒΑΙΏΣΩ το εύστοχο παράδειγμα σου με τα cdn. ΙΣΧΎΕΙ. Αλλά επέτρεψε μου να πω πως εγώ αναφερόμουν στη περίπτωση που θες για κάποιο λόγω να έχεις πάνω από π.χ. 5.000.000 προβολές το μήνα χωρίς να πουλάς κάτι ή να παρέχεις κάποια υπηρεσία που θα σου δίνει φαι. Εκεί θα κληθείς να πληρώσεις πολλά και ίσως να μη καταφέρεις να “βγεις” οικονομικά. Εκεί συμφέρει ο blogger.

        Αν όμως αποσκοπείς σε 100 -200 επισκέπτες τη μέρα με σκοπό να αγοράσουν μια υπηρεσία σου όπου την δίνεις π.χ. με 50ευρώ,

        ή έχεις μια σελίδα όπου την ανανεώνεις 1 φορά την εβδομάδα ή 1 φορά την ημέρα, τότεναι, το wordpress νικάει! Με προϋπόθεση να δίνεις όμως ένα ποσό τουλάχιστον 50ευρώ το μήνα για hosting και για την έναρξη του να πας σε προγραμματιστή όπου ξέρει καλά τι θα κάνει.

        Δε πρόκειται να πας πουθενά με το blogger αν δεν ανανεώνεσαι συνέχεια.Εκεί το wordpress υπερτερεί καθώς έχει εξελιγμένα υποβοηθήματα seo που ακόμα κι αν δεν κάνεις τίποτα εσύ αυτό θα δουλέψει για σένα.ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ χρειάζεστε και κάποιον σαν τον κ. Σακαλάκη αλλιώς ξεχάστε τη λέξη “επιτυχία” αγαπητοί αναγνώστες του κυρίου!!

        Πάνο, καλώς σε βρήκα φίλε. Αυτό με την απληστία πρέπει να γίνει άρθρο μπας και καταλάβουμε (και καταλάβω κι εγώ) τον τρόπο σκέψεις αυτών των ανθρώπων και βρούμε μια άκρη σαν πολιτισμένοι άνθρωποι. Πρέπει να βρούμε τον αλγόριθμο του προβλήματος και είτε να το αποσφαλματώσουμε(debugging) είτε να βγάλουμε πορίσματα και οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του σαν συνάδελφοι σε αυτή τη χώρα!

        Απάντηση
        • Αν και οι περισσότεροι πελάτες μου με έχουν βρει μέσω του Inkstory, η αλήθεια είναι πως δεν διαφήμισα ποτέ (αν δεν διαψεύδομαι) τον εαυτό μου ή τις υπηρεσίες που παρέχω. Για να ‘μαι ειλικρινής, έχω τόσους πολλούς πελάτες αυτή την στιγμή, που με το ζόρι καταφέρνω να γράφω μια στο τόσο ένα άρθρο εδώ, πόσο μάλλον να αναλάβω και άλλους.

          Είσαι πολύ σωστός σε όλα όσα αναφέρεις παραπάνω, αλλά στο μοναδικό που θα διαφωνήσω είναι με τα έξοδα του WordPress. Επειδή το ζω αυτό, κι έχω αρκετούς πελάτες που έχουν κάνει το ίδιο, αν τα έξοδα του WordPress blog σου είναι (για παράδειγμα) ένα 50ευρω το μήνα, αλλά έχεις αρκετό κόσμο (και όταν λέω αρκετό, 100 χιλιάδες προβολές σελίδων τον μήνα ας πούμε για αρχή), μια διαφήμιση της Adsense να περάσεις τα ‘χεις βγάλει τα χρήματα σε λίγες μέρες. Και λέω μια διαφήμιση, για τις περιπτώσεις όπου ο blogger δεν προωθεί υπηρεσίες, δεν προβάλλει διαφημίσεις, δεν χρησιμοποιεί affiliate προγράμματα, αλλά θέλει να αντεπεξέλθει στα έξοδα του web hosting πακέτου του.

          Όσο για το SEO και το JS debugging, αυτό είναι μια άλλη ιστορία την οποία δεν γνωρίζει σχεδόν κανείς (μόνο άτομα – και πάλι λίγα – που κάνουν αυτή τη δουλειά). Άντε να εξηγήσεις τώρα στον πελάτη, ότι τα bots της Google και της κάθε Google μπορούν να κάνουν index τα JavaScript και CSS αρχεία σου, τα οποία αν δεν είναι σωστά γραμμένα και δεν έχουν γίνει minify, υπάρχει θέμα με το SEO. Άντε μετά να τους εξηγήσεις τι είναι τα Inline και External JS αρχεία και και και.. Το άλλο πρόβλημα φυσικά είναι πως ο Έλληνας τείνει να μην δίνει ενδιαφέρον σε τίποτα, να μην ψάχνεται, να μην βάζει το χέρι στη τσέπη και, φυσικά, δεν τον ενδιαφέρει τι κάνεις και τι δεν κάνεις, θέλει απλά γρήγορα αποτελέσματα, με πολύ λίγα λεφτά με κύριο στόχο να γίνει εκατομμυριούχος (κι εκεί χάνει το παιχνίδι).

          Όσο αφορά τα προβλήματα υγείας που ανέφερες, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Πολλές μέρες με απίστευτα χαμηλή ψυχολογία, ώρες δουλειάς χωρίς αποτελέσματα (εισοδήματος) και φυσικά, το πολύ καθισιό φέρνει και τα ανάλογα προβλήματα (όπως εγώ που έβγαλα ένα μικρό λίπωμα από το πολύ καθισιό). Μετά πάμε στην μυωπία (που δυστυχώς με χτύπησε πριν από δύο μήνες και φοράω πλέον γυαλιά) και ένα σωρό άλλα που πολύ απλά κάνεις δεν καταλαβαίνει και κανείς δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει.

          Αν ποτέ βγάλεις άκρη για το πως να γίνει αυτή η δουλειά πιο εύκολη και λιγότερο αγχώδεις και πιεστική, χωρίς μαλάκες (συγνώμη κιόλας για την λέξη) και παίρνοντας στο τέλος αυτό που μας αξίζει, θα σε παρακαλούσα να με ενημερώσεις, γιατί έχει γίνει ήδη ιδιαίτερα κουραστική.

          Απάντηση
          • Καλησπέρα και από εμένα,

            Διαβάζω αρκετά το blog, ομολογώ όμως ότι βρήκα πολύ πιο ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που είχατε οι δυο σας από το ίδιο το άρθρο! (lol).

            Για να πιαστώ από το τελευταίο που γράφεις, νομίζω ότι δε γίνεται. Η μόνη μέθοδος είναι να καταφέρεις να φτάσεις στο σημείο (οικονομικά) να διαλέγεις εσύ τους πελάτες σου και όχι αυτοί εσένα. Εμείς π.χ. αυτή τη στιγμή δεν αναλαμβάνουμε SEO από πελάτες που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει SEO ή έχουν στο μυαλό τους το κλασικό ελληνικό μοτίβο “να δώσω λίγα λεφτά και σε έξι μήνες να παίζω πρώτος. Αν δεν γίνει αυτό, είναι άσχετος αυτός που μου κάνει SEO.”

            Επειδή είδα ότι γράψατε για αρκετά τεχνικά θέματα, ο μέσος πελάτης έξω δεν καταλαβαίνει τι είναι το Backlink. Επίσης, μπορεί να του πας ένα εξαιρετικό άρθρο που έχει γραφτεί με κάθε σύγχρονη τεχνική Content Marketing και είναι πραγματικά αξιόλογο τόσο ως περιεχόμενο και τόσο ως αξία για το SEO της ιστοσελίδας του και να σου πει “καλά τι μας χρειάζεται τώρα όλο αυτό”.

            Δυστυχώς, (και έχω διαβάσει και σχετική συζήτηση στο forum της MOZ) ο κάθε SEO consultant κρίνεται πάνω κάτω από το γράφημα του Google Analytics στο χρόνο. Εάν αυτό ξεκινήσει κ έχει ανοδική πορεία, τότε και ο μέσος πελάτης θα ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά. (Και αρκετοί βέβαια θα συνεχίζουν να λένε ότι σιγά δεν βλέπω κίνηση, και δεν ξέρω τι λένε τα γραφήματα, εγώ δεν πουλάω στο μαγαζί κλπ κλπ λκπ, κι άντε μετά να πείσεις πως το E-Shop έχει 30 θέματα σοβαρά που πρέπει να διορθωθούν, αλλά όχι, για αυτό έδωσα 2000 στον προηγούμενο, δε θα δώσω κ άλλα λεφτά τώρα κλπ κλπ, τα γνωρίζετε….)

            Όσον αφορά την υγεία, προσωπικά σπάω κάθε εξάμηνο το ατομικό μου ρεκόρ στη μυωπία ακόμα και τώρα που θεωρητικά έπρεπε να έχει σταματήσει με συχνότατες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και πιο εξειδικευμένα τεστ…

            Ας δούμε όμως και τη θετική πλευρά. Υπάρχουν σίγουρα και πελάτες που αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος προχωρά και πως ένα “καλό” SEO μπορεί να τους αποφέρει μακροπρόθεσμα τεράστια έσοδα, άρα αξίζει την επένδυση και το λεγόμενο consistency σε αυτή τη στρατηγική. Και σίγουρα όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότεροι θα καταλαβαίνουν πως πλέον με την υπερπληροφόρηση που υπάρχει δε γίνεται να “πουλάνε με παπατζιλίκια”.

            Από την άλλη, για να θέσω και ένα άλλο μικρό θεματάκι, πόσους “δικούς μας” δεν έχετε δει εκεί έξω που κάνουνε πραγματικά δουλειές της πλάκας προσπαθώντας να κοροιδέψουνε και να εκμεταλλευτούν καταστάσεις; Και πόσες φορές έχετε πάει σε πελάτη που σας είπε ο προηγούμενος που είχαμε μας είχε πει αυτό και αυτό και σκέφτεστε μέσα σας “καλά είναι δυνατόν να τους πούλησε τόσο ψέμμα?”. True story…

            Προσωπικά προσπαθώ να διατηρώ ένα blog με σαφείς SEO σκοπούς, αλλά όσο το δυνατόν καλύτερο, πιο ενδελεχές περιεχόμενο, και φτιάχνοντας άρθρα που πιστεύω ότι έχουν μια αξία για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την επιχείρησή του σοβαρά. Με ξενύχτια και ελάχιστο χρόνο πάνω από HTML, CSS, Illustrator και Photoshop και ατελείωτο διάβασμα και ψάξιμο…

            http://blog.cloudhaz.com/

            Συγγνώμη αν κούρασα με το μεγάλο ποστ!

          • Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Inkstory και στην συζήτηση Αλέξανδρε! Έχεις απόλυτο δίκαιο σε όσα αναφέρεις, ειδικά στο τελευταίο, όπου έχω κι εγώ πολλούς πελάτες που μου έλεγαν “απίστευτα” πράγματα που έμαθαν από προηγούμενους τεχνικούς που είχαν και δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω τα κλάματα ή να πεθάνω στα γέλια με τα “ψέματα που αγόρασαν.”

            Θα συμφωνήσω επίσης με το SEO και τα backlinks. Όταν ένας πελάτης με ρωτάει τι είναι το SEO ή τα backlinks και πάει λέγοντας, πάντα τους στέλνω έτοιμα άρθρα που έχω από το Inkstory και πάντα καταλήγω να τους εξηγώ ξανά και ξανά όσα έχω γράψει στο άρθρο – γιατί πολύ απλά, δεν λένε ούτε να κάτσουν να το διαβάσουν όλο και προσεχτικά, αλλά ούτε και να μάθουν.

            Εξαιρετικό το blog σου, διάβασα δύο άρθρα και το πρόσθεσα στα bookmarks και θα το ξανά επισκεφτώ σύντομα για να διαβάσω περισσότερα. Συνέχισε τη καλή δουλειά και εύχομαι να συνεχίζω να σε βλέπω σε συζητήσεις του blog, όλοι οι συνάδελφοι είναι καλοδεχούμενοι 🙂

  4. Εγώ νομίζω αντιμετωπίζω πρόβλημα με το duplicate content.

    Ασχολούμαι με reviews προιόντων τα οποία όλα ανοίκουν στην ίδια κατηγορία, οπότε αναγκάζομαι να αναφέρω συχνά κάποια κοινά keywords αφού ουσιαστικά μιλάω για τα ίδια πράγματα αλλά για διαφορετικά μοντέλα. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

    Απάντηση
    • Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να αλλάζεις τις λέξεις κλειδιά. Για παράδειγμα, αν γράφεις ένα review για το Samsung Galaxy S7 και στο καπάκι θέλεις να γράψεις review για το Samsung Galaxy S8, απλά αλλάζεις το τελευταίο νούμερο στο τέλος (από S7 σε S8) και αλλάζει το keyword και δεν το βλέπει ίδιο. Έστω και μια λέξη ή ένα γράμμα μπορεί να το αλλάξει εντελώς, οπότε εστίασε έτσι.

      Απάντηση
  5. Όπως και στα περισσότερα άρθρα σου, έτσι κι εδώ μας δίνεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, μέσα στο άρθρο αναφέρεις: “Ο σύνδεσμος θα πρέπει να είναι κι αυτός σύντομος και να περιλαμβάνει την λέξη κλειδί. Θα πρέπει επίσης να είναι σε ελληνικούς χαρακτήρες και, αν τα άρθρα σου είναι γραμμένα στα Ελληνικά, να μην περιλαμβάνει λέξεις όπως το W και το D αντί το NT. Αντί για ‘dwrean’ κάν ‘το ‘dorean’ και αντί για ‘ododiatros’ να είναι ‘odontiatros’”, αλλά σ’ αυτό το άρθρο σου, ο σύνδεσμος είναι με λατινικούς χαρακτήρες, παρόλο που το άρθρο σου είναι στα ελληνικά. Τελικά, ποιο είναι το σωστό;

    Απάντηση

Σχολιάστε