Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Χειροποίητα κοσμήματα – 20 ερωτήσεις με τον Άγγελο Κουτσό

Share

Τους τελευταίους μήνες έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις στο Inkstory, από Έλληνες και Ελληνίδες bloggers μέχρι και DJs, αλλά ήθελα να αλλάξω λίγο τη ρουτίνα των συνεντεύξεων.

Στη σημερινή συνέντευξη θα σου παρουσιάσω τον Άγγελο Κουτσό απ’ το Angel K. Jewelry. Ο Άγγελος φτιάχνει χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι και χρυσό και πραγματικά η δουλειά του με έχει αφήσει άφωνο. Βλέπεις, κάποια πράγματα απαιτούν να έχεις γνώσεις, άλλα απαιτούν να είσαι δημιουργικός και να το κατέχεις. Ο Άγγελος τα ‘χει όλα!

Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να επισκεφτώ το στούντιο του και να δω από κοντά την δουλειά του. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, είναι απίθανο να βλέπεις από το πως λιώνει τις γράνες ασημιού μέχρι και το πως μετατρέπει μια απλή πλάκα ασημιού σε ένα πανέμορφο, καινοτομικό και ιδιαίτερο χειροποίητο κόσμημα.

Χειροποίητα κοσμήματα - Angel K. Jewelry
Κατά τη διάρκεια που δημιουργεί μικρές τρύπες για ένα από τα κοσμήματα που έφτιαξε. Το ολοκληρωμένο κόσμημα μπορείς να το βρεις στην ιστοσελίδα του.

Από σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, περιδέραια μέχρι και βραχιόλια για το χέρι που είναι μοναδικά, υψηλής ποιότητας και, φυσικά, χειροποίητα. Όλα τους εκπέμπουν μια απίστευτη ενέργεια που μόνο αν φορέσεις κάποιο θα είσαι σε θέση να την νιώσεις.

Χειροποίητα κοσμήματα - Άγγελος Κουτσός
Ο Άγγελος κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης των κοσμημάτων του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας τις υπάρχον γνώσεις του για να ξεκινήσει να φτιάχνει και χειροποίητα δερμάτινα σημειωματάρια. Και όλοι οι bloggers έχουμε μέχρι ένα σημείο μια τρέλα με τα χειροποίητα σημειωματάρια.

Πότε ξεκίνησες να φτιάχνεις χειροποίητα κοσμήματα;

“Το 2009 ήταν η πρώτη επαφή με τη σέγα στα χέρια μου στη σχολή Mokume και εκεί κατάλαβα πως όντως ήταν αυτό που ονειρευόμουν. Στην πράξη, ήταν πιο μαγικό απ’ότι φανταζόμουν!”

Από που παίρνεις ιδέες για να φτιάξεις τα κοσμήματα σου;

“Από απλές εικόνες που βρίσκονται στον περίγυρο μου. Από ένα δέντρο, ένα κερί, μέχρι και το πιο περίεργο όπως για παράδειγμα ένας ανεμοστρόβιλος ή μία πρίζα. Νομίζω ότι κατά βάθος παίζει σπουδαίο ρόλο το υποσυνείδητο. Ανάλογα το τι βιώματα έχουν αποθηκευτεί εκεί μέσα μπορεί ένα απλό λουλούδι να το αναλύσω και να με οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό, βάση των εμπειριών μου. Το λεγόμενο brainstorming νομίζω ότι πηγάζει από το υποσυνείδητο του καθενός.”

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθες κατά τη διάρκεια της καριέρας σου;

“Ότι η υπομονή είναι μεγάλη αρετή. Το ακατέργαστο μέταλλο για να γίνει στο τέλος ένα λαμπερό κόσμημα περνάει από πολλά στάδια κάτι το οποίο είναι χρονοβόρο και θέλει υπομονή. Στο ξεκίνημα μου έλεγα “Αυτό το σημείο του κοσμήματος δεν φαίνεται, ας μην ασχοληθώ περαιτέρω’’, το αποτέλεσμα όμως δεν με ικανοποιούσε. Εκεί κατάλαβα ότι όσο πιο πολύ ασχολείσαι τόσο μεγαλύτερη αγάπη αντλείται από το κόσμημα. Μ’ έχει βοηθήσει σε θέματα που μ’ απασχολούν να μην είμαι ανυπόμονος και λέω ότι μία μέρα θα «γυαλιστεί» και αυτό.”

Πως καθορίζεις την πολυτέλεια ενός χειροποίητου κοσμήματος;

“Πλέον έχουμε περάσει στην εποχή του εικαστικού κοσμήματος. Δεν είναι νομίζω τα καράτια του διαμαντιού που καθορίζουν την πολυτέλεια, ούτε τα καράτια του χρυσού, αλλά το πόσο καινοτομικό και διαφορετικό είναι ένα κόσμημα. Να ξεχωρίζει και σαν σχέδιο και σαν δημιουργία. Να σου διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι όπως και με την τέχνη της ζωγραφικής. Παλιότερα θεωρούσαν έναν πίνακα αριστούργημα αν αποτύπωνε την ρεαλιστική εικόνα του αντικειμένου που αντιπροσώπευε, πλέον αριστούργημα θεωρείται η παράλλαξη του αντικειμένου, να σε διεγείρει, να το ψάξεις σε βάθος ακόμα και σε πιο μινιμαλιστικά μονοπάτια.”

Χειροποίητα κοσμήματα - Angel K. Jewelry
Λίγα δεύτερα πριν λιώσει τις μπίλιες ασημιού για να τις περάσει στο κύλινδρο ώστε να φτιάξει πλάκες ασημιού. Οι πλάκες ασημιού – ή το σύρμα ασημιού – χρειάζονται για να μπορέσει να κόψει το κατάλληλο κομμάτι ασημιού ώστε να ξεκινήσει να το μετατρέπει σε κόσμημα.

Τι συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς δημιουργείς ένα κόσμημα;

“Ηρεμία καθώς προσηλώνομαι σε ένα σημείο του. Χαρά όσο το βλέπω να ολοκληρώνεται και περηφάνια όταν πλέον δημιουργηθεί.”

Τι υλικά χρησιμοποιείς για να φτιάξεις τα κοσμήματα σου;

“Κυρίως ασήμι, κράμματος 950° και 925°, χαλκό, σπανίως χρυσό, μπρούτζο και ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους, υγρό γυαλί, δερμάτινα λουράκια, κηροκλωστή, χαρτί, ακρυλικό χρώμα ζωγραφικής και διάφορες οξειδώσεις.”

Χειροποίητα κοσμήματα - Angel K. Jewelry
Κατά τη διάρκεια που ο Άγγελος περνάει το λιωμένο ασήμι στο κύλινδρο για να μετατραπεί σε πλάκα ασημιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί αν το ασήμι χυθεί έξω από το κύλινδρο πρέπει να το ξανά λιώσει και να ξανά προσπαθήσει.

Ποια είναι η αγαπημένη σου τεχνική;

“Η τεχνική repousse ή αλλιώς γνωστή στην Ελλάδα ως Γιαννιώτικο, γιατί μπορείς στην ουσία να δημιουργήσεις ένα ανάγλυφο σχέδιο με ωραίο αποτέλεσμα πάνω σε ένα λεπτό πάχος μετάλλου. Αυτό επιτυγχάνεται με το στερέωμα του μεταλλικού ελάσματος πάνω σε πίσα χτυπώντας το με μεταλλικό σφυρί και καλέμια.”

Υπάρχει κάποιος jewelry designer που θαυμάζεις για τη δουλειά του;

“Υπάρχουν αρκετοί σύγχρονοι που θαυμάζω την δουλειά τους, όμως ο αγαπημένος μου είναι ο Rene Lalique που δημιούργησε πραγματικά έργα τέχνης την εποχή που μεσουρανούσε το κίνημα της Art Nouveau. Σίγουρα όποιος τον εξερευνήσει θα μείνει έκπληκτος!”

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που μόλις ξεκίνησε να φτιάχνει χειροποίητα κοσμήματα;

“Αν δεν το αγαπάς μη το κάνεις! Γιατί μόνο αν αγαπήσεις την συγκεκριμένη τέχνη μπορείς να την εξασκήσεις, λόγω του ότι πρέπει να είσαι αφοσιωμένος πολλές ώρες της ημέρας στο σχεδιασμό των κοσμημάτων και πάρα πολλές ώρες στην δημιουργία τους. Γι ‘αυτούς που το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό απλά έχω να τους πω keep on going! Αξίζει!”

Ποιος θεωρείς πως είναι ο βασικός παράγοντας για να επιτύχει κάποιος πάνω σε αυτόν το τομέα;

“Πιστεύω ότι και στο κόσμημα είναι ίδια τα δεδομένα που ισχύουν σε οποιοδήποτε άλλον τομέα. Δηλαδή, η αγάπη για το αντικείμενο, η προσήλωση και η πολύ σκληρή δουλειά, διότι πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στο σχέδιο που δημιουργείς για πάμπολλες ώρες. Είναι όμως και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και η καινοτομία. Λόγω του ότι ο άνθρωπος κοσμεί το σώμα του από την απαρχή της δημιουργίας του, τα σχέδια έχουν κορεστεί σε σημείο που η επανάληψη έχει γίνει κουραστική. Έτσι η καινοτομία στα σχέδια είναι αναπόφευκτη και απαιτείται στην σύγχρονη εποχή, να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε μέσω της φαντασίας μας καινούρια σχέδια.”

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια που φτιάχνεις ένα κόσμημα;

“Χαχαχα! Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι! Η καταστροφή του κοσμήματος στις κολλήσεις… Εφόσον έχεις κόψει και λιμάρει όλα τα κομμάτια που θα αποτελέσουν το κόσμημα πρέπει να τα κολλήσεις με το φλόγιστρο. Εκεί φαίνεται κατά την γνώμη μου πόσο μαεστρία έχεις, ειδικά αν το κόσμημα αποτελείται από πολλά κομμάτια προς κόλληση και κάποιες ήδη προϋπάρχουσες τεχνικές. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να έχεις μεγάλη προσοχή για να μην φτάσουν σε μεγάλη θερμοκρασία τα μέταλλα και λιώσουν, όπως επίσης πρέπει να προσέχεις να μην κολλήσουν στραβά τα κομμάτια μεταξύ τους.

Το χειρότερο όμως είναι αν σου τρέξουν οι προηγούμενες κολλήσεις που έχεις κάνει ήδη κάνει..

Το τελευταίο είναι πολύ πιθανό, ειδικά σε εμένα, γιατί προσέχω να χρησιμοποιώ σκληρό κολλητικό κράμα – δηλαδή κόλληση που έχει μεγαλύτερο σημείο τήξης – άρα περισσότερο πολύτιμο μέταλλο, γιατί θέλω να κρατάω την ποιότητα όσο πιο ψηλά γίνεται.”

Γιατί επέλεξες να φτιάχνεις χειροποίητα κοσμήματα και όχι παραγωγής;

“Δεν θέλω να υποτιμήσω την διαδικασία δημιουργίας ενός παραγωγικού κοσμήματος, γιατί και αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις και φτιάχνεται από τον άνθρωπο και όχι από μηχανικά μέσα. Αλλά πάντοτε ήμουν «οπαδός» της τέχνης και νομίζω ότι ένα μοναδικό και καλλιτεχνικό κόσμημα φτιάχνεται χειροποίητα.

Δεν υπάρχει άλλο σαν και αυτό, ακόμη και αν θέλεις να φτιάξεις το ίδιο σχέδιο, κάτι στο οποίο είμαι αντίθετος, ποτέ δεν θα ξαναβγεί ακριβώς το ίδιο. Επίσης, το γεγονός ότι ασχολείσαι ώρες ή ακόμα και μέρες με αυτό του δίνει κάτι το μαγικό. Του δίνεις τόσο μεγάλη αγάπη και ενέργεια που αυτό το αισθάνεται το άτομο που θα το φορέσει.

Είναι πολλές οι τεχνικές που δεν μπορούν να δημιουργηθούν με κόσμημα παραγωγής. Όπως οι τεχνικές, granulation, filigree, reticulation, repousse ή Mokume. Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει τους αναγνώστες να γνωρίσουν αυτές τις τεχνικές, αλλά θα τους παρότρυνα γιατί είναι πραγματικά μαγευτικές.”

Ποια είναι η “πηγή” της παραγωγικότητας σου και τι κάνεις όταν έχεις έλλειψη δημιουργικότητας;

Χειροποίητα κοσμήματα - Angel K. Jewelry
Ο άγγελος πυρώνει το ασήμι για να κάνει μια κόλληση.

“Η παραγωγικότητα είναι ένα θέμα που είναι σημαντικό για έναν καλλιτέχνη του κλάδου μας. Χωρίς αυτήν νιώθεις ότι τα χέρια σου «αγκυλώνουν» και δεν μπορείς να δημιουργήσεις χωρίς αυτήν! Πριν ξεκινήσω, ξεκουράζω το νου μου κυρίως με αγαπημένα μου τραγούδια και αγαπημένα μου είδη μουσικής για να μπορέσω να φτάσω σε ένα σημείο «νιρβάνας». Κάνω αρκετή ώρα περισυλλογής έτσι ώστε να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στο αντικείμενο που θέλω να ασχοληθώ.

Με βοηθάει επίσης πολύ αν αρχίζω νωρίς τις εργασίες μου, στο ξεκίνημα της ημέρας. Αν καθυστερήσω με πιάνει ένα άγχος, θα έλεγα, που δεν μου αφήνει περιθώρια για να είμαι συγκεντρωμένος. Πολλές φορές τα τακτά χρονικά διαλείμματα κοιτώντας έξω από το παράθυρο την όμορφη θέα που έχω στο studio μου… ευτυχώς βρίσκεται σε ένα όμορφο μέρος, σε συνδυασμό με ένα τραγούδι να με ηρεμεί μου δίνουν αστείρευτη πηγή παραγωγικότητας. Όταν έχω έλλειψη δημιουργικότητας απλά δεν επιχειρώ καν να μπω στην διαδικασία κατασκευής κοσμήματος, αλλά δεν αφήνω τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτο. Βγάζω μια πληθώρα σχεδίων κοσμημάτων στο χαρτί και από εκεί τις περισσότερες φορές βγαίνω κερδισμένος με αρκετά σχέδια προς επεξεργασία.”

Από όλα τα κοσμήματα που έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το αγαπημένο σου και γιατί;

“Δεν ξεχωρίζω κάποιο κόσμημα. Όλα τα κοσμήματα μου είναι αγαπημένα γιατί πρώτα τα σχεδιάζω και μετά τα δημιουργώ πάνω στο μέταλλο. Περνούν από έναν «άτυπο έλεγχο» θα έλεγα. Όλα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, όλα πηγάζουν από την φαντασία μου, όλα σημαίνουν κάτι το ιδιαίτερο για εμένα. Αν όμως πρέπει να διαλέξω ένα που σημαίνει πολλά για εμένα, νομίζω είναι το πρώτο που έφτιαξα με ασήμι, γιατί αυτό με έκανε να ενθουσιαστώ τόσο πολύ με την αργυροχρυσοχοΐα.”

https://www.facebook.com/AngelKjewelry/posts/1559740340765408

Αν μπορούσες να γυρίσεις στο παρελθόν, τι θα έκανες διαφορετικά;

“Θα μάθαινα την τέχνη της γεμμολογίας που είναι αλληλένδετη με την τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος. Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στο κόσμημα θα ήθελα να μάθω για τον κόσμο των ορυκτών που με ενθουσιάζει εξ ίσου. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Στο κοντινό μέλλον αν όλα πάνε έτσι όπως τα υπολογίζω θα ασχοληθώ και με αυτό.”

Πόσος χρόνος χρειάζεται να για φτιάξεις ένα κόσμημα;

“Εξαρτάται το κόσμημα. Μπορεί να μου πάρει το λιγότερο από 2 ώρες μέχρι και κάποιες μέρες. Υπήρχε κόσμημα που το δούλευα σχεδόν ένα μήνα. Ίσως θα μπορούσε να τελειώσει και πιο νωρίς, αλλά έχω μία αγάπη με την τελειομανία. Βέβαια κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου είναι σπάνιο.”

Γιατί επέλεξες να φωτογραφίσεις τα κοσμήματα σου στην φύση;

“Για δύο λόγους… Πρώτον, μου αρέσει τόσο πολύ η φύση ως θεματολογία γιατί νομίζω ότι είναι ότι είναι πιο κοντά στον άνθρωπο. Με αυτήν ερχόμαστε τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον μέσω της ενέργειας που εκπέμπει. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει αποξενωθεί από το φυσικό του περιβάλλον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πλάσματος χαιρεκακίας και εγωισμού. Δεύτερον, η πρώτη ύλη του χειροποίητου κοσμήματος είναι το μέταλλο. Το μέταλλο προέρχεται από την φύση. Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα μου θα παρατηρήσει ότι κυρίως έχω την φύση ως θέμα στις φωτογραφίες των κοσμημάτων γι ‘αυτό τον λόγο.”

Τι θεωρείς ότι πρέπει να προσέχει ένας άνθρωπος προτού αγοράσει ένα χειροποίητο κόσμημα και ποιο υλικό θα ‘πρεπε να έχει ως πρώτη επιλογή;

“Κυρίως να βεβαιωθεί ότι είναι καλό κράμα, δηλαδή να είναι από μέταλλα που δεν προκαλούν στον άνθρωπο κάποιες δερματοπάθειες. Το νικέλιο για παράδειγμα είναι για τον άνθρωπο βλαβερό όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, κάτι το οποίο παλιότερα δεν το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν σε κράματα χρυσού ως αποτέλεσμα να νομίζουν κάποιοι ότι είχαν αλλεργία στο χρυσό, ενώ τους πείραζε το νικέλιο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φθηνά κοσμήματα που τα προτιμάει ο κόσμος λόγω της τιμής τους, αλλά αυτά μακροπρόθεσμα ίσως τους προκαλέσουν κάποια προβλήματα στην υγεία τους. Επίσης να προσέχουν αν είναι επιμεταλλωμένα με κάποιο πολύτιμο μέταλλο εξωτερικά, αλλά από μέσα να είναι κάποιο ευτελές μέταλλο. Και πάλι θα έχει μία χαμηλή τιμή αλλά μετά από καιρό θα φύγει η επιμετάλλωση και θα μείνει ένα χαμηλότερης ποιότητας μέταλλο.

Οι πέτρες που θα έχει πάνω ένα χειροποίητο κόσμημα… Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επέμβει κάποιος στην ποιότητα ενός λίθου. Θα πρέπει να γνωρίζουν, ειδικά αν το συγκεκριμένο είναι ένα ακριβό κόσμημα.

Ως υλικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως τα ευγενή μέταλλα που είναι το ρουθήνιο, το ρόδιο, το παλλάδιο, το ασήμι, το όσμιο, το ιρίδιο, ο λευκόχρυσος και ο χρυσός. Αυτά αντέχουν στην διάβρωση και στην οξείδωση. Το τιτάνιο αν και δεν ανήκει στην οικογένεια των ευγενών μετάλλων είναι ανθεκτικό στην διάβρωση και χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων σήμερα”

Ετοιμάζεις να κυκλοφορήσεις κάτι καινούργιο; Τι σχέδια έχεις για το μέλλον της καριέρας σου και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

“Καθημερινά φτιάχνω νέα κοσμήματα, αλλά θέλω να επικεντρωθώ στην νέα collection κοσμημάτων που θέλω να δημιουργήσω με θέμα την φύση, που τόσο λατρεύω. Ασχολούμαι με την προώθηση των κοσμημάτων μου μέσω της ιστοσελίδας μου και στο εγγύς μέλλον με την δημιουργία ενός καταστήματος χειροποίητου κοσμήματος στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θέλω και ευελπιστώ να υπάρξουν και διάφορες εκθέσεις το καλοκαίρι στα νησιά της Ελλάδας.”

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άγγελο για τον χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε ανθρώπους που προσπαθούν να δημιουργούν συνεχώς μοναδικά και καινοτόμα προϊόντα. Η τέχνη είναι σίγουρα ένα από τα πιο πλούσια και εντυπωσιακά πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένας άνθρωπος – και είναι κρίμα που δεν ασχολούνται περισσότεροι.

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Άγγελου – Angel K. Jewelry – είμαι σίγουρος πως θα βρεθείς να κοιτάς επίμονα κάθε κόσμημα του, αλλά και το ιδιαίτερα εθιστικό background βίντεο της δουλειάς του.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συνεντεύξεις στην κατηγορία «Συνεντεύξεις» του Inkstory!

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
3 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;