Linkwise – Ρύθμιση για ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών

Αν είσαι ένας από τους εκατοντάδες Έλληνες bloggers που χρησιμοποιούν το affiliate δίκτυο της Linkwise, τότε η νέα ρύθμιση για ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών στον ΕΦΚΑ δεν θα σε ευχαριστήσει και πολύ.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου, η Linkwise είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο αυτή την στιγμή. Αν και αρκετοί bloggers μου έχουν παραπονεθεί αρκετές φορές για το μικρό ποσοστό που παρέχουν τα προγράμματα της Linkwise (κέρδος ανά πώληση), παρέμενε μέχρι και σήμερα το καλύτερο affiliate δίκτυο με ελληνικά προϊόντα.

Δυστυχώς όμως, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία απέναντι στους ιδιώτες bloggers που χρησιμοποιούν το δίκτυο της, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε με μήνυμα στους πελάτες της τα εξής:

Σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση που κατατέθηκε για την καταβολή ασφαλιστικὡν εισφορὡν στον ΕΦΚΑ, προβλέπεται ότι για όσους αμείβονται με «τίτλο κτήσης υπηρεσιών», θα πρέπει να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Για ποιους ισχύει; Ισχύει για τους affiliates που ανήκουν στην κατηγορία “Φυσικό πρόσωπο – Ιδιώτης”.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ; Το μέτρο ισχύει για παραστατικά που θα εκδοθούν με ημερομηνία 01/01/2018 και μετά, δηλαδή στην περίπτωσή μας, αφορά τις πληρωμές μετά την πληρωμή της 15/1.

Πώς υπολογίζονται οι εισφορές; Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου και ανέρχονται στο ποσοστό του 26,95%.

Τι χρειάζεται να κάνω; Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος που να ορίζει τον τρόπο που αυτές θα αποδοθούν. Προσωρινά, μέχρι να υπάρξει μια σαφής ενημέρωση για τον τρόπο απόδοσής τους, δεν θα μπορείτε να κάνετε αποδοχή πληρωμής. Αμέσως μόλις δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση και θα μπορείτε εκ νέου να αποδέχεστε τις πληρωμές σας.

Να σημειωθεί ότι εάν δεν αποδεχθείτε μια πληρωμή, το ποσό μεταφέρεται στην επόμενη πληρωμή.

Παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσετε με την affiliate manager σας για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο από το Dwrean.net (διάβασε τη συνέντευξη του εδώ) που πήρε το χρόνο να με ενημερώσει για τη παρούσα αλλαγή της Linkwise. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω αυτά που έγραψε στη Facebook σελίδα του blog του και τις άμεσες αλλαγές που έκανε στο blog του:

https://www.facebook.com/dwrean.net/posts/1835736539793835

Σε μια προσπάθεια μου λοιπόν να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, επικοινώνησα με την affiliate manager μου και παραθέτω το μήνυμα της παρακάτω:

Καλησπέρα σας,

Για να σας διευκολύνω σας αναφέρω το παρακάτω με ένα παράδειγμα:

Για κάθε πληρωμή, από εδώ και στο εξής υπάρχει παρακράτηση φόρου 20%, χαρτοσήμου 3,6% και ασφαλιστικών εισφορών 26,95%. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου. Για παράδειγμα, σε μια πληρωμή 100€ θα γίνει παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου 23,6€ και από τα υπόλοιπα 76,4€ θα παρακρατηθούν 20,59€ για ασφαλιστικές εισφορές. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσό προς πληρωμή, θα είναι 55,81€.

Δυστυχώς, προσωρινά, μέχρι να υπάρξει μια σαφής ενημέρωση για τον τρόπο απόδοσής τους, δεν θα πραγματοποιούμε τις πληρωμές προς τους affiliates-Ιδιώτες. Αμέσως μόλις δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση και θα μπορείτε εκ νέου να αποδέχεστε τις πληρωμές σας αλλά δεν γνωρίζω να σας πω το «πότε» θα γίνει αυτό.

Είμαι στη διάθεσή σας.

Θα ενημερώσω το άρθρο με τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν καθώς επίσης και με μελλοντικές ανακοινώσεις της εταιρείας για τις πληρωμές προς τους affiliates-ιδιώτες.

Εσύ τι άποψη έχεις για το συγκεκριμένο θέμα; Θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το δίκτυο της Linkwise στο blog σου μετά τις αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

12 σκέψεις στο “Linkwise – Ρύθμιση για ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών”

  • Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί ως γνωστών, η Ελλάδα δεν κάνει και τίποτα άλλο απ’ το να μας δυσκολεύει συνεχώς τη ζωή. Όπως και να ‘χει, σημασία έχει ότι αυτό επηρεάζει σημαντικά το εισόδημα των bloggers – πολλοί από τους οποίους με το ζόρι βγάζουν το ψωμί τους.

   Υ.Γ. Έτσι κι αλλιώς έπρεπε να στείλεις εξ ‘αρχής στην Linkwise ένα συμφωνητικό το οποίο ήταν με γνήσιο της υπογραφής, οπότε όλα αυτά τα χρόνια και να ‘θελες να κρυφτείς, δεν θα μπορούσες.

   Απάντηση
 1. Όλο το θέμα είναι μια κοροϊδία και μισή. Τα ποσοστά κέρδους ειδικά για προϊόντα πχ κινητών, υπολογιστών, tablet κτλ είναι σχεδόν στο 2% με φορολογία που στραγγαλίζει ενώ στο εξωτερικό (βλέπε aff gearbest) φτάνει κοντά στο 10% χωρίς φορολογία χωρίς τίποτα. Δυστυχώς το blogging στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι φιλικό και όπως επίσης ούτε κερδοφόρο, απλά όσοι ασχολούνται απλά το έχουν σαν μία δεύτερη ή σαν μία τρίτη δουλειά για να βγάζουν λίγο πιο πάνω από τα έξοδα hosting. Όσο για την Linkwise δυστυχώς δεν είναι στο χέρι της να αλλάξει τα δεδομένα φορολόγησης καθώς οι εισφορές πλέον της επιχείρησης καθορίζονται από τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς (ΕΦΚΑ = γάμησέ τα). Εν ολίγοις είτε είσαι ιδιώτης-blogger είτε είσαι εταιρεία-blogger της έχεις γαμήσει, κοινώς μην ασχολείσαι καθόλου με ελληνικά, μόνο αγγλικά με περισσότερο κοινό (βλέπε τους Ινδούς blogger που κάνουν παπάδες).

  Απάντηση
  • Δυστυχώς, έχεις απόλυτο δίκαιο. Οι Ινδοί το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο, σελίδες όπως το Beebom που το έχουν Ινδοί βγάζουν τρελά φράγκα και έχουν καλύψει σχεδόν κάθε θεματολογία στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, για να πεις πως έχεις μεγάλες πιθανότητες να γίνεις full-time blogger, θα χρειαστεί να εστιάσεις σίγουρα σε παγκόσμιο κοινό. Εναλλακτικά, αν θέλεις να γράφεις μόνο στα ελληνικά, θα χρειαστεί να κάνεις κάτι είτε πολύ καινοτομικό, είτε να παρέχεις κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων (και όχι να γράφεις άρθρα με τους 10 καλύτερους τρόπους για να είσαι υγιής).

   Απάντηση
  • Καλησπέρα, μπορείς να συμπληρώσεις ορισμένες πληροφορίες και να πληρώνεσαι πλέον, αλλά θα παίρνεις από εδώ και στο εξής πολύ λιγότερα χρήματα. Για την ακρίβεια, έστειλαν σε όλους τους affiliates το παρακάτω μήνυμα:

   Όπως γνωρίζετε ήδη, για όσους αμείβονται με «Τίτλο Κτήσης Υπηρεσιών» και για παραστατικά που εκδίδονται από 1/1/2018 και μετά, θα πρέπει να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

   Καθώς είμαστε σε αναμονή της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αποδίδονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι πληρωμές των 3 τελευταίων μηνών προς τους Ιδιώτες δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, επειδή η έκδοση της εγκυκλίου παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, θα προχωρήσουμε σε ενεργοποίηση του δικαιώματος αποδοχής πληρωμών ώστε, όσοι το επιθυμείτε, να πληρωθείτε στις επόμενες πληρωμές μας που θα πραγματοποιηθούν στις 15/05.

   Για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να συνδεθείτε στο διαχειριστικό σας και να συμπλήρωσετε κάποια επιπλέον πεδία που κρίνουμε ότι θα είναι απαραίτητα για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.

   Αυτά είναι τα εξής:

   ΑΜΚΑ
   Αριθμός μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ)
   Ονοματεπώνυμο πατέρα
   Ονοματεπώνυμο μητέρας

   Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή με την affiliate manager σας.

   Απάντηση
   • Καλησπέρα Πάνο. Άρα δεν άλλαξαν πολλά απ’ ότι καταλαβαίνω. Δυσάρεστο αυτό.. Με αυτή τη νέα εμπειρία, πιστεύεις οτι αξίζει κάποιος να μπει στον κόσμο των affiliates? ή είναι “πολύ φασαρία για το τίποτα”?

    Απάντηση
    • Με ελληνικές affiliate υπηρεσίες δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα μπορούσες να βρεις “χαΐρι”. Το blog σου με τι έχει να κάνει και τι affiliate προϊόντα θέλεις να προωθήσεις μέσω αυτού; Για να μπορέσω να σου βρω και κάποια αξιόπιστη affiliate εταιρεία για να χρησιμοποιείς.

     Απάντηση
     • Είναι στα σπάργανα ακόμη, οπότε δεν πάρει μια τελική μορφή (ούτε σαν μπλογκ, ούτε σαν ιδέα). Μακροπρόθεσμα, όμως, νομίζω οτι θα μοιαζεί περισσότερο σε τουριστικό οδηγό. Θα σου το προωθήσω όταν θα είναι έτοιμο αν θες να μου δώσεις μια γνώμη.

     • Τέλεια ναι, προώθησε το μου μόλις με το καλό τελειώσεις για να δούμε πως μπορείς να το προωθήσεις και να αυξήσεις τα έσοδα του μέσω συγκεκριμένων υπηρεσιών που εστιάζουν αποκλειστικά στους τουριστικούς οδηγούς.

Σχολιάστε