«Τι πρέπει να κάνω για να πετύχει το blog μου…»

Σκέφτομαι μερικές φορές την αρχή κάθε εγχειρήματος συγκριτικά με την τωρινή της κατάσταση. Πως μια αρχική επιθυμία και όρεξη μετατρέπεται σε εκμάθηση του «τι πρέπει να κάνω για να πετύχει το blog μου». Ποια είναι τα βήματα και οι μέθοδοι για να «πετύχει» αυτό που θέλω. Έχω παρατηρήσει ότι ο μέσος χρήστης ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα ή στο blogging προσαρμόζεται αυτός πρώτα σε αυτά και όχι το αντίθετο. Προτεραιότητα δεν δίνεται στην ατομική ή ομαδική έκφραση αλλά στους μηχανισμούς που δουλεύουν και θα σε κάνουν καλύτερο/η και πιο γνωστό. Το καλύτερο παράδειγμα για μένα είναι στο SEO.

Αυτό είναι ένα guest άρθρο από τον Γιώργο Μπάκουλη – Baktoblog.com

Τι πρέπει να κάνω για να πετύχει …SEO και ελληνική γλώσσα

Όταν έχεις blog το οποίο απομακρύνεται από το τεχνικό μέρος και αφορά κυρίως ιδέες τότε ο τρόπος έκφρασης βασίζεται στην ποικιλία των λέξεων και των εκφράσεων. Για να περάσω ένα μήνυμα που θέλω στον αναγνώστη μπορεί να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνω αρκετές φορές την ίδια λέξη ή να έχω στο μυαλό μου την ώρα που γράφω, ή ότι πρέπει να έχω βάλει υποκεφαλίδες με τις κεντρικές λέξεις. Δεν γράφω για ένα προϊόν ή για μια υπηρεσία αλλά γιατί απλά μου αρέσει να μοιράζομαι τις (μερικές φορές εμπεριστατωμένες) σκέψεις μου.

Όταν όμως άκουσα ότι θα έχω περισσότερη επισκεψιμότητα στο blog μου, όσο και να με πείραζε έκατσα και το έκανα. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν «τι πρέπει να κάνω για να πετύχει το blog μου».

Έχει αρχίσει όμως να με κουράζει η σκέψη ότι για να γράψω τις σκέψεις μου στο δικό μου blog θα πρέπει να ικανοποιώ ένα δύσκαμπτο σύστημα, με κανόνες που αφήνουν την ελληνική γλώσσα «έξω απ’ τον χορό».

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό την αντίσταση όσον αφορά τις τακτικές που εφαρμόζουν εταιρίες όπως η google, αλλά την σκέψη ότι αν δεν ανταποκρινόμασταν όλοι κατευθείαν στους κανόνες που μας βάζουν όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστούμε, ίσως τα πράγματα να ήταν λίγο διαφορετικά. Αν και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω κατά πόσο μια μικρή χώρα μπορεί να ταρακουνήσει με την στάση της ένα τέτοιο «γίγαντα».

Προσωπικά έχω αρχίσει και κουράζομαι όταν γράφω, να έχω στο νου μου τους «κανόνες» για να με βρουν οι μηχανές αναζήτησης. Να φρενάρω τον εαυτό μου όταν θέλω να χρησιμοποιήσω την γενική πτώση ή ένα συνώνυμο από τις λέξεις κλειδιά.

Τι θα γίνει αν η google, η bing και η Yahoo αποφασίσουν να στενέψουν τα πράγματα. Όχι ότι τώρα είναι χαλαρά μιας και για παράδειγμα ένα συνώνυμο της ελληνικής γλώσσας δεν έχει καμία αξία ως «λέξη-κλειδί».

Πως γίνεται να υπάρξουν πολλά ποιοτικά blogs όταν ανυψώνεται η χρήση των ίδιων λέξεων και φράσεων για να είναι το κείμενο σου πρώτο στις μηχανές αναζήτησης;

Ας παίξουμε με αυτά που έχουμε

Δυστυχώς ή ευτυχώς με την γκρίνια δεν γίνεται τίποτα, μόνο οι πράξεις είναι αυτές που θα φέρουν την αλλαγή. Για την ώρα  αυτό που ούτως ή άλλως κάνουμε οι περισσότεροι είναι να «παίξουμε με αυτά που έχουμε» και να εκμεταλλευτούμε μερικά χρήσιμα στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε. Αυτό που μπορεί κάποιος να κρατήσει από τους κανόνες του SEO είναι η βοήθεια από άποψη δομής του κειμένου, μιας και αν υπάρχει καθαρή δομή, οι ιδέες που παρουσιάζονται μπορούν να αφομοιωθούν καλύτερα από τον αναγνώστη.

Πόσο να προσαρμοστεί κάποιος;

Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Προσωπικά, το μόνο που θυμίζω στον εαυτό μου κατά διαστήματα είναι «γιατί άρχισα το blogging;». Από εκεί και πέρα πάντα θα υπάρχει ένας συνδυασμός του αρχικού στόχου και της φράσης «τι πρέπει να κάνω για να πετύχει το blog μου».

Το βασικότερο στοιχείο είναι να ξέρουμε το «γιατί».

Γιατί προσαρμόστηκα όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα. Είναι κάτι που συγκλίνει με έναν από τους στόχους μου; Ή το κάνω επειδή το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι  και θεωρείτε το νέο «τρέντ». Ή και τα 2;

Οι λόγοι εξαρτώνται 100% από εσένα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Αυτό είναι και το «μαγικό» κατά κάποιο τρόπο, στοιχείο. Το blog σου είναι κατά μια έννοια το σπίτι σου. Μπορείς να φωνάξεις έναν «διακοσμητή» και να τον αφήσεις ελεύθερο να κάνει αυτό που θέλει με ελάχιστη παρέμβαση από εσένα, μπορείς να συνεργαστείς μαζί του σε μεγάλο βαθμό και μπορείς να φτιάξεις όλο το σπίτι μόνος σου.

Photo of author
Αρθρογράφος

Γιώργος Μπάκουλης

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.
Social Media:

2 σκέψεις στο “«Τι πρέπει να κάνω για να πετύχει το blog μου…»”

  1. Αυτό το άρθρο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πόσο λατρεύω να βλέπω τα άρθρα σου στο Inkstory! Πολλές φορές έχω κάτσει και έχω “σπάσει” το κεφάλι μου προσπαθώντας να δικαιολογήσω τις μηχανές αναζήτησης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ως τεχνολογικό σύνολο η μπλογκόσφαιρα.

    Η αλήθεια είναι πως έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: όταν όλες οι SEO ιδέες σου έχουν τελειώσει, ξεκίνα να γράφεις χωρίς να εστιάζεις στο SEO και εστίασε αποκλειστικά στο τελικό αποτέλεσμα που θέλεις να βγάλεις εσύ από ένα άρθρο. Κάντο αυτό μέχρι να έχεις συλλέξει αρκετές λέξεις κλειδιά που θέλεις να χτυπήσεις στις μηχανές αναζήτησης και στη συνέχεια ξεκίνα να τα αναμιγνύεις μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τη μια μέρα δημοσίευσε ένα SEO-friendly άρθρο και την ακριβώς επόμενη ένα που εστιάζει στους αναγνώστες σου ή εσένα. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεις και ποιοτικό περιεχόμενο στους αναγνώστες σου, αλλά και θα εστιάζεις και στις μηχανές αναζήτησης ταυτόχρονα.

    Απάντηση

Σχολιάστε