Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024

Linkwise – Ρύθμιση για ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών

Share

Αν είσαι ένας από τους εκατοντάδες Έλληνες bloggers που χρησιμοποιούν το affiliate δίκτυο της Linkwise, τότε η νέα ρύθμιση για ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών στον ΕΦΚΑ δεν θα σε ευχαριστήσει και πολύ.

Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου, η Linkwise είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο ελληνικό affiliate δίκτυο αυτή την στιγμή. Αν και αρκετοί bloggers μου έχουν παραπονεθεί αρκετές φορές για το μικρό ποσοστό που παρέχουν τα προγράμματα της Linkwise (κέρδος ανά πώληση), παρέμενε μέχρι και σήμερα το καλύτερο affiliate δίκτυο με ελληνικά προϊόντα.

Δυστυχώς όμως, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία απέναντι στους ιδιώτες bloggers που χρησιμοποιούν το δίκτυο της, τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε με μήνυμα στους πελάτες της τα εξής:

Σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση που κατατέθηκε για την καταβολή ασφαλιστικὡν εισφορὡν στον ΕΦΚΑ, προβλέπεται ότι για όσους αμείβονται με «τίτλο κτήσης υπηρεσιών», θα πρέπει να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Για ποιους ισχύει; Ισχύει για τους affiliates που ανήκουν στην κατηγορία “Φυσικό πρόσωπο – Ιδιώτης”.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ; Το μέτρο ισχύει για παραστατικά που θα εκδοθούν με ημερομηνία 01/01/2018 και μετά, δηλαδή στην περίπτωσή μας, αφορά τις πληρωμές μετά την πληρωμή της 15/1.

Πώς υπολογίζονται οι εισφορές; Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου και ανέρχονται στο ποσοστό του 26,95%.

Τι χρειάζεται να κάνω; Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος που να ορίζει τον τρόπο που αυτές θα αποδοθούν. Προσωρινά, μέχρι να υπάρξει μια σαφής ενημέρωση για τον τρόπο απόδοσής τους, δεν θα μπορείτε να κάνετε αποδοχή πληρωμής. Αμέσως μόλις δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση και θα μπορείτε εκ νέου να αποδέχεστε τις πληρωμές σας.

Να σημειωθεί ότι εάν δεν αποδεχθείτε μια πληρωμή, το ποσό μεταφέρεται στην επόμενη πληρωμή.

Παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσετε με την affiliate manager σας για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να μπορέσει να σας κατευθύνει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο από το Dwrean.net (διάβασε τη συνέντευξη του εδώ) που πήρε το χρόνο να με ενημερώσει για τη παρούσα αλλαγή της Linkwise. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω αυτά που έγραψε στη Facebook σελίδα του blog του και τις άμεσες αλλαγές που έκανε στο blog του:

https://www.facebook.com/dwrean.net/posts/1835736539793835

Σε μια προσπάθεια μου λοιπόν να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, επικοινώνησα με την affiliate manager μου και παραθέτω το μήνυμα της παρακάτω:

Καλησπέρα σας,

Για να σας διευκολύνω σας αναφέρω το παρακάτω με ένα παράδειγμα:

Για κάθε πληρωμή, από εδώ και στο εξής υπάρχει παρακράτηση φόρου 20%, χαρτοσήμου 3,6% και ασφαλιστικών εισφορών 26,95%. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου. Για παράδειγμα, σε μια πληρωμή 100€ θα γίνει παρακράτηση φόρου και χαρτοσήμου 23,6€ και από τα υπόλοιπα 76,4€ θα παρακρατηθούν 20,59€ για ασφαλιστικές εισφορές. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσό προς πληρωμή, θα είναι 55,81€.

Δυστυχώς, προσωρινά, μέχρι να υπάρξει μια σαφής ενημέρωση για τον τρόπο απόδοσής τους, δεν θα πραγματοποιούμε τις πληρωμές προς τους affiliates-Ιδιώτες. Αμέσως μόλις δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση και θα μπορείτε εκ νέου να αποδέχεστε τις πληρωμές σας αλλά δεν γνωρίζω να σας πω το «πότε» θα γίνει αυτό.

Είμαι στη διάθεσή σας.

Θα ενημερώσω το άρθρο με τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν καθώς επίσης και με μελλοντικές ανακοινώσεις της εταιρείας για τις πληρωμές προς τους affiliates-ιδιώτες.

Εσύ τι άποψη έχεις για το συγκεκριμένο θέμα; Θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το δίκτυο της Linkwise στο blog σου μετά τις αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές ιδιωτών; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

12 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
12 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;