Όταν ξεκίνησα να έχω περισσότερα από ένα blogs, έψαχνα τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να επιταχύνω τη δουλειά μου ως blogger. Έψαχνα το «τέλειο» text editor για να γράφω και να αποθηκεύω τα προσχέδια μου.

Δοκίμασα με το καιρό πάρα πολλές εφαρμογές των Windows, αλλά καμία δεν κατάφερε να με ευχαριστήσει πλήρως. Προηγούμενος χρησιμοποιούσα εφαρμογές όπως το Kewlpad, το οποίο δεν είναι γνωστό στο μεγάλο κοινό, αλλά και το πολυαγαπημένο Evernote, αλλά είχαν τα μειονεκτήματα τους που με έκαναν να συνεχίσω να ψάχνω.

Kewlpad

Το Kewlpad είναι κάπως περίεργο σε όσο αφορά τον σχεδιασμό του, αλλά στερείτε αρκετά βασικά χαρακτηριστικά για να βοηθήσει έναν blogger στο γράψιμο των άρθρων του, όπως την αυτόματη αποθήκευση και την ικανότητα να μορφοποιώ τα κείμενα. Από την άλλη πλευρά, το Evernote κάνει σπουδαία δουλειά κρατώντας τα άρθρα και τις σημειώσεις οργανωμένες και με εύκολη πρόσβαση, αλλά δεν σε κάνει να θέλεις να το επισκέπτεσαι και πολύ συχνά, δεν σου βγάζει τον συγγραφικό σου εαυτό για την ακρίβεια.

Ήμουν πολύ τυχερός που έπεσα πάνω στο Write, ένα νέο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων που είναι προσανατολισμένο περισσότερο προς τους bloggers παρά στους προγραμματιστές. Αν και είναι ακόμα σε beta (δοκιμαστικό) στάδιο, δουλεύει τέλεια και οι προγραμματιστές του έχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον.

Write-Aritcles

Το Write έχει ότι θέλει ένας blogger στο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένων του: Αυτόματη αποθήκευση, καρτέλες διεπαφής για εργασία με πολλαπλά αρχεία ταυτόχρονα, στυλ κειμένων και βασική μορφοποίηση λέξεων, αυτόματη συμπλήρωση, απεριόριστα undos και λειτουργία γραφής (writing mode).

Καταλαμβάνει μόλις το ένα τρίτο περίπου της μνήμης RAM που χρησιμοποιεί το Evernote. Και ενώ για πολλούς δεν αποτελεί πρόβλημα που το Evernote καταλαμβάνει περίπου 60-70mb της μνήμης (το Write χρησιμοποιεί περίπου 20MB), για εμένα που έχω πάρα πολλές ανοιχτές καρτέλες ταυτόχρονα στον περιηγητή μου, έχω ανοιχτό Adobe Photoshop και ένα σωρό άλλα προγράμματα να τρέχουν από πίσω, κάθε MB της μνήμης RAM μου μετράει.

Write-Bold

Επιπλέον, το Write έρχεται με ένα μινιμαλιστικό UI σχεδιασμό χωρίς κουμπιά και γραμμές εργαλείων που αποσπούν τη προσοχή κατά τη διάρκεια που γράφω άρθρα. Μου επιτρέπει να επικεντρωθώ αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που κάνω, και το λατρεύω γι ‘αυτό.

Ενώ ο cloud συγχρονισμός δεν είναι ακόμη διαθέσιμος, άρχισα να αποθηκεύω τα αρχεία μου σε ένα φάκελο με ονομασία Write στο Dropbox χειροκίνητα. Ευτυχώς τέτοιου είδους αρχεία είναι υπερβολικά πολύ μικρά με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν σε δευτερόλεπτα.

Προτού βρω το Write, είχα δοκιμάσει εναλλακτικά προγράμματα όπως το Adobe Brackets, Sublime Text 3, Notepad++, Microsoft Word, Microsoft OneNote και το NoteTab Light. Αυτές είναι σίγουρα μερικές από τις πιο δημοφιλής εφαρμογές εκεί έξω, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό, αλλά έχουν σχεδιαστεί με κύριο σκοπό να κάνουν τον προγραμματισμό πιο απλό και είναι όλα φορτωμένα με ένα σωρό λειτουργίες οι οποίες είναι εντελώς άσχετες με αυτά που χρειάζεται ένας blogger.

Με το Write, δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν χάσω κατά λάθος ένα άρθρο το οποίο δεν πρόλαβα να αποθηκεύσω ή να επιβραδύνω το laptop μου όταν πρέπει να ελέγξω τις σημειώσεις μου ενώ γράφω ένα άρθρο. Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο ώστε να προσφέρει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας και φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο σε σύγκριση με άλλα εναλλακτικά προγράμματα τους είδους του.

Η πρώτη έκδοση του Write, 1.0v είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στο κοινό στις 1τη Αυγούστου και θα περιλαμβάνει cloud συγχρονισμό, απεριόριστα undos σε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας, πολλαπλές συνεδρίες γραφής, αναζήτηση και ένα σκοτεινό θέμα UI (το οποίο περιμένω πως και πως).

Write-dark

Ενώ η offline έκδοση θα παραμείνει δωρεάν, το Write Cloud θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια το μήνα ή 100 δολάρια το χρόνο αντίστοιχα. Οι προγραμματιστές τους εργάζονται επίσης για την κυκλοφορία του σε OS X και Linux εκδόσεις, αλλά δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις ημερομηνίες κυκλοφορίας γι ‘αυτά.

Write-search

Αν ψάχνεις ένα καλύτερο πρόγραμμα για να γράφεις άρθρα, σημειώσεις κ.τ.λ., τότε σου προτείνω το Write ανεπιφύλακτα. Το χρησιμοποιώ περίπου μια εβδομάδα τώρα και δεν θα το άλλαζα για κανένα από τα παραπάνω εναλλακτικά προγράμματα που προανέφερα.

Κατέβασε το Write από εδώ.

Το Write είναι το νέο αγαπημένο μου text editor
5 (100%) 4 votes

 • Φώτης Χατζηθεοδώρου

  Καταπληκτικό πρόγραμμα το οποίο εστιάζει αποκλειστικά στους bloggers και αυτούς που γράφουν βιβλία. Το έκανα εγκατάσταση (πανεύκολο) και το χρησιμοποιώ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Thanks 🙂

  • MeymiGrou Mey

   Μην ξεχάσεις να το ενημερώνεις κάθε φορά που μια νέα έκδοση βγαίνει ώστε να πάρεις κάποια στιγμή και το Dark Theme Ui 🙂

 • βασιλης

  Εξερετικο αρθρο οπως και το write οπως λες βολευεσε και ειναι το καλητερο, εγω τα γραφω σε notepad των windows αλλα εχω και το notepad++ οπου κανω επεξεργασια τον κωδικα HTML.Ευχομαι καποια μερα να συνεργαστουμε.:)

  • Το Notepad++ είναι ότι πρέπει για coding, αν και προτιμώ το Sublime Text 3 και το Brackets λόγο σχεδιασμού. Για τα άρθρα, όμως, το Write και το Simplenote.com είναι τα καλύτερα για εμένα!