Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Όλα όσα έχω αγοράσει για το blog μου (και το blogging)

Share

Σε ένα blogging meeting που πραγματοποίησα τις προάλλες, είχαμε ανοίξει μια συζήτηση για όλα όσα έχουμε αγοράσει για το blog μας και γενικότερα το blogging. Από εργαλεία για το WordPress μέχρι και ουσιαστικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, τελικά το blogging δεν είναι τόσο φθηνό χόμπι όσο πιστεύαμε τους πρώτους καιρούς.

Αν και μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις σε ένα blog ακόμα και από μια mobile συσκευή, όσο το blog σου μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνουν και οι μπλογκο-ανάγκες σου. Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεσαι περισσότερα πράγματα για να κάνεις τη δουλειά σου ευκολότερη και το blog σου καλύτερο.

Καθώς μπαίναμε πιο βαθιά στη συζήτηση, αρκετοί από εμάς συνειδητοποιήσαμε πως όλα αυτά που αγοράσαμε έρχονται και με ένα μεγάλο κόστος. Τα καλά νέα είναι πως τα blogs μας, κάλυψαν όλα τα έξοδα, και δεν θα μπορούσα να ‘μαι πιο ευχαριστημένος γι ‘αυτό. Έχω δώσει πάρα πολλά χρήματα για το blogging και είμαι ικανοποιημένος που μου έχει αποφέρει ακόμα περισσότερα.

Με όλα αυτά κατά νου, παρακάτω δημιούργησα μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχω αγοράσει για να διευκολύνω τη blogging καθημερινότητα μου και για να παρέχω στους αναγνώστες του blog μου καλύτερο και πιο βελτιωμένο περιεχόμενο.

Τα WordPress εργαλεία που έχω αγοράσει για το blog μου και αυτά που πληρώνω μηνιαίως

Το WordPress είναι η δημοφιλέστερη πλατφόρμα στον κόσμο, αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Αλλά ακόμη κι αν παρέχεται εντελώς δωρεάν, για να μπορέσει να “τρέξει” χρειάζεται ένα βασικό εξοπλισμό. Εκτός αυτών, για να την βελτιώσεις [τη πλατφόρμα] ακόμα περισσότερο και να πετύχεις το τελικό αποτέλεσμα που τόσο θέλεις, θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στη τσέπη. Αλλά αξίζει, και με το παραπάνω, καθώς όλα τα παρακάτω εργαλεία τα πληρώνει το blog μου από τα έσοδα που βγάζει και το βελτιώνουν σε τέτοιο βαθμό, που συνεχίζει να βγάζει όλο και περισσότερα καθώς περνάει ο καιρός.

Web Hosting και domain name

Shared Hosting - Μήπως ήρθε η στιγμή να μεταφερθείς σε VPS server;

Είναι αναπόφευκτο. Αν θέλεις να έχεις ένα εντυπωσιακό WordPress blog που να σου παρέχει όλο τον έλεγχο, τότε χρειάζεσαι ένα web hosting πακέτο και ένα domain name. Μπορείς, φυσικά, να χρησιμοποιήσεις το WordPress.com και να δημιουργήσεις ένα blog όπως κάνεις και στο Tumblr, αλλά το self-hosted WordPress (το οποίο το κατεβάζεις από το WordPress.org) σου παρέχει πολλές περισσότερες επιλογές, εργαλεία και χαρακτηριστικά.

Διάβασε επίσης: WordPress.org vs WordPress.com – Ποιες είναι οι διαφορές;

Το web hosting πακέτο μου δεν είναι σαν τα περισσότερα έτοιμα που θα βρεις στις περισσότερες εταιρείες. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιώ ένα Dedicated server στον οποίο έχω αρκετά blogs μέσα. Φυσικά, οι Dedicated και VPS servers δεν χρειάζονται για όλους τους bloggers, αλλά για τους πιο απαιτητικούς ή αυτούς με εκατοντάδες χιλιάδες μηνιαίους επισκέπτες.

Ο server που έχω κοστίζει 20 ευρώ το μήνα (μόνο για το Inkstory αναφέρομαι) και το domain name, το οποίο είναι σε .gr, κοστίζει περίπου στα 25 ευρώ κάθε δύο χρόνια. Και τα δύο, τα πληρώνει το blog μου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και όσες φορές χρειάστηκε να τα πληρώσω από τη τσέπη μου, ήταν επειδή καθυστέρησαν οι πληρωμές (είτε από διαφημιζόμενους, είτε από την Google, είτε από τα affiliate links).

Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα καινούργιο blog ή θέλεις να μεταφέρεις το δικό σου από άλλη πλατφόρμα και ενδιαφέρεσαι για οικονομικά web hosting πακέτα, τότε σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά στα WordPress Hosting πακέτα της GreekHost.

Σημείωση: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πληρώνεις τα μηνιαία έξοδα του web hosting πακέτου σου χωρίς να βάζεις το χέρι στη τσέπη, είναι με τη χρήση affiliate προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, με το affiliate πρόγραμμα της GreekHost βγάζω αρκετά χρήματα κάθε μήνα όχι απλά για να πληρώσω το μηνιάτικο ποσό, αλλά και για να προπληρώσω και τους επόμενους μήνες. Το affiliate δίκτυο της Linkwise είναι επίσης εξαιρετικό για κάθε blogger που θέλει να πουλάει προϊόντα και υπηρεσίες μέσω του blog ή των social media του.

Social Warfare

Το Social Warfare είναι το social sharing plugin που έψαχνες τόσο καιρό

Είχα ξανά αναφερθεί στο Social Warfare για το τι ακριβώς είναι και τι κάνει και πως μπορείς μέσω αυτού να ενεργοποιήσεις τα Facebook Analytics. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο WordPress plugin είναι must-have για κάθε blogger που βλέπει το blog του ως επιχείριση.

Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν και επί πληρωμής plugins εκεί έξω που μπορείς να χρησιμοποιείς για να βάλεις sharing κουμπιά στα άρθρα σου. Παρόλα αυτά, κανένα δεν παρέχει τον καθαρογραμμένο κώδικα που παρέχει το Social Warfare και σίγουρα κανένα δεν είναι τόσο ταχύτατο όσο αυτό – το οποίο στοχεύει στο SEO.

Παρέχει επίσης έξτρα επιλογές για να έχεις κουμπί του Pinterest σε κάθε φωτογραφία σου (για να τη δημοσιεύουν), σου παρέχει Google Analytics και Facebook Analytics στατιστικά, λειτουργίες για την cache του WordPress, επιλογές για να αλλάξεις τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των κουμπιών, click-to-tweet και πολλά ακόμα.

[clickToTweet tweet=”Το Social Warfare παρέχει τα πιο όμορφα click-to-tweet widgets για τα άρθρα και τις σελίδες του blog σου.” quote=”Το Social Warfare παρέχει τα πιο όμορφα click-to-tweet widgets για τα άρθρα και τις σελίδες του blog σου.” theme=”style3″]

Για να μπω στο ψητό, το Social Warfare κοστίζει 24 δολάρια ετησίως και από τότε που το έβαλα, πριν από περίπου ένα χρόνο, μου έχει αυξήσει το engagement των χρηστών, με βοήθησε να καταλάβω το κοινό μου ακόμη περισσότερο από τα στατιστικά που μου παρέχει και βελτίωσε προς το καλύτερο τον σχεδιασμό του blog μου.

WP Rocket

Τα χαρακτηριστικά του WP Rocket
Τα χαρακτηριστικά που παρέχουν τα μεγαλύτερα cache plugins για το WordPress.

Η Google έχει βάλει ως κύριο στόχο τα τελευταία χρόνια να παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα στους χρήστες της. Για να το καταφέρει αυτό, ξεκίνησε να εμφανίζει πρώτες τις ιστοσελίδες που είναι πολύ γρήγορες, mobile-friendly, έχουν την AMP τεχνολογία και παρέχουν πολλές πληροφορίες μέσα από τα άρθρα τους. Τι έχουν να κάνουν όλα αυτά με το WP Rocket; Πολλά!

Το συγκεκριμένο WordPress plugin έχει αναφερθεί από εκατοντάδες bloggers και developers ως το καλύτερο caching plugin. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα caching plugins που υπάρχουν, όπως το WP Super Cache της Automatic και το W3 Total Cache, το WP Rocket παρέχει απλές λειτουργίες και επιλογές για να το διαμορφώσει ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης που δεν έχει ιδέα. Εκτός αυτών, είναι και το πιο γρήγορο στην αγορά καθώς είναι ελαφρύ και έρχεται με καθαρογραμμένο κώδικα ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς.

Το WP Rocket κοστίζει 39 δολάρια ετησίως και αφότου το εγκαταστήσεις και ρυθμίσεις τις λειτουργίες του, θα δεις απευθείας αύξηση στην ταχύτητα του blog σου και μεγαλύτερη ανταπόκριση του server. Θα δεις επίσης διαφορά στις speed-test ιστοσελίδες όπως το PageSpeed Insights της Google, το GTMetrix και το Pingdom. Για να αυξήσεις ακόμη περισσότερο τη ταχύτητα του blog σου, μπορείς να κάνεις συμπίεση τα JavaScript και CSS αρχεία του theme σου (απλά επιλέγεις ενεργοποίηση των επιλογών, μην σου έρθει στο μυαλό ο κώδικας), να μειώσεις τα HTTP requests, να κάνεις preload την cache κ.α.

[clickToTweet tweet=”Με 39 δολάρια ετησίως μπορείς να έχεις ένα ταχύτατο blog και να γλυτώσεις από πολλά άλλα plugins και έξοδα. #WPRocket” quote=”Με 39 δολάρια ετησίως μπορείς να έχεις ένα ταχύτατο blog και να γλυτώσεις από πολλά άλλα plugins και έξοδα. #WPRocket” theme=”style6″]

Συνολικά, το WP Rocket όχι απλά θα σου γλυτώσει χρήματα από την αγορά άλλων plugins, αλλά αντί να έχεις 5-6 plugins εγκατεστημένα για να κάνουν διαφορετικά πράγματα, θα έχεις ένα που τα κάνει όλα και είναι πιο ελαφρύ και από τα πέντε-έξη μαζί. Ουσιαστικά, θα σου γλυτώσει τα εξής plugins:

  • Plugin για lazyload λειτουργία
  • Plugin για καθαρισμό της βάσης δεδομένων (βλέπε WP-Optimize)
  • Plugin για τον καθαρισμό της cache
  • Plugin για τη συμπίεση JavaScript και CSS αρχείων
  • Plugin για απενεργοποίηση των WordPress Embeds και Emojis

Το WP Rocket είναι μια από τις έξυπνες αγορές που μπορεί να κάνει ένας blogger για το blog του γιατί μια αγορά σου γλυτώνει πολλές άλλες (άρα λιγότερα έξοδα) και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους από τον server. Win-win καταστάσεις.

WordPress Themes

Γιατί είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιείς κρακαρισμένα WordPress Themes

Αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα έκανα ποτέ, είναι να χρησιμοποιήσω ένα δωρεάν theme – σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κι αν ήμουν. Τα επί πληρωμής themes παρέχουν καταπληκτική τεχνική υποστήριξη, πιο καθαρογραμμένο κώδικα, περισσότερες λειτουργίες και χαρακτηριστικά και είναι βελτιστοποιημένα για SEO. Αυτή την στιγμή που γράφετε το άρθρο, έχω 23 αγορασμένα themes από το ThemeForest τα οποία χρησιμοποιώ για διαφορετικούς σκοπούς, ή χρησιμοποιούσα κάποτε σε παλαιότερα blogs.

Διάβασε επίσης: Πως να διαλέξεις το καλύτερο WordPress θέμα

Αυτή την στιγμή στο Inkstory χρησιμοποιώ το NewsPaper Theme από τους developers του TagDiv. Το Newspaper είναι ένα από τα δημοφιλέστερα themes στο ThemeForest και όχι αδίκως. Παρέχει πάρα πολλές λειτουργίες, είναι πολύ καλά βελτιστοποιημένο για SEO και σου γλυτώνει πολλά χρήματα από plugins καθώς σου παρέχει mobile plugin, το Visual Composer, το Slider Revolution, Speed Boost plugin και πολλά ακόμα που έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία (εκτός από το Visual Composer και το Slider Revolution τα οποία είναι από τρίτους). Φυσικά, έχω ρίξει από πάνω δικό μου CSS κώδικα για να αλλάξω πολλά πράγματα και να το φέρω στα μέτρα μου, αλλά αν είσαι αρχάριος, δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις προγραμματισμού για να κάνεις αλλαγές στον σχεδιασμό.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσα themes στο Inkstory από τη PixelWars, τα οποία ήταν ιδιαίτερα μινιμαλιστικά και εστίαζαν στο περιεχόμενο. Καθώς όμως η κοινότητα του blog μεγάλωνε, έφυγα από τον μινιμαλισμό και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα theme που μου παρείχε περισσότερες επιλογές για να φτιάξω μέσα ένα forum, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, να παρέχω περισσότερες επιλογές στους διαφημιστές και πάει λέγοντας.

Το καλό με τα themes είναι πως τα πληρώνεις μια φορά και στη συνέχεια λαμβάνεις για πάντα όλα τα νέα updates. Φυσικά, η τεχνική υποστήριξη τελειώνει μετά από κάποιους μήνες, αλλά οι περισσότεροι developers συνεχίζουν να σε βοηθάνε σε οτιδήποτε χρειαστείς, ακόμη κι αν δεν πληρώσεις για να την ανανεώσεις.

Για να κλείσω εδώ με τα themes, προτιμώ το ThemeForest επειδή πρώτα ελέγχει όλα τα themes και τα updates που λαμβάνουν και στη συνέχεια τα περνάει στην υπηρεσία του. Ως εκ τούτου, είσαι σίγουρος πως χρησιμοποιείς ένα καθαρό και ασφαλές theme. Εκτός από το ThemeForest υπάρχει και το Genesis Framework, το οποίο σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω μελλοντικά για να φτιάξω τα δικά μου themes, αλλά αυτό είναι για bloggers που έχουν γνώσεις πάνω στην CSS και την PHP ή σκοπεύουν να προσλάβουν έναν developer για να τους δημιουργήσει ένα μοναδικό theme.

Το Genesis Framework για όσους δεν το γνωρίζουν, παρέχει ουσιαστικά ένα βασικό πρότυπο και από εκεί και πέρα το αλλάζεις εντελώς με δικά σου child themes ή αγορασμένα από την ίδια την εταιρεία. Το Genesis Framework είναι γνωστό γιατί τα themes του είναι άκρως βελτιστοποιημένα για SEO και απίστευτα γρήγορα.

Εργαλεία που έχω αγοράσει για το λειτουργικό μου σύστημα

Αν όλα σταματούσαν στο WordPress, θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Αν και έχω την επιλογή να αντικαταστήσω τα παρακάτω εργαλεία με άλλα δωρεάν – και το έκανα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα πως αν δεν χρησιμοποιείς κάτι που σε βολεύει απόλυτα και σου αρέσει να το κοιτάς, η παραγωγικότητα σου χάνεται ολοένα και περισσότερο με τον καιρό. Έτσι, παράτησα τα περισσότερα δωρεάν εργαλεία που χρησιμοποιούσα και ξεκίνησα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να ψάχνω τα καλύτερα προγράμματα για επαγγελματίες και αυτά που θα με βοηθούσαν να ολοκληρώσω τις δουλειές μου γρηγορότερα, ευκολότερα και καλύτερα.

Adobe CC Suite

Adobe CC Suite

Η σουίτα προγραμμάτων και υπηρεσιών της Adobe είναι ότι καλύτερο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να γράφω κώδικα, να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες του blog μου, να σχεδιάζω λογότυπα, Instagram εικόνες, διαφημιστικά banners και πολλά ακόμα.

Σε αυτή τη φάση, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το GIMP, το οποίο θεωρείτε το καλύτερο εναλλακτικό πρόγραμμα του Adobe Photoshop και παρέχεται εντελώς δωρεάν. Παρόλο όμως που το χρησιμοποιούσα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ένα πρόγραμμα που αγάπησα στο Linux, στη πραγματικότητα δεν φτάνει ούτε για πλάκα τις λειτουργίες και τις επιλογές που παρέχει το Photoshop. Δεν είναι ότι με βολεύει περισσότερο, είναι ότι όποιον επαγγελματία κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πως χρησιμοποιεί τα προγράμματα της Adobe. Βέβαια, το GIMP παρέχετε δωρεάν και οι προγραμματιστές του βγάζουν χρήματα από τις δωρεές των χρηστών κυρίως, οπότε η δουλειά που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή.

Από εκεί και πέρα, η σουίτα της Adobe δεν σταματάει μόνο στο Photoshop. Έχεις το Lightroom Classic και το καινούργιο Lightroom που παρουσίασε η εταιρεία πριν από λίγο καιρό. Το Lightroom είναι το καλύτερο πρόγραμμα για να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου και το χρησιμοποιούν οι γνωστότεροι φωτογράφοι στον κόσμο. Εκτός αυτού, έχω το Adobe Illustrator, από το οποίο σχεδιάζω τα λογότυπα του blog μου και κάποια μέρη του σχεδιασμού για το theme, το InDesign και το InCopy για να δημιουργώ e-books και περιοδικά, ή πανέμορφα άρθρα, και το Adobe Stock Photos το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν επαγγελματικές stock φωτογραφίες.

Η σουίτα της Adobe έρχεται με διαφορετικό κόστος για τον κάθε χρήστη. Μπορείς να επιλέξεις να πληρώνεις μόνο για συγκεκριμένα προγράμματα ή για όλα. Προσωπικά, πληρώνω 12,39€ μηνιαίως για τα προγράμματα που θέλω να χρησιμοποιώ (Photoshop, Lightroom Classic και Lightroom). Άλλες φορές αναβαθμίζω το πακέτο για περισσότερα προγράμματα (ανάλογα πότε τα χρειάζομαι).

Write!

Write text editor

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο για το Write!, το καλύτερο πρόγραμμα για να γράφεις και να μορφοποιείς άρθρα. Το χρησιμοποιώ από τότε που κυκλοφόρησε σε δοκιμαστική έκδοση, αλλά όταν πήγα να το αγοράσω, είδα πως το κέρδισα στο διαγωνισμό που είχε οργανώσει τότε η εταιρεία. Το αστείο εδώ είναι πως, εκτός από εμένα, το κέρδισαν και δύο ακόμα φίλοι μου τους οποίους είχα ταγκάρει στον διαγωνισμό στο Facebook – Η Μαρία από το MommyJammi και ο Άγγελος από το Angel K. Jewelry.

Το Write! δεν είναι σαν τα υπόλοιπα προγράμματα που έχεις συνηθίσει να βλέπεις. Είναι ξεχωριστό και παρέχει λειτουργίες που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσεις. Είναι επίσης και cross-platform, που σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα Windows, στο macOS και στο Linux. Για mobile εφαρμογή δεν ακούγεται τίποτα ακόμα, αλλά η εταιρεία είχε αναφέρει στο παρελθόν πως έχουν σχέδια και γι ‘αυτό.

Γιατί λοιπόν αγαπώ τόσο πολύ το Write!; Γιατί παρέχει διαφορετικά στυλ (μαύρο, λευκό, μαύρο-μπλε και λευκό-γκρι), λειτουργίες για focus writing, επιλογές για να αποθηκεύεις τα άρθρα σε PDF, Word, TXT και άλλες μορφές, έχει γρήγορη cloud υπηρεσία για να έχεις τα άρθρα σου σε κάθε υπολογιστή και λειτουργικό σύστημα, παρέχει συνδέσμους για να δημοσιεύεις τα κείμενα σου online, έλεγχο κειμένων για λάθη σε πάρα πολλές γλώσσες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών), εντυπωσιακές επιλογές μορφοποίησης κειμένων και πολλά ακόμα.

[clickToTweet tweet=”Το #Write! είναι το ιδανικό πρόγραμμα για κάθε blogger που θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα του.” quote=”Το #Write! είναι το ιδανικό πρόγραμμα για κάθε blogger που θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα του.” theme=”style4″]

Το Write! είναι επίσης το ιδανικό πρόγραμμα για να σου αυξήσει τη παραγωγικότητα καθώς σου παρέχει στατιστικά για να δεις πόσες λέξεις γράφεις συνολικά καθημερινά, πόσους χαρακτήρες ανά λεπτό και πολλά ακόμα. Τέλος, μπορείς να βάλεις συγκεκριμένα πρότυπα (για να γράψεις άρθρο, e-book, tweets, βιβλία κ.α.) και να οργανώνεις τα κείμενα και τις σημειώσεις σου σε φακέλους που βρίσκονται στο cloud.

Με το Write! μπορείς επίσης να γράφεις άρθρα και να τα στέλνεις απευθείας από το πρόγραμμα στο Medium ή στο WordPress (υποστηρίζεται και το .com αλλά και τα self-hosted blogs), είτε ως πρόχειρα, είτε να τα δημοσιεύεις απευθείας.

[clickToTweet tweet=”Με το Write! έχεις τη δυνατότητα να γράφεις άρθρα και να τα δημοσιεύεις απευθείας στο #Medium ή το #WordPress μέσα από το πρόγραμμα.” quote=”Με το Write! έχεις τη δυνατότητα να γράφεις άρθρα και να τα δημοσιεύεις απευθείας στο Medium ή το WordPress μέσα από το πρόγραμμα.” theme=”style4″]

Το Write! (για όσους δεν το κέρδισαν σε διαγωνισμό, χαχ!) κοστίζει στα 38.95 ευρώ και στη συνέχεια (μετά το πρώτο χρόνο) 4,19 ευρώ κάθε χρόνο για τη χρήση της cloud υπηρεσίας. Αν είσαι φοιτητής, παρέχονται οικονομικά lifetime πακέτα, αλλά θα χρειαστεί να τους αποστείλεις κάποια έγγραφα. (Η τιμή μπορεί να αλλάξει στο μέλλον ή τώρα που διαβάζεις το άρθρο.)

Ουσιαστικά εργαλεία που έχω αγοράσει για να με βοηθήσουν με την δουλειά μου

Πολλά από τα παρακάτω πράγματα τα έχουμε οι περισσότεροι έτσι κι αλλιώς στην ζωή μας άσχετα που ασχολούμαστε με το blogging. Αλλά εγώ τα ανανέωσα αποκλειστικά γι ‘αυτό τον σκοπό.

HP G4 Laptop (και γιατί το συγκεκριμένο)

HP G4 Laptop
Είμαι μεγάλος λάτρης των stickers. Και πάντα τρώω κέικ. Πάντα.

Αγόρασα το HP G4 όχι απλά γιατί ήταν αρκετά οικονομικό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παρείχε, αλλά και γιατί ήταν το ιδανικό γι ‘αυτό που ήθελα να κάνω. Παρέχει έναν Intel Core i5 επεξεργαστή έκτης γενιάς στα 2.4 GHz που είναι αρκετά γρήγορος για να σηκώσει όλα τα προγράμματα που θέλω και είναι συμβατός με κάθε Linux διανομή που χρησιμοποιώ.

Αργότερα αναβάθμισα το laptop με έναν SSD σκληρό δίσκο (τον εσωτερικό του τον μετέτρεψα σε εξωτερικό δίσκο με περίπου 13 ευρώ) και του πρόσθεσα ακόμα 4GB μνήμης RAM, από τα 4GB που είχε σε σύνολο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο το αγόρασα περισσότερο γιατί είναι λεπτό, ελαφρύ και παρέχει ένα πανέμορφο πληκτρολόγιο του οποίου τα κουμπιά αισθάνεσαι πως πατιούνται από μόνα τους. Το μαύρο χρώμα του είναι επίσης πανέμορφο καθώς είναι εντελώς mate και ταιριάζει άπειρα με τα εκατοντάδες αυτοκόλλητα που του έχω κολλήσει. Σε γενικές γραμμές, το λες και blogging laptop, καθώς μπορείς να το παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας, βολεύει σε κάθε καφετέρια (ψέματα, μην το βάλεις σε μικρό τραπεζάκι) και το “σώμα” του δίνει την αίσθηση στο χέρι σου πως χρησιμοποιείς ένα premium προϊόν, και ας μην είναι.

Το laptop κόστισε 380 ευρώ, τα 4GB επιπλέον μνήμης RAM ήταν από παλαιότερο laptop και ο SSD κόστισε περίπου στα 64,99€ ευρώ. Τα αυτοκόλλητα, τα οποία δεν χρειάζονται και είναι θέμα αισθητικής (το αναφέρω για όποιον ενδιαφέρεται), τα αγόρασα περίπου 10 ευρώ και ήταν κοντά στα 150 αυτοκόλλητα (μπορείς να βρεις πολλά στο AliExpress).

Nikon D5200 DSLR κάμερα

https://www.instagram.com/p/BNWo7h5hOWR/?taken-by=meymigrou

Θεωρώ πως κάθε επαγγελματικό blog πρέπει να περιλαμβάνει τις δικές του φωτογραφίες ώστε να παρέχει όσο πιο αυθεντικό περιεχόμενο γίνεται. Αν και στο Inkstory χρησιμοποιώ περισσότερο stock φωτογραφίες και γραφικά που δημιουργώ εγώ μέσω του Photoshop και Illustrator, θα μείνεις άφωνος αν δεις πόσες είναι τραβηγμένες από την DSLR μου.

Φυσικά, όταν πήρα την DSLR κάμερα ήθελα να ασχοληθώ και λίγο με το vlogging, το οποίο αρχικά είχα ως σκοπό να το ενώσω με το Inkstory. Σκέφτηκα πολλές φορές να ανεβάζω βίντεο στο Inkstory στα οποία συζητώ για πράγματα που αφορούν το blogging, αλλά τελικά το άφησα έτσι. Ίσως στο σύντομο μέλλον να το κάνω κι αυτό, το YouTube κανάλι του Inkstory πάντως παραμένει ανοιχτό – αν και κενό – και σύντομα θα ξεκινήσει να γεμίζει.

Η Nikon D5200 δεν είναι ακριβή DSLR φωτογραφική μηχανή. Για την ακρίβεια, θεωρείτε ως entry-level κάμερα και είναι ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στη φωτογραφία – για vlogging, αν και τραβάει απίστευτα βίντεο, δεν την προτείνω καθώς δεν παρέχει auto focus και ως εκ τούτου, θα σε ζορίσει λιγάκι. Αλλά αν δεν έχεις πρόβλημα με το manual focus, τότε μπορώ άφοβα να πω πως θα σε καλύψει απόλυτα.

Αυτή την στιγμή που γράφετε το άρθρο, η Nikon D5200 κοστίζει 323,99€ στο Public.

Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις φωτογραφική μηχανή αλλά δεν ξέρεις ποια να επιλέξεις, ρίξε μια ματιά εδώ.

Εσύ τι έχεις αγοράσει για το blog σου;

Κάθε blogger χρησιμοποιεί διαφορετικά εργαλεία. Κάποιοι προσπαθούν να την βγάλουν όσο πιο οικονομικά γίνεται, κάποιοι επενδύουν για να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και άλλοι είναι τζαμπατζίδες (δεν κατακρίνω κανέναν). Προσωπικά, θεωρώ πως η φράση “αν δεν δώσεις δεν θα πάρεις” ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Έπρεπε να δώσω για να πάρω και, τα καλά νέα είναι πως συνεχίζω να παίρνω όλο και περισσότερα. Φυσικά, δεν έφτασα σε αυτό το σημείο κατευθείαν και ότι αγόρασα το έκανα σιγά-σιγά και καθώς το blog μου έβγαζε χρήματα.

Πηγαίνοντας μια βόλτα στην αρχή του άρθρου και πίσω στο blogging meeting στο οποίο αναφέρθηκα, παρατήρησα πως οι περισσότεροι bloggers που βρισκόντουσαν στο meeting εκείνη την στιγμή, είχαν επενδύσει όλοι αρκετά χρήματα για τα blogs τους και αυτοί που δεν το έκαναν, ήταν συνεχώς με ένα παράπονο για την καθημερινότητα τους και τα έσοδα που βγάζει το blog τους. Όχι πως αν δεν τα έχεις όλα αυτά δεν θα κάνεις εξίσου καλή δουλειά ή και καλύτερη, αλλά θεωρώ πως κάποιες φορές, απλά πρέπει να το πάρεις απόφαση και να βάλεις το χέρι στη τσέπη. Τόσο για να επεκτείνεις τις λειτουργίες του blog σου, όσο και για να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την προσωπική σου ευχαρίστηση. Άλλες φορές, ένα δωράκι στον εαυτό σου είναι ότι πρέπει για να συνεχίσεις τη σκληρή δουλειά.

Εσύ τι έχεις αγοράσει για το blog σου μέχρι στιγμής και τι σκοπεύεις να αγοράσεις στο μέλλον; Αν δεν έχεις αγοράσει κάτι, ποιες δωρεάν εναλλακτικές προτείνεις; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Υ.Γ. Τώρα που το σκέφτομαι, πληρώνω και 8 ευρώ κάθε μήνα για τη Premium υπηρεσία του Spotify. Και ναι, το κάνω γιατί δεν μπορώ να ζήσω χωρίς μουσική και όταν γράφω έχω την ανάγκη να ακούω κομμάτια χωρίς διαφημίσεις, σε καλή ποιότητα, τα οποία είναι διαθέσιμα και offline, χωρίς να κολλάνε ποτέ και να ‘χω εκατοντάδες λίστες γνωρίζοντας πως κάθε καλλιτέχνης πληρώνεται – είπε ο μεγαλύτερος πειρατής όλων των εποχών. Τελικά, κάποια πράγματα όντως αλλάζουν.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;