Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Μπορώ να βγάλω χρήματα από το blog μου;

Share

Αγαπητέ Παναγιώτη, διαβάζω αρκετό καιρό τώρα το blog σου και σκέφτομαι να ανοίξω και εγώ ένα δικό μου. Δεν περιμένω να γίνω πλούσιος από αυτό, απλά να βγάζω ένα εισόδημα που θα έβγαζα και από μια άλλη δουλειά. Μπορώ α βγάλω χρήματα από το blog μου; Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Έχω διαβάσει ένα σωρό ιστορίες επιτυχίας, αλλά πόσα χρήματα βγάζουν πραγματικά αυτοί;

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Αν είσαι παθιασμένος με το blogging και η δεξιότητα της γραφής σου είναι αξιοπρεπής, τότε το blogging μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η επόμενη δουλειά σου. Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Μπορείς να βγάλεις χρήματα από το blogging, να ζήσεις από αυτό και να πληρώνεις όλα τα έξοδα σου. Για την ακρίβεια, μπορείς να βγάλεις ΠΟΛΛΑ περισσότερα απ’ ότι βγάζει ένας μέσος άνθρωπος από την δουλειά του.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η σκληρή αλήθεια είναι πως υπάρχουν εκατομμύρια bloggers αυτή την στιγμή οι οποίοι δεν βγάζουν τίποτα απολύτως – ή τουλάχιστον, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στο blogging ως εργασία.

https://inkstory.gr/2-tropi-gia-na-vgalis-chrimata-os-fashion-blogger-to-2015/

Το blogging ως επάγγελμα

Υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για την επαγγελματική σου καριέρα ως blogger: Μπορείς είτε να είσαι ένας ανεξάρτητος blogger που γράφει για το δικό του blog (ή ως freelancher με συγκεκριμένους πελάτες), ή να εργάζεσαι για μια εταιρεία ή ένα περιοδικό.

Αν ξεκινήσεις να δουλεύεις απευθείας σε μια εταιρεία είναι πολύ καλύτερα απ’ το να ξεκινήσεις το δικό σου blog γιατί θα ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα κατευθείαν.

Αν δημιουργήσεις το δικό σου blog, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος, υπομονή και πολύ δουλειά. Είναι σαν να ξεκινάς την δική σου startup επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμιά πραγματική πορεία, σταδιοδρομία ή τροχιά για τις προσδοκίες του blog σου βάση των χρημάτων. Κάποιοι άνθρωποι έχουν βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τα blogs τους (άλλοι μέχρι και εκατομμύρια), ενώ άλλοι τα πουλάνε, τα κλείνουν ή δεν καταφέρνουν να βγάλουν ούτε δραχμή.

Η αλήθεια είναι, πως δεν είναι εύκολο να γίνεις γνωστός ως blogger στη σήμερον ημέρα, όχι τουλάχιστον όπως ήταν κάποτε. Θα χρειαστεί πάρα πολύς καιρός έως ότου γίνεις επιτυχημένος. (Οι πιο επιτυχημένοι, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων bloggers, ξεκίνησαν τα blogs τους το 2005 ή νωρίτερα). Οπότε το blogging δεν είναι κάτι το οποίο θα σε κάνει γρήγορα πλούσιο (ή ακόμα και να σου δίνει ένα σταθερό εισόδημα) – άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι bloggers εργάζονται μέρα-νύχτα στα blogs τους.

https://inkstory.gr/7-tropi-tous-opious-boris-na-vgalis-xrimata-apo-blog-sou-2016/

Μπορώ να βγάλω χρήματα από το blog μου; Και αν ναι, πόσα;

Πόσα χρήματα μπορείς να κερδίσεις
Τα μηνιαία κέρδη των αναγνωστών του ProBlogger.

Οι μισθοί των bloggers διαφέρουν πολύ. Μια αναφορά από το Glassdoor δείχνει πως οι μισθοί κυμαίνονται από τα 19 χιλιάδες δολάρια έως τα 79 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Άλλες πηγές αναφέρουν πως το 14% των bloggers που βγάζουν ένα σταθερό εισόδημα, ξεκινάει από περίπου 24 χιλιάδες δολάρια το χρόνο έως 33 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Η Likewise αναφέρει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες bloggers βγάζουν από 10 δολάρια έως 100 δολάρια ανά άρθρο.

Ώσο για τους bloggers με τα δικά τους blogs, μια μελέτη από το Blogging.com (που πραγματοποιήθηκε το 2012 από 1.000 bloggers), έδειξε πως το 17% αυτών βγάζουν ένα πολύ καλό μισθό με το οποίο ταΐζουν τις οικογένειες τους, ενώ το 81% με το ζόρι φτάνει τα 100 δολάρια. Το υπόλοιπο 2% περνάει περίπου 2 ώρες την ημέρα στο blogging και βγάζει περισσότερα από 150 χιλιάδες δολάρια το χρόνο (εντελώς επαγγελματίες με μεγάλο κοινό).

Μια άλλη μελέτη, αυτή την φορά από 1,500 αναγνώστες του ProBlogger που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από το blogging, έδειξε ότι το 9% βγάζει από 1,000 δολάρια έως και 10,000 δολάρια το μήνα και το 4% έως 10,000 δολάρια το μήνα. Αλλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία βγάζει λιγότερα από 3.50 δολάρια την ημέρα (τα περισσότερα από αυτά τα blogs υπάρχουν περισσότερο από 2 χρόνια).

Το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα και το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσό, βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, πόσο συχνά γράφεις άρθρα, πόσο ποιοτικό είναι το περιεχόμενο σου, πόσο ανταγωνισμό έχει η θεματολογία σου και πόσο καλός είσαι στο να δημιουργείς ένα κοινό και να διαφημίζεις το blog σου. Συν, λίγη τύχη.

Ένα blog δεν είναι επιχείρηση από μόνο του – είναι μια πλατφόρμα η οποία παράγει έσοδα. Το περιεχόμενο σου δεν μπορεί να βγάλει χρήματα από μόνο του. Αντίθετα, θα χρειαστεί να βρεις διαφημιστές, να πουλάς προϊόντα, να κάνεις podcasts ή να χρησιμοποιείς affiliate προγράμματα (κάτι το οποίο κάνουν και οι περισσότεροι bloggers). Μπορείς επίσης να πουλάς ebooks ή επί πληρωμής περιεχόμενο μέσα από το blog σου.

6 συμβουλές για να επιλέξεις την σωστή affiliate υπηρεσία

Η επιτυχία δεν θα έρθει ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα

Μην αφήνεις τα παραπάνω στατιστικά να σε αποθαρρύνουν, απλά γνώριζε πως προτού ξεκινήσεις να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα θα χρειαστούν μήνες – αν όχι χρόνια. Παρακάτω, έχω προσθέσει μερικές από τις απαντήσεις που μου έδωσε η Amy Lynn Andrews και η Angela από το Coupon Project σε μια συζήτηση που κάναμε σχετικά με το blogging:

Πάντα λέω πως εργάστηκα πολύ σκληρά για 8 ολόκληρους μήνες έως ότου πάρω τα πρώτα μου χρήματα από το blog μου! Πρέπει να σιγουρευτείς πως θα είσαι αφοσιωμένος και παθιασμένος με την θεματολογία και το blog σου προτού καν το ανοίξεις. Εστίασε στο ποιοτικό περιεχόμενο και στους τρόπους με τους οποίους θα φέρνεις νέο κόσμο στο blog σου. Και αν χρειάζεσαι επειγόντως χρήματα, σε φάση, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, άσε το blog και πιάσε μια δουλειά.

Θα σου έλεγα πως θα χρειαστεί να δουλέψεις για τουλάχιστον 6 μήνες έως ότου δεις τα πρώτα χρήματα να “ρέουν.” Αλλά και πάλι, θα είναι χρήματα τα οποία ίσα-ίσα θα σου φτάνουν για τον καφέ σου.

Η πραγματικότητα είναι πως θα χρειαστεί να δημοσιεύσεις πάρα πολλά άρθρα έως ότου ξεκινήσεις να βγάζεις ένα ουσιαστικό εισόδημα – και αυτό απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Ένα άρθρο την ημέρα είναι ότι πρέπει για να κάνεις ένα σχετικά καλό ξεκίνημα, κυρίως αν αυτό απαιτεί ώρες αναζήτησης, γραψίματος, επεξεργασίας και αναζήτησης φωτογραφιών. Δεν είναι εύκολο.

Και τέλος, παραθέτω παρακάτω ένα quote από την Alli Worthington το οποίο είναι άκρως αληθινό:

Είναι καλό αν ξεκινήσεις να γράφεις στο blog σου για κάτι που αγαπάς. Αλλά αν γράφεις αποκλειστικά για να γίνεις πλούσιος από αυτό, δεν θα γίνεις.

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι bloggers ξεκίνησαν το blogging από αγάπη και πάθος, και αυτό από μόνο του τους ανταπόδωσε την αγάπη του. Τώρα, αυτοί οι bloggers, ακόμη κι αν κλείσουν μια μέρα το blog τους, την επόμενη μπορούν να ανοίξουν ένα νέο και να ξεκινήσουν να βγάζουν πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα.

Στο Inkstory γράφω αρκετά συχνά διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείς να βγάλεις χρήματα από το blogging και δίνω συμβουλές για να γίνεις καλύτερος. Συνέχισε να διαβάζεις και μια μέρα μπορεί να καταλήξεις κι εσύ στην λίστα με τους bloggers που βγάζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Καλή επιτυχία!

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

7 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
7 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;