Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω πάρα πολλά e-mails από αναγνώστες που έχουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς σχετικά με το blogging. Για να μην απαντάω στον καθένα διαφορετικά και επειδή κάποιες είναι πάνω-κάτω οι ίδιες απορίες, αποφάσισα μια στο τόσο να γράφω ένα άρθρο και να απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις που μου κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν και άλλοι χρήστες οι οποίοι έχουν τα ίδια ερωτήματα/προβλήματα.
Το WordPress είναι πολύ δύσκολο, αξίζει να ξεκινήσω με το blogger;
Με βάση την εμπειρία μου τα τελευταία 6 χρόνια, το Blogger (ή Blogspot) της Google είναι χάσιμο χρόνου από κάθε άποψη και λογική. Σίγουρα, με το blogger είναι όλα άσπρα-μαύρα, ξεκινάς ένα blog σε 5 λεπτά και δεν χρειάζεται να σκεφτείς για hosting πακέτο και domain name. Αλλά θα έχεις ακούσει το ρητό που λέει, “Ότι δίνεις, παίρνεις.”
Η Google έχει παρατήσει το Blogger εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, οπότε τα προβλήματα και τα bugs που βγαίνουν σε αυτό δεν διορθώνονται. Το ότι έχεις την ικανότητα α προσθέτεις μόνο tags και όχι κατηγορίες είναι τραγικά απαράδεκτο. Οι κώδικες των θεμάτων είναι ένα χάλι μαύρο. Γενικότερα, θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο με τα προβλήματα του Blogger, αλλά για αρχή, διάβασε 6 λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Blogger.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο blog στο Blogger, απλά μετά από κάποια χρόνια, και όταν με το καλό ξεκινήσει να έχει χιλιάδες επισκέψεις, θα καταλάβεις όλα τα χαρακτηριστικά και τις επιλογές που δεν θα μπορείς να παρέχεις στους αναγνώστες σου. Για να επιλέξεις σωστά μια blogging πλατφόρμα, ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο.
Όταν ανοίγεις ένα blog για πρώτη φορά, πως μαθαίνει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα νέο blog στο διαδίκτυο;
Δεν το μαθαίνει. Κανένας δεν γνωρίζει ότι άνοιξες ένα νέο blog και κανένας δεν πρόκειται να διαβάσει τα άρθρα σου έως ότου κάνεις κάτι γι ‘αυτό. Για να ξεκινήσεις να προωθείς το blog σου, πρέπει να είσαι πρόθυμος να αφοσιωθείς σε αυτό, να δώσεις χρήματα και σίγουρα να περάσεις πολλές ώρες πίσω από την οθόνη.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει σίγουρα να κάνεις, είναι να γράψεις τα δικά σου άρθρα (όχι αντιγραφή και επικόλληση, αυτή η τεχνική πέθανε εδώ και χρόνια), να δημιουργήσεις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, να δημιουργήσεις e-mail newsletters, να ανταλλάξεις συνδέσμους με άλλα blogs (τα οποία έχουν γνήσιο περιεχόμενο και καλό rank) και τέλος, να το διαφημίσεις.
Το καλοκαίρι έχω εξεταστική/εξετάσεις, θα λείπω ή θα έχω πολλές υποχρεώσεις, αξίζει να το ανοίξω και μετά για 2-3 μήνες να μην το ενημερώνω καθόλου;
Αν και θεωρώ πως τα μεγάλα διαλείμματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο blog σου, έχω ξανά αναφερθεί στο παρελθόν τι μπορεί να κάνει ένας blogger προτού “παρατήσει” το blog του για κάποιο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Φρόντισε το blog σου να έχει αρκετά άρθρα μέχρι τότε, να είναι όμορφα διαμορφωμένο και να ενημερώσεις τους αναγνώστες σου ότι θα λείπεις για ένα χρονικό διάστημα για τους τάδε και τάδε λόγους.
Η καλύτερη εναλλακτική, στην περίπτωση που αποφασίσεις να αφήσεις το blog σου για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι να προσλάβεις έναν αρθρογράφο. Πως βρίσκεις έναν αξιόπιστο και καλό αρθρογράφο; Καλή ερώτηση! Θα πρέπει να ανεβάσεις αγγελίες εργασίας και στη συνέχεια να προγραμματίσεις συνεντεύξεις μαζί τους ώστε να δεις ποιος είναι ο καλύτερος για το blog σου. Μια συνέντευξη μπορεί να γίνει είτε από κοντά, είτε μέσω Skype.
Με τη πρόσληψη ενός αρθρογράφου, σημαίνει πως είσαι πρόθυμος να βάλεις το χέρι στη τσέπη, αλλά η επαγγελματική δουλειά θα ανταποδώσει στο τέλος. Κάθε αρθρογράφος ζητάει διαφορετικές τιμές, δες ποιο είναι το budget σου και ξεκίνα να κλείνεις συμφωνίες.
Αν δεν έχω γεμάτο πρόγραμμα και κλειστούς πελάτες, μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία και μαζί μου.
Αξίζει να ανοίξω ένα blog με online ταινίες και σειρές;
Όχι. Εκτός κι αν θέλεις να έχεις τρεχάματα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σου προτείνω να κάτσεις στα αυγά σου. Οι ιδιοκτήτες των πειρατικών blogs γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως όλα έχουν ένα τέλος, είτε αυτό θα είναι με την απόφαση τους να κλείσουν το blog τους τώρα που ακόμα μπορούν, είτε με αυτούς στα δικαστήρια – ή ακόμα χειρότερα, πίσω από τα κάγκελα. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός με τέτοιου είδους θέματα.
Αν συνεχίζεις να θέλεις να ανοίξεις ένα blog με online ταινίες και σειρές, θα σου πρότεινα να στείλεις ένα σωρό e-mails σε ιδιοκτήτες τέτοιων blogs και να τους κάνεις ερωτήσεις σχετικά με αυτό που κάνουν. Μπορείς επίσης να κάνεις ερωτήσεις και σε διάφορα Forum, είμαι σίγουρος πως θα βρεθούν αρκετά άτομα τα οποία θα ενδιαφερθούν να σου λύσουν τυχόν απορίες και να σε ενημερώσουν σχετικά με το όλο θέμα της πειρατείας.
Τι θεματολογία να έχει το blog μου; Ποια θέματα μαζεύουν περισσότερο κόσμο;
Το περισσότερο κόσμο το μαζεύουν οι ιστοσελίδες με πορνό. Χωρίς πλάκα. Ή αυτές με γυμνές και στρατηγικά γυμνές φωτογραφίες και βίντεο. Αλλά αν δεν είναι του στυλ σου κάτι τέτοιο, θα σου πρότεινα να γράψεις ΜΟΝΟ για πράγματα με τα οποία είσαι παθιασμένος, αγαπάς και ξέρεις πολύ καλά από αυτά. Οι επαγγελματίες bloggers γράφουν μόνο για πράγματα που αγαπούν και γνωρίζουν.
Έχεις κάποια απορία ή πρόβλημα; Έλα σε επικοινωνία μαζί μου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω. Δεν κατάλαβες κάτι από τα παραπάνω ή σε προβλημάτισε κάτι; Άφησε το σχόλιο σου παρακάτω.