Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ερωτήσεις και προβληματισμοί αναγνωστών #2

Share

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω πάρα πολλά e-mails από αναγνώστες που έχουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς σχετικά με το blogging. Για να μην απαντάω στον καθένα διαφορετικά και επειδή κάποιες είναι πάνω-κάτω οι ίδιες απορίες, αποφάσισα μια στο τόσο να γράφω ένα άρθρο και να απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις που μου κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν και άλλοι χρήστες οι οποίοι έχουν τα ίδια ερωτήματα/προβλήματα.

Διάβασε τις προηγούμενες ερωτοαπαντήσεις εδώ.

Όταν ανεβάζω τις φωτογραφίες στο blog μου, να τις διαγράφω μετά από το σκληρό μου δίσκο; Τραβάω μια φωτογραφία, τη χρησιμοποιώ σε άρθρο, μετά την χρειάζομαι άλλο; Την διαγράφω εντελώς από το σκληρό, μιας και βρίσκεται πλέον στην Βιβλιοθήκη του blog μου, ή την κρατάω ως backup;

Μπορείς να τη διαγράψεις ελεύθερα από το σκληρό σου δίσκο καθώς βρίσκεται ήδη αποθηκευμένη στη Βιβλιοθήκη (ή στον server σου, εν πάσης περίπτωσης) του blog σου και μπορείς να την κατεβάσεις ή να την ξανά χρησιμοποιήσεις όποτε επιθυμείς. Αν θέλεις να σιγουρευτείς πως αυτές οι φωτογραφίες δεν θα χαθούν ποτέ, ανέβαζε τες στο Google Photos το οποίο παρέχει απεριόριστη δωρεάν χωρητικότητα για φωτογραφίες.


Αξίζει να μεταφέρω το blog μου στο Ghost; Πρόσφατα έπεσα πάνω στην Ghost πλατφόρμα και αναρωτιέμαι αν αξίζει να μεταφερθώ εκεί καθώς παρέχουν πολύ φθηνά πακέτα και οι επιλογές τους είναι ενθαρρυντικές. Αυτή την στιγμή το blog μου βρίσκεται στο Squarespace.

Το Ghost είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική blogging πλατφόρμα η οποία συνεχίζει να ενημερώνεται συνεχώς με νέα χαρακτηριστικά και εργαλεία. Αλλά είναι στην κυριολεξία μια blogging πλατφόρμα και τίποτα περισσότερο.

Το Ghost εστιάζει σε αρθρογράφους που στοχεύουν αποκλειστικά στο μίνιμαλ σχεδιασμό και στο περιεχόμενο, ή σε επιχειρήσεις που θέλουν γρήγορα και εύκολα και να φτιάξουν ένα δυναμικό blog.

Για να είσαι στο Squarespace σημαίνει πως έχεις κάτι περισσότερο από ένα απλό blog, ίσως ένα e-shop, πράγματα τα οποία δεν τα παρέχει το Ghost.

Διάβασε επίσης: Ποια blogging πλατφόρμα να επιλέξεις!

Αν θέλεις μια δυναμική πλατφόρμα για να εστιάσεις στο περιεχόμενο, μεταφέρσου στο Ghost χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν θέλεις πολλά περισσότερα, τότε το WordPress είναι η επόμενη εναλλακτική σου.


Πως γίνεται να φορτώνουν οι σελίδες του Inkstory τόσο γρήγορα και με διαφορετικό σχεδιασμό όταν μπαίνω από την Facebook εφαρμογή;

Έχω ενσωματώσει στον κώδικα του blog μου την τεχνολογία Facebook Instant Articles, η οποία επιτρέπει τα άρθρα μου να φορτώνουν σε κλάσαματα του δευτερολέπτου καθώς επίσης αυξάνει έως ένα βαθμό και το search ranking της σελίδας μου στη ροή των χρηστών.


Παρατήρησα πως το Disqus λειτουργεί χωρίς προβλήματα στις AMP σελίδες σου πως το έκανες αυτό γιατί έχω φάει τα μούτρα μου και ακόμα δεν κατάφερα να το κάνω να λειτουργήσει;

Η αλήθεια είναι πως η Google έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα με τους κώδικες τρίτων στις AMP σελίδες της. Για να καταφέρεις να κάνεις το Disqus να λειτουργεί στις AMP σελίδες, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις κατά γράμμα την παρακάτω διαδικασία:

Δημιούργησε ένα sub-domain

Μέσα από το cPanel, Plesk, CentOS Panel και πάει λέγοντας, δημιούργησε ένα sub-domain που να θυμάσαι, εγώ δημιούργησα το comments.inkstory.gr. Φρόντισε το subdomain να λειτουργεί με HTTPS, για δωρεάν, χρησιμοποίησε το Let’s Encrypt.

Δημιούργησε ένα νέο αρχείο και ανέβασε το στο subdomain

Δημιούργησε ένα νέο αρχείο με την ονομασία disqus.html και μέσα πρόσθεσε τον παρακάτω κώδικα:

Ανέβασε το αρχείο μέσω του FileZilla ή του control panel σου στο subdomain που δημιούργησες (να βρίσκεται δηλαδή στον ίδιο φάκελο με το index αρχείο του subdomain). Δοκίμασε να δεις αν το subdomain λειτουργεί (αν εμφανίσει κενή σελίδα ή τη σελίδα του Plesk/cPanel μην αγχωθείς, δεν υπάρχει πρόβλημα).

Εγκατέστησε το AMP plugin και προσάρμοσε τις ρυθμίσεις

1. Κατέβασε και εγκατέστησε το Accelerated Mobile Pages plugin στο WordPress blog σου.

2. Από τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress πάνε: AMP –> Settings –> Comments –> απενεργοποίησε την επιλογή ‘Host Disqus Comments through AMPforWP Servers’ και πρόσθεσε τη Disqus διεύθυνση σου (η δική μου είναι https://inkstory.disqus.com). Στο πεδίο που γράφει ‘Disqus Host File’ επικόλλησε τον σύνδεσμο του subdomain που δημιούργησες, αλλά αυτό που πηγαίνει στο αρχείο, δηλαδή comments.inkstory.gr/disqus.html.

Αν όλα πήγαν σωστά και το πρόβλημα δεν ευθύνεται κάπου αλλού, το Disqus θα φορτώσει τη φόρμα σχολίων του χωρίς προβλήματα στις AMP σελίδες.


Μπορώ να βάλω εκτός από σύνδεσμο και διαφημίσεις στα guest άρθρα που γράφω για το Inkstory;

Όσο οι διαφημίσεις δεν προέρχονται από την Google Adsense, η οποία θα μας αποκλείσει όλους στο τέλος, μπορείς να προσθέσεις είτε affiliate συνδέσμους, είτε affiliate banners. Η καλύτερη εταιρεία γι ‘αυτό τον σκοπό είναι η Linkwise, η οποία είναι και ελληνική.

Αν έχεις σκοπό να γίνεις στάνταρ αρθρογράφος στο Inkstory, γράφοντας τουλάχιστον ένα άρθρο την εβδομάδα, τότε φυσικά και θα προσθέσουμε και διαφημίσεις από το Google Adsense λογαριασμό σου – όπως γίνεται και με κάθε συντάκτη εδώ άλλωστε. Αλλά για 2-3 τα άρθρα δεν αξίζει η διαδικασία, ούτε για εμάς, ούτε για εσένα.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;