Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Τι να κάνεις αν αντιγράφουν άρθρα από το blog σου

Share

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό απ’ το να αντιγράφουν άρθρα από το blog σου και να τα δημοσιεύουν σε άλλα blogs χωρίς πηγή και χωρίς την ονομασία του αρχικού αρθρογράφου. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποφύγεις τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον;

Όσο πιο γνωστό γίνεται το blog σου, τόσο πιο πολλά άρθρα θα σου κλέβουν άλλοι bloggers και τόσο πιο εκνευριστικό θα γίνεται το όλο θέμα. Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς, καθώς η ελληνική μπλογκόσφαιρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μεγάλη αντιγραφή άλλων αντιγραφών. Τίποτα δεν είναι ποιοτικό πλέον και όλοι προσπαθούν να φάνε ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν χρειάζεται να μπεις και εσύ σε αυτό το παιχνίδι, καθώς υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να σταματήσεις άλλους bloggers απ’ το να αντιγράφουν το περιεχόμενο σου – ή τουλάχιστον, να κάνεις την δουλειά τους πολύ πιο δύσκολη.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε με ποιον τρόπο μπορείς να προστατεύσεις το περιεχόμενο του blog σου, τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από νομικής πλευράς, καθώς επίσης και πως μπορείς να αποτρέψεις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες απ’ το να τραβάνε άρθρα από το RSS Feed σου.

Πως να αποτρέψεις να αντιγράφουν άρθρα από το RSS Feed σου

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο πιο απλός, γρήγορος και εύκολος τρόπος για να κλέψει ένα blog άρθρα από άλλα blogs είναι μέσω του RSS Feed (Really Simple Syndication). RSS Feed έχουν όλα τα blogs αυτόματα, σε οποιαδήποτε blogging πλατφόρμα και αν βρίσκονται. Στο WordPress για παράδειγμα, όλα τα blogs έχουν το RSS Feed τους στον σύνδεσμο (παράδειγμα με το Inkstory) https://inkstory.gr/feed/.

Τα RSS Feeds μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους: είτε για υπηρεσίες όπως το Feedly, ώστε οι αναγνώστες να διαβάζουν τα άρθρα σου από υπηρεσίες τρίτων, είτε για την κλοπή άρθρων με συγκεκριμένα αυτοματοποιημένα εργαλεία. Επειδή το RSS Feed δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις – καθώς αν το κάνεις θα δεις το blog σου να εξαφανίζεται από πολλά μέρη – μπορείς να “κόψεις” τα άρθρα σου και να βάλεις ένα σύνδεσμο προς το blog σου να εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε άρθρο που σου κλέβουν/αντιγράφουν μέσω του RSS Feed.

Κόψε τα άρθρα στην μέση από το WordPress

Κάνε σύνδεση στο WordPress blog σου και από το αριστερό μενού, επέλεξε την ενότητα “Ρυθμίσεις” και από εκεί την σελίδα “Ανάγνωση.” Στην σελίδα που θα μεταφερθείς, προς τα κάτω υπάρχει η επιλογή “Για κάθε άρθρο σε μια τροφοδοσία, να εμφανίζεται,” την οποία αν βάλεις σε “Σύνοψη” θα κόβονται τα άρθρα αυτόματα και θα εμφανίζεται μόνο ο τίτλος, μια σύντομη περιγραφή και η προεπιλεγμένη εικόνα.

Κόψε τα άρθρα στην μέση από το WordPress

Τώρα που έχεις κόψει τα άρθρα στο RSS Feed του blog σου και εμφανίζεται μόνο μια σύντομη περιγραφή κάτω από τον τίτλο και την φωτογραφία και όχι ολόκληρο το άρθρο, συνέχεια έχει ο σύνδεσμος που θα βάλεις να μεταφέρει τους αναγνώστες στο blog σου.

Εισαγωγή συνδέσμου στο RSS Feed με το Yoast SEO

Το Yoast SEO μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα απ’ το να βελτιώσει το SEO των άρθρων και των σελίδων σου. Με το συγκεκριμένο plugin μπορείς να διαχειριστείς το κείμενο που θα εμφανίζεται πάνω ή κάτω από τα άρθρα του RSS Feed σου. Η διαδικασία είναι πανεύκολη.

Από το αριστερό μενού του WordPress, επέλεξε την ενότητα “SEO” και από εκεί κάνε κλικ στην επιλογή “Search Appearance.” Στην σελίδα που θα μεταφερθείς, πάνε στην καρτέλα “RSS” και από εκεί θα έχεις δύο πεδία στην διάθεση σου:

  • Στο πρώτο πεδίο μπορείς να γράψεις ένα κείμενο που θα εμφανίζεται στην αρχή του άρθρου.
  • Στο δεύτερο πεδίο μπορείς να γράψεις ένα κείμενο που θα εμφανίζεται στο τέλος του άρθρου.

Αυτό το κείμενο θα εμφανίζεται μόνο στα άρθρα που αντιγράφονται από το RSS Feed και όχι στα άρθρα του blog.

Εισαγωγή συνδέσμου στο RSS Feed με το Yoast SEO

Το Yoast SEO σου επιτρέπει να προσθέσεις στο κείμενο σου και τέσσερα διαφορετικά shortcodes για να μπαίνει αυτόματα ο σύνδεσμος του άρθρου, του blog και πάει λέγοντας. Πιο συγκεκριμένα, σου επιτρέπει να προσθέσεις τα παρακάτω:

  • %%AUTHORLINK%% – Ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο προφίλ του συντάκτη που έγραψε το άρθρο, με την ονομασία του ως text.
  • %%POSTLINK%% – Ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο αρχικό άρθρο με τον τίτλο του άρθρου ως text.
  • %%BLOGLINK%% – Ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο blog σου, με τον τίτλο του blog σου ως text.
  • %%BLOGDESCLINK%% – Ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο blog σου, με τον τίτλο και την περιγραφή του blog σου ως text.

Στο Inkstory, για παράδειγμα, έχω γράψει το παρακάτω κείμενο:

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον %%AUTHORLINK%% και δημοσιεύθηκε αρχικά στο %%BLOGLINK%%.

Το οποίο όταν μου κλέβουν ένα άρθρο, εμφανίζεται έτσι:

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Παναγιώτη Σακαλάκη και δημοσιεύθηκε αρχικά στο Inkstory.gr.

Αν ένα blog σου κλέψει αρκετά άρθρα και εμφανίζονται ως μισά, έχοντας στο τέλος το όνομα του συντάκτη αλλά και το σύνδεσμο προς το blog σου ή το κανονικό σου άρθρο, η Google και η Bing θα καταλάβουν κατευθείαν πως αυτό το άρθρο ανήκει σε εσένα και όχι στο blog που μόλις το δημοσίευσε. Ως έξτρα bonus, έχεις και ένα επιπλέον backlink από το blog που σου έκλεψε το άρθρο. Άρα, αναφέρομαι σε μια win-win κατάσταση.

Αντιγράφουν άρθρα από το blog σου με χειροκίνητο τρόπο; Να πως να τους σταματήσεις [WordPress]

jcwp copy paste blocker
WordPress Plugin: jcwp copy paste blocker

Εφόσον έχουμε λύσει το θέμα με το RSS Feed, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πάμε στον χειροκίνητο τρόπο όπου σου κλέβουν τα άρθρα κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση. Αυτό μπορείς να το σταματήσεις εύκολα με τη χρήση του jcwp copy paste blocker, ενός δωρεάν plugin για το WordPress.

Με το jcwp copy paste blocker έχεις την δυνατότητα να αυξήσεις την ασφάλεια του περιεχομένου σου κλειδώνοντας την επιλογή για να κάνει κάποιος δεξί κλικ ή να προσπαθήσει να επιλέξει κάποιο από τα κείμενα σου (απενεργοποιεί μέχρι και το Ctrl + A).

Για να δεις πως λειτουργεί το plugin σε live mode, μπες στο Oopsblogara.gr και προσπάθησε να αντιγράψεις ένα κείμενο με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έχω περάσει και έχω εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο blog το jcwp copy paste blocker και λειτουργεί άψογα.

Το jcwp copy paste blocker σου επιτρέπει επίσης να εμφανίζεις ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop-up) στους χρήστες που προσπαθούν να αντιγράψουν ένα κείμενο σου. Στο αναδυόμενο παράθυρο μπορείς να γράψεις ένα σύντομο κείμενο της επιλογής σου, όπως για παράδειγμα, “Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή άρθρων.”

Αντιγράφουν άρθρα από το blog σου με χειροκίνητο τρόπο; Να πως να τους σταματήσεις [Blogger]

Στο Blogger η διαδικασία είναι εξίσου εύκολη για να απενεργοποιήσεις την αντιγραφή και την επικόλληση του περιεχομένου σου. Απλά κάνε σύνδεση στο Blogger, επέλεξε το blog στο οποίο θέλεις να απενεργοποιήσεις την αντιγραφή-επικόλληση και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Πάνε στην σελίδα “Διάταξη” και επέλεξε να προσθέσεις ένα νέο gadget.

Αντιγράφουν άρθρα από το blog σου με χειροκίνητο τρόπο; Να πως να τους σταματήσεις [Blogger]

2. Από τα διαθέσιμα gadgets, επέλεξε το “Διαμόρφωση HTML/JavaScript.

Αντιγράφουν άρθρα από το blog σου με χειροκίνητο τρόπο; Να πως να τους σταματήσεις [Blogger]

3. Μέσα στο gadget πρόσθεσε τον παρακάτω κώδικα και πάτα Αποθήκευση.

<!- START disable copy paste --><script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'></script><script type='text/javascript'> if(typeof document.onselectstart!="undefined" ) {document.onselectstart=new Function ("return false" ); } else{document.onmousedown=new Function ("return false" );document.onmouseup=new Function ("return false"); } </script><!-- End disable copy paste -->

Αντιγράφουν άρθρα από το blog σου με χειροκίνητο τρόπο; Να πως να τους σταματήσεις [Blogger]

Είσαι έτοιμος!

Πως να επέμβεις στην αφαίρεση του περιεχομένου επικοινωνώντας με την web hosting εταιρεία και την Google

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή πως σου έχουν αντιγράψει ήδη κάποια άρθρα από το blog σου και ο κάτοχος του blog δεν απαντάει στα μηνύματα σου ή σου έχει ήδη απαντήσει αναφέροντας πως δεν θα κατεβάσει το άρθρο από το blog του και πως δεν θα περάσει ενεργό σύνδεσμο πηγής. Τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση;

Αρχικά, σιγουρέψου πως οι όροι χρήσης του blog σου είναι εμφανής σε κάποιο μενού και πως αναφέρεις μέσα σε αυτούς πως απαγορεύεται η αντιγραφή άρθρων χωρίς την προηγούμενη έγκριση του διαχειριστή. Αν δεν έχεις όρους χρήσης, σου παρέχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις αυτούς του Inkstory ώστε να κάνεις μια αρχή.

Εφόσον είσαι νομικά καλυμμένος με τους όρους χρήσης και έχεις έρθει σε επικοινωνία με τον κάτοχο του blog που έχει αντιγράψει τα άρθρα σου και του έχεις δώσει τουλάχιστον 48 ώρες για να επέμβει στην αφαίρεση των άρθρων από το blog του, συνέχεια έχει η επικοινωνία σου με την web hosting υπηρεσία του και με την Google.

Επικοινωνία με την web hosting εταιρεία

WhoIsHostingThis.com
Ιστοσελίδα: WhoIsHostingThis.com

Αν το blog που σου αντέγραψε τα άρθρα βρίσκεται πάνω σε μια self-hosted πλατφόρμα, όπως το WordPress.org, το Drupal, το Joomla, το Ghost και πάει λέγοντας, αυτό σημαίνει πως φιλοξενείται και σε κάποια web hosting υπηρεσία. Για να ελέγξεις σε ποια πλατφόρμα βρίσκεται το blog και ποια εταιρεία το φιλοξενεί, θα χρειαστείς δύο πράγματα:

  1. Wappalyzer – Ένα πρόσθετο για τους browsers (Chrome, Opera, Vivaldi & Firefox) που σου εμφανίζει σε ποια πλατφόρμα τρέχει ένα blog και τι άλλα εργαλεία χρησιμοποιεί.
  2. WhoIsHostingThis.com – Ένα online εργαλείο στο οποίο βάζεις τον σύνδεσμο ενός blog και σου λέει από κάτω σε ποια web hosting εταιρεία φιλοξενείται.

Μόλις βρεις την web hosting υπηρεσία στην οποία φιλοξενείται το blog που σου αντέγραψε τα άρθρα, επικοινώνησε μαζί τους (καλύτερα τηλεφωνικός) και ζήτησε τους να επικοινωνήσουν με τον κάτοχο της ιστοσελίδας ώστε να κατεβάσει τα άρθρα. Ανέφερε επίσης πως αν δεν το κάνουν, θα προχωρήσεις νομικά. Οι περισσότερες web hosting υπηρεσίες θα φτάσουν μέχρι και στο σημείο να κατεβάσουν ολόκληρο το blog αν το άρθρο που φιλοξενεί είναι παράνομο.

Στείλε αίτημα στην Google

Κατάργηση περιεχομένου από το Google
Κατάργηση περιεχομένου από το Google

Αν το blog που σου αντέγραψε το περιεχόμενο δεν φιλοξενείται σε κάποια web hosting υπηρεσία και είναι για παράδειγμα στην πλατφόρμα της Google ή του WordPress.com, τότε μπορείς να στείλεις ένα αίτημα στην Google ώστε να αφαιρέσει το άρθρο από τα αποτελέσματα αναζήτησης της (μόνο το δικό του άρθρο). Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις αναφορά ένα blog που τρέχει στο WordPress.com.

Αρχικά, διάβασε αυτό το άρθρο της Google: Νόμος για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Η Google παρέχει μια σελίδα με μια φόρμα την οποία μπορείς να συμπληρώσεις αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με κλεμμένα άρθρα. Αυτή η φόρμα βρίσκεται εδώ και μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις και σε ποια πλατφόρμα της Google φιλοξενείται το άρθρο.

Τι να κάνεις αν αντιγράφουν τα άρθρα του blog σου αλλά υπάρχουν μέσα σε αυτά φωτογραφίες που δεν είναι δικές σου

Ας υποθέσουμε πως έχουν αντιγράψει άρθρα σου και δεν έχουν βάλει πηγή και δεν απαντάνε στα μηνύματα σου. Αρχικά, πρέπει να σιγουρευτείς πως οι φωτογραφίες που έχεις μέσα σε αυτό το άρθρο δεν είναι από την Google και έχεις τα πνευματικά δικαιώματα για να τις χρησιμοποιήσεις. Αν έρθεις σε επικοινωνία με μια web hosting εταιρεία και τους ζητήσεις να κατεβάσουν ένα ή πολλά άρθρα από μια ιστοσελίδα που φιλοξενούν, αλλά οι φωτογραφίες στα άρθρα δεν είναι δικές σου ή δεν έχεις τα πνευματικά δικαιώματα για να τις χρησιμοποιήσεις, μπορείς να βρεις τεράστιο [νομικό] μπελά.

Αν οι φωτογραφίες είναι stock, είτε από premium είτε από δωρεάν ιστοσελίδες, τότε μπορείς να προχωρήσεις επικοινωνώντας την web hosting εταιρεία ή την Google. Αν οι φωτογραφίες είναι δικές σου, τότε έχεις όλο το νόμο στην παλάμη του χεριού σου.

Σύνοψη..

Όσο πιο γνωστό γίνεται το blog σου, τόσο πιο πολλοί θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν ή να κλέψουν το περιεχόμενο σου. Τα blogs που βάζουν ενεργή πηγή στα άρθρα που αντέγραψαν από το blog σου, καλό είναι να τα αφήνεις καθώς κερδίζεις από αυτά έξτρα backlinks τα οποία χρησιμεύουν στο SEO του blog σου. Όσα πιο πολλά blogs πάρουν άρθρα σου και βάλουν ενεργό σύνδεσμο σε αυτά, είτε ο σύνδεσμος πάει στο αρχικό άρθρο είτε στην αρχική σελίδα του blog σου, το backlink παραμένει και κερδίζεις πολλά περισσότερα από αυτούς.

Αν όμως δεν βλέπεις ενεργούς συνδέσμους στα άρθρα σου, είτε θα τους ζητήσεις να βάλουν ενεργό σύνδεσμο, είτε θα προχωρήσεις με τα ανάλογα βήματα που περιγράφονται στο άρθρο.

Εσένα σου έχουν κλέψει άρθρα από το blog σου; Και αν ναι, πως προχώρησες και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σου στα σχόλια παρακάτω.

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;