Σου έτυχε ποτέ να μπεις σε ένα WordPress blog και να αναρωτηθείς τι themes και plugins έχει εγκατεστημένα; Ποιο είναι αυτό το εκπληκτικό theme που έχει κι εσύ έφαγες τον τόπο αλλά δεν βρήκες; Ποιο είναι αυτό το plugin που εμφανίζει τόσο ωραία τα social sharing κουμπιά; Και εν τέλη, αν όντως τρέχει πάνω στη πλατφόρμα του WordPress ή σε κάποια άλλη;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσω σε αυτό το άρθρο, έχοντας ως σκοπό να σε βοηθήσω να καταλάβεις ακόμα καλύτερα πως λειτουργούν αυτά τα blogs. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζεις πως ακόμη κι αν έχεις το ίδιο theme και τα ίδια plugins εγκατεστημένα στο WordPress blog σου, το πως θα τα συνδυάσεις μεταξύ τους είναι αυτό που μετράει περισσότερο.
Πως να καταλάβεις τι themes και plugins έχει εγκατεστημένα ένα WordPress blog μέσω browser Add-ons
Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να δεις πότε ένα blog τρέχει στη πλατφόρμα του WordPress και τι theme ή plugins έχει εγκατεστημένα, είναι χρησιμοποιώντας ένα add-on (πρόσθετο) στον περιηγητή (browser) σου. Για κάθε browser τα add-ons είναι διαφορετικά, αλλά πάνω-κάτω όλα κάνουν την ίδια δουλειά και συχνά είναι από τους ίδιους προγραμματιστές.
Wappalyzer
Ένα εξαίσιο πρόσθετο το οποίο σε ενημερώνει πάνω σε τι τρέχει μια ιστοσελίδα ή ένα blog. Είναι WordPress; Είναι Joomla; Μήπως Drupal; Χρησιμοποιεί διαφημίσεις της Adsense; Με τον server τι γίνεται, τρέχει σε Nginx ή μήπως σε Apache; Μήπως συνδυάζει και τα δύο μαζί; Το Wappalyzer είναι ένα ελαφρύ add-on το οποίο θα σου παρέχει βασικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που τρέχουν πίσω από κάθε blog, ιστοσελίδα, forum ή e-shop.
Αν μπεις σε μεγάλες ιστοσελίδες όπως το New York Times, θα παρατηρήσεις πως τα συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει τις δικές τους CMS πλατφόρμες. Άλλες ιστοσελίδες όπως το The Next Web τρέχουν σε WordPress.
Scan WP – Detect WordPress Themes and Plugins
Το Scan WP δεν πρόκειται να σου πει τι υπηρεσίες τρέχουν πίσω από ένα blog, αλλά μπορεί να βρει σχεδόν κάθε theme και plugin που χρησιμοποιεί ένα WordPress blog. Υπάρχουν αρκετά παρόμοια browser add-ons σαν κι αυτό, αλλά για να είμαι ειλικρινής το Scan WP είναι το καλύτερο του είδους του (και αυτό γιατί εντοπίζει τα περισσότερα themes και plugins σε σύγκριση με άλλα).
Αυτά τα plugins είναι διαθέσιμα για browsers που τρέχουν σε Chromium και τα εγκαταστείς από το store της Google. Με άλλα λόγια, μπορείς να τα εγκαταστήσεις στον Google Chrome, στον Opera και στον Vivaldi.
Στον Opera για να τα εγκαταστήσεις θα χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσεις το Download Chrome Extension add-on.
Πως να καταλάβεις τι themes και plugins έχει εγκατεστημένα ένα WordPress blog μέσω ιστοσελίδων
Κάθε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Θα τις περάσω βάση δημοτικότητας και βάση των εμπειριών μου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αντιγράψεις και να επικολλήσεις το σύνδεσμο ενός blog στο πλαίσιο αναζήτησης τους και να κάνεις υπομονή μερικά δευτερόλεπτα έως ότου εντοπίσουν τι theme και plugins χρησιμοποιεί.
WordPress Theme Detector
Το WordPress Theme Detector είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη ιστοσελίδα για να ελέγχεις τι theme χρησιμοποιεί ένα WordPress blog και ποια plugins έχει εγκατεστημένα. Η συγκεκριμένα ιστοσελίδα μπορεί να βρει σχεδόν ότι εγκατεστημένο υπάρχει σε ένα blog και με 99% σιγουριά. Αν και κάποιες φορές δυσκολεύεται να βρει όλα τα plugins, παραμένει το καλύτερο εργαλείο του είδους του.
What Theme?
Το What Theme διαφέρει αρκετά από το WordPress Theme Detector που ανέφερα παραπάνω γιατί όχι απλά μπορεί να βρει τι theme χρησιμοποιεί ένα WordPress blog, αλλά και σε τι CMS πλατφόρμα τρέχει. Το What Theme μπορεί να εντοπίσει themes από το Drupal, το Shopify, το Ghost, το Blogger, το Tumblr, το Big Cartel και το Magento. Με άλλα λόγια, είναι ένα theme detector εργαλείο για τα πιο γνωστά CMS που υπάρχουν. Δυστυχώς, δεν ελέγχει για εγκατεστημένα plugins.
What WP Theme Is That
Οκ, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου: το συγκεκριμένο theme detector εργαλείο το χρησιμοποιώ πολύ σπάνια και μόνο όταν το WordPress Theme Detector δεν μπορεί να ανιχνεύσει κάποιο συγκεκριμένο plugin που ψάχνω. Παρόλα αυτά, είναι κι αυτό ένα άξιο εργαλείο που αξίζει να χρησιμοποιείς όταν μελετάς ένα blog.
Με τα λίγα και με τα πολλά, αυτά είναι τα καλύτερα εργαλεία που γνωρίζω. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν τι theme ή plugins χρησιμοποιεί ένα blog, χρησιμοποίησε τα παραπάνω εργαλεία και η απορία σου θα λυθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Αν κανένας από τους παραπάνω theme detectors δεν βρίσκει ένα συγκεκριμένο theme ή plugin, ή σου βγάζει μια ονομασία από ένα theme το οποίο δεν βρίσκεις πουθενά, τότε συχνά το έχει φτιάξει ένας προγραμματιστής μόνο για το συγκεκριμένο blog και δεν το πουλάει πουθενά αλλού.
Εσύ κατάφερες να βρεις το theme ή τα plugins κάποιου blog; Ποιο εργαλείο είναι το αγαπημένο σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω. 🙂