Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;

Share

Υπάρχει μόνο μια ομάδα ανθρώπων που πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις: οι νεκροί. Και δεδομένου ότι οι νεκροί δεν μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους – όχι στο σύντομο μέλλον τουλάχιστον – είναι στο χέρι της επιστήμης να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα άτομο όταν πεθαίνει.

Ο θάνατος, ακριβώς όπως και η ζωή, είναι μια διαδικασία η οποία χωρίζεται σε στάδια, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι ο κλινικός θάνατος. Διαρκεί από τέσσερα έως έξι λεπτά και ξεκινάει όταν σταματάει η αναπνοή και η καρδιά ενός ατόμου σταματά την άντληση του αίματος. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, συχνά υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κάποια εγκεφαλική βλάβη. Άλλα όργανα όπως τα νεφρά και τα μάτια παραμένουν επίσης ζωντανά καθ ‘όλη τη διάρκεια του κλινικού θανάτου.

Το δεύτερο στάδιο του θανάτου είναι ο βιολογικός θάνατος, όπου τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να εκφυλίζονται και τα όργανα του σώματος – συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου – σταματάν να λειτουργούν. Οι γιατροί έχουν την ικανότητα κάποιες φορές να καθυστερήσουν το βιολογικό θάνατο με υποθερμία – ψύξη του σώματος κάτω από την κανονική του θερμοκρασία. Η μέθοδος αυτή μπορεί να σταματήσει τον εκφυλισμό των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς που έχουν πάθει καρδιακή-ανακοπή.

Αυτά τα στάδια θανάτου είναι καλά κατανοημένα από τους επιστήμονες, αλλά αυτό που παραμένει μυστήριο είναι τι συμβαίνει όταν το άτομο περάσει και τα δύο στάδια και είναι τόσο κλινικά όσο και βιολογικά νεκρός. Για να πάρουν μια εικόνα και να καταλάβουν καλύτερα τον θάνατο, αρκετοί ερευνητές ξεκίνησαν να κάνουν διάφορες ερωτήσεις σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει και έχουν επανέλθει στη ζωή – ή αλλιώς να αναφέρουν τις επιθανάτιες εμπειρίες τους.

Σύμφωνα με το Out-Of-Body Experience (εξωσωματική εμπειρία) Research Center στο Λος Άντζελες, πάνω από 8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν επανέλθει στη ζωή. Αρκετοί από αυτούς ήταν κλινικά νεκροί, ενώ για άλλους ο θάνατος ήταν πιθανός ή αναμενόμενος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν τις ίδιες επιθανάτιες εμπειρίες: το αίσθημα του να επιπλέουν έξω από το σώμα τους, σαν να κινούνται γρήγορα μέσα από ένα τούνελ που στο τέλος υπήρχε ένα φως ή ότι είδαν τα αγαπημένα τους (νεκρά) πρόσωπα.

Αλλά ο κλήρος πέφτει στη πιο συχνή επιθανάτια εμπειρία, σε αυτή που πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες και έχουν βιώσει οι περισσότεροι άνθρωποι: κοιμάσαι χωρίς να ονειρεύεσαι. Υπάρχει η απόλυτη γαλήνη και το απόλυτο σκοτάδι. Δεν σκέφτεσαι, δεν βαριέσαι, δεν κάνεις τίποτα. Απλά σταματάς να υπάρχεις.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ανθρώπους που βίωσαν την ίδια επιθανάτια εμπειρία, ανέφεραν πως ήταν ότι πιο γαλήνιο έχουν νιώσει ποτέ τους. Για την ακρίβεια, έχουμε μαζέψει μερικές εμπειρίες από ανθρώπους που πέθαναν και επανήλθαν στη ζωή.

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Μερικοί άνθρωποι φαίνεται πως έχουν βρει την απάντηση στην πιο αναπάντητη ερώτηση:

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν πεθαίνουμε
Όταν οι εμπειρίες γίνονται σημάδι ζωής..

“Και τις δύο φορές που πέθανα ‘απλά δεν ήμουν εκεί‘. Για να το περιγράψω καλύτερα, είναι σαν να κοιμάσαι χωρίς να βλέπεις όνειρα, να ξυπνάς και να αισθάνεσαι πως κοιμήθηκες πάρα πολύ ενώ κοιμήθηκες πολύ λίγο. Δεν θα γνώριζα ότι πέθανα αν δεν μου το έλεγαν οι γιατροί. Δεν είδα τίποτα. Ούτε όνειρα, ούτε φως, τίποτα απολύτως. Φαντάσου το ως το απόλυτο σκοτάδι του τίποτα.”

“Το σώμα μου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός meeting τον Φεβρουάριο του 2014 και η καρδιά μου είχε σταματήσει για περίπου 5 λεπτά. Η τελευταία μου μνήμη ήταν μια ώρα πριν το meeting και δύο ημέρες μετά, όταν ξύπνησα από το κόμμα.”

“Πέθανα για περίπου 40 δευτερόλεπτα. Ήταν σαν να κοιμόμουν χωρίς να βλέπω όνειρα και χωρίς να έχω αίσθηση του σώματος μου.’

“Καθαρός, υπέροχος και ήσυχος ύπνος χωρίς όνειρα.”

Στεκόμουν μπροστά από έναν γιγάντιο τοίχο με φως. Κοιτούσα δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω ταυτόχρονα, ήταν λες και είχα πάνω από δύο μάτια. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να ξυπνάω στο νοσοκομείο.”

Στεκόμουν κάπου. Υπήρχε βατράχι δίπλα μου και ξαφνικά είδα τον κολλητό μου (με τον οποίο είχα μαλώσει εκείνο τον καιρό και δεν μου μιλούσε) από το πουθενά. Μου είπε ότι δεν έπρεπε να φύγω ακόμα και ότι έπρεπε να συνεχίζω να παλεύω. Του υποσχέθηκα πως δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω και ότι θα τον δω πίσω στη Γη και ξαφνικά αισθάνθηκα να πηγαίνω πίσω στο σώμα μου.”

Είδα να με πηγαίνουν στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο καθώς ήμουν νεκρός. Μπορούσα να κοιτάξω από ψιλά τον εαυτό μου και τους γιατρούς.”

“Όταν καθόμουν στον υπολογιστή, δεν ένιωσα να πέφτω κάτω. Δεν υπήρχαν λευκά φώτα, ούτε νεκροί κοντινοί μου άνθρωποι να μου λένε ότι πρέπει να επιστρέψω πίσω στη ζωή. Θυμάμαι να προσπαθώ να μιλήσω στην οικογένεια μου και να είμαι νευριασμένος που κανένας δεν με άκουγε. Η μητέρα μου μου είπε πως δεν της μίλησα καθόλου, ήμουν νεκρός.”

Είδα το απόλυτο τίποτα. Μαύρο, ένα βαθύ άδειο, αλλά είχα το συναίσθημα πως όλα ήταν τέλεια και τίποτα δεν ήταν λάθος. Τίποτα απολύτως.

Όλες οι παραπάνω εμπειρίες ήταν λίγες σε σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πεθάνει και έχουν επιστρέψει πίσω στη ζωή. Το τι ακριβώς γίνεται όμως όταν ο άνθρωπος περνάει όλα τα στάδια του θανάτου, αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο. Αν υπάρχει κάτι που ξέρουμε όμως στα σίγουρα, είναι πως κάθε άνθρωπος στη γη είναι μια ενέργεια, και ως γνωστών, η ενέργεια δεν πεθαίνει ποτέ. Άρα το μόνο που μένει να ανακαλύψουμε – αν το καταφέρουμε ποτέ – είναι που στο καλό πάει αυτή η ενέργεια.

Εσύ τι πιστεύεις ότι γίνεται όταν πεθαίνουμε; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου!

Πηγές άρθρου: independent.co.uk, huffingtonpost.co.uk, livescience.com, reddit.com (thread 1), reddit.com (thread 2), Wikipedia (1), Wikipedia (2), preservearticles.com

Παναγιώτης Σακαλάκης
Παναγιώτης Σακαλάκηςhttps://inkstory.gr
Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.

10 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest
10 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Top Σε Ψήφους
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Διαβάστε Επίσης

Αναζητάς περισσότερα;