Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιατί η Wikipedia εμφανίζεται πάντα πρώτη στην Google;

Share

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό η οποία “εξέτασε” πάνω από 1.000 αποτελέσματα στη Google και μέτρησε την κατάταξη του Wikipedia.org. Αυτή η μελέτη έθεσε το εξής ερώτημα: συνεργάζεται η Google με τη Wikipedia και την περνάει στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της;

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, η Wikipedia κατατάχτηκε με τον τεράστιο αριθμό των 99% στα αποτελέσματα (τα οποία έγιναν στην τύχη).

Κι ενώ αρκετοί άνθρωποι (κυρίως bloggers) θεωρούν πως αυτό το περιστατικό είναι άδικο προς αυτούς, έχοντας την Wikipedia ως πρώτο αποτέλεσμα σε σημαντικές λέξεις κλειδιά, οι ειδικοί του SEO έχουν άλλη άποψη.

Γιατί η Wikipedia εμφανίζεται πάντα πρώτη στην Google
Ο πίνακας με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το 99% είναι ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός από λέξεις κλειδιά, οπότε αποτελεί μεγάλη αδικία για πολλούς να εμφανίζεται σε όλα αυτά τα keywords πρώτη η Wikipedia. Ωστόσο, οι ειδικοί δε φαίνεται να ενοχλούνται από αυτό.

Δες επίσης: 10 SEO λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Η Wikipedia είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος SEO ανταγωνιστής κάθε ιστοσελίδας και blog, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κάτι το οποίο εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τόσοι bloggers έχουν “αναστατωθεί” από τον αριθμό του ranking που έχει η ιστοσελίδα. Παρόλα αυτά, αν κοιτάξεις βαθύτερα και ψάχνεις τους λόγους για τους οποίους η Wikipedia έχει τόσο υψηλό ranking, θα καταλάβεις πως υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος γι ‘αυτό.

Η Wikipedia αξίζει το 99% του ranking και κανείς δεν μπορεί να την κατακρίνει γι ‘αυτό.

Είναι από τις λίγες ιστοσελίδες που δεν περιλαμβάνουν τίποτα περίεργο στον αλγόριθμο τους και κατάφεραν να χτυπήσουν τόσο υψηλό ranking αποκλειστικά από το περιεχόμενο τους.

Γιατί η Wikipedia έχει τόσο μεγάλο search ranking στην Google;

Όλα πρέπει να έρχονται με αποδείξεις και ο αριθμός του ranking που έχει η Wikipedia έχει αρκετές – λογικές – εξηγήσεις. Αλλά ας δούμε λίγο πιο προσεχτικά τι ακριβώς παίζει γύρω από το SEO της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Μοναδικό, ποιοτικό και μεγάλο περιεχόμενο

Όπως και σε πολλά προηγούμενα άρθρα που έχω γράψει στο Inkstory σχετικά με το SEO, έχω αναφέρει εκατοντάδες φορές πως είναι άκρως σημαντικό κάθε blog να παρέχει στους αναγνώστες του μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο.

Δες επίσης: Τα μεγάλα άρθρα και τα κρυφά οφέλη τους στο SEO

Η Wikipedia, για παράδειγμα, έχει σελίδες οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 12 χιλιάδες λέξεις, σωστά μορφοποιημένες με τα κατάλληλα internal links για να αυξάνουν το SEO και των υπόλοιπων σελίδων της. Πιο συγκεκριμένα, η σελίδα της Wikipedia εμφανίζεται σε πάνω από 70 εκατομμύρια αποτελέσματα παγκοσμίως στην Google και σε πάνω από δέκα διαφορετικές γλώσσες. Οπότε, μπορείς να καταλάβεις για πιο λόγο την βλέπεις πάντα πρώτη.

Κάθε άρθρο περιέχει τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά (keywords)

Κάθε σελίδα έχει γραφτεί σωστά για να είναι απόλυτα βελτιστοποιημένη με τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, της Bing και κάθε άλλης μηχανής αναζήτησης.

Δες επίσης: 5 τεχνικές για να βελτιώσεις το search ranking του blog σου

Κάποιες σελίδες της Wikipedia περιλαμβάνουν πάνω από 12 χιλιάδες λέξεις κλειδιά, ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από καμιά μηχανή αναζήτησης στον πλανήτη.

Πολύ δυνατό domain authority

Πολλοί λίγοι μπορούν να αποκτήσουν το 100/100 του domain authority τους στο OpenSiteExplorer. Αλλά με περισσότερα από 6.13 εκατομμύρια συνδέσμους στο MajesticSEO, τα backlinks που στοχεύουν στην Wikipedia είναι απίστευτα πολλά.

Τεράστιο internal linking

Έχω ξανά αναφέρει σε προηγούμενα SEO άρθρα του Inkstory πως για να χτίσεις καλό internal linking θα χρειαστεί να περνάς συνδέσμους στα άρθρα σου και στις σελίδες σου τα οποία οδηγούν σε άλλες σελίδες και άρθρα του blog σου. Η Wikipedia κάνει ακριβώς αυτό, με τη διαφορά πως δεν δημοσιεύει σχεδόν ποτέ εξωτερικούς συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες.

Αν άλλαζε αυτή τη μέθοδο, τότε θα έχανε πολύ γρήγορα το search ranking της αλλά και το domain authority της.

Εξαιρετικό page authority

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη online εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει. Ως εκ τούτου, λαμβάνει συνδέσμους από ιστοσελίδες που έχουν εξίσου μεγάλο ranking και domain authority με το δικό της.

Για παράδειγμα, η τουρκική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας έχει πάνω από 21 χιλιάδες συνδέσμους που οδηγούν απευθείας στην ιστοσελίδα της – με πηγές να έρχονται από μεγάλα μέσα όπως το BBC, το Telegraph και τη NASA.

Αν τα συνδυάσεις όλα αυτά μαζί με το search ranking της και το domain authority της, είναι αρκετά εμφανής ο λόγος για τον οποίο χτυπάει σχεδόν πάντα το πρώτο αποτέλεσμα στις περισσότερες και πιο δημοφιλείς λέξεις κλειδιά.

Πως να αξιοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες προς όφελος του SEO σου

Όπως προανέφερα, η Wikipedia είναι ο μεγαλύτερος SEO ανταγωνιστής που υπάρχει. Είτε σου αρέσει είτε όχι, το να φτάσεις έστω και το ελάχιστο αριθμό αυτής της ιστοσελίδας απαιτεί απίστευτη δουλειά και μεγάλη επένδυση χρόνου.

Ξεκίνα να αυξάνεις το search ranking και το domain authority του blog σου γράφοντας μεγάλα, μοναδικά και ποιοτικά άρθρα. Βλέπε καθημερινά τα στατιστικά των αναλυτικών σου και μάθε πως συμπεριφέρονται οι επισκέπτες σου στο blog σου. Δημιούργησε περισσότερα άρθρα που τους ενδιαφέρουν παρέχοντας πληροφορίες και λύσεις για κάθε πρόβλημα.

Δες επίσης: Google Search Console – Τι είναι και πως θα σου καλυτερεύσει το SEO

Φρόντισε στα άρθρα σου να περιλαμβάνονται οι σωστές λέξεις κλειδιά καθώς επίσης και επικεφαλίδες H1, H2 και H3 για να ξεκαθαρίζεις τι είναι τι. Ζήτα από άλλους bloggers να περάσουν κάποιο backlink στην ιστοσελίδα τους ή γράφε guest άρθρα για να αυξήσεις τα backlinks αλλά κρατώντας ταυτόχρονα περισσότερα δικά σου links στο blog σου – γενικότερα προσπάθησε να έχεις μεγαλύτερο internal linking παρά external linking.

Με τα πολλά και με τα λίγα..

Συνεχίζεις να πιστεύεις πως η Wikipedia συνεργάζεται με την Google για να εμφανίζεται πρώτη στα αποτελέσματα αναζήτησης; Ας καταλάβουμε επιτέλους πως δεν έχει να κάνει με συνεργασίες και χρήματα, αλλά με την σωστή λειτουργία του blog σου και των πληροφοριών που παρέχεις στους αναγνώστες σου.

Αν δεν επενδύσεις χρόνο στο blog σου παρέχοντας μοναδικό και ποιοτικό περιεχόμενο, τότε πως περιμένεις να αυξηθεί το domain authority και το search ranking σου;

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;