Blogging συμβουλές από bloggers που δεν έχουν ιδέα

Όταν άσχετοι Έλληνες και Ελληνίδες bloggers προσπαθούν να το παίξουν έμπειροι και παραπληροφορούν τους αναγνώστες τους με ανούσια blogging tips και tricks.

Blogging συμβουλές για να γράφεις καλύτερα και να γίνεις πιο γνωστός blogger.” “Blogging συμβουλές για να βγάζεις χρήματα από το blog σου.” “Blogging συμβουλές για να γίνεις καλύτερος guest blogger.” “Blogging συμβουλές για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog σου.” Αυτοί είναι οι τίτλοι που βλέπω τον τελευταίο καιρό σε ελληνικά blogs και, για να είμαι ειλικρινής, ταράζεται η ψυχή μου.

Βλέπεις, δεν με ενδιαφέρει με ποιον τρόπο προσπαθεί να βγάλει ένας blogger χρήματα από το blog του. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι για το αν παραπληροφορεί τον κόσμο με ανούσια άρθρα γεμάτα από συμβουλές και τεχνικές που δεν ισχύουν. Και επειδή το blogging για εμένα δεν είναι απλά η μόνιμη δουλειά μου τα τελευταία οκτώ χρόνια αλλά και το χόμπι μου, θέλω να το βλέπω να εξελίσσεται προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πως μπορείς να καταλάβεις ποιοι είναι αυτοί οι bloggers και γιατί πρέπει να τους αποφύγεις. Αν θεωρείς πως γνωρίζεις ένα τέτοιο blog, άφησε το στα σχόλια παρακάτω ώστε να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες.

Συμβουλές για να βγάλεις χρήματα από bloggers που δεν βγάζουν δεκάρα

Συμβουλές για να βγάλεις χρήματα από bloggers που δεν βγάζουν δεκάρα

Οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες bloggers που γράφουν για συμβουλές και τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσεις για να βγάλεις χρήματα από το blog σου, στην πραγματικότητα δεν βγάζουν δεκάρα τσακιστή από τα δικά τους. Και δυστυχώς, δεν είναι λίγοι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή το blog τους δεν βγάζει χρήματα δεν είναι έμπειροι bloggers, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ακολουθήσεις και αυτά που σου συμβουλεύουν.

Κάνε μια αναζήτηση τον/την blogger που διαβάζεις και δες αν έχει ή είχε στο παρελθόν κάποιο blog που έβγαζε τουλάχιστον ένα 400ευρώ σε καθαρό μηνιαίο εισόδημα. Για να σε συμβουλέψει σωστά ένας blogger, αυτό σημαίνει πως έχει και μερικά χρόνια εμπειρίας πάνω στον χώρο και οι συμβουλές/τεχνικές που σου παρέχει όχι μόνο τις εφαρμόζει και ο ίδιος (ή η ίδια εν πάση περίπτωση) στο blog του, αλλά του έχουν αποφέρει και κάποια φράγκα.

Τα περισσότερα ελληνικά blogs που θα βρεις στο διαδίκτυο αυτή την στιγμή (αναφέρομαι πάντα σε αυτά που απευθύνονται στο blogging) δεν έχουν μεγάλη κίνηση. Ως εκ τούτου, δεν βγάζουν και χρήματα. Όχι πως χρειάζεσαι απαραίτητα τεράστια κίνηση στο blog σου για να βγάλεις ένα καλό μηνιαίο εισόδημα, αλλά αυτή είναι μια καλή αρχή για να καταλάβεις πάνω-κάτω τι παίζει.

Χρησιμοποιούν ως κύρια πλατφόρμα το Blogger της Google

blogger google

Όταν βλέπω ένα blog που παρέχει συμβουλές στους αναγνώστες του περί blogging και βρίσκεται πάνω στην πλατφόρμα της Google, τότε ξεκινάω και κλαίω από τα γέλια. Αλλά είναι γέλιο λύπης και όχι χαράς. Όχι πως ένας blogger ο οποίος χρησιμοποιεί το Blogger (ή blogspot) δεν ξέρει πως να γράφει καλά, αλλά η διαφορά μεταξύ του ξέρω να γράφω καλά και του παρέχω blogging συμβουλές έχει τεράστια διαφορά.

Ένας blogger ο οποίος χρησιμοποιεί μια ελαττωματική και γεμάτη από bugs πλατφόρμα, που δεν του παρέχει κανένα αξιόλογο εργαλείο για το SEO του, το theme του και τον στόχο του, πως περιμένεις να σου παρέχει σωστές συμβουλές; Αν ένας blogger δεν χρησιμοποιεί ως κύρια πλατφόρμα το WordPress, το Joomla ή το Drupal, πραγματικά κλείνω εκείνη την στιγμή το blog του γιατί το τελευταίο που θέλω είναι να παραπληροφορηθώ από το περιεχόμενο του (και πάλι, αναφέρομαι αποκλειστικά στους bloggers που παρέχουν blogging συμβουλές).

Δεν έχουν ιδέα από προγραμματισμό και servers

code photo 2

Οι γλώσσες προγραμματισμού έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην blogging καριέρα μου. Για να φτάσω εδώ που είμαι, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου πάνω στην HTML, την CSS, την PHP και την JavaScript περισσότερες φορές απ’ ότι μπορώ να μετρήσω. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους servers, όπου αν ένας server δεν στηθεί σωστά και με τα κατάλληλα εργαλεία, αυτό σημαίνει πως δεν επωφελείται εκατό τοις εκατό από τα οφέλη του SEO.

Κι εδώ έρχεται για άλλη μια φορά το Blogger, όπου όλα τα blogspot blogs φιλοξενούνται στους servers της Google με αποτέλεσμα να μην έχεις την ικανότητα να επεξεργαστείς ή να κάνεις το οτιδήποτε. Σίγουρα, οι servers της Google παρέχουν τεράστιες ταχύτητες, αλλά τι να την κάνεις την ταχύτητα όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τον ίδιο σου τον server; Blogs τα οποία τρέχουν σε δικούς τους servers σημαίνει πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο, τόσο πάνω στην ταχύτητα και την ασφάλεια, όσο και στο SEO.

Αντιγράφουν ή μεταφράζουν άρθρα

greeklish
Image Credits: Interpreneur.gr

Μπορεί να παρατηρήσεις πως κάποια blogs παρέχουν πολύ καλές και σωστές τεχνικές, αλλά δεν έχουν μεγάλη κίνηση και ο blogger πίσω από αυτά δεν βγάζει χρήματα. Αυτό σημαίνει πως οι συμβουλές που παρέχουν είναι λανθασμένες; Όχι. Αλλά δεν είναι ούτε και σωστές.

Και ξανά, ένας blogger ο οποίος δεν έχει εμπειρία πάνω στο blogging και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φτάσει κάποιο blog του σε ένα άλφα επίπεδο, πως είσαι σίγουρος ότι μέσα σε μια μετάφραση που έχει κάνει από έναν έμπειρο ξένο blogger, δεν έχει αλλάξει τις blogging συμβουλές; Μπορεί κάτι να μην του άρεσε και απλά να το άλλαξε. Και δεν είναι μόνο αυτό άλλωστε, έχω δει αρκετές blogging τεχνικές από ξένους bloggers που ναι μεν είναι πολύ σωστές, αλλά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Δεν εφαρμόζουν τις ίδιες τους τις τεχνικές

WordPress - Ενεργοποίηση Gzip Compression και Browser Caching

Αν ο ίδιος ο blogger που σου πρότεινε μια τεχνική για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα του blog σου και τα χρήματα που βγάζεις από αυτό, δεν την εφαρμόζει ούτε ο ίδιος του, τότε για ποιο λόγο να την εφαρμόσεις εσύ; Πόσο μάλλον, γιατί να εφαρμόσεις το οτιδήποτε που σου προτείνει;

Παραδείγματα:

 • Σου προτείνει επαγγελματικά εργαλεία, ενώ ο ίδιος του χρησιμοποιεί δωρεάν όπως το Blogger.
 • Σε συμβουλεύει για το πως να αυξήσεις το κοινό σου, όταν ο ίδιος του δεν έχει μεγάλη κίνηση στο blog του.
 • Σε συμβουλεύει για το πως να βγάλεις χρήματα, ενώ ο ίδιος του δεν βγάζει.
 • Σε συμβουλεύει να κάνεις πράγματα τα οποία δεν έχει κάνει ο ίδιος του.
 • Σου δίνει SEO συμβουλές ενώ τα άρθρα του δεν εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Και πάει λέγοντας..

Λάθη που αποκαλύπτουν έναν blogger

Friends That is brand new information

Αν ο blogger που σου παρέχει blogging συμβουλές κάνει τα παρακάτω λάθη (δεν είναι αναγκαστικό να τα κάνει όλα), τότε από εκεί μπορείς να τον καταλάβεις κατευθείαν:

 • Σε κάποιους τίτλους άρθρων του έχει έστω μια λέξη με κεφαλαία (SEO λάθος).
 • Για να το παίξει πιο έξυπνος, γράφει πολλές αγγλικές λέξεις στους τίτλους (SEO λάθος – όχι πάντα, ωστόσο).
 • Γράφει τα μισά άρθρα στα αγγλικά και τα άλλα μισά στα ελληνικά (SEO λάθος).
 • Χρησιμοποιεί δωρεάν theme (Λάθος τεχνική και πρόβλημα στο SEO).
 • Σου προτείνει να αγοράσεις blogging εργαλεία με affiliate συνδέσμους που αυτός δεν χρησιμοποιεί.
 • Σου παρέχει συμβουλές για blogging πλατφόρμες όταν ο ίδιος του χρησιμοποιεί δωρεάν ή δεν βρίσκεται σε self-hosted πλατφόρμες.
 • Σου παρέχει blogging συμβουλές για να αυξήσεις τα χρήματα και το κοινό σου, ενώ ο ίδιος δεν βγάζει ούτε χρήματα, αλλά ούτε έχει και ένα αξιοπρεπές αριθμό αναγνωστών.

Θα είμαι ειλικρινής, η λίστα είναι πολύ μεγάλη και το τελευταίο που θέλω είναι να σε κουράσω. Το νόημα ωστόσο το έπιασες. Το τελικό συμπέρασμα του άρθρου είναι πως αν βλέπεις το blog σου ως μια μελλοντική κερδοφόρα επιχείρηση, καλά θα κάνεις να ελέγχεις τους bloggers που σου παρέχουν συμβουλές. Το τελευταίο που θέλεις είναι να χάσεις τον κόσμο που έχεις και να μειωθούν τα έσοδα του blog σου επειδή έκανες τις λάθος κινήσεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας ένα background τσεκ στο Inkstory και σε εμένα, ενώ αν έχεις κάποιο blog που θεωρείς πως ο κόσμος θα ‘πρεπε να αποφεύγει να διαβάζει, αφιέρωσε ένα λεπτό του χρόνου σου και άστο στα σχόλια παρακάτω.

Θα χαρώ επίσης να ακούσω τις γνώμες σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πως καταλαβαίνεις πότε ένας bloggers ξέρει τι γράφει και πότε όχι; Ποιους bloggers θεωρείς έμπειρους και σε έχουν βοηθήσει με το blogging ταξίδι σου; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου!

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

10 σκέψεις στο “Blogging συμβουλές από bloggers που δεν έχουν ιδέα”

 1. Άπειρα respect αγαπητέ μου και πραγματικά έχω βαρεθεί να βλέπω άσχετες αναρτήσεις από άσχετους. Δεν βάζω τον εαυτό μου στους σχετικούς εξού και δεν γράφω τέτοιου είδους άρθρα! Το blogging θέλει τρελή μαεστρία και άπειρες γνώσεις από πίσω. Respect φίλε μου την αγάπησα την σημερινή σου ανάρτηση!!!!!!! “κάνω επαγγελματικό blogging και έχω blogger με free theme” Καλά άστο…

  Απάντηση
  • Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο Μαρία και που συμφωνείς με όσα αναφέρω σε αυτό. Δυστυχώς οι περισσότεροι bloggers παραπληροφορούν και παρέχουν συμβουλές και προτάσεις για κάθε είδους θεματολογίας χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα ή εμπειρία πάνω σε αυτό για το οποίο γράφουν.

   Το MommyJammi απ’ ότι βλέπω πάντως τρέχει πάνω σε WordPress. Το theme δεν γνωρίζω ποιο είναι, αλλά η αλήθεια είναι πως η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις σε ένα blog (εκτός από έναν αξιόπιστο και γρήγορο server) είναι να του περάσεις ένα premium theme.

   Απάντηση
 2. Επιτέλους κάποιος μίλησε αρκετοί οι άσχετοι συμβουλάτορες, όχι οτι είμαι σχετική αλλα μετα απο 3 χρόνια blogging σαν hobby εχω αποκομίσει κάποια ελάχιστα κέρδη απο affiliate δίκτυο. Εχω διαβάσει άπειρα άρθρα απο άσχετους αλλα απο την αλλα δεν φταίνε μονο αυτοί αλλα και ο καθένας που φτιάχνει ενα blog και νομίζει θα γίνει πλούσιος απο τον πρώτο μήνα ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει κάν τον λόγο που ξεκίνησε το blog του.

  Απάντηση
  • Ακριβώς! Πιστεύω πως όσοι ξεκινάνε το blogging ως χόμπι και το συνεχίζουν επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν είναι και αυτοί που στο τέλος παρέχουν – συχνά – τις πιο σωστές πληροφορίες και συμβουλές. Οι υπόλοιποι απλά κοιτούν τα κέρδη που έβγαλαν από το blog τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει γι ‘αυτά που δημοσιεύουν (που συχνά αυτοί δεν γράφουν δικά τους άρθρα και αντιγράφουν ότι βρουν και δεν βρουν).

   Απάντηση
 3. Θέλω να κάνω επαγγελματικό blogging, αλλά ζήτημα να καταλαβαίνω τα μισά από όσα λέτε οι ειδικοί, ή εκείνοι που το παίζουν ειδικοί!
  Υπάρχει “ελπίδα” για μένα;

  Απάντηση
  • Δεν χρειάζεται να είσαι ειδική πάνω στο blogging για να επιτύχεις. Αγάπα αυτό που κάνεις, γράφε για όσα γνωρίζεις καλά και που και που διάβαζε κανένα άρθρο με blogging συμβουλές για να σε βοηθήσει να γίνεις ακόμη καλύτερη.

   Απάντηση
  • Καλησπέρα @interpreneur:disqus, αν σου πω πως θα ορκιζόμουν πως την βρήκα από την Google με επισήμανση για εκ νέου χρήση; Ξανά τσέκαρα και σου ζητώ συγνώμη, η φωτογραφία δεν έχει δικαιώματα για χρήση

   Απάντηση
   • Φυσικά μπορείτε να κρατήσετε την φωτογραφία, η απάντησή σας δείχνει στο 100% τον επαγγελματισμό και σεβασμό της ιστοσελίδας σας, και θα είναι μόνο τιμή μας! Συγχαρητήρια και πάλι για την δουλειά σας, προσφέρετε essential πληροφορίες που λείπουν από τον Ελληνικό χώρο.

    Απάντηση
    • Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Εξαιρετική ιστοσελίδα το Interpreneur.gr, πέρασα ακόμα ένα backlink σε ένα παλαιότερο άρθρο για τα Greeklish που είχα γράψει και το πρόσθεσα και στα bookmarks – ενδιαφέρον άρθρα. Συνεχίστε τη καλή δουλειά!

     Απάντηση

Σχολιάστε