Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Μπορείς να εμπιστευτείς τις mobile εφαρμογές για τον έλεγχο της υγείας σου;

Share

Τα smartphones μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στις ζωές μας, η τεχνολογία γίνεται ολοένα και ισχυρότερη με τον καιρό και ο κόσμος ξεκίνησε να βγάζει εφαρμογές για την υγεία μας. Μπορείς να βρεις χιλιάδες εφαρμογές οι οποίες έχουν ως σκοπό να σε βοηθήσουν, είτε για να παρακολουθείς τις θερμίδες που χάνεις, τις ασκήσεις γυμναστικής σου, τις παθήσεις, τους χτύπους της καρδιάς σου και άλλα.

Είναι όμως αξιόπιστες αυτές οι εφαρμογές; Θα μπορούσες να εμπιστευτείς μια εφαρμογή για τον έλεγχο της υγείας σου;

Τι έχει να πει για τις mobile εφαρμογές υγείας η FDA

Μέχρι σήμερα, ο κόσμος κοιτούσε την υγεία του μέσω των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προϊόντα τα οποία ρυθμίζονται μέχρι και σήμερα από την “US Food and Drug Administration,” και παρόλο που η FDA έχει βγάλει πάρα πολλές εφαρμογές, η ίδια αναφέρει πως δεν μπορεί να αναμετρηθεί στις 97,000 χιλιάδες εφαρμογές υγείας, καταμέτρηση, που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή. Ο αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου στο Southern Methodist, Nathan Cortez, λέει πως από τις 97,000 χιλιάδες εφαρμογές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο διαδίκτυο, μόνο οι 40 είναι σωστά ρυθμισμένες και έχουν λάβει τα σωστά μέτρα αλλά και την άδεια της FDA. Όλες οι υπόλοιπες – αν και σωστές οι περισσότερες – απλά υπάρχουν και ο κόσμος τις χρησιμοποιεί χωρίς να γνωρίζει για το αν είναι όντως έμπιστες ή όχι.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine,” ο Cortez και οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι οι ιατρικές εφαρμογές υπόσχονται μεγαλύτερη και καλύτερη βελτίωση της υγείας, τη μείωση των ιατρικών λαθών, την αποφυγή των δαπανηρών επεμβάσεων, καθώς επίσης και την διεύρυνση πρόσβασης στην περίθαλψη. Αλλά θα χρειαστεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί εφαρμογές οι οποίες έχουν όντως αυτές τις δυνατότητες.

Μπορείς να εμπιστευτείς τις mobile εφαρμογές για τον έλεγχο της υγείας σου;

Η ιατρική τεχνολογία στις mobile συσκευές είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές οι οποίες δεν κάνουν σχεδόν τίποτα, υπάρχουν μερικές οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν πάρα πολύ στην καθημερινότητα σου. Αλλά και πάλι θέλει προσοχή.

Οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια χρήσιμη εφαρμογή για την κατάσταση της υγείας τους, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν πως αυτή η εφαρμογή είναι όντως αξιόπιστη, για να το δουν αυτό θα χρειαστεί να τσεκάρουν αν η εφαρμογή έχει άδεια από την FDA. Ειδάλλως είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

“Για παράδειγμα, αν είχα διαβήτη και έψαχνα να βρω μια εφαρμογή για να με ενημερώνει πότε θα πρέπει να παίρνω την ινσουλίνη μου, θα έψαχνα μια η οποία θα είχε άδεια από την FDA, διότι αν χρησιμοποιούσα μια άλλη, μπορεί κάποια στιγμή εκείνη η εφαρμογή να έβγαζε κάποιο σφάλμα η να άλλαζε το πρόγραμμα μου αυτόματα λόγο κάποιου προβλήματος και να είχα τεράστιο πρόβλημα,” είπε ο Cortez.

Ακόμη κι αν βρεις μια εφαρμογή η οποία έχει άδεια από την FDA, καλό είναι πρώτα να την δείξεις στον γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι σωστά (όχι πως οι γιατροί στην Ελλάδα γνωρίζουν από mobile εφαρμογές, αλλά μια συζήτηση πρέπει να την κάνεις μαζί του).

Image Credits: Personneltoday

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;