Πως να βρω το ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)

Πως να βρω το ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αριθμούς που πρέπει να ‘χουμε πάντα μαζί μας. Αν δεν τον έχεις απομνημονεύσει στο μυαλό σου και δεν έχεις πρόσβαση στα έγγραφα σου για να το βρεις, τότε παρακάτω θα δούμε πως μπορείς να βρεις το ΑΜΚΑ αριθμό σου σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Μιας και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ιδιωτικός και κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό αριθμό, θα χρειαστεί πρώτα να συμπληρώσεις όλα τα απαιτούμενα πεδία στη φόρμα που σου παρέχεται μέσα από το amka.gr για να εμφανιστεί ο αριθμός σου. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστείς τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Όνομα πατέρα
  • Όνομα μητέρας
  • Αριθμός Α.Φ.Μ.
  • Αριθμός ταυτότητας
  • Ημερομηνία γέννησης

Τα ίδια στοιχεία είναι επίσης απαραίτητα στην περίπτωση που επισκεφτείς τα ΚΕΠ της περιοχής σου. Ο αριθμός δεν μπορεί να σου δοθεί τηλεφωνικώς, οπότε για να μην χάνεις περισσότερο χρόνο, θα βρεις αναλυτικά τις οδηγίες παρακάτω.

Πως να βρεις το ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης)

Μπορείς να ακολουθήσεις τα ίδια βήματα είτε βρίσκεται από σταθερό υπολογιστή, είτε από laptop, είτε από κινητό ή tablet.

Σύλλεξε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες

Θα χρειαστείς ορισμένες βασικές πληροφορίες για να δεις τον ΑΜΚΑ αριθμό σου, συμπεριλαμβανομένων: ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, αριθμός Α.Φ.Μ., αριθμός ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης.

Επισκέψου την ιστοσελίδα του ΑΜΚΑ

Συμπλήρωσε τη φόρμα στοιχείων

Για να εμφανιστεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης θα χρειαστεί να συμπληρώσεις όλα τα απαραίτητα πεδία στη φόρμα που σου παρέχεται, ώστε να επιβεβαιώσεις πως εσύ είσαι ο κάτοχος των στοιχείων.ΑΜΚΑ αριθμός

Εμφάνιση αριθμού ΑΜΚΑ

Μόλις συμπληρώσεις όλα τα απαιτούμενα πεδία, στα ελληνικά ή στα λατινικά (ένα από τα δύο, όχι και τα δύο) πάτα στο κουμπί “Αναζήτηση” και θα εμφανιστεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συχνές Ερωτήσεις για τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

Τι είναι ο ΑΜΚΑ;

Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς τους στη χώρα μας. Συχνά, ο αριθμός χρησιμοποιείται για: να προχωρήσεις σε έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, να καταβάλεις τις ασφαλιστικές σου εισφορές, να εκδώσεις ή να ανανεώσεις το βιβλιάριο ασθένειας, να πάρεις τη σύνταξή σου ή τις οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα και όλα αυτά με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πως μπορώ να βρω τον ΑΜΚΑ αριθμό μου;

Κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να βρει τον ΑΜΚΑ αριθμό του μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα amka.gr, στην οποία θα πρέπει πρώτα να παραχωρήσει πρώτα ορισμένα νομικά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση του από το σύστημα.

Τι στοιχεία χρειάζομαι για να εμφανιστεί ο ΑΜΚΑ αριθμός μου;

Μέσα από το amka.gr θα χρειαστεί να συμπληρώσεις όλα τα απαιτούμενα πεδία για την εμφάνιση του ΑΜΚΑ αριθμού, συμπεριλαμβανομένων το ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, ημερομηνία γέννησης, αριθμός Α.Φ.Μ. και αριθμός ταυτότητας.

Γιατί είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ;

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης χρησιμοποιείται και στους 13 νέους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ είναι απαραίτητος για πολλούς τομείς, μεταξύ των ιατροφαρμακευτικών περιθάλψεων, της εργασίας και ασφάλισης εργαζομένων, στον συνταξιοδοτικό τομέα, σε αρμόδιους φορείς, κυβερνητικές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων.

Ποιοι πρέπει να πάρουν ΑΜΚΑ;

Όλοι όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας.

Πως μπορώ να βρω τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης;

Μπορείς να βρεις τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία στο Amka.gr. Υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής ή επικαιροποίησης οποιουδήποτε στοιχείου (όπως π.χ. ταυτότητα, δ/νση κατοικίας, κλπ.). Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε επιθυμείς με την επίσκεψη σε κάποιο ΚΕΠ ή γραφείο ΑΜΚΑ.

Για όσους αναρωτιούνται, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμος μέσα από κάποια σελίδα του Gov.gr, της καινούργιας ιστοσελίδας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ακόμα και αν μπεις να βρεις τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης από το Gov.gr θα σε μεταφέρει αυτόματα στο Amka.gr.

Πληροφορίες και επικοινωνία

Αν αναζητάς για τηλέφωνα επικοινωνίας, emails ή κάποια επίσημη ιστοσελίδα, η παρακάτω λίστα θα σε οδηγήσει κατευθείαν στους σωστούς συνδέσμους για την δική σου διευκόλυνση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11131
Email επικοινωνίας: [email protected]
Ιστοσελίδες: Gov.gr & Amka.gr

Μπορείς επίσης να επισκεφτείς κάποιο ΚΕΠ της περιοχής σου, καθώς επίσης και κάποιο ΑΜΚΑ γραφείο.


Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με την εμφάνιση του ΑΜΚΑ αριθμού σου ή έχεις απορίες ή προβληματισμούς σχετικά με την διαδικασία; Αν ναι, τότε άφησε το σχόλιο σου στο τέλος του άρθρου και ευχαρίστως να σε βοηθήσω όσο περισσότερο γίνεται. Φυσικά, προτείνεται να επικοινωνήσεις με κάποιον λογιστή/ρια σε περίπτωση που έχεις νομικές ερωτήσεις.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε