Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Φωτογραφίες για το blog – Που να τις βρεις και πως να τις επεξεργαστείς

Share

Δεν είναι δύσκολο να βρεις φωτογραφίες για το blog σου. Ούτε να τις επεξεργαστείς. Το δύσκολο είναι να βρεις όλες τις κατάλληλες ιστοσελίδες, υπηρεσίες και εφαρμογές τις οποίες θα χρησιμοποιείς γι ‘αυτό τον σκοπό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers αδυνατούν να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στο blog τους και στα κοινωνικά δίκτυα. Αδυνατούν μάλιστα να καταλάβουν πως οι φωτογραφίες κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας τους και όσο εύκολα μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου, άλλο τόσο εύκολα μπορούν να γίνουν ο κύριος λόγος που έχασαν επισκεψιμότητα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις φωτογραφίες στο blog σου

Προτού ξεκινήσω να δημιουργώ λίστες και να προτείνω υπηρεσίες και εφαρμογές τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βρίσκεις ή να επεξεργάζεσαι φωτογραφίες, καλό είναι να γνωρίζεις πάνω-κάτω πως λειτουργούν οι φωτογραφίες σε ένα blog και τι πρέπει να προσέξεις.

Νομικά

Friends That is brand new information

Χρειάζεται μια αναζήτηση, μερικά κλικ και μόλις ένα λεπτό για να βρεις τη κατάλληλη φωτογραφία μέσω μιας μηχανής αναζήτησης και τη περάσεις σε ένα άρθρο. Δυστυχώς, για τις περισσότερες εταιρείες, χρειάζεται μόλις ένα σύντομο e-mail για να σε ενημερώσουν πως ετοιμάζονται να σε μηνύσουν με βαριά πρόστιμα επειδή έκανες χρήση της φωτογραφίας τους, η οποία, απ’ ότι φαίνεται, είχε πνευματικά δικαιώματα για τα οποία δεν είχες άδεια.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιείς φωτογραφίες που βρίσκεις στην Google και στην Bing γιατί πολύ απλά δεν έχεις τα δικαιώματα για να τις χρησιμοποιήσεις. Δες για παράδειγμα πως μια εικόνα από την Google κόστισε 7,500 δολάρια στην Christie, από το Living for Nap Time, επειδή δεν έχει τα δικαιώματα να την χρησιμοποιήσει.

Διάβασε επίσης: Επεξεργασία βίντεο για το YouTube: Οδηγός για vloggers

Με όλα αυτά κατά νου, όταν αναζητείς μια εικόνα στην Google (και σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης) και θέλεις να την χρησιμοποιήσεις για το blog σου, αναζήτησε μόνο αυτές που είναι “με επισήμανση για εκ νέου χρήση”.

Google φωτογραφίες με επισήμανση για εκ νέου χρήση
Google φωτογραφίες με επισήμανση για εκ νέου χρήση Οι φωτογραφίες με επισήμανση για εκ νέου χρήση παρέχονται συχνά από τη Βικιπαίδεια και διάφορους χρήστες του Flickr.

Αυτές τις εικόνες έχεις τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσεις με όποιον τρόπο επιθυμείς. Τις υπόλοιπες, όχι.

Για να είσαι πάντα νόμιμος με τις φωτογραφίες του blog σου, θα χρειαστεί είτε να τις τραβάς εσύ με μια κάμερα, είτε να χρησιμοποιείς αυτές με επισήμανση για εκ νέου χρήση, είτε να χρησιμοποιείς stock φωτογραφίες (περισσότερα γι ‘αυτές παρακάτω).

Απέφευγε τις κλασικές stock φωτογραφίες

Υπάρχουν εκατομμύρια blogs στο διαδίκτυο και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χρησιμοποιούν τις κλασικές stock φωτογραφίες που κανένας δεν θέλει να βλέπει. Ξέρεις τώρα, ένα άρθρο απευθύνεται για τα παιδιά και βλέπεις μια stock φωτογραφία που κατευθείαν καταλαβαίνεις πως τα χαμόγελα των παιδιών είναι ψεύτικα. Άλλο παράδειγμα είναι όταν διαβάζεις άρθρα που απευθύνονται στις διατροφές και βλέπεις ανθρώπους με τα τέλεια σώματα, τα πιο νόστιμα φαγητά και γενικότερα φωτογραφίες που δεν βγάζουν συναίσθημα.

Κλασικές stock φωτογραφίες
Αυτή η φωτογραφία είναι ένα καλό παράδειγμα ότι επέλεξες τη λάθος stock φωτογραφία. Είναι κλασική, βαρετή και την έχουν όλοι.

Ο κόσμος πλέον θέλει να βλέπει αληθινά πράγματα τα οποία τους βγάζουν κάποια συναισθήματα. Χρησιμοποίησε φωτογραφίες που δεν είναι βαρετές και κλασικές και εμφάνισε κάτι πιο ενδιαφέρον και πιασάρικο. Οι φωτογραφίες που έχουν πολλά ζωντανά χρώματα προτείνονται εξίσου πολύ.

Οι φωτογραφίες ανεβάζουν το engagement των χρηστών

Πως να αυξήσω την επισκεψιμότητα του blog μου;

Όλοι γνωρίζουμε πως οι φωτογραφίες παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν κάποιος κλικάρει στο άρθρο μας για να το διαβάσει ή όχι. Οπότε, αν θέλεις να αυξήσεις το engagement των χρηστών σου, τότε θα χρειαστεί να δώσεις μεγάλη έμφαση σε αυτές.

Τα tweets με εικόνες λαμβάνουν έως και 150% περισσότερα retweets και κλικ από αυτά χωρίς εικόνες. Οι δημοσιεύσεις στο Facebook που περιλαμβάνουν εικόνες έχουν έως και 2.3× μεγαλύτερο engagement από αυτές χωρίς εικόνες.

Οι εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα όχι μόνο αυξάνουν σημαντικά το engagement των χρηστών, αλλά βοηθούν εξίσου πολύ στις πωλήσεις (αν για παράδειγμα είσαι affiliate blogger και πουλάς μέσω εταιρειών όπως η Linkwise).

“Οι visual πλατφόρμες όπως το YouTube, το Snapchat και το Instagram έχουν μεγάλη επιρροή στις online αγορές,” αναφέρει η Nikki Karai Renaud, η CMO του Zazzle, σε μια αναφορά που έκανε για το eMarketer Millennial Shoppers το 2017 στις ΗΠΑ.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα text editor προγράμματα για να γράφεις άρθρα

Με άλλα λόγια, όχι μόνο οι άνθρωποι δημοσιεύουν και μοιράζονται εικόνες online, αλλά αποφασίζουν για το αν θα αγοράσουν ένα προϊόν βάση των φωτογραφιών. Πλέον, οι φωτογραφίες δεν αποτελούν αποστασιοποίηση ενός μηνύματος, αλλά είναι το ίδιο το μήνυμα.

Οι καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν stock φωτογραφίες για το blog σου

Δωρέαν stock φωτογραφίες

Εφόσον έχεις κατά νου πως οι stock φωτογραφίες μπορούν να αυξήσουν το engagement των χρηστών αλλά και ταυτόχρονα να το ρίξουν – εφόσον δεν επιλέξεις τις σωστές για τα άρθρα σου – πάμε να δούμε που μπορείς να βρεις τις καλύτερες δωρεάν stock φωτογραφίες.

Οι παρακάτω ιστοσελίδες όχι μόνο παρέχουν δωρεάν stock φωτογραφίες για το blog σου, αλλά σου επιτρέπουν νόμιμα να τις χρησιμοποιήσεις με όποιον τρόπο επιθυμείς. Για την ακρίβεια, οι χρήστες που ανεβάζουν τις φωτογραφίες σε αυτές τις ιστοσελίδες, το κάνουν όχι μόνο επειδή η φωτογραφία είναι το χόμπι τους και θέλουν να βοηθήσουν τον κόσμο μέσα από αυτό, αλλά και επειδή γίνονται πιο γνωστοί έτσι.

Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις ως blogger προτού χρησιμοποιήσεις μια από τις stock φωτογραφίες που παρέχουν οι παρακάτω ιστοσελίδες, είναι η σημασία των credits. Οι φωτογράφοι σου παρέχουν δωρεάν εντυπωσιακές φωτογραφίες για το blog σου, για τα κοινωνικά δίκτυα, για να φτιάξεις covers και πάει λέγοντας, οπότε το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους ευχαριστήσεις βάζοντας το όνομα τους και έναν σύνδεσμο προς το προφίλ ή την εικόνα τους στην περιγραφή της φωτογραφίας ή στο τέλος του άρθρου – κάτι το οποίο δεν φυσικά απαραίτητο.

Σημείωση: Κάνε κλικ στον τίτλο κάθε ιστοσελίδας για να μεταφερθείς σε αυτήν και να δεις τις φωτογραφίες που παρέχει.

Pixabay

Pixabay

Το Pixabay – προσωπικά η αγαπημένη μου ιστοσελίδα – παρέχει μια τεράστια γκάμα από δωρεάν stock φωτογραφίες, vectors και art illustrations. Όλες οι φωτογραφίες κυκλοφορούνται υπό την άδεια Creative Commons CC0. Από το Pixabay παίρνω κι εγώ αρκετές φωτογραφίες για το blog μου και θεωρώ πως παρέχει τις καλύτερες.

Unsplash

Unsplash

Ξεκίνησε ως ένα μικρό Tumblr blog και κατέληξε να είναι μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες ιστοσελίδες με stock φωτογραφίες. Το Unsplash παρέχει μια τεράστια collection από δωρεάν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και είναι η νούμερο ένα επιλογή για εκατομμύρια χρήστες.

Death to Stock Photos

Death to Stock Photos

Κάθε μήνα το Death to Stock Photos κυκλοφορεί ένα πακέτο με 10 εικόνες που αφορούν μια συγκεκριμένη θεματολογία και στέλνονται απευθείας στο e-mail σου. Ο στόχος του Death to Stock Photos είναι να σου παρέχει μια ποικιλία επιλογών στην οποία περιλαμβάνονται stock φωτογραφίες για mockups, blog posts ή social media. Το Death to Stock Photos παρέχει τη δική του άδεια φωτογραφιών, για την οποία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Pexels

Pexels

Οι φωτογραφίες που παρέχει το Pexels προσομοιάζονται προσεκτικά από μια ποικιλία ελεύθερων πηγών εικόνων και η ιστοσελίδα διασφαλίζει πως παρέχει στους χρήστες της μόνο τις καλύτερες φωτογραφίες που κυκλοφορούν. Όλες οι φωτογραφίες παρέχονται υπό την άδεια Creative Commons Zero, που σημαίνει πως είναι δωρεάν για προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς.

StockSnap.io

StockSnap.io

Το StockSnap.io επίσημα και άφοβα αναφέρει πως “δεν είναι η τυπική άθλια ιστοσελίδα σου με stock φωτογραφίες“. Φυσικά, δεν γίνεται να διαφωνήσουμε, αφού είναι όντως μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν stock φωτογραφίες.

Προσωπικά, θεωρώ πως η παραπάνω λίστα είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεται ο κάθε blogger. Αλλά αν ενδιαφέρεσαι να αναζητήσεις και να βρεις περισσότερες ιστοσελίδες με δωρεάν stock φωτογραφίες για το blog σου, παρακάτω έχω δημιουργήσει άλλη μια σύντομη λίστα:

Εφόσον έχεις βρει τις καλύτερες ιστοσελίδες που καλύπτουν τις blogging ανάγκες σου, στη συνέχεια θα χρειαστεί να βρεις τα καλύτερα προγράμματα, τις καλύτερες εφαρμογές και ιστοσελίδες για να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου.

Τα καλύτερα [βασικά] εργαλεία για την επεξεργασία φωτογραφιών

Inkstory - Adobe Photoshop CC

Είτε θέλεις να επεξεργαστείς μια stock φωτογραφία που κατέβασες, είτε που τράβηξες εσύ, θα χρειαστεί να έχεις πάντα το κατάλληλο εργαλείο στα χέρια σου. Προσωπικά δουλεύω μόνο με Adobe Photoshop CC και Adobe Lightroom CC, αλλά αν θέλεις κάτι πιο απλό αλλά ταυτόχρονα λειτουργικό, η παρακάτω λίστα θα σε καλύψει άψογα.

Προσωπικά θεωρώ πως το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών είναι το Gimp. Το Gimp είναι η καλύτερη εναλλακτική του Adobe Photoshop και είναι εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα είναι open-source (γνωστό κυρίως στους Linuxάδες) και παρέχει σχεδόν όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας αρχάριος και ένας επαγγελματίας χρήστης. Επίσης, υποστηρίζει και plug-ins για να επεκτείνεις τις δυνατότητες του και να κάνεις την επεξεργασία φωτογραφιών παιχνιδάκι, ενώ είναι διαθέσιμο για Windows, Linux και macOS.

Αν προτιμάς να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου απευθείας από τη mobile συσκευή σου, τότε οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές σε αυτή την περίπτωση είναι το VSCO, Snapseed, το Pixlr και το PicsArt Photo Studio.

Όσο για το web, οι δύο παρακάτω ιστοσελίδες θα σου καλύψουν κάθε ανάγκη για τη δημιουργία λογοτύπων, covers, e-books, εικόνες με γράμματα, quotes και πάει λέγοντας.

Pablo by Buffer

Pablo by Buffer

Λογικά θα έχεις παρατηρήσει πως επικρατεί ένας χαμός στο διαδίκτυο με φωτογραφίες που έχουν γράμματα στο κέντρο (συχνά με τον τίτλο του άρθρου) και δείχνουν εντυπωσιακές και κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αν θέλεις να δημιουργείς τέτοιες φωτογραφίες για το blog σου γρήγορα, εύκολα και εντελώς δωρεάν, τότε η πλατφόρμα του Pablo θα σε καλύψει απόλυτα.

Canva.com

Canva

Προσωπικά, θεωρώ πως το Canva είναι η καλύτερη ιστοσελίδα για να δημιουργείς φωτογραφίες για το blog σου. Εκτός από φωτογραφίες, μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και λογότυπα, covers, e-books, εξώφυλλα περιοδικών και πάει λέγοντας. Αν μάθεις πως λειτουργεί (που δεν είναι δύσκολο) δεν θα χρειαστεί να ξανά ψάξεις για άλλο εργαλείο.

Και επειδή το άρθρο ήταν μεγάλο και κουραστικό, πάρε δύο κάδους που κάνουν βόλτα:

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

4 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
4 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;